logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vosganian: Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar România nu are o strategie culturală

Imagine din galeria Agerpres

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, consideră că Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar atrage atenția asupra lipsei unei strategii în domeniu, anunțând că a trimis, marți, o scrisoare deschisă autorităților în care reclamă subfinanțarea culturii.

Într-o declarație acordată AGERPRES, Vosganian afirmă că Ziua Culturii Naționale are o 'dimensiune simbolică' pentru că în această zi evocăm tradițiile naționale, marile figuri ale culturii naționale, modul în care cultura a contribuit la crearea unității poporului român și a națiunii române, dar pune la îndoială sinceritatea marcării acestei zi.

'Cultura, pentru un popor care s-a aflat tot timpul la granițele marilor imperii și care, cu toate acestea a supraviețuit în identitatea lui, a jucat un rol extrem de important. A fost, dacă pot să spun așa, un mod de a dăinui, de a supraviețui. Dincolo de asta, însă, există câteva semne de întrebare în legătură cu sinceritatea noastră atunci când sărbătorim Ziua Culturii Române, dacă o facem din tot sufletul, sau o facem numai dintr-o pornire festivistă, pentru că așa se cuvine. În primul rând este interesant de văzut că, deși tema suveranității și a identității naționale a fost una centrală în anul electoral 2024, nu au existat însă programe culturale în proiectele electorale ale partidelor. Cultura a fost practic absentă în dezbaterea publică', a spus scriitorul.

Apoi, arată Vosganian, 'într-o zi cum este cea a culturii, ar trebui să marcăm faptul că, în ciuda faptului că avem o strategie energetică, o strategie de transporturi, o strategie digitală, ori una privind mediul, noi nu avem o strategie culturală'.

'Cultura nu se face de azi pe mâine și tendințele culturale nu se pot schimba peste noapte. E nevoie de o strategie pe termen lung. Repet, România nu are o strategie culturală, iar relația autorităților cu Alianța Națională a Uniunilor de Creatori (ANUC) este, în această privință, sporadică', a adăugat el.

Există o finanțare care frizează ridicolul, remarcă președintele Uniunii Scriitorilor, accentuând că nu există programe privind achizițiile de carte și de lecturi publice.

'Vă dau două exemple: Ministerul Culturii are o alocare care este undeva sub prima zecimală, iar la Institutul Cultural Român finanțarea programelor a scăzut de cinci ori, aflându-se la un ridicol zero, zero, zero, unu (0,0001). Și dacă această tendință se păstrează la bugetul anului 2025, va trebui să mai adăugăm un zero după virgulă. Uniunea Scriitorilor a făcut astăzi o scrisoare deschisă către prim-ministru și ministrul de Finanțe ca această situație să nu mai existe. Nu există un program sistematic privind achizițiile de carte, cum exista pe vremuri, și care să ajute și scriitorii să capete drepturi de ajutor, dar să ajute și bibliotecile. Nu există programe privind lecturi publice, nu există o modalitatea adecvată de prezentare a realităților literare și culturale în programele Televiziunii publice și ale televiziunilor în general', a mai arătat Vosganian.

Ca președinte al Uniunii Scriitorilor, Varujan Vosganian consideră că, de departe, cel mai trist fapt, care îngreunează accesul literaturii la conștiința publică, este acela că, dacă deschizi manualele de limba română, ai impresia că, în ultima jumătate de veac, nu s-a scris aproape nimic.

'Când eram eu copil, Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei, Marin Sorescu și alții erau prezenți în manuale, deși nu atinseseră vârsta de 40 de ani. Astăzi, literatura contemporană este aproape absentă în manualele școlare, care ele sunt cele ce introduc scriitorii în conștiința publică. Dacă cei din generația mea știu de Emil Gârleanu, de Calistrat Hogaș, de Brătescu-Voinești, de Gala Galaction și de Basarabescu, știu mai ales din manualele școlare. Așadar, eu cred că Ziua Culturii Naționale trebuie să fie și un prilej de sărbătoare, firește, de evocare a lui Mihai Eminescu și a întregii galerii de mari personalități culturale, cărora le datorăm în fond conștiința națională, dar, în același timp, trebuie să fie și o asumare pentru a sprijini literatura contemporană, ca să lăsăm și generațiilor viitoare un prilej de a sărbători', a încheiat președintele Uniunii Scriitorilor.

