logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Culturii Naționale/ Primăria Capitalei organizează expoziții, lansări de carte, ateliere de creație și spectacole

Imagine din galeria Agerpres

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată în Capitală prin expoziții, lansări de carte, de fotografie, ateliere de creație, dezbateri și spectacole, informează Primăria Municipiului București.

Evenimentele vor fi găzduite de instituțiile de cultură în perioada 14 - 23 ianuarie, conform unui comunicat al PMB.

* Muzeul Național al Literaturii Române organizează mai multe manifestări.

Pe 15 ianuarie, vizitarea expoziției de bază a MNLR (strada Nicolae Crețulescu 8), precum și a Caselor memoriale ale MNLR este gratuită.

Între orele 11,00 și 13,00 la Ceainăria MNLR (strada Nicolae Crețulescu nr. 8) va avea loc atelierul 'Eminescu în benzi desenate', coordonat de Mihai Grăjdeanu.

Între orele 10,00 și 12,00, în Aula Academiei Române (Calea Victoriei 125) poate fi admirată expoziția foto-documentară 'Identitate românească/identitate europeană'.

Între orele 14,00 și 15,30, în mansarda MNLR (strada Nicolae Crețulescu nr. 8) va avea loc dezbaterea 'G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu', eveniment realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie și Teorie literară 'G. Călinescu' al Academiei Române.

În aceeași zi, de la ora 16,00 la ora 18,00, la sediul MNLR se va derula 'Gala tinerilor scriitori /Cartea de poezie a anului 2024'.

De la ora 17,00 la ora 18,00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I' (Calea Victoriei nr. 88) va avea loc o 'Serată eminesciană'. Interpretează Arlinda Morava și Claudiu Bleonț. Acompaniază la pian Adriana Alexandru.

* Biblioteca Metropolitană București a pregătit o serie de evenimente, desfășurate miercuri în toate cele 29 de filiale, sub tema 'Traseul literaturii vii'. Participanții vor avea ocazia să participe la ateliere creative, lecturi publice, miniconcerte sau expoziții tematice.

Astfel, de la ora 17,30, artiștii proiectului 'Opera la bibliotecă' vor susține un spectacol extraordinar dedicat Zilei Culturii. Soliștii vor interpreta pagini de mare popularitate ale unor creatori români precum: Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Șerban Nichifor, Sabin Pautza, Gherase Dendrino, Marcel Dragomir, în Sala Auditorium, Sediul Central (strada Tache Ionescu nr. 4).

În filialele BMB se vor desfășura expoziții de carte și pictură dedicate lui Mihai Eminescu, o dezbatere privind opera sa (în cadrul Cenaclului Literar AntiM), ateliere de lectură, minirecital de poezie, atelier de scriere caligrafică (cu texte din opera lui Eminescu), expoziție cu desene în armonie cu versurile poetului Eminescu, sesiune de lectură și multe altele.

* Muzeul Municipiului București a pregătit: vernisajul unei expoziții tematice la Londra, un atelier gratuit pentru copii și concerte speciale organizate la Palatul Suțu și Casa Memorială Dinu Lipatti.

Astfel, marți, 14 ianuarie, de la ora 18,00, Casa Memorială Dinu Lipatti (bd. Lascăr Catargiu 12) va găzdui recitalul cameral 'Poemele chitarei', dedicat poetului Mihai Eminescu.

Miercuri, între orele 19,00 - 21,30, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra are loc vernisajul expoziției 'București: Hărți în mișcare'.

Joi, de la ora 19,00, la Casa Memorială Dinu Lipatti va avea loc un recitalul vioară - pian, susținut de violonistul Mihai Mangîr, laureat cu marele premiu al Concursului Internațional Remember Enescu (2023) și de pianista Verona Maier. Mihai Mangîr va cânta pe vioara Paul Kohl, care i-a aparținut maestrului George Enescu.

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Casa Dinu Lipatti și sâmbătă, de la ora 18,00, când va găzdui recitalul organizat în parteneriat cu Asociația Sonus Animae. De asemenea, joi, 23 ianuarie, de la ora 18,30, va avea loc recitalul organizat în parteneriat cu aceeași asociație - 'Bentoiu & Enescu - Muzica românească în context european', cu Irina Nanushi - vioară și Elena Anca - pian.

Duminică, de la ora 11,00, Muzeul Vârstelor - Casa Filipescu Cesianu găzduiește atelierul pentru copii dedicat descoperirii lumii bucureștene în care a trăit Mihai Eminescu. Atelierul este susținut de scriitoarea Miruna Lepuș și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Copiii vor urmări traseele, viața și creația celui mai mare poet și jurnalist român în București, de la primul popas la 16 ani la perioada în care a lucrat la ziarul 'Timpul' și la ultima ședere în Capitală.

Luni, 20 ianuarie, de la ora 18,00, la Palatul Suțu (bd. Ion C. Brătianu, nr 2), se va desfășura spectacolul 'Eminescu, forever', susținut de soprana Arlinda Morava, acompaniată la pian de Adriana Alexandru, cu participarea actriței Theodora Stanciu. Invitat special: interpretul Iosif Preda. Repertoriul va fi alcătuit din melodii de muzică balcanică, romanțe, arii celebre.

* CREART oferă publicului, pe 15 ianuarie, de la ora 19,00, la sala Teatrelli, spectacolul 'Aplauze pentru poet pe scenă', cu Emilia Popescu și Mihai Mălaimare. Cei doi actori vor recita din creația poeților clasici și moderni români, de la Eminescu până la Marin Sorescu, Nichita Stănescu sau Emil Brumaru, în armonie cu interpretarea la pian a lui Cătălin Răducanu (regia muzicală Oltea Șerban-Pârâu). Realizat după o idee de Ovidiu Miculescu, spectacolul este completat de proiecții cu Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ștefan Bănică și Dorel Vișan. Într-o intervenție de arhivă, recită Ion Caramitru.

* ARCUB - Hanul Gabroveni invită copiii și părinții, miercuri, de la ora 18,00, la un atelier de jonglerii 'cu rime cu și fără noimă', susținut de scriitoarea Carmen Tiderle, câștigătoare a Premiului Copiilor Cărturino pentru cartea 'Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri'. Participarea la acest atelier este inclusă în prețul biletelor de intrare în expoziția 'Abracadabra - Secretele magiei'. Programul de vizitare a expoziției 'Abracadabra - Secretele magiei' este de miercuri până vineri, între orele 10,00 și 17,00 (ultima intrare - ora 16,00), iar sâmbătă și duminică, în intervalul 10,00-19,00.

* Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului' organizează pe 18 ianuarie, de la ora 14,00 la ora 17,00, în Sala Scoarțelor, lansarea de carte c, versuri antologice 'Celălalt fel de a privi lumea', de Octavian Soviany. Pe 19 ianuarie, de la ora 14,00 la ora 16,00 va găzdui proiectul 'Muzică și poezie', susținut de tineri interpreți de la școli și colegii de muzică.

* Centrul Metropolitan de Educație și Cultură Ioan I. Dalles organizează pe 17 ianuarie, de la ora 18:00, spectacolul de muzică și poezie 'Eminescu'. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vișan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 292

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 14-01-2025 22:39

Ziua Culturii Naționale/ Manifestare dedicată lui Eminescu, organizată de AOSR

Sesiunea omagială 'Eminescu - Omul deplin al culturii românești. Cultură prin Cunoaștere, Cunoaștere prin Cultură' a fost organizată marți de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), invitatul special al evenimentului fiind Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în Australia. ''Ziua de 15 ianu

Cultura - Media 14-01-2025 19:17

Cristian Radu Nema: Fiecare român ar trebui să aibă propria viziune față de Ziua Culturii Naționale

Fiecare român ar trebui să aibă propria viziune, propria simțire și propriul sentiment față de Ziua Culturii Naționale, a transmis regizorul Cristian Radu Nema, care va fi prezent, miercuri, la proiecția de gală a filmului său documentar 'Cufărul lui Eminescu' ce va avea loc la Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul este pro

Cultura - Media 14-01-2025 19:07

Vrancea: Trei muzee din Focșani au fost redeschise publicului, în 2024, după ce au fost renovate și modernizate

Trei muzee au fost redeschise publicului la finele anului 2024, după ce clădirile care le adăpostesc au trecut prin ample procese de reabilitare și modernizare, potrivit reprezentanților Muzeului Vrancei. Dintre acestea, Muzeul de Arheologie și Istorie Medievală și Muzeul de Științele Naturii au fost redeschise în locațiile care

Cultura - Media 14-01-2025 17:46

George Ivașcu: Ziua Culturii Naționale atrage atenția că există repere și valori în cultura română

Actorul George Ivașcu a afirmat că Ziua Culturii Naționale reprezintă pentru români 'măcar o reamintire a propriilor valori naționale'. 'Din fericire, foarte multe instituții de cultură își deschid porțile cu ocazia Zilei Culturii. Iată că Ziua Culturii Române este, din fericire, sărbătorită și apreciată ca atare.

