PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare, Edmund, medic, a murit în 1932, iar tatăl său, ofițer de armată, a murit în 1941. Sora lui Karol, Olga, a murit înainte de nașterea lui. (sursa: revista electronică Lumea Catholica - https://lumea.catholica.ro)
Viitorul Papă a fost botezat la 20 iunie 1920, în biserica parohiei din Wadowice.
În 1939, când Germania nazistă a invadat Polonia, cel de-al Treilea Reich a închis Universitatea Jagellonica din Cracovia pe care o frecventa, astfel că tânărul Karol a început să lucreze mai întâi într-o carieră de piatră și apoi la fabrica chimică Solvay. Din 1942, simțind chemarea la preoție, a urmat cursurile de formare ale seminarului clandestin din Cracovia, condus de arhiepiscopul Adam Ștefan Sapieha. (sursa: https://www.vaticannews.va)
Vizita în România a Sanctităţii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea (în imagine), în perioada 7-9 mai 1999. Sanctitatea Sa participând la Sfânta Liturghie catolică desfăşurată în Parcul Izvor.
Foto: (c) ARTUR MUSTAŢĂ/Arhiva istorică AGERPRES
Odată cu terminarea războiului, tânărul Karol și-a continuat studiile la seminarul mare din Cracovia și la Facultatea de Teologie a Universității Jagellonica, până la hirotonirea sa preoțească, în 1946. În 1948 a primit prima sa misiune, în Polonia: preot vicar în parohia Niegowiæ, lângă Cracovia, apoi în cea a Sfântului Florian, din oraș. A fost capelan al studenților universitari până în 1951, iar mai târziu a predat teologie morală și etică la seminarul mare din Cracovia și la Facultatea de Teologie din Lublin.
La 13 ianuarie 1964 a fost numit arhiepiscop de Cracovia de papa Paul al VI-lea, care l-a creat cardinal trei ani mai târziu. A luat parte la lucrările Conciliului Vatican II.
Odată cu moartea papei Ioan Paul I, Karol Wojtyla a fost ales pontif al Bisericii Catolice la 16 octombrie 1978.
Sursa foto: vaticannews.va
A fost primul papă, după 455 de ani, care nu era de origine italiană, fiind primul papă polonez din istorie și, de asemenea, primul suveran pontif dintr-o țară de limbă slavă. Călătoriile sale apostolice în întreaga lume, expresie a preocupării pastorale constante a succesorului lui Petru pentru toate Bisericile, au fost în număr de 104; fiind ajutat de cele 11 limbi pe care le cunoștea, Ioan Paul al II-lea a lucrat mereu pentru a construi punți de legătură între diferite națiuni și religii, în semn de ecumenism, adevăratul far după care s-a ghidat în timpul lungului său pontificat, potrivit sursei citate anterior.
Vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea (în imagine), în perioada 7-9 mai 1999; Sanctitatea Sa la Catedrala romano-catolica "Sfântul Iosif", în timpul Liturghiei de rit bizantin.
Foto: (c) SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES
În Italia, au avut loc 146 de vizite pastorale și, în calitate de episcop al Romei, a vizitat 317 din cele 332 de parohii ale Romei. În anul 1999, între 7-9 mai, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, fiind prima țară majoritar ortodoxă vizitată de un suveran pontif. (www.vaticannews.va)
Vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, în perioada 7-9 mai 1999. În imagine: Papa Ioan Paul al II-lea (stg) şi Prea Fericitul Părinte Teoctist (dr), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timpul Sfintei Liturghii ortodoxe în Piaţa Unirii, 1999.
Foto: (c) ARTUR MUSTAŢĂ/Arhiva istorică AGERPRES
În timpul lungului său pontificat, papa Ioan Paul al II-lea a semnat mai multe documente care au devenit ulterior parte a Magisteriului Bisericii. Sunt 14 scrisori enciclice, 15 exortații apostolice, 11 constituții apostolice și 45 de scrisori apostolice. Printre acestea se numără două scrisori enciclice pe tema muncii și a doctrinei sociale, precum 'Laborem Exercens' din 1981 și 'Centesimus Annus' din 1991, la centenarul documentului 'Rerum Novarum' al papei Leon al XIII-lea. Apoi, există și constituția apostolică 'Pastor Bonus' din 1988, prin care s-a stabilit organizarea Curiei Romane și sarcinile diferitelor departamente.
Vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, în perioada 7-9 mai 1999. Papa Ioan Paul al II-lea şi Prea Fericitul Părinte Teoctist, în cadrul ceremoniei de întâmpinare de la Catedrala Patriarhală, 1999.
Foto (c) SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES
De asemenea, papei Ioan Paul al II-lea îi sunt atribuite cinci cărți: 'Trecerea pragului speranței' (octombrie 1994); 'Dar și mister: La 50 de ani de la preoția mea' (noiembrie 1996); 'Meditații sub formă de poezie' (martie 2003); 'Ridicați-vă, să mergem!' (mai 2004); 'Memorie și identitate' (februarie 2005).
Papa Ioan Paul al II-lea a murit la Roma, în Palatul Apostolic din Vatican, în 2 aprilie 2005. Pontificatul său a fost al treilea cel mai lung din istorie, după cel al lui Petru și Pius al IX-lea. Funeraliile solemne din Piața Sfântul Petru au fost celebrate pe 8 aprilie, cu o prezență mare de oameni. A fost beatificat în 2011 de succesorul său, papa Benedict al XVI-lea și canonizat de papa Francisc la 27 aprilie 2014. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai
Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai
30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari
iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT
30 aprilie - Ziua Infanteriei Române
Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)
La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c
Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025
Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel
CITATUL ZILEI
''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.
CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024
Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de