logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Awareness Day') pentru a evidenția necesitatea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viață împlinită, ca parte integrantă a societății, potrivit site-ului www.un.org. Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înțelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor și a comunităților.

Ziua internațională de conștientizare a autismului este dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la Tulburarea de Spectru Autist (TSA), precum și promovării acceptării, incluziunii și sprijinului pentru persoanele cu autism. Această zi este o oportunitate de a educa publicul cu privire la provocările și punctele forte ale celor din spectrul autismului, de a celebra contribuțiile persoanelor cu autism, și de a pleda pentru o mai mare înțelegere și acceptare în societate a acestora, conform site-ului https://www.awarenessdays.com/.

Autismul afectează milioane de oameni din întreaga lume, având impact asupra abilităților lor sociale, de comunicare și comportamentale în diferite grade. Ziua internațională de conștientizare a autismului servește drept platformă pentru a aborda concepțiile greșite și stigmatizarea din jurul autismului, pentru a promova diagnosticarea și intervenția precoce și pentru a sprijini drepturile și bunăstarea persoanelor cu autism. Este, de asemenea, un moment pentru a sărbători perspectivele și talentele unice pe care persoanele cu autism le aduc în comunitățile lor. ( https://www.awarenessdays.com/)

Există mai multe modalități de a participa la marcarea Zilei internaționale de conștientizare a autismului și de a promova acceptarea și înțelegerea autismului. Astfel, spre exemplu, în această zi ne putem alătura campaniei globale ''Light It Up Blue'' purtând îmbrăcăminte sau accesorii albastre ori prin luminarea clădirilor și a reperelor în albastru. Acest simbol al solidarității ajută la creșterea gradului de conștientizare și la arătarea sprijinului față de persoanele cu autism.

În 2025, marcarea acestei zile se face sub sloganul ''Promovarea neurodiversității și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU'', evidențiind intersectarea dintre neurodiversitate și eforturile globale de sustenabilitate, arătând modul în care politicile și practicile incluzive pot genera schimbări pozitive pentru persoanele cu autism din întreaga lume și pot contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, după cum indică site-ul https://www.un.org/.

Reunind experți la nivel global, factori de decizie și voci ale autismului, evenimentul include discursuri, discuții de grup și sesiuni interactive, abordând domenii precum sănătatea, educația, ocuparea forței de muncă incluzivă și dezvoltarea urbană. Discuția din acest an explorează rolul neurodiversității în modelarea politicilor care promovează accesibilitatea, egalitatea și inovația în mai multe sectoare. Discuțiile se concentrează pe asistența medicală incluzivă, educație de calitate, accesibilitate la locul de muncă, reducerea inegalităților și proiectarea de orașe și comunități prietenoase cu autismul.

În 2025, Ziua internațională de conștientizare a autismului este organizată de Institute of Neurodiversity (ION), cu sprijinul Departamentului Națiunilor Unite pentru Comunicații Globale. Institute of Neurodiversity (ION) este o organizație globală, cu sediul în Elveția, cu prezență în 40 de țări din întreaga lume, fiind cea mai mare și cea mai reprezentată inițiativă privind neurodiversitatea la nivel global.

În 2008 a intrat în vigoare Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care reafirmă principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toți. Scopul acesteia este de a promova, proteja și asigura exercitarea deplină și egală a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale de către toate persoanele cu dizabilități și de a promova respectul pentru demnitatea lor. Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități reprezintă un instrument vital pentru promovarea unei societăți incluzive, care să se preocupe de toți, ca și pentru garantarea faptului că toți copiii și adulții cu autism vor putea duce o viață împlinită.

În România, începând din 2010, Asociația Help Autism a susținut peste 3.300 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA (Tulburare de Spectru Autist) în programe de terapie desfășurate în cele 6 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare și advocacy, Help Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația Help Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei RO TSA formată din peste 180 de organizații în autism, se amintește într-un comunicat de presă al Asociației Help Autism din 13 decembrie 2024.

''Asociația Help Autism continuă eforturile pentru a facilita accesul persoanelor cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) pe piața muncii. În acest context, a lansat în România Ghidul de Angajare, un instrument valoros destinat companiilor care doresc să adopte politici de incluziune. Acest ghid este rezultatul proiectului european Autism Spectrum Pathways (ASP). Autism Spectrum Pathways (ASP) este un efort colaborativ care implică cinci organizații partenere: PAGS - Profile, Assessment and Goal Setting (Belgia), coordonatorul proiectului, Asociația Help Autism (România), Fundația Synapsis (Polonia), Autism-Europe (Belgia) și Babel Idiomas (Spania). Pe lângă Ghidul de Angajare, pe website-ul oficial al proiectului european este disponibil și Raportul Național despre autism, care furnizează detalii despre cadrul legislativ referitor la angajarea persoanelor cu autism'', se menționează în comunicatul de presă amintit. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 657

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-05-2025 08:45

8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu

Documentare 08-05-2025 08:30

8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol

Documentare 08-05-2025 08:15

8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați

La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos

Documentare 08-05-2025 08:00

Summitul liderilor țărilor Forței Expediționare Comune, la Oslo (8-9 mai)

La 8-9 mai 2025 se desfășoară, la Oslo, summitul anual al liderilor Forței Expediționare Comune, agenda reuniunii fiind dedicată situației din Europa și cooperării regionale în problemele de