Ziua Culturii Naționale/ Primăria Capitalei organizează expoziții, lansări de carte, ateliere de creație și spectacole

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată în Capitală prin expoziții, lansări de carte, de fotografie, ateliere de creație, dezbateri și spectacole, informează Primăria Municipiului București.
Evenimentele vor fi găzduite de instituțiile de cultură în perioada 14 - 23 ianuarie, conform unui comunicat al PMB.
* Muzeul Național al Literaturii Române organizează mai multe manifestări.
Pe 15 ianuarie, vizitarea expoziției de bază a MNLR (strada Nicolae Crețulescu 8), precum și a Caselor memoriale ale MNLR este gratuită.
Între orele 11,00 și 13,00 la Ceainăria MNLR (strada Nicolae Crețulescu nr. 8) va avea loc atelierul 'Eminescu în benzi desenate', coordonat de Mihai Grăjdeanu.
Între orele 10,00 și 12,00, în Aula Academiei Române (Calea Victoriei 125) poate fi admirată expoziția foto-documentară 'Identitate românească/identitate europeană'.
Între orele 14,00 și 15,30, în mansarda MNLR (strada Nicolae Crețulescu nr. 8) va avea loc dezbaterea 'G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu', eveniment realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie și Teorie literară 'G. Călinescu' al Academiei Române.
În aceeași zi, de la ora 16,00 la ora 18,00, la sediul MNLR se va derula 'Gala tinerilor scriitori /Cartea de poezie a anului 2024'.
De la ora 17,00 la ora 18,00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I' (Calea Victoriei nr. 88) va avea loc o 'Serată eminesciană'. Interpretează Arlinda Morava și Claudiu Bleonț. Acompaniază la pian Adriana Alexandru.
* Biblioteca Metropolitană București a pregătit o serie de evenimente, desfășurate miercuri în toate cele 29 de filiale, sub tema 'Traseul literaturii vii'. Participanții vor avea ocazia să participe la ateliere creative, lecturi publice, miniconcerte sau expoziții tematice.
Astfel, de la ora 17,30, artiștii proiectului 'Opera la bibliotecă' vor susține un spectacol extraordinar dedicat Zilei Culturii. Soliștii vor interpreta pagini de mare popularitate ale unor creatori români precum: Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Șerban Nichifor, Sabin Pautza, Gherase Dendrino, Marcel Dragomir, în Sala Auditorium, Sediul Central (strada Tache Ionescu nr. 4).
În filialele BMB se vor desfășura expoziții de carte și pictură dedicate lui Mihai Eminescu, o dezbatere privind opera sa (în cadrul Cenaclului Literar AntiM), ateliere de lectură, minirecital de poezie, atelier de scriere caligrafică (cu texte din opera lui Eminescu), expoziție cu desene în armonie cu versurile poetului Eminescu, sesiune de lectură și multe altele.
* Muzeul Municipiului București a pregătit: vernisajul unei expoziții tematice la Londra, un atelier gratuit pentru copii și concerte speciale organizate la Palatul Suțu și Casa Memorială Dinu Lipatti.
Astfel, marți, 14 ianuarie, de la ora 18,00, Casa Memorială Dinu Lipatti (bd. Lascăr Catargiu 12) va găzdui recitalul cameral 'Poemele chitarei', dedicat poetului Mihai Eminescu.
Miercuri, între orele 19,00 - 21,30, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra are loc vernisajul expoziției 'București: Hărți în mișcare'.
Joi, de la ora 19,00, la Casa Memorială Dinu Lipatti va avea loc un recitalul vioară - pian, susținut de violonistul Mihai Mangîr, laureat cu marele premiu al Concursului Internațional Remember Enescu (2023) și de pianista Verona Maier. Mihai Mangîr va cânta pe vioara Paul Kohl, care i-a aparținut maestrului George Enescu.
Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Casa Dinu Lipatti și sâmbătă, de la ora 18,00, când va găzdui recitalul organizat în parteneriat cu Asociația Sonus Animae. De asemenea, joi, 23 ianuarie, de la ora 18,30, va avea loc recitalul organizat în parteneriat cu aceeași asociație - 'Bentoiu & Enescu - Muzica românească în context european', cu Irina Nanushi - vioară și Elena Anca - pian.