Începând cu data de 15 ianuarie 2011, cultura română beneficiază de o sărbătoare oficială, cu statut național, stabilită la data aniversării poetului Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naționale a fost inițiată de acad. Eugen Simion, președinte al Academiei Române la acea dată, și legiferată de Parlamentul României în anul 2010. Ajunsă la a XV-a ediție, Ziua Culturii Naționale este celebrată în toate comunitățile locuite de români, în interiorul sau în afara granițelor țării. AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

Președintele Academiei: Când se vorbește despre cultură la români, este imposibil să se facă abstracție de Eminescu

Baconschi: Ziua Culturii Naționale dobândește azi un aer de festivitate sterilă, dacă nu chiar unul de parastas

Afisari: 574

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 14-05-2025 16:01

Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d

Cultura - Media 14-05-2025 15:27

Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE

Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în

Cultura - Media 14-05-2025 15:10

Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură

Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu

Cultura - Media 14-05-2025 14:36

Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte

Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Cultura - Media 14-05-2025 11:34

Cluj: Concurs național de talente și 14 concerte, la Folk Fest

Iubitorii genului sunt invitați la Festivalul Folk Fest, care va avea loc la Cluj, în perioada 23-25 mai, și în cadrul căruia vor avea loc 14 concerte, precum și un concurs național de talente. 'Festivalul, ajuns la a cincea ediție, propune o serie de 14 concerte atractive cu artiști clujeni și din țară, nume consacrate ale fol

Cultura - Media 14-05-2025 11:24

Gorj: Personalități marcante ale literaturii române și internaționale, la a 45-a ediție a Festivalului 'Tudor Arghezi'

Personalități marcante ale literaturii române și internaționale vor participa la a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură 'Tudor Arghezi', care se va desfășura la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești în perioada 16-18 mai. Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional

Cultura - Media 14-05-2025 10:24

Timișoara va găzdui primul festival de film despre fotbal din România și Europa de Est

Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria pregătește în această toamnă prima ediție a Timișoara Football Film Festival (TMFF), un eveniment de amploare dedicat relației dintre fotbal, comunitate, identitate și cinema, fiind primul festival de acest tip organizat în România și în Europa de Est. Festivalul va avea loc &

Cultura - Media 14-05-2025 10:10

Noaptea Europeană a Muzeelor la Ateneul Român, cu vizită ghidată și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble

Filarmonica 'George Enescu' va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble. 'Filarmonica 'George Enescu' &icir

Cultura - Media 14-05-2025 10:00

REPORTAJ Sălaj/Cucerirea Antarcticii sau cum au detronat doi muzicieni români Metallica din Cartea Recordurilor

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii români care au concertat în Antarctica, dar și cei ce au detronat din cartea recordurilor celebra formație de muzică rock Metallica, susținând concerte pe toate continentele în 98 de zile, mai puțin cu aproximativ 60 de zile comparativ cu recordul anterior, deținut de trupa americană

Cultura - Media 13-05-2025 22:26

Ministerul Culturii: Au fost demarate lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a fostei Prefecturi din Dorohoi

Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, anunță demararea lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric 'Fosta Prefectură', azi Muzeul de Științele Naturii, din Dorohoi, județul Botoșani. Potrivit unui comunicat al Ministerul Culturii, transmis marți AGERPRES, clădirea, c

Cultura - Media 13-05-2025 17:37

American Independent Film Festival - omagiu adus regizorului David Lynch și actorului Gene Hackman

Cea de-a IX-a ediție a American Independent Film Festival aduce în atenție filmele 'Inland Empire' (2006) și 'The Conversation' (1974), care vor fi proiectate în versiuni restaurante recent, ca omagiu pentru regizorul David Lynch și actorul Gene Hackman. 'Disparițiile recente ale regizorului David Lynch (ianuarie 2025) ș

Culte 13-05-2025 16:46

Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot

Cultura - Media 13-05-2025 15:00

Romanian Design Week 2025: ICR găzduiește expoziția 'Graphic Highlights'

Institutul Cultural Român se alătură și în acest an festivalului Romanian Design Week, prin susținerea secțiunii Young Design și prin găzduirea, în Sala Mare a instituției, a expoziției 'Graphic Highlights', inclusă în secțiunea Design GO!. Potrivit unui comunicat al ICR, transmis, marți, AGERPRES, expoziția 'Graphic Highlig

Cultura - Media 13-05-2025 13:53

Volumul 'Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane', de Adrian Majuru - lansat, sâmbătă, la Casa Filipescu-Cesianu

Volumul 'Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane', aparținând directorului Muzeului Municipiului București, istoricul și antropologul Adrian Majuru, va fi lansat lansat, sâmbătă, la Casa Filipescu-Cesianu. Potrivit unui comunicat al MMB, transmis marți AGERPRES, la eveniment, programat la ora 13:00, a