logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul European din 19 decembrie 2024: subiect principal de discuţie, Ucraina

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul European se reuneşte la 19 decembrie 2024, la Bruxelles, fiind prima reuniune a organismului european convocată de către noul preşedinte Antonio Costa. De asemenea, este invitat să participe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Subiectele luate în discuţie sunt Ucraina, Orientul Mijlociu, UE în lume, rezilienţa şi pregătirea pentru situaţii de criză, migraţia, afaceri externe, informează site-urile https://www.consilium.europa.eu/ şi https://euneighbourseast.eu/.

"Situaţia din Ucraina va ocupa un loc important în cadrul discuţiilor noastre. Tocmai m-am întors dintr-o vizită la Kiev, efectuată în prima zi a mandatului meu. Trebuie să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar şi să facem tot ceea ce este cu putinţă pentru ca invazia Rusiei să fie înfrântă, iar dreptul internaţional să prevaleze. Reuniunea Consiliului European din decembrie reprezintă o ocazie importantă de a transmite Ucrainei un mesaj de sprijin unitar şi fără echivoc, pentru o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă.", a declarat noul preşedinte al Consiliului European, Antonio Costa, în scrisoarea de invitaţie adresată membrilor Consiliului European, scrie https://www.consilium.europa.eu.

Cu privire la Ucraina, liderii UE vor discuta despre războiul din Ucraina în toate dimensiunile sale, inclusiv despre cele mai recente evoluţii de pe teren, şi despre sprijinul cuprinzător şi neîntrerupt pentru Ucraina şi poporul său. Până în prezent, UE şi statele sale membre au acordat Ucrainei sprijin în valoare de aproximativ 124 de miliarde de euro. Site-ul Consiliului reaminteşte că Uniunea este angajată în favoarea unei păci juste şi durabile în Ucraina, bazată pe principiile Cartei ONU şi ale dreptului internaţional, precum şi pe principiul conform căruia nicio iniţiativă privind Ucraina nu poate fi luată fără Ucraina. În ceea ce priveşte sprijinul militar, liderii vor analiza progresele înregistrate în ceea ce priveşte livrarea de sisteme de apărare antiaeriană, muniţie şi rachete, precum şi furnizarea instruirii şi a echipamentelor necesare soldaţilor ucraineni.

În privinţa Orientului Mijlociu, liderii UE vor discuta evoluţia rapidă, inclusiv despre cel mai bun mod în care Uniunea Europeană poate contribui la eforturile de detensionare a situaţiei, despre acordul de încetare a focului dintre Israel şi Liban şi despre cele mai recente evoluţii din Siria. UE este profund alarmată de escaladarea militară dramatică din Orientul Mijlociu şi îndeamnă toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere, să pună capăt ostilităţilor şi să respecte pe deplin dreptul internaţional şi dreptul internaţional umanitar.

De asemenea, la Consiliul European va avea loc o discuţie strategică cu privire la modul în care UE îşi poate consolida rolul pe scena internaţională, ne poate apăra interesele şi ne poate promova poziţiile. Discuţia se va axa pe calea de urmat într-un peisaj multipolar şi pe modalităţile prin care se pot asigura relaţii strategice reciproc avantajoase. În acest context, vor fi abordate modul în care se poate încuraja crearea unei reţele mai largi şi mai aprofundate de parteneri la nivel mondial, relaţiile UE-SUA sau relaţiile UE-Regatul Unit.

Liderii UE vor discuta şi despre modalităţile de consolidare a rezilienţei, a pregătirii pentru situaţii de criză, a prevenirii crizelor şi a capacităţilor de răspuns ale UE, în baza raportului "Mai în siguranţă împreună - Consolidarea pregătirii şi disponibilităţii civile şi militare ale Europei", elaborat de fostul preşedinte al Finlandei şi consilier special al preşedintei Comisiei Europene, Sauli Niinisto. În acest context, ei vor discuta despre impactul unui peisaj al ameninţărilor în continuă evoluţie şi al numărului tot mai mare de dezastre naturale provocate de schimbările climatice, scriu site-urile https://commission.europa.eu/ şi https://www.consilium.europa.eu/.

Liderii UE vor trece, de asemenea, în revistă şi progresele înregistrate în punerea în aplicare a concluziilor anterioare privind migraţia. Cu ocazia reuniunii lor din 17 octombrie 2024, liderii au discutat despre modalităţi de consolidare a controlului frontierelor externe ale UE, cooperarea cu ţările terţe de origine şi cu ţările de tranzit, pentru a aborda cauzele profunde, pentru a combate traficul de persoane, pentru a preveni pierderea de vieţi omeneşti sau pentru a accelera returnările din UE.

La reuniunea Consiliului European, liderii UE ar putea aborda şi teme specifice de politică externă, inclusiv evoluţiile din Georgia şi Republica Moldova, se arată pe site-ul Consiliului.

***
Reuniunea anterioară a Consiliului European s-a desfăşurat la 17 octombrie 2024, fiind adoptate concluzii privind Ucraina, Orientul Mijlociu, asigurarea unei ordini internaţionale bazate pe norme, competitivitatea, migraţia, Republica Moldova, Georgia, relaţiile externe şi alte subiecte. De asemenea, liderii Uniunii au condamnat cu fermitate campania tot mai intensă a Rusiei de activităţi hibride. În acest context, aceştia au salutat noul cadru de sancţiuni, instituit de Consiliul UE la 8 octombrie 2024, ca răspuns la ameninţările hibride ale Rusiei: "UE şi statele sale membre vor continua să îşi consolideze rezilienţa şi să utilizeze pe deplin setul de instrumente al UE pentru contracararea ameninţărilor hibride, cu scopul de a preveni şi a descuraja activităţile hibride ale Rusiei, precum şi de a răspunde la acestea".

"De acum înainte, UE va fi în măsură să abordeze o varietate de ameninţări hibride, cum ar fi: subminarea proceselor electorale şi a funcţionării instituţiilor democratice; ameninţările împotriva activităţilor economice, a serviciilor de interes public sau a infrastructurii critice şi sabotarea acestora; utilizarea dezinformării coordonate, recurgerea la acţiuni străine de manipulare a informaţiilor şi ingerinţe străine (FIMI); activităţi cibernetice răuvoitoare, instrumentalizarea migranţilor şi alte activităţi destabilizatoare.", se menţionează în cuprinsul deciziei din 8 octombrie a Consiliului, decizie ce trasează cadrul de sancţiuni. (https://www.consilium.europa.eu/).

***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.

Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul "concluziilor", adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. În cadrul fiecărei reuniuni a Consiliului European sunt adoptate concluzii de către această instituţie.

Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

Pe lângă reuniunile formale, Consiliul European desfăşoară şi reuniuni informale sau extraordinare ale şefilor de stat sau de guvern. De obicei, în urma acestor reuniuni, liderii adoptă mai degrabă o declaraţie decât concluzii oficiale. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 113

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San

Documentare 22-04-2025 11:48

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa

Documentare 22-04-2025 08:00

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&

Documentare 22-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)

Documentare 22-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 22-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie

Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)