logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

OmBun30/ Cătălin Stepa: Cel mai sincer mod de a te adresa lumii - tu, chitara şi atât!

Imagine din galeria Agerpres

Cătălin Stepa va urca pe scena de la "Om Bun 30" în a treia seară de spectacol, cu dorinţa ca festivalul "să aibă un rezultat pe măsura meritelor".

"În opinia mea, "Om Bun" este cel mai important şi cel mai popular festival de muzică folk din ţară. Va fi o ediţie aniversară şi sunt onorat că voi participa. Cred că este visul oricărui folkist să facă parte din povestea aceasta şi să apară pe afiş, alături de cele mai mari nume din muzica folk românească. Îmi doresc ca Festivalul "Om Bun" să aibă un rezultat pe măsura meritelor", a declarat Cătălin Stepa, pentru AGERPRES.

 



A "participat" pentru prima oară la acest festival în anul 2009.

"Este impropriu spus că am participat, deoarece am fost prezent pe scenă pentru a ridica un premiu acordat de organizatorii festivalului mamei mele (Tatiana Stepa - n.r.), pentru întreaga sa activitate. În schimb, am participat propriu-zis în anul următor. Am cântat, la ediţia respectivă, în memoria mamei mele, precum şi în semn de continuitate "Copaci fără pădure". La drept vorbind, în acea vreme, nici nu dispuneam de prea multe opţiuni, pentru că abia începusem să cânt şi repertoriul meu nu era prea vast", mărturiseşte folkistul.

 

Sursa foto: Catalin Stepa / Facebook


 

Care e cea mai importantă amintire a lui de la "Om Bun"?

"Au fost multe momente copleşitoare. Cu toate acestea, cea mai "marcantă" amintire este o întâmplare din anul 2011 sau 2012, nu mai reţin exact. Este vorba despre momentul în care am urcat pe scena Sălii Palatului, după o introducere foarte emoţionantă, şi am început să cânt "Copaci fără pădure", însă fără să văd câţi spectatori erau în sală, fiindcă luminile pe sală erau stinse, iar reflectoarele băteau direct în ochi, iar eu şi aşa am deficienţe la capitolul vedere la distanţă. Când am ajuns la refrenul cântecului şi am auzit 5.000 de oameni cum cântau, timp în care s-au aprins şi luminile pe sală, am fost extrem de emoţionat şi consider întâmplarea respectivă una dintre cele mai vii şi cele mai frumoase amintiri ale mele de când sunt pe scenă", a povestit artistul.

 



Despre ce s-a schimbat în muzica folk românească în ultimii 30 de ani Cătălin Stepa nu ar putea spune cu exactitate.

"Aş putea spune ce anume s-a schimbat în ultimii zece ani, pentru că, după cum am menţionat, abia atunci am intrat în lumea aceasta. Cred că, până la nebunia aceasta cu pandemia, lucrurile se schimbaseră în bine, cel puţin din punctul meu de vedere. S-au creat grupuri, public, festivaluri noi (unele chiar bune), au apărut nume noi, vezi Cătălin Stepa. Glumesc! Cred că, cu paşi mici şi răbdare, lucrurile au mers spre bine", spune el.

 



Evenimentul aniversar - 30 de ani "Om Bun" - va fi "incomod şi destul de dificil pentru toată lumea, atât pentru artişti, cât şi pentru public, având în vedere modul de desfăşurare atipic", crede Cătălin Stepa. "În tot cazul, după cum am mai spus şi cu alte ocazii, publicul nostru a fost exemplar în toată perioada aceasta. Oamenii au făcut eforturi financiare considerabile şi nu numai financiare, pentru că e dificil modul de desfăşurare online, atât pentru noi, cât şi pentru public, deoarece emoţia nu se transmite cu aceeaşi intensitate publicului şi nici energia publicului nu mai ajunge la noi. Emoţia caracterizează cel mai bine muzica aceasta, cred eu. Totuşi, oamenii au procedat cum au putut mai bine, ca să nu ne "pierdem" nici unii, nici ceilalţi şi să rămânem împreună, în condiţiile în care a fost posibil acest lucru, în această perioadă. Pe toţi ne afectează lipsa interacţiunii, mai ales că la folk nu avem artificii, negative sau alte "ajutoare" de care să ne folosim", afirmă folkistul.

 

Sursa foto: Catalin Stepa / Facebook


 

Întrebat dacă mai vin tinerii spre muzica folk, spre poezie, Cătălin Stepa a răspuns dintr-o suflare: "Surprinzător, dar, da, vin!".

"Publicul de folk este divers şi mulţi tineri sunt atraşi de versurile puse pe muzică. E uşor de explicat cumva înclinaţia tinerilor, dacă avem în vedere faptul că muzica folk reprezintă cam cel mai la îndemână mod de a te exprima. Atâta vreme cât dispui de o chitară şi de talent şi vrei să cânţi, de aici începi, de la folk. Cel mai sincer mod de a te adresa lumii: tu, chitara şi atât!", a subliniat el.

 


În ultima perioadă i-a lipsit "normalitatea" cu care toţi eram obişnuiţi "şi pe care nu o preţuiam, până să ni se impună o "nouă" realitate", după cum povesteşte el, dar se declară norocos că, datorită serviciului său de "prima linie", nu a stat închis în casă.

"Nu mă refer numai la artişti, ci în general, căci cu toţii am avut de "suferit". Mi-au lipsit oamenii, interacţiunea, socializarea. Bineînţeles, mi-au lipsit spectacolele, aplauzele şi energia publicului. Timpul mi l-am ocupat cântând, astfel că am mai compus câteva cântece. În plus, eu şi lucrez, iar în perioada aceasta serviciul meu a fost unul dintre acelea de "prima linie", să zic aşa. Drept pentru care, dintr-un anumit punct de vedere, am fost mai norocos decât alte persoane, pentru că cel mai greu mi-ar fi să stau închis în casă, fără să am activitate", spune Cătălin Stepa.

 

Sursa foto: Catalin Stepa / Facebook


 

Dacă ar fi să dea timpul înapoi şi să se întoarcă în urmă cu 30 de ani... "Singurul lucru pe care l-aş putea schimba, în ceea ce înseamnă viaţă de artist, dacă aş da timpul înapoi cu 30 de ani, ar fi că m-aş fi apucat de cântat de la 10 ani, nu de la 30", mărturiseşte folkistul.

Urarea lui pentru cei care fac posibil an de an Festivalul "Om bun" este un cântec. "Oamenilor care se ocupă de buna desfăşurare a acestui festival nu le pot dori decât putere şi determinare pentru a duce mai departe, cu aceeaşi "încăpăţânare", acest simbol al culturii româneşti - Festivalul "Om Bun". Consider că, în contextual actual, cel mai potrivit mesaj pentru ei îl constituie cântecul scris de Adrian Păunescu şi Ştefan Hruşcă - "Bieţi lampagii": "Într-un veac cu noapte mare/ Noi aprindem felinare/ Ca să nu fiţi trişti".

 

 

AGERPRES/(AS - autor: Gabriel Apetrii, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

OmBun30/Vali Petcu: La Festival, parcă erai la Facultatea de Medicină, nebunie de tineri veniţi să îşi încerce norocul

 

OmBun30/ Daniel Iancu: Muzica folk îşi păstrează linia tradiţională, dar şi întinereşte în acelaşi timp

 

OmBun30/ Mircea Rusu: Muzica folk nu mai este de multă vreme un loc privilegiat şi rezervat

 

OmBun30/ Andrei Păunescu: Folk-ul fără public în faţa artiştilor e doar o încercare de a arăta că rezistă

 

OmBun30/ Adrian Beznă: Folk-ul rămâne tânăr şi cinstit cu spiritul lui

 

OmBun30/Victor Socaciu: Pentru mine, Festivalul rămâne acel copil frumos, plămădit alături de colegii mei

 

OmBun30/ Mircea Vintilă: Am cântat la toate ediţiile de la festival, nici nu se putea altfel, nu puteam lipsi

Afisari: 39

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s