Evoluţia situaţiei din Ucraina în perioada 19-25 martie 2022

În perioada 19-25 martie, bombardamentele ruse asupra Ucrainei au continuat, în cadrul agresiunii militare începute împotriva acestui stat la 24 februarie 2022. De asemenea, au avut loc la Bruxelles, la 24 martie, trei reuniuni (Summitul extraordinar al NATO, Consiliul European şi Summitul G7), în care s-a discutat despre agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei. În cadrul Consiliului European, s-a decis constituirea unei forţe militare de intervenţie rapidă de 5.000 de combatanţi, operaţională până în 2025. În cadrul Summitului NATO, s-a decis crearea a patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria. Liderii principalelor ţări industrializate din lume (G7) au adoptat o declaraţie prin care au avertizat Rusia să nu utilizeze arme nucleare, chimice sau biologice în războiul său contra Ucrainei. Moscova a denunţat decizia de creare a patru noi grupuri de luptă în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, susţinând că NATO îşi confirmă astfel poziţia antirusă.
A 24-a zi de război, 19 martie
* Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel Moscovei, afirmând că este "timpul" să discutam despre "pace şi securitate", deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii, a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook (AFP).
* Ministerul rus al Apărării a declarat că a utilizat cu o zi în urmă rachete hipersonice "Kinjal" pentru a distruge un depozit subteran de arme şi muniţii aeriene în vestul Ucrainei, ceea ce reprezintă o premieră. Acest tip de rachetă, cu manevrabilitate ridicată, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Moscovei. Utilizarea acestui tip de rachetă este o premieră în conflictul din Ucraina (RIA Novosti, AFP, EFE).
* Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat decizia într-un mesaj video. Printre partidele vizate se numără Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă şi Blocul Opoziţiei, care sunt reprezentate în parlament (dpa).
A 25-a zi de război, 20 martie
* Rusia a lovit Ucraina, în cursul nopţii de 19 spre 20 martie, cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi în Marea Caspică, şi a utilizat, pentru a doua zi consecutiv, rachete hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării, conform Ministerului rus al Apărării (AFP, Reuters).
* Poziţia Chinei în problema Ucrainei este obiectivă şi corectă, iar timpul va dovedi că se află de partea justă a istoriei, a declarat ministrul de externe, Wang Yi. Afirmaţiile lui Wang au survenit după ce preşedintele american, Joe Biden, l-a prevenit anterior pe omologul său chinez, Xi Jinping, asupra "consecinţelor" în cazul în care Beijingul ar oferi sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina. Potrivit lui Wang, mesajul cel mai important transmis de preşedintele Xi este acela că Beijingul a susţinut întotdeauna menţinerea păcii globale (Reuters şi Xinhua).
* Cel puţin 902 civili şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucranina, de la începutul invaziei ruse în 24 februarie până la această dată, a informat biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (OHCHR). Datele preluate de Reuters sunt însă probabil mult sub bilanţul real al conflictului, deoarece OHCHR precizează că nu a fost în măsură să preia sau să verifice rapoartele privind numărul victimelor în unele oraşe lovite, cum ar fi Mariupol.
* Rusia a cerut forţelor ucrainene să depună armele în oraşul-port Mariupol, unde Moscova a declarat că are loc o "catastrofă umanitară teribilă" (Reuters). Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol (Reuters).
A 26-a zi de război, 21 martie
* Cel puţin şase persoane au murit într-un bombardament la Kiev, în noaptea de 20 spre 21 martie, a constatat un jurnalist al AFP, într-un moment în care forţele ruse încearcă în continuare să încercuiască oraşul.
* Premierul israelian, Naftali Bennett, care încearcă să medieze un armistiţiu în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, a declarat că există în continuare falii mari între cele două părţi, chiar dacă au fost înregistrate unele progrese (Reuters).
* Orice "compromis" în negocierile cu Rusia menit să pună capăt conflictului va fi supus unui referendum în Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Zelenski, într-un interviu pentru site-ul de ştiri ucrainean Suspilne. În acest sens, Zelenski a revenit asupra problemei-cheie a NATO, organizaţie la care ţara sa nu va putea adera, după cum a recunoscut el recent. "Am înţeles-o deja cu toţii. Noi nu suntem acceptaţi (în NATO), pentru că lor (ţărilor membre) le este frică de Rusia. Aceasta este tot. Şi noi trebuie să ne calmăm şi să spunem: 'Ok, (sunt necesare) alte garanţii de securitate' ", a subliniat preşedintele Zelenski.
A 27-a zi de război, 22 martie
* Preşedintele american, Joe Biden, a declarat că este "clar" că Rusia ia în considerare utilizarea de arme chimice şi biologice în Ucraina, avertizând că o astfel de decizie ar determina un răspuns occidental "sever" (France Presse).
* Contraspionajul ucrainean afirmă că a dejucat o posibilă tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski. Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente (dpa).
* Rusia a admis că Ucraina are dreptul suveran de a decide convocarea unui referendum asupra unui posibil compromis între cele două ţări pentru încheierea războiului, referendum sugerat anterior de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski (EFE).
* Europenii vor dobândi, pentru prima dată în istoria lor, o capacitate de a desfăşura ''operaţiuni de luptă'', a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după ce miniştrii europeni de externe şi ai apărării au decis să constituie o forţă militară de intervenţie rapidă de 5.000 de combatanţi, operaţională până în 2025 (AFP).
* Moscova va utiliza arma nucleară în Ucraina doar în cazul unei "ameninţări existenţiale" împotriva Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (AFP).
A 28-a zi de război, 23 martie
* Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a avertizat că trimiterea unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina poate conduce la o confruntare directă între NATO şi Rusia, iar la scurt timp Kremlinul a atenţionat, de asemenea, că orice posibil contact între armata rusă şi forţele NATO ar putea avea consecinţe grave.
* Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble (AFP).
* ''Rusia ar trebui să oprească această periculoasă retorică nucleară iresponsabilă. Dar haideţi să nu existe niciun dubiu legat de disponibilitatea noastră de a proteja şi apăra aliaţii împotriva oricărei ameninţări, în orice moment'', a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, în ajunul unui summit extraordinar al NATO. ''Rusia trebuie să înţeleagă că nu poate câştiga niciodată un război nuclear'', a insistat el (Reuters).
* Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat că va relua judecarea reclamaţiilor la adresa Rusiei, care trebuie să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului până la 16 septembrie 2022. Instanţa suspendase anterior cauzele respective, în urma excluderii Rusiei din Consiliul Europei.
A 29-a zi de război, 24 martie
* Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că un atac chimic al Rusiei în Ucraina "ar schimba enorm natura" conflictului şi ar putea afecta ţări aliate vecine, a relatat EFE, care a remarcat faptul că şeful Alianţei Nord-Atlantice nu a dorit să speculeze dacă o astfel de situaţie ar motiva o reacţie de apărare a alianţei.
* Statul Major al Ucrainei a precizat că Rusia îşi intensifică atacurile aeriene în Ucraina, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate peste 250 de zboruri (dpa).
* Marina ucraineană a transmis că a distrus o navă de transport de trupe ruse ancorată în portul Berdiansk, oraş apropiat de Mariupol la Marea Azov. Informaţia nu a putut fi verificată din surse independente (AFP).
* Guvernul rus nu are niciun interes în negocierea unui armistiţiu în Ucraina pentru moment, pentru că armata sa nu şi-a atins scopurile militare, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. "Vrea să încercuiască litoralul de la graniţa cu Republica Moldova şi să izoleze Ucraina de mare. Vrea să negocieze cu adevărat doar atunci când îşi asigură o poziţie de forţă", a adăugat el (Reuters).
* Trupele ruse au preluat dimineaţă "controlul total" al oraşului Izium din estul Ucrainei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov. Nu există o confirmare din partea ucraineană (dpa).
* Liderii NATO au început un summit extraordinar la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din cele 30 de ţări aliate întâlnindu-se pentru a-şi arăta unitatea în faţa agresiunii ordonate de preşedintele rus, Vladimir Putin. În paralel, au avut loc, la Bruxelles, încă două reuniuni pe această temă: Consiliul European şi Summitul G7. La toate cele trei reuniuni a participat şi preşedintele american, Joe Biden.
În cadrul summitului NATO, liderii statelor membre au convenit să-i prelungească mandatul lui Jens Stoltenberg ca secretar general al Alianţei cu un an, până la 30 septembrie 2023. La finalul reuniunii, Jens Stoltenberg a anunţat că NATO va furniza Ucrainei echipamente de protecţie împotriva ameninţărilor chimice, biologice şi nucleare şi îşi va proteja şi forţele desfăşurate pe flancul estic împotriva acestor ameninţări (AFP şi Reuters). Liderii statelor membre NATO au aprobat, în cadrul summitului, patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria.
Liderii principalelor ţări industrializate din lume (G7) au avertizat Rusia să nu utilizeze arme nucleare, chimice sau biologice în războiul său contra Ucrainei, potrivit unei declaraţii adoptate în cadrul reuniunii de la Bruxelles (Reuters).
La rândul său, preşedintele american, Joe Biden, a dat asigurări, după ce a participat, la Bruxelles, la summitul extraordinar al NATO şi la summitul G7, că va reacţiona în cazul în care Rusia va utiliza arme chimice în timpul invaziei sale în Ucraina. ''Vom răspunde, vom răspunde dacă el utilizează (arme chimice). Natura răspunsului va depinde de natura utilizării'', a spus Biden. Liderul american a afirmat că preşedintele rus, Vladimir Putin, ''miza pe o divizare a NATO'', la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, dar că Alianţa Nord-Atlantică ''nu a fost niciodată mai unită ca azi'' (Reuters).
* Preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că foloseşte "bombe cu fosfor" în Ucraina, la o lună de la începutul invaziei ruse (AFP).
* Cel puţin şase civili au fost ucişi şi alţi 15, răniţi într-un bombardament rus la Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional pe Telegram (AFP).
* Rusia a denunţat decizia NATO de a crea patru noi grupuri de luptă în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, Moscova susţinând că organizaţia îşi confirmă astfel poziţia antirusă. ''Militarizarea Europei se accelerează ca urmare a eforturilor alianţei'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova (dpa).
* Unităţi ruse au lansat peste 1.800 de lovituri aeriene asupra Ucrainei de când a început invazia Rusiei în urmă cu exact o lună, a anunţat Ministerul Apărării de la Kiev. Acest bilanţ nu a putut fi verificat din surse independente (dpa).
* Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care cere Rusiei să înceteze "imediat" războiul din Ucraina. Din cele 193 de ţări membre, 140 au votat în favoarea documentului, care nu are caracter obligatoriu, în timp ce 38 s-au abţinut, iar cinci au fost împotrivă (AFP).
A 30-a zi de război, 25 martie
* Preşedintele american, Joe Biden, vizitează, în această zi, oraşul Rzeszow, situat la aproximativ 80 de kilometri de graniţa cu Ucraina, în cadrul vizitei în Polonia, a doua etapă a călătoriei sale în Europa (AFP). AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Doina Lecea, editor online: Gabriela Badea)
*** Materialul este realizat în baza ştirilor AGERPRES.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f