Ziua Culturii Naționale/Spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, tururi ghidate și proiecte educaționale, în Capitală
Numeroase activități, de la spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, la tururi ghidate și proiecte educaționale, desfășurate atât fizic, cât și online, vor fi organizate în Capitală de Ziua Culturii Naționale, la Academia Română, în instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, sau în cele ale Primăriei Generale.
Cu acest prilej, în mai multe muzee vor fi organizate tururi ghidate, accesul fiind gratuit. De asemenea, opera poetului național Mihai Eminescu va fi evidențiată prin recitaluri de poezie, spectacole de teatru, dans, care vor aduce pe scenă artiști consacrați, dar și tinere talente, dar și prin numeroase expoziții dedicate evenimentului.
Totodată, manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale vor include dezbateri și conferințe în cadrul cărora experți din diverse domenii culturale vor discuta despre importanța promovării și conservării patrimoniului cultural.
*** Ajunsă la cea de-a XV-a ediție, seria de manifestări organizată la Academia Română se va deschide cu sesiunea festivă desfășurată în Aula Academiei Române, începând cu ora 10,00. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul, printre alte personalități, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. Daniel David, membru corespondent al Academiei Române.
Un moment muzical va fi oferit de Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin', acesta fiind urmat de lansarea emisiunii filatelice 'Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu'.
În foaierul Academiei va fi prezentată expoziția foto-documentară 'Identitate românească / Identitate europeană', realizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, iar în Sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei Române va fi vernisată expoziția 'G. Călinescu - 60 de ani de posteritate'.
*** O serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă vor fi organizate, de miercuri, până duminică, de Muzeul Național al Literaturii Române, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Manifestările vor avea loc la sediile MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8 și din Calea Griviței 64-66, la Casele memoriale ale muzeului, precum și la sediile partenerilor, Academia Română și Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I'.
Proiectul expozițional 'Orașul scriitoarelor. Peisaj urban în literatura scrisă de femei', un exercițiu de recuperare a operelor și biografiilor unor scriitoare active în perioada interbelică, va fi inaugurat, miercuri, de la ora 18,00, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66.
În parteneriat cu Academia Română, MNLR va organiza, tot miercuri, expoziția 'Identitate românească/Identitate europeană' și expoziția 'G. Călinescu - 125', precum și o dezbatere dedicată lui G. Călinescu editor și monograf al lui Mihai Eminescu.
La sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8 va fi deschisă expoziția 'Mari scriitori români' a artistei Adina Romanescu și expoziția de poterie și bijuterie a artistei Mihaela Cherciu, 'Poricale', un proiect expozițional inițiat la MNLR de Monica Morariu.
Publicul este așteptat, la Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I' la o serată eminesciană, la care vor participa Arlinda Morava și Claudiu Bleonț, acompaniați la pian de Adriana Alexandru. Rodica Mandache și Cezar Antal vor prezenta spectacolul de teatru 'Nina', dedicat scriitoarei Ninei Cassian.
Miercuri, MNLR va transmite în direct la Radio România Cultural Gala Tinerilor Scriitori, un eveniment multiart, unde vor fi anunțați câștigătorii premiilor pentru poezie și critică literară în atmosfera creată de muzica semnată de Mike Godoroja & Blue Spirit, iar la invitația MNLR, Stere Gulea va discuta pe marginea cărții sale, 'Scrisoare către nepoatele mele', împreună cu scriitorul Radu Paraschivescu.
Sâmbătă, va avea loc o dezbatere dedicată personalității lui Ioan Petru Culianu, la care vor participa Șerban Anghelescu, Victor Ivanovici (Zoom), Mircea Martin, Andrei Oișteanu, Horia-Roman Patapievici (Zoom), Raul Popescu.
Proiectul se încheie cu evenimentul 'Intersecții: poezia și artele vizuale', la care au răspuns invitației gazdelor Teodora Coman, Ioana luna Șerban, Ana Toma, Floarea Țuțuianu și Elena Vlădăreanu.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
În data de 15 ianuarie, vizitarea expoziției de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, precum și a Caselor memoriale ale MNLR este gratuită.
*** Trei expoziții noi și o proiecție de film românesc se numără printre evenimentele organizate, miercuri, de Muzeul Național al Țăranului Român, între orele 10,00 și 18,00, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.
În Sala Irina Nicolau, se deschide 'IMAGINARIUM: lumea celor nevăzute', o expoziție semnată de artiștii Relu și Marijana Bițulescu, o altă expoziție fiind personala 'dor și drum' a artiștilor plastici Nicu Dumitrescu și dr. Elena Borundel, care va fi vernisată la Sala Media, miercuri, de la ora 17,00. Totodată, în perioada 14 - 28 ianuarie, Asociația Artiștilor Plastici din România va deschide, la Sala Acvariu a Muzeului Țăranului, o expoziție dedicată Zilei Culturii Naționale. Intrarea la expoziții este liberă.
Miercuri, de la ora 18,30, la Cinema Muzeul Țăranului, este programată proiecția filmului 'Ivan - omul cu rădăcini în apă', o co-producție Televiziunea Română și Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23.
De asemenea, vizitatorii pot revedea expoziția 'Alexandru Tzigara-Samurcaș - Întemeietorul Muzeului Național', deschisă în clădirea monument-istoric din șoseaua Kiseleff, nr. 3, fiind deschisă spre vizitare, la Sala Noua Galerie, și expoziția de pictură de Ammar Alnahhas 'Dobrogea'.
*** O expoziție dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria a României va fi vernisată pe 15 ianuarie, de la ora 11,00, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'.
Organizată de Institutul Național al Patrimoniului și Muzeul Satului, expoziția își propune 'să ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care continuă să ne dăruiască lecții despre frumos, diplomație, sacrificiu, curaj, patriotism', informează, vineri, INP.
Expoziția aduce laolaltă o parte dintre cărțile Reginei Maria în ediții princeps, una dintre ele fiind cu autograful acesteia, dar și tabachera reginei, un creion cu monogramă, un portret în peniță de la logodnă, fotografii, cărți poștale, reclame, timbre, medalii. Expoziția este completată de planșe cu fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria.
În cadrul vernisajului, va avea loc un moment artistic susținut de actorul Teofil Memelis.
*** Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' oferă publicului, pe 15 ianuarie, un program special de vizitare, care include: vizitarea gratuită a expunerii permanente a muzeului, tur ghidat gratuit al expoziției 'Visul primei nopți polare - Belgica - expediția antarctică 1897-1899', vizionarea filmului documentar de lung metraj 'A ști sau a nu ști - de la banchizele Antarcticii la Ghețarul de la Scărișoara, pe urmele savantului explorator român Emil Racoviță'.
Participarea la evenimentele din 15 ianuarie este gratuită, iar înscrierile se fac prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari, în limita locurilor disponibile.
*** Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) va oferi acces gratuit la cele șapte expoziții ale sezonului MNAC 20BIS și tur ghidat al expoziției 'Linii paralele. Avataruri ale modernității în Croația', iar la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi se vor putea vizita liber expozițiile permanente și temporare și va fi prezentată, miercuri, de la ora 18,00, conferința 'Intervenții artistice în peisajul urban post-socialist'.
*** La Biblioteca Națională a României va fi prezentată proiecția 'Anul nou care n-a fost', urmată de o discuție cu regizorul Bogdan Mureșanu și actori, moderată de prof. univ. Adrian Cioroianu, Directorul Bibliotecii Naționale. Evenimentul va avea loc în Aula Ministerului Culturii, iar intrarea este liberă.
*** La ARCUB, Ziua Culturii Naționale este celebrată prin evenimentul special 'Magie, poezie și povești fermecate', programul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale demarând, la ora 17,30, cu vizitarea expoziției 'ABRACADABRA - Secretele magiei'.
Evenimentul va continua cu atelierul de lectură interactivă pentru copii și părinți, în care scriitoarea Carmen Tiderle, câștigătoare a Premiului Copiilor Cărturino pentru cartea 'Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri', va purta publicul într-o serie de aventuri fantastice prin jonglerii cu rime cu și fără noimă. Actrița Dana Rogoz va continua firul magic al poveștilor, oferind participanților ocazia de a descoperi cât de ușor poate fi să creezi magie doar prin cuvinte.
Programul special pregătit de ARCUB este completat de show-ul de iluzionism susținut de MAGITOT, care va convinge cu siguranță vizitatorii expoziției 'ABRACADABRA' că magia există cu adevărat prin trucuri și momente de suspans.
Biletele sunt disponibile online, pe arcub.ro, entertix.ro, abracadabrasecretelemagiei.ro, sau la casa de bilete ARCUB, pentru grupurile școlare rezervările putându-se face la adresa de e-mail [email protected].
*** Primăria Municipiului București (PMB), prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), marchează Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente speciale (de la poezie și artă, până la muzică și literatură) organizate miercuri, în toate filialele sale. Sub tema principală 'Traseul literaturii vii', inițiativa le oferă bucureștenilor ocazia de a descoperi diversitatea culturală printr-un parcurs interactiv ce conectează cele 29 de filiale ale BMB.
Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.
*** Opera Națională București celebrează, miercuri, de la ora 19,00, Ziua Culturii Naționale, printr-un spectacol de gală care omagiază spiritualitatea românească ca manifestare triadică de Credință, Artă și Identitate.
În prezența ministrului Culturii, Natalia Intotero, vor susține recitaluri unii dintre cei mai admirați și apreciați artiști și instrumentiști români, precum marele naist și virtuoz Gheorghe Zamfir, cunoscuta interpretă Paula Seling, celebra soprană la nivel internațional Cristina Păsăroiu, baritonul Ștefan Ignat (excepțional în rolul Oedipe din opera omonimă de George Enescu), violonista și profesoara Simina Croitoru.
Alături de orchestra simfonică a ONB, dirijată de Daniel Jinga, directorul general al Operei, spectacolul va fi întregit prin participarea excepțională a Corului Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' (dirijat de Anna Ungureanu) și Corului bărbătesc Cantus Domini (dirijat de arhid. Răzvan Constantin Ștefan).
Programul artistic include lucrări simfonice de George Enescu ( Rapsodia Română nr. 1, Poema Română și Balada pentru vioară și orchestră), dar și un recital al lui Gheorghe Zamfir, care va interpreta lucrările Păstorul singuratic și Divertisment folcloric. Pe scena Operei vor răsuna Patru dansuri românești din Altița de Dan Dediu și valsul Dulcea și tandra mea fiară al maestrului Eugen Doga (în interpretarea solistei Paula Seling).
*** Filarmonica ''George Enescu'' marchează miercuri Ziua Culturii printr-o serie de activități dedicate publicului de toate vârstele, pe 15 ianuarie publicul fiind invitat la următoarele evenimente: un tur ghidat al Ateneului Român, prezentat de muzicologul Octavia Dinulescu, un recital extraordinar susținut de Corina Mitroi (vioară), Eugen Bogdan Popa (violoncel) și Anamaria Biaciu-Popa (pian). Intrarea este gratuită.
*** La Teatrelli, de la ora 19,00, actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare vor prezenta miercuri spectacolul 'Aplauze pentru poet... pe scenă'. Aceștia vor recita din creația poeților clasici și moderni români, de la Eminescu până la Marin Sorescu, Nichita Stănescu sau Emil Brumaru, în ambianța muzicală special creată de pianistul Cătălin Răducanu. Spectacolul este completat de proiecții cu actori reper ai scenei românești - Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ștefan Bănică, Dorel Vișan, și, într-o intervenție de arhivă, Ion Caramitru. Biletele pentru acest spectacol se pot achiziționa de pe eventbook.ro.
*** De Ziua Culturii Naționale, Teatrul 'Ion Creangă' celebrează arta cu premiera spectacolului pentru copii 'Fetița cu chibrituri', care va putea fi urmărit miercuri, de la ora 18,00, la Sala Mare din Piața Amzei. Distribuția este alcătuită din Alexandrina Halic, Ioana Bîndac, Nicoleta Rusu, Marius Boboc și Costinel Antone. Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe platformele Entertix și Myticket.
*** Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' marchează Ziua Culturii Naționale prin recitalul 'România în sărbătoare,' programat pe 15 ianuarie de la ora 19,00, în Opereta Lounge. Biletele sunt deja disponibile pe Ticketstore.ro sau la casa de bilete a instituției din Bd. Octavian Goga nr 1.
Începând cu data de 15 ianuarie 2011, cultura română beneficiază de o sărbătoare oficială, cu statut național, stabilită la data aniversării poetului Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naționale a fost inițiată de acad. Eugen Simion, președinte al Academiei Române la acea dată, și legiferată de Parlamentul României în anul 2010. Ajunsă la a XV-a ediție, Ziua Culturii Naționale este celebrată în toate comunitățile locuite de români, în interiorul sau în afara granițelor țării. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ICR oferă cinci burse pentru rezidențe de traducător în formare
Institutul Cultural Român a anunțat, marți, lansarea unui apel de candidaturi pentru cinci burse de câte 2.000 de euro pentru rezidențe de traducător în formare. Bursele se adresează cetățenilor străini. Candidaților selecționați li se oferă posibilitatea de a petrece în România o perioadă care să le permită cunoașterea directă a
Furt artefacte/ Intotero: I-am solicitat demisia directorului MNIR; a refuzat; am procedat la denunțarea contractului de management
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat marți că, având în vedere refuzul directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, de a-și da demisia de onoare, a procedat la denunțarea contractului de management în cazul acestuia. ''Astăzi i-am solicitat domnului director general al Muze
Brăila: Data limită de înscriere la preselecția organizată pentru Festivalul Internațional 'George Grigoriu' este 10 martie
Data limită de înscriere la preselecția organizată pentru Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' de la Brăila, singurul festival internațional de muzică ușoară din România acompaniat live de-a lungul tuturor edițiilor, este 10 martie, au anunțat, marți, organizatorii. Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cup
Episcopul Claudiu Pop: Iuliu Hossu și-a dat viața pentru iubirea de Dumnezeu, de țară și de aproapele
Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Pop, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că 2025, anul 'Cardinal Iuliu Hossu', instituit în România prin legea publicată în Monitorul Oficial nr. 968/25 octombrie 2023, este o ocazie specială prin care ne amintim de un ierarh, de un om credincios, care și-a dat viața pentru cre
Holocaustul în benzi desenate - expoziție și prezentare de carte, joi, la ICR Tel Aviv
ICR Tel Aviv va organiza, joi, un eveniment de prezentare a proiectului expozițional 'Imagini din trecut. Holocaustul în România', conceput și realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel'. Organizată în contextul marcării Zilei Internaționale de Comemorare a Vi
Furt artefacte/ Natalia Intotero: Am solicitat autorităților olandeze să acorde atenția cuvenită acestei situații
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a participat, luni, la comemorarea a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau, prilej cu care a discutat cu Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos și cu prim-ministrul Olandei, Dick Schoof, despre furtul artefactelor din patrimoniul cultural românesc. 'Aceste artefacte nu
Mureș: Orchestra Filarmonicii, concert la Berlin Philharmonie, la 145 de ani de relații diplomatice între România și Germania
Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, dirijată de Pablo Boggiano, este invitată să concerteze, în luna noiembrie a acestui an, la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României din Republica Federală Germania pentru marcarea a 145 de ani de relații diplomatice între România și G
Bihor: Expoziția fotografică 'The Jews of Oradea', cu supraviețuitori ai Holocaustului, vernisată la sinagoga Aachavas Rheim
Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată, luni seară, în Sinagoga Aachavas Rheim din Oradea, prin vernisajul unei expoziții de fotografii realizate de fotoreporterul american Daniel Owen
Romfilatelia: Cu speranță și optimism, așteptăm revenirea pieselor tezaurului dacic sustrase din Muzeul Drents
Romfilatelia își exprimă convingerea că vor reveni în patrimoniul României cele două piese ale tezaurului dacic furate din Muzeul Drents din Olanda. 'Cu speranță și optimism, așteptăm revenirea pieselor tezaurului dacic sustrase din Muzeul Drents din Olanda. Este nu numai o parte din tezaurul Muzeului Național de Istorie a României,
Furt artefacte/Intotero: Voi analiza oportunitatea scoaterii din țară a obiectelor inestimabile; contractele - încheiate mai atent
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat, luni, într-o intervenție telefonică la ședința Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaților, pe tema furtului artefactelor dacice din expoziția de la Muzeul Drents din Assen, că va analiza oportunitatea scoaterii din țară a obiectelor inestimabile, iar contractele pentru expoziții trebuie să fie încheiate mai ate
Furt artefacte/Directorul Muzeului Național de Istorie a României: Îmi voi da demisia la momentul oportun
Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat, luni, că toate condițiile impuse părții olandeze pentru expoziție ar fi corespuns tuturor măsurilor previzibile de siguranță, menționând că își va da demisia la momentul oportun. 'Evident sunt un țap ispășitor, în condițiile în
Prima ediție a Nordic Festival - în perioada 13 - 16 februarie, în Capitală
Prima ediție a Nordic Festival, un eveniment multidisciplinar care explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, va avea loc la București, în perioada 13 - 16 februarie, informează un comunicat transmis AGERPRES. Sub deviza '
Dirijorul Alexandre Bloch, violoncelistul Valentin Răduțiu, soprana Ana Maria Labin - joi și vineri, la Ateneu
Renumitul dirijor Alexandre Bloch, violoncelistul Valentin Răduțiu, soprana Ana Maria Labin și cunoscuta actriță Ana Ularu se reunesc pentru două concerte vocal-simfonice excepționale, joi și vineri, pe scena Ateneului Român, în stagiunea Filarmonicii 'George Enescu'. 'Publicul va avea ocazia să trăiască o experiență artistică intensă,
Dublă reprezentație cu opera Don Giovanni de Mozart - joi și vineri, la Opera Națională București
O dublă reprezentație a operei Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart, este programată joi și vineri, de la ora 18,30, pe scena Operei Naționale București. 'În interpretarea regizorală a inegalabilului maestru Andrei Șerban, suntem invitați să reconstituim prin imaginație - într-o cheie anistorică, care traversează generații înt
Furt artefacte/ Muzeul Național Brukenthal - închis de luni până vineri pentru conștientizarea protejării patrimoniului
Muzeul Național Brukenthal va fi închis de luni până vineri, într-o campanie numită 'Și tu ai fost jefuit! Muzeele contează!', prin care atrage atenția asupra protejării patrimoniului cultural național, informează un comunicat de presă. 'Și tu ai fost jefuit! Muzeele contează! O campanie a Muzeului Național Bruken