Timiș: Acces liber miercuri la toate manifestările din instituțiile culturale și de artă

Instituțiile culturale din Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, vin cu o paletă diversificată de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, accesul publicului fiind liber la toate manifestările de pe parcursul zilei de miercuri.
Astfel, Biblioteca Județeană Timiș 'Sorin Titel' organizează expoziția de presă care include numărul Revistei 'Familia' în care a debutat Mihai Eminescu, iar la Secția de Arte 'Deliu Petroiu' va avea loc maratonul de poezie 'De la mic la mare', unde se vor recita poezii din opera poetului național.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES
Muzeul Național de Artă Timișoara oferă publicului acces gratuit la expozițiile care valorifică patrimoniul istoric și multicultural, între care expoziția 'Krausz - Expresii ale modernismului'; expoziția 'Bufetul Simțurilor@Galeria ARCADA'; expoziția temporară 'Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească' din secolele XVII-XX; expoziția permanentă 'O privire de aproape', din colecția Corneliu Baba.
Muzeul Național al Banatului propune mai multe expoziții cu acces gratuit, între care și '170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj (1853 - 2023); 'Spațiile Oravitzan', 'Femeia Belle Epoque: Frumusețe și Eleganță' sau expoziția 'Istoria militară a Banatului'.
De asemenea, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara organizează șezătoarea literară 'Eminescu și Banatul' de la ora 11,00. Tot aici vor putea fi vizitate expozițiile 'Banatul Habsburgic. Restituiri istorice' și 'Fragmente din istoria Banatului- crestomație de documente vechi și manuscrise'.
Teatrul Național 'Mihai Eminescu' va prezenta miercuri, de la ora 19,00, spectacolul 'Eminescu' în regia Mihaelei Lichiardopol, cu o distribuție din care fac parte Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu, Cristian Szekeres, un proiect coordonat de Ștefan Iordănescu.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES
Opera Națională Română din Timișoara a pregătit concertul 'Pe urmele Luceafărului', cu participarea soliștilor Operei timișorene. În program vor fi audiate pagini celebre din creația unor compozitori români precum Filaret Barbu, Vasile Popovici, Sabin Păutza, Tiberiu Brediceanu, Ciprian Porumbescu, Sabin Drăgoi, Nicolae Bretan, George Enescu sau Gherase Dendrino.
Protopopul de Timișoara, preotul Zaharia Pereș, a declarat, pentru AGERPRES, că și Biserica Ortodoxă Română a acordat atenție acestui moment, fiind dintotdeauna un factor reprezentativ pentru cultura poporului român și reușind să realizeze o adevărată operă culturală și educativă, la sat și în oraș.
'Putem spune că prin ierarhii și preoții ei cu dragoste de carte, cărturari remarcabili, Biserica a deschis și a organizat sute de școli pentru educația tineretului, a înființat zeci de tipografii și a tipărit mii de cărți clericale și de istorie în limba română. Dincolo de influențele europene asupra culturii românești, Ziua Culturii Naționale rămâne ziua minții neamului românesc', punctează părintele Zaharia Pereș.
Astfel, Muzeul de Artă Veche Bisericească al Catedralei Mitropolitane Timișoara își dezvăluie de Ziua Culturii Naționale bogatul fond de carte veche bisericească.
'Colecția de cărți de cult ale Catedralei cuprinde și ediții ale Sfintei Scripturi în limba română, începând cu prima traducere integrală, Biblia de la București din 1688. Aceste cărți au contribuit decisiv la întărirea credinței noastre creștin-ortodoxe, la formarea limbii literare și la menținerea unității naționale românești. Putem spune că o importantă parte din istoria neamului românesc a fost scrisă pe aceste pagini. În aceste spații de cultură vin numeroase clase de elevi și studenți, se organizează conferințe de spiritualitate ortodoxă, expoziții ale unor pictori și artiști plastici. Cea mai veche dintre scriituri este o Evanghelie în limba slavonă datată din secolul XIV'', a relatat, pentru AGERPRES, muzeograful bisericesc maica Filotea.
Potrivit acesteia, colecția muzeului Catedralei cuprinde un important fond de carte însumând peste 2.000 de exemplare, în principal cărți de cult (Ceaslov, Acatistier, Molitvelnic sau Evalohion, Octoih, Triod, Pendicostar, Evanghelie, Liturghier, Cazanie, Psaltire, Biblie etc), cărți cu un conținut filologic, istoric, juridic și moral, dar și câteva cărți fundamentale ale culturii românești care au contribuit la întărirea și afirmarea unității de limbă, neam și credință: 'Pravila de la Govora' (1640), 'Cazania lui Varlaam' (1643), 'Noul Testament de la Bălgrad' (1648), 'Pravila cea mare sau Îndreptarea legii' (1652, Târgoviște), 'Evanghelia de la București' (1682), 'Biblia de la București' (1688), 'Biblia de la Blaj' (1795), 'Biblia de la Buzău' (1854 - 1856) și 'Biblia de la Sibiu' (1868) realizată de mitropolitul Andrei Șaguna. AGERPRES / (AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit
Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale
Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan
Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie
Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'
Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici
Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'
Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a
Buzău: Stand cu mirodenii din India la 'Noaptea Muzeelor', cu cel mai scump condiment din lume
Muzeul Județean Buzău va organiza, în colaborare cu Ambasada Indiei, cu ocazia evenimentului 'Noaptea Europeană a Muzeelor', o serie de evenimente care includ, printre altele, amenajarea unui stand cu mirodenii precum cardamon, piper și șofran, cel mai scump condiment din lume. 'Noaptea Europeană a Muzeelor' va avea loc în data de 1
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
'Anul Nou care n-a fost' - Cel mai bun film de lungmetraj, la Gala Premiilor Gopo
Filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfășurat, marți seara, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din Capitală. Premiul a fost înmânat regizorului Bogdan Mureșanu d
UNITER a dat start votului publicului pentru Gala Premiilor UNITER 2025
Uniunea Teatrală din România (UNITER) a dat startul, marți, votului publicului în cadrul campaniei de promovare a artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER 2025. 'Astăzi, 29 aprilie, lansăm campania de promovare a artiștilor nominalizați - Votul publicului! Mesaje video de susținere pline de emoție, energie și creativita
Mureș: Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, la expoziția de la 'Potaissa la Turda'
Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au inaugurat, marți, expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST. 'Expoziția reunește aici
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar