DOCUMENTAR: Anul Nou chinezesc - Anul bivolului alb de metal (12 februarie)

Anul Nou chinezesc începe pe 12 februarie 2021 şi se va încheia pe 30 ianuarie 2022. Acesta este al 4718-lea an chinezesc, potrivit www.chinesefortunecalendar.com. Este Anul bivolului alb de metal, potrivit astrologiei chineze.
Pentru anul 2021 autorităţile de la Beijing au anulat sărbătorile de Anul Nou chinezesc, în mai multe provincii, în urma detectării unor focare restrânse de COVID-19 în unele dintre ele şi pentru a evita posibile contagieri. Locuitorii au fost îndemnaţi să petreacă sărbătorile, fără să se deplaseze din locul de rezidenţă, cu scopul de a minimiza riscurile de contagiere în această perioadă de migraţie umană, când milioane de chinezi călătoresc spre locul de unde provin pentru a sărbători alături de familie.
Nou An chinezesc sau Festivalul de primăvară, are o vechime de 4000 de ani, este cea mai lungă sărbătoare a anului şi o sărbătoare naţională. Sărbătorile pot dura până la 16 zile, dar numai primele şapte zile sunt considerate sărbători legale (11-17 februarie 2021).
Festivalul Primăverii, eveniment organizat de Ambasada Chinei, Casa Româno-Chineză şi Niro Investment Group, cu ocazia marcării Anului Nou Chinezesc, la Ateneul Român, Bucureşti, 2 februarie 2019.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO
Festivalul de primăvară începe oficial pe 12 februarie (11 februarie este Revelion) şi se încheie cu Festivalul Lampioanelor pe 26 februarie. Această perioadă este marcată de numeroase activităţi şi tradiţii specifice pentru fiecare zi, potrivit chinesenewyear.net.
Participanţi la manifestările organizate pentru marcarea intrării în Noul An Chinezesc, Parcul Herăstrău, Bucuresti, 29 ianuarie 2011.
Foto: (c) RADU TUŢĂ/AGERPRES FOTO
China fiind un stat multinaţional, fiecare naţionalitate are tradiţii diferite în legătură cu Anul Nou. Cu toate acestea, pentru toate naţionalităţile, masa din seara de Revelion, numită "Masa Reîntregiri"', reprezintă un moment important pentru fiecare familie. Indiferent unde se află, toţi membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a servi împreună ultima masă a anului. Există consemnări istorice potrivit cărora chiar şi cei pedepsiţi cu închisoare erau eliberaţi pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alături de familie.
”Intră cu arta în Anul Nou Chinezesc”, minifestival dedicat culturii chineze, organizat de Muzeul Naţional de Artă al României, Bucureşti, 8 februarie 2020.
Foto: (c) RADU TUŢĂ/AGERPRES FOTO
În sudul Chinei, această masă este foarte bogată, cuprinzând de obicei peste 10 feluri de mâncare, fiecare reprezentând diferite dorinţe. Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul, care are în interior o monedă iar pentru cel care o găseşte este semn de noroc în anul ce vine. Brânza de soia şi peştele sunt simboluri ale bogăţiei, crevetele roz - simbol al fericirii şi însufleţirii, stridiile uscate - simboluri ale bunăstării, salata de peşte crud (yu sheng) - simboluri ale norocului şi prosperităţii, părul de înger (Fai-hai - preparată din alge de mare cu aspect de păr, comestibil însă) - al prosperităţii, iar găluştele fierte în apă (Jiaozi) - simboluri ale bunăstării în viaţa familială.
Foc de artificii în faţa sediului misiunii diplomatice chineze, cu ocazia sărbătoririi Anului Nou Chinezesc, Bucureşti, 10 ianuarie 2012.
Foto: (c) ALEX MICSIK/AGERPRES FOTO
Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii (în marile oraşe sunt interzise), despre care se crede că alungă spiritele rele. În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor şi prietenilor sau primesc invitaţi. Ei îşi adresează reciproc "Xin Nian Hao" ("La Mulţi Ani!"). După aceea, oaspeţii sunt invitaţi să servească bomboane, fructe şi ceai.
Calendarul chinezesc este un calendar anual, al cărui început se bazează pe ciclurile Lunii. Prin urmare, începutul fiecărui an chinezesc poate avea loc într-un interval mai larg, între sfârşitul lui ianuarie şi jumătatea lui februarie. Potrivit calendarului chinezesc, Anul Nou vine în prima zi cu Lună Plină, după intrarea Soarelui în constelaţia Vărsătorului.
Fiecare an oriental este sub semnul unuia dintre cele 12 animale ale horoscopului chinez: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa, iar acestea sunt conectate la cinci culori - alb, negru, verde, roşu şi maro. Un ciclu complet durează 60 ani şi este compus din 5 cicluri de câte 12 ani.
Astrologia chinezească este o teorie a lui Yin şi Yang. Yin este Pământul şi Yang este Soarele. Prin urmare, astrologia chineză foloseşte atât calendarul lunar chinezesc cât şi calendarul solar. Prima zi a anului astrologic 2021 a început pe 3 februarie - Anul bivolului alb de metal. Acesta este momentul începutului de primăvară în calendarul astrologic chinezesc. Ultima zi a anului 2021 este pe 3 februarie 2022 în astrologia chineză, potrivit www.chinesefortunecalendar.com.
Al doilea animal al zodiacului chinez, boul, denotă munca grea, pozitivitatea şi onestitatea care se vor manifesta la noi toţi în următoarele 12 luni, potrivit astrologilor. Atributele bune ale boului nu se găsesc doar în zodiacul chinezesc. Animalul a fost reprezentat în religie, artă, literatură şi cultură populară în toată Asia de Est, de secole. O mare parte din respectul pe care îl deţine se datorează importanţei sale în agricultură.
În China, este considerat un animal de forţă care este asociat cu recolte şi fertilitate. Se credea, de asemenea, că plasarea unei statui metalice a unui bou pe fundul unui râu ar putea preveni inundaţiile. Vechea artă chineză a feng shui-ului, care armonizează oamenii cu mediul lor folosind forţe energetice, consideră, de asemenea, animalul ca fiind de bun augur. Întrucât familiile ţărăneşti din vremurile străvechi îşi vindeau de multe ori boul pentru a plăti educaţia fiului lor, boul este prezentat şi ca un obiect de mare valoare, potrivit www.japantimes.co.jp.
Chinezii cred că animalul care guvernează anul de naştere are o puternică influenţă asupra persoanei respective. Culoarea metalului din horoscopul chinezesc este legată de alb sau auriu. Asociat cu metalul conferă putere, prosperitate şi noroc pentru aproape toate zodiile chinezeşti. Este un an favorabil pentru a începe un proiect dar şi pentru evoluţie, potrivit www.thechinesezodiac.org.
Ani zodiacali ai semnului de bou sunt: 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021, 2033, potrivit www.chinahighlights.com.
Printre nativii celebri ai anului bivolului se află personalităţi precum: Margaret Thatcher, Charlie Chaplin, Wayne Rooney, Barack Obama, Bill Cosby, David Blaine, George Clooney, Walt Disney, Bruce Springsteen, Anthony Hopkins, Ricky Gervais, Lionel Richie, Vincent Van Gogh, Meryl Streep, Keira Knightley, Michael J. Fox. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa
22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)
La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&
CITATUL ZILEI
''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie
Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)