Duminică, de la ora 11,00, Muzeul Vârstelor - Casa Filipescu Cesianu găzduiește atelierul pentru copii dedicat descoperirii lumii bucureștene în care a trăit Mihai Eminescu. Atelierul este susținut de scriitoarea Miruna Lepuș și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Copiii vor urmări traseele, viața și creația celui mai mare poet și jurnalist român în București, de la primul popas la 16 ani la perioada în care a lucrat la ziarul 'Timpul' și la ultima ședere în Capitală.
Luni, 20 ianuarie, de la ora 18,00, la Palatul Suțu (bd. Ion C. Brătianu, nr 2), se va desfășura spectacolul 'Eminescu, forever', susținut de soprana Arlinda Morava, acompaniată la pian de Adriana Alexandru, cu participarea actriței Theodora Stanciu. Invitat special: interpretul Iosif Preda. Repertoriul va fi alcătuit din melodii de muzică balcanică, romanțe, arii celebre.
* CREART oferă publicului, pe 15 ianuarie, de la ora 19,00, la sala Teatrelli, spectacolul 'Aplauze pentru poet pe scenă', cu Emilia Popescu și Mihai Mălaimare. Cei doi actori vor recita din creația poeților clasici și moderni români, de la Eminescu până la Marin Sorescu, Nichita Stănescu sau Emil Brumaru, în armonie cu interpretarea la pian a lui Cătălin Răducanu (regia muzicală Oltea Șerban-Pârâu). Realizat după o idee de Ovidiu Miculescu, spectacolul este completat de proiecții cu Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ștefan Bănică și Dorel Vișan. Într-o intervenție de arhivă, recită Ion Caramitru.
* ARCUB - Hanul Gabroveni invită copiii și părinții, miercuri, de la ora 18,00, la un atelier de jonglerii 'cu rime cu și fără noimă', susținut de scriitoarea Carmen Tiderle, câștigătoare a Premiului Copiilor Cărturino pentru cartea 'Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri'. Participarea la acest atelier este inclusă în prețul biletelor de intrare în expoziția 'Abracadabra - Secretele magiei'. Programul de vizitare a expoziției 'Abracadabra - Secretele magiei' este de miercuri până vineri, între orele 10,00 și 17,00 (ultima intrare - ora 16,00), iar sâmbătă și duminică, în intervalul 10,00-19,00.
* Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului' organizează pe 18 ianuarie, de la ora 14,00 la ora 17,00, în Sala Scoarțelor, lansarea de carte c, versuri antologice 'Celălalt fel de a privi lumea', de Octavian Soviany. Pe 19 ianuarie, de la ora 14,00 la ora 16,00 va găzdui proiectul 'Muzică și poezie', susținut de tineri interpreți de la școli și colegii de muzică.
* Centrul Metropolitan de Educație și Cultură Ioan I. Dalles organizează pe 17 ianuarie, de la ora 18:00, spectacolul de muzică și poezie 'Eminescu'. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vișan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit
Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale
Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan
Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie
Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'
Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici
Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'
Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a
Buzău: Stand cu mirodenii din India la 'Noaptea Muzeelor', cu cel mai scump condiment din lume
Muzeul Județean Buzău va organiza, în colaborare cu Ambasada Indiei, cu ocazia evenimentului 'Noaptea Europeană a Muzeelor', o serie de evenimente care includ, printre altele, amenajarea unui stand cu mirodenii precum cardamon, piper și șofran, cel mai scump condiment din lume. 'Noaptea Europeană a Muzeelor' va avea loc în data de 1
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
'Anul Nou care n-a fost' - Cel mai bun film de lungmetraj, la Gala Premiilor Gopo
Filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfășurat, marți seara, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din Capitală. Premiul a fost înmânat regizorului Bogdan Mureșanu d
UNITER a dat start votului publicului pentru Gala Premiilor UNITER 2025
Uniunea Teatrală din România (UNITER) a dat startul, marți, votului publicului în cadrul campaniei de promovare a artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER 2025. 'Astăzi, 29 aprilie, lansăm campania de promovare a artiștilor nominalizați - Votul publicului! Mesaje video de susținere pline de emoție, energie și creativita
Mureș: Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, la expoziția de la 'Potaissa la Turda'
Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au inaugurat, marți, expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST. 'Expoziția reunește aici
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar