logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Timiș: Acces liber miercuri la toate manifestările din instituțiile culturale și de artă

Image

Instituțiile culturale din Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, vin cu o paletă diversificată de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, accesul publicului fiind liber la toate manifestările de pe parcursul zilei de miercuri.

Astfel, Biblioteca Județeană Timiș 'Sorin Titel' organizează expoziția de presă care include numărul Revistei 'Familia' în care a debutat Mihai Eminescu, iar la Secția de Arte 'Deliu Petroiu' va avea loc maratonul de poezie 'De la mic la mare', unde se vor recita poezii din opera poetului național.

 


Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES


Muzeul Național de Artă Timișoara oferă publicului acces gratuit la expozițiile care valorifică patrimoniul istoric și multicultural, între care expoziția 'Krausz - Expresii ale modernismului'; expoziția 'Bufetul Simțurilor@Galeria ARCADA'; expoziția temporară 'Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească' din secolele XVII-XX; expoziția permanentă 'O privire de aproape', din colecția Corneliu Baba.

Muzeul Național al Banatului propune mai multe expoziții cu acces gratuit, între care și '170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj (1853 - 2023); 'Spațiile Oravitzan', 'Femeia Belle Epoque: Frumusețe și Eleganță' sau expoziția 'Istoria militară a Banatului'.

De asemenea, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara organizează șezătoarea literară 'Eminescu și Banatul' de la ora 11,00. Tot aici vor putea fi vizitate expozițiile 'Banatul Habsburgic. Restituiri istorice' și 'Fragmente din istoria Banatului- crestomație de documente vechi și manuscrise'.

Teatrul Național 'Mihai Eminescu' va prezenta miercuri, de la ora 19,00, spectacolul 'Eminescu' în regia Mihaelei Lichiardopol, cu o distribuție din care fac parte Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu, Cristian Szekeres, un proiect coordonat de Ștefan Iordănescu.

 

Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES


Opera Națională Română din Timișoara a pregătit concertul 'Pe urmele Luceafărului', cu participarea soliștilor Operei timișorene. În program vor fi audiate pagini celebre din creația unor compozitori români precum Filaret Barbu, Vasile Popovici, Sabin Păutza, Tiberiu Brediceanu, Ciprian Porumbescu, Sabin Drăgoi, Nicolae Bretan, George Enescu sau Gherase Dendrino.

Protopopul de Timișoara, preotul Zaharia Pereș, a declarat, pentru AGERPRES, că și Biserica Ortodoxă Română a acordat atenție acestui moment, fiind dintotdeauna un factor reprezentativ pentru cultura poporului român și reușind să realizeze o adevărată operă culturală și educativă, la sat și în oraș.

'Putem spune că prin ierarhii și preoții ei cu dragoste de carte, cărturari remarcabili, Biserica a deschis și a organizat sute de școli pentru educația tineretului, a înființat zeci de tipografii și a tipărit mii de cărți clericale și de istorie în limba română. Dincolo de influențele europene asupra culturii românești, Ziua Culturii Naționale rămâne ziua minții neamului românesc', punctează părintele Zaharia Pereș.

Astfel, Muzeul de Artă Veche Bisericească al Catedralei Mitropolitane Timișoara își dezvăluie de Ziua Culturii Naționale bogatul fond de carte veche bisericească.

'Colecția de cărți de cult ale Catedralei cuprinde și ediții ale Sfintei Scripturi în limba română, începând cu prima traducere integrală, Biblia de la București din 1688. Aceste cărți au contribuit decisiv la întărirea credinței noastre creștin-ortodoxe, la formarea limbii literare și la menținerea unității naționale românești. Putem spune că o importantă parte din istoria neamului românesc a fost scrisă pe aceste pagini. În aceste spații de cultură vin numeroase clase de elevi și studenți, se organizează conferințe de spiritualitate ortodoxă, expoziții ale unor pictori și artiști plastici. Cea mai veche dintre scriituri este o Evanghelie în limba slavonă datată din secolul XIV'', a relatat, pentru AGERPRES, muzeograful bisericesc maica Filotea.

Potrivit acesteia, colecția muzeului Catedralei cuprinde un important fond de carte însumând peste 2.000 de exemplare, în principal cărți de cult (Ceaslov, Acatistier, Molitvelnic sau Evalohion, Octoih, Triod, Pendicostar, Evanghelie, Liturghier, Cazanie, Psaltire, Biblie etc), cărți cu un conținut filologic, istoric, juridic și moral, dar și câteva cărți fundamentale ale culturii românești care au contribuit la întărirea și afirmarea unității de limbă, neam și credință: 'Pravila de la Govora' (1640), 'Cazania lui Varlaam' (1643), 'Noul Testament de la Bălgrad' (1648), 'Pravila cea mare sau Îndreptarea legii' (1652, Târgoviște), 'Evanghelia de la București' (1682), 'Biblia de la București' (1688), 'Biblia de la Blaj' (1795), 'Biblia de la Buzău' (1854 - 1856) și 'Biblia de la Sibiu' (1868) realizată de mitropolitul Andrei Șaguna. AGERPRES / (AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 287

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 18-01-2025 18:58

Expoziția 'Exploratorii Oceanelor' - din 24 ianuarie, la Muzeul Copiilor

Expoziția 'Exploratorii Oceanelor' va putea fi vizitată din 24 ianuarie, la Muzeul Copiilor din Capitală. 'Din 24 ianuarie, Muzeul Copiilor deschide porțile către o lume fascinantă, plină de descoperiri și provocări. Expoziția 'Exploratorii Oceanelor' îi invită pe copii să devină adevărați aventurieri ai adâncur

Cultura - Media 18-01-2025 11:45

ICR - două burse ''Ion Mincu'' pentru arhitecți în 2025; dosarele se pot depune până pe 14 februarie

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 două burse ''Ion Mincu'' absolvenților de arhitectură. Candidații interesați pot să trimită dosarele până pe data de 14 februarie, ora 13,00, ora României, la adresa de e-mail bursamincu@icr.ro. Potrivit

Cultura - Media 18-01-2025 05:00

MNAR: Expoziția de artă vizuală 'Talent 35', în perioada 18 ianuarie - 23 februarie, în Sălile Kretzulescu

Expoziția de artă vizuală 'Talent 35' este prezentată, începând de sâmbătă, în Sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României (MNAR). Vernisajul expoziției, realizată împreună cu Fundația Regală Margareta a României și curatoriată de conf. univ. dr. Ion Anghel, pictor, membru al Uniunii Artiștilor

Cultura - Media 17-01-2025 13:11

Timiș: Muzeul Satului Bănățean va înregistra la OSIM marca ''Țăranul smart'', un exemplu european de ''cultură a puținului'' (GALERIE FOTO)

Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara va înregistra la OSIM marca ''țăranul smart'', care va promova inteligența și comportamentul țăranului bănățean la nivel european împotriva risipei, în acest fel instituția de cultură contribuind la păstrarea valorilor tradiționale și la transmiterea acestora din generație în generați

Cultura - Media 17-01-2025 12:31

''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu - Piramida de Aur la Festivalul de Film de la Cairo

Filmul românesc ''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu și produs de Ada Solomon, a câștigat Piramida de Aur - cea mai înaltă distincție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cairo, aflat la cea de-a 45-a ediție, anunță, vineri, Ministerul Culturii. Potrivit unui

Culte 17-01-2025 10:16

Patriarhia Română a anunțat evenimentele importante ale Anului Centenar 2025

Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români, în data de 4 februarie, și Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea lăcașului de cult pe 26 octombrie se numără printre evenimentele importante dedicate Anului Centenar 2025, care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni în Patriarhia Română. Potrivit un

Cultura - Media 16-01-2025 22:28

Ministrul Culturii - discuții cu sindicatele: E esențial să găsim soluții sustenabile; am cerut să se vină cu propuneri concrete

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a avut joi o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din domeniu, ea afirmând că a cerut să se vină cu propuneri concrete pentru ''a putea construi împreună soluții viabile''. ''Am avut astăzi un dialog deschis și constructiv cu reprezentanții Federației Naț

Cultura - Media 16-01-2025 19:57

Matei Vișniec: Observ o incredibilă fascinație în fața răului, în fața puterii, dictatorilor, lipsei de libertate chiar

Scriitorul Matei Vișniec a afirmat, joi, în timpul dezbaterii 'Europa, Est - Vest: atât de aproape și atât de departe', susținută în Aula Magna 'Mihai Eminescu' a Universității 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași, că observă în diferite locuri, în diferite moduri, o 'incredibilă fascinație în fața răulu

Cultura - Media 16-01-2025 19:39

Un meșter popular din regiunea Cernăuți va primi titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii

Un meșter popular din regiunea Cernăuți va fi distins cu titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii din România, în cadrul unei festivități care va avea loc la finalul lunii ianuarie. Dumitru Iliuț, din localitatea Crasna, este specializat în prelucrarea lemnului, în dulgherit, realizarea de căruțe sau juguri, lăzi

Cultura - Media 16-01-2025 19:38

Eminescu e îngerul păzitor pentru comunitatea românească din Cernăuți, spune președintele Societății 'Mihai Eminescu'

Mihai Eminescu este îngerul păzitor pentru comunitatea românească din Cernăuți, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Societății pentru Cultura Română 'Mihai Eminescu', Vasile Bâcu. El este convins că, dacă Eminescu nu ar fi contribuit atât de puternic la dezvoltarea limbii române, româ

Cultura - Media 16-01-2025 18:40

Ziua Culturii Naționale - sărbătorită în America de Nord printr-un spectacol inspirat de opera lui Marin Sorescu

Institutul Cultural Român din New York, împreună cu Ambasada României în Statele Unite ale Americii și Consulatul General al României în Vancouver, organizează un mini-turneu al spectacolului 'The Retreat', cu ocazia Zilei Culturii Naționale. O adaptare originală a cărții 'Viziunea vizuinii'

Cultura - Media 16-01-2025 16:59

Dirijorul Cristian Mandeal a primit Trofeul Musicrit 2024

Dirijorul Cristian Mandeal a primit Trofeul Musicrit 2024 pentru 'o viață închinată muzicii', în cadrul unui eveniment desfășurat, săptămâna aceasta, la Ateneul Român din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Premiul 'Grigore Constantinescu' (pentru întreaga activitate) a fost ofer

Cultura - Media 16-01-2025 16:01

Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea - recital de muzică clasică la Istanbul, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Muzicienii români Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea au susținut, miercuri, recitalul de muzică clasică 'Biuterii muzicale' la Opera de Stat Süreyya din Istanbul, eveniment desfășurat în marja celebrării Zilei Culturii Naționale a României, informează ICR Istanbul într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Cultura - Media 16-01-2025 15:44

Sibiu: Președintele FITS, Constantin Chiriac, solicită un buget mai mare pentru Cultură, de 1% din PIB

Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), actorul Constantin Chiriac, manager al Teatrului Național 'Radu Stanca' din Sibiu, solicită un buget mai mare pentru Ministerul Culturii, de 1 % din produsul intern brut (PIB). 'Dorim ca Ziua Culturii să nu fie o manifestare festivistă, într-o zi anume și după aceea să uită

Cultura - Media 16-01-2025 13:39

Arad: Istoria monedelor românești, prezentată într-o expoziție în premieră la muzeu

Peste 100 de monede care au circulat pe teritoriul actual al țării în ultimele trei secole, între care primele românești (1867), sunt expuse în premieră la Complexul Muzeal Arad, începând de joi, piesele provenind din colecții private, ale membrilor Asociației Pronumismatica. Vernisajul expoziției 'Moned