DOCUMENTAR: Actriţa Mariana Buruiană împlineşte 65 de ani (11 iulie)
Actriţa Mariana Buruiană s-a născut la 11 iulie 1955, la Arad.
Urmează cursurile Liceului nr. 2 (în prezent Liceul "Ghiba Birta") din localitatea natală, notează CineMagia - www.cinemagia.ro.
Intră apoi la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (promoţia 1978, clasa Marin Moraru şi Adriana Popovici), potrivit Uniunii Teatrale din România - UNITER. Colegă de generaţie cu Marcel Iureş, Adrian Pintea, Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Micaela Caracaş. În anul I de studenţie este distribuită în filmul "Patima" (1975, regia George Cornea), unde o interpretează pe Sabina. Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ cu rolul Irina din "Trei surori" de Cehov (1978). În perioada 1981-1995 este actriţă la Teatrul Bulandra din Bucureşti. (Sursa: Ziarul Metropolis - www.ziarulmetropolis.ro)
A jucat în numeroase filme, vocea ei fiind des auzită în mari spectacole de teatru radiofonic. A jucat în serialul de televiziune "Lumini şi umbre" în 1981 (regia Andrei Blaier), serial ce a adus-o în atenţia publicului, iar prin rolul principal din filmul de televiziune "Domnişoara Christina" din 1992, în regia lui Viorel Sergovici, a cunoscut consacrarea definitivă.
Actriţa a avut multe roluri în piese shakespeariene, şi nu numai, rămânând deosebită performanţa din "Hamlet" (1985), unde a jucat alături de Ion Caramitru. Conform UNITER, pe scenă a mai jucat în piesele: "Romeo şi Julieta" (1978), "Cei trei muşchetari" (1979), "D'ale Carnavalului" (1979), "Tartuffe" (1981), "Gustul parvenirii" (1983), "Passacaglia" (1984), "Visul unei nopţi de vară" (1991), etc.
De asemenea, a colaborat cu numeroşi regizori de film, jucând în: "Ţapinarii" (1982) în regia lui Ioan Cărmăzan, "Sfârşitul nopţii" (1982) şi "Să mori rănit din dragoste de viaţă" (1984) - ambele în regia lui Mircea Veroiu, "Figuranţii" (1987) în regia Malvinei Urşianu - pentru rolul din această peliculă actriţa fiind distinsă cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1987), "Hanul dintre dealuri" (1987) în regia Cristianei Nicolae, "Drumeţ în calea lupilor" (1988) în regia lui Constantin Vaeni.
A jucat, de asemenea, în spectacole de teatru adaptate pentru televiziune, precum ''Stâlpii societăţii'', de Henrik Ibsen (adaptat şi ecranizat în anul 1988 de regizorul Dan Necşulea) şi ''Enigma din testament'' (după nuvela "Morminte" de Mihail Sadoveanu, regia Olimpia Arghir, 1988).
S-a remarcat încă de la debut printr-o sensibilitate şi intuiţie artistică deosebite în rolurile pe care le-a abordat, diafană şi vaporoasă, subtilă, de o expresivitate aparte în peisajul scenei şi filmului românesc. Datorită variatelor sale disponibilităţi artistice a desfăşurat o bogată activitate teatrală şi cinematografică în ţară şi în străinătate. În 1995 demisionează de la Teatrul Bulandra pentru a putea colabora la piesa "Danaidele" de Eschil (regia Silviu Purcărete), pusă în scenă la Teatrul din Craiova.
Ulterior, a renunţat la scenă, alegând calea credinţei. A scris cartea "Taina Mărturisirii" (1998, Editura Herald, Bucureşti) şi a făcut traduceri: "Doctrina Kabbalei: filosofia religioasă a evreilor" de Adolph Frank (2004), "Grădina tainică a Adevărului" de Hakim Sana'i (2006), "Misteriile egiptene" de Alexandre Moret (2006), "Al treilea ochi. Autobiografia unui lama tibetan" (2011), "Constructorii: o cercetare a istoriei şi filosofiei masoneriei" de Joseph Fort Newton (2012).