Cultura - Media 14-01-2025 17:30

Hunedoara: Acces gratuit la Muzeul din Deva și expoziție la Castelul Corvinilor, de Ziua Culturii Naționale

Persoanele care vor vizita miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, vor avea acces gratuit la toate expozițiile acestuia, iar cei interesați de Castelul Corvinilor din Hunedoara vor putea urmări o conferință online despre restaurările prin care a trecut monumentul istoric medieval. La

Cultura - Media 14-01-2025 17:17

Adrian Cioroianu: Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, este de părere că Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului, nu doar pe 15 ianuarie. 'În opinia mea, este o idee foarte bună instituirea unei Zile a Culturii Naționale, în contextul în care cultura rămâne, cred, piesa

Cultura - Media 14-01-2025 17:08

Directorul Muzeului Național de Artă, Călin Stegerean: De Ziua Culturii Naționale 'clopotul' sună pentru Cultură

Ziua Culturii Naționale omagiază, pe de o parte, nașterea unuia dintre cei mai importanți fondatori ai Culturii române, Mihai Eminescu, iar, pe de altă parte, este un memento pentru rolul fundamental al Culturii în cadrul societății noastre, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Național de Artă, criticul de artă Călin Stegerean.

Cultura - Media 14-01-2025 16:49

Dan Mircea Cipariu: Cultura noastră poate fi celebrată acordând tinerilor șansa la o reală recunoaștere

Singurul fel în care cultura poate fi cu adevărat celebrată este acela de a acorda tinerilor talentați șansa la o reală recunoaștere și la mai multă vizibilitate, a declarat, marți, pentru AGERPRES, scriitorul Dan Mircea Cipariu. Urmaș al 'Cipăreștilor', cum îi place să spună, avându-l ca strămoș pe pașoptistul Timote

Cultura - Media 14-01-2025 16:16

Timiș: Acces liber miercuri la toate manifestările din instituțiile culturale și de artă

Instituțiile culturale din Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, vin cu o paletă diversificată de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, accesul publicului fiind liber la toate manifestările de pe parcursul zilei de miercuri. Astfel, Biblioteca Județeană Ti

Cultura - Media 14-01-2025 13:07

Vosganian: Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar România nu are o strategie culturală

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, consideră că Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar atrage atenția asupra lipsei unei strategii în domeniu, anunțând că a trimis, marți, o scrisoare deschisă autorităților în care reclamă subfinanțarea culturii. Într-o d

Cultura - Media 14-01-2025 12:18

Baconschi: Ziua Culturii Naționale dobândește azi un aer de festivitate sterilă, dacă nu chiar unul de parastas

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi afirmă că ziua lui Mihai Eminescu, devenită 'Zi a culturii naționale', marchează reverența comunitară față de clasicii formatori ai literaturii române moderne, dar ar trebui să includă și 'reflecția lucidă' despre starea intelectualității românești, având în vedere că aceasta creează

Culte 14-01-2025 12:15

Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea

O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,

Cultura - Media 14-01-2025 11:55

Președintele Academiei: Când se vorbește despre cultură la români, este imposibil să se facă abstracție de Eminescu

Când se vorbește despre cultură la români, este imposibil să se facă abstracție de Eminescu, afirmă președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, subliniind că numele de 'cultură națională' nu jignește pe nimeni, 'nu are în el nimic ofensiv, individualist sau discriminatoriu'. 'Trăim într-o lu

Cultura - Media 14-01-2025 11:39

Gorj: Ziua Culturii Naționale, marcată la Târgu Jiu printr-un eveniment special

Ziua Culturii Naționale va fi marcată la Târgu Jiu, pe 15 ianuarie, printr-un eveniment special în foaierul Teatrului Dramatic 'Elvira Godeanu', informează, marți, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj. Evenimentul va debuta, la ora 19,00, cu o expoziție de fo