logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Academia Oamenilor de Știință din România

COMUNICAT DE PRESÂ

De 15 ianuarie, la Academia Oamenilor de Știință din România SESIUNE OMAGIALÃ DEDICATÃ LUI EMINESCU ȘI CULTURII NAȚIONALE

Ziua de 15 ianuarie, o dată cu semnificații culturale speciale, a fost celebrată la Academia Oamenilor de Știință din România printr-o manifestare dedicată Poetului Național și Culturii Naționale.

Evenimentul a cuprins într-o generoasă acoladă spirituală și culturală cele două semnificații emblematice ale zilei de 15 ianuarie - Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale -, reunite în Sesiunea Omagială: 'Eminescu - Omul deplin al culturii românești. Cultură prin Cunoaștere, Cunoaștere prin Cultură.'

Ziua de 15 ianuarie 2025 se distinge în relieful istoriei prin faptul că marchează împlinirea a 175 de ani de la nașterea Poetului, ceea ce-i conferă caracterul unui jubileu cultural. Sesiunea s-a desfășurat în data de 14 ianuarie, în Sala de Conferințe a AOSR, în prezența unui public format din membri ai corpului academic. Invitatul special al evenimentului a fost ES Domnul Radu Gabriel Safta, Ambasadorul României în Australia.

Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a afirmat că evenimentul constituie un omagiu adus lui Eminescu și Culturii Naționale, fiind situat sub semnul excelenței academice, promovate la nivelul AOSR. Poet, jurnalist, bibliotecar, Eminescu a fost un spirit dedicat cărții, culturii și creației sub semnul geniului.

Reunirea celor două semnificații ale zilei de 15 ianuarie sub o temă de largă anvergură spirituală pledează pentru legătura organică dintre carte, bibliotecă, lectură, cultură și cunoaștere. Cartea este un instrument al cunoașterii, cultura se acumulează prin intermediul cunoașterii, iar cunoașterea, la rândul ei, își extinde orizonturile și complexitatea prin aportul substanțial al culturii. Doamna Președinte Doina Banciu a subliniat și faptul că Programul România Cunoașterii, inițiat de AOSR în 2024, este strâns legat de cunoașterea prin carte.

Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul General al Muzeului Național al Literaturii Române, a afirmat că Eminescu este un poet și, în același timp, un mit care ne marchează identitatea culturală. Pentru a fi cunoscut însă, Eminescu trebuie recitit și reactualizat din perspectiva vremurilor și a cunoștințelor noastre de azi. Într-o epocă a marilor schimbări, a apariției Inteligenței Artificiale, este necesar să ne întoarcem la cultura umanistă, la valorile umane, perene, prin care se dezvoltă Societatea Cunoașterii. Necesitatea este cu atât mai mare astăzi, pe fondul degradării culturii autentice. Privind evoluția culturală de-a lungul ultimelor două secole, Profesorul Ioan Cristescu a subliniat că trebuie să vorbim nu numai despre influența pe care cultura europeană a exercitat-o asupra culturii și civilizației românești, prin tinerii noștri intelectuali care au frecventat marile universități ale Europei, ci și despre contribuția românilor la edificarea culturii europene. Din această perspectivă, Marele Poet este o sinteză culturală organică. Recitirea operei lui ne aduce o terapie necesară azi și rămâne o necesitate pentru lumea românească.

O invitată specială a Sesiunii a fost Alexandra Badea, scriitoare și regizoare română, stabilită la Paris, personalitate de marcă a dramaturgiei contemporane, care, în anul 2023, a primit Marele Premiu pentru teatru al Academiei Franceze. Plecând de la confesiunea influenței spirituale pe care marele poet a avut-o asupra sa, Alexandra Badea a vorbit despre activitatea de jurnalist a lui Eminescu, despre faptul că acesta a făcut educație politică prin jurnalism. Între preocupările sale s-au aflat problemele societății românești, găsirea de soluții pentru acestea, generațiile următoare și educația, căreia poetul i-a acordat o atenție specială. Responsabilii educației de azi ar putea să se inspire din ideile lui Eminescu privitoare la Educație. O altă idee importantă promovată de Marele Poet, cu sens exemplar pentru lumea prezentului, o constituie asumarea responsabilității.

Conf. univ. dr. Valentin Șerdan-Orga, Directorul General al BCU 'Lucian Blaga', Cluj-Napoca, a parcurs istoria Bibliotecii clujene prin momentele ei semnificative, a vorbit despre valențele formative ale bibliotecii și despre faptul că aceasta generează cunoaștere. Biblioteca reprezintă un tezaur de idei, constituit istoric, care arată puterea unei comunități. În context, s-a referit la experiența de bibliotecar a poetului și filosofului Lucian Blaga, izolat și marginalizat de regimul comunist spre apusul vieții, la Biblioteca Batthyaneum, din Alba Iulia.

Prof. univ. dr. Mărgărit Pavelescu, Președintele Secției de Științe Fizice a AOSR, a realizat o imagine sintetică a activității lui Mihai Eminescu și a vorbit despre valoarea operei eminesciene pentru cultura românească.

Conf. univ. dr. Ioan Milică, Directorul General al BCU 'Mihai Eminescu', Iași, a reliefat pasiunea poetului pentru cărți, lecturile vaste ale acestuia și s-a referit la activitatea de bibliotecar a poetului. În calitate de Director al Bibliotecii Centrale din Iași, Eminescu și-a propus să revoluționeze ideea de bibliotecă la români, prin prisma simbiozei culturale între general și local. În baza viziunii sale asupra rolului bibliotecii, a achiziționat cărți, a realizat un plan de donații de carte, în cadrul unui mecenat cultural, fiind primul bibliotecar erudit al nostru, dedicat construcției culturale. În context, vorbitorul s-a referit și la activitatea de traducător a lui Eminescu, care a inclus opere fundamentale ale culturii universale, unele de dificultate extremă, precum Gramatica sanscrită a lui Franz Bopp. De asemenea, a evocat activitatea de jurnalist a poetului, întemeiată pe lecturi de mare acoperire. Prin opera lui, Eminescu se situează în orchestra concertului de valori europene. Cel mai frumos dar făcut de Marele Poet limbii române este chiar limba română, pe care a ridicat-o la înălțimea celor mai reprezentativi gânditori ai culturii europene.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România

București, 14.01.2025

Afisari: 69

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].