A predat "Tehnica vorbirii" la Universitatea "Spiru Haret" Bucureşti până în 2008. S-a căsătorit în anii '80 cu regizorul de teatru Alexandru Dabija, cu care are un fiu. Este una dintre semnatarele Apelului pentru condamnarea comunismului, după 1990. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Unul din semnele esențiale ale întâlnirii cu destinul este realizarea unei perfecte omogenități între datele pe care le ai, locul în care te afli, și timpul în care trăiești. A avea nostalgia unei alte structuri, a unui alt spațiu, și a unui alt moment e a dormita anemic la periferia destinului, a rezolva false probleme.' - Andrei Pleșu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 19 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia Duminica a 29-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 29 dR. Sf. cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie de la Cercira Romano-catolice Duminica a 2-a d
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 ianuarie
Este a 19-a zi a anului 2025. Au mai rămas 346 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 46 m și apune la 17 h 07 m. Luna apune la 10 h 23 m și răsare la 23 h 05 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul și regizorul Kevin Costner
Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 în Lynnwood, California. A urmat studii liceale la Buena High School și la Villa Park High School. A luat lecții de pian, a scris poezii și a interpretat în corul bisericii baptiste, potrivit www.thefamouspeople.com. În 1978, a absolvit
DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea Christinei Valmy, 'regina cosmeticelor'
Christine Valmy (Cristina Xantopol), figură influentă în estetica modernă, consultant și antreprenor, a fost supranumită 'regina cosmeticelor'. S-a născut la 25 octombrie 1926, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1946, a urmat un curs în dermatologie și de îngrijire a pielii, care a
CITATUL ZILEI
'Problema morală poate fi - și este, adeseori - eludată printr-o diafană teorie a virtuții. (...) O latentă erezie maniheistă comprimă neîncetat drama imediată a vieții, sistematizând-o după un binom didactic: absolutismul virtuții pe de o parte, abisul viciului pe de alta. Totul devine, astfel, neadevărat de simplu: buna viețuire constă - din unghi etic - &i
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei Greco-catolice Sf. Atanasie și Ciril ai Alexandriei Romano-catolice Sf. Prisca, m. Sfinții Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei, sunt sărbătoriți în calendarul cre
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 ianuarie
Este a 18-a zi a anului 2025. Au mai rămas 347 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 06 m. Luna apune la 10 h 07 m și răsare la 22 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
Săptămâna europeană 13-17 ianuarie 2025
Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune al Uniunii Europene pentru a consolida securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale. Uniunea Europeană a anunțat acordarea unui ajutor umanitar de 120 de milioane de euro pentru Fâșia Gaza, precum și un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru
Actrița britanică Joan Ann Plowright a încetat din viață la 95 de ani (fișă biografică)
Actrița britanică Joan Ann Plowright, nominalizată la Oscar și câștigătoare a două premii Globurile de Aur, a încetat din viață, la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia sa la 17 ianuarie 2025, conform DPA/P
Retrospectiva evenimentelor interne 13-17 ianuarie 2025
Adoptarea de către Guvern a Ordonanței privind data alegerilor prezidențiale la 4 mai 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025, alegerea președintelui AUR, George Simion, în poziția de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), raportul Eurostat care arată că în trimestrul trei din 2024, România a fos
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*De miercuri, 15 ianuarie, până duminică, 19 ianuarie 2025, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
A 89-a ediție a expoziției 'Săptămâna Verde 2025' de la Berlin
În intervalul 17-26 ianuarie 2025, are loc, la Berlin, expoziția internațională 'Săptămâna verde 2025' ('Grüne Woche'), dedicată producătorilor agricoli și industriei alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din țara noastră participă la eveniment cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul a
CITATUL ZILEI
"Etica nu e altceva decât tocmai efortul spiritului de a învăţa limba străină a lumii, efortul seninătăţii de a înţelege lacrimile." - Andrei Pleşu, ("Minima moralia", Editura Cartea românească, 1988, pp. 59)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel Nou din Veria Greco-catolice Sf. cuv. Antonie cel Mare Romano-catolice Sf. Anton, abate Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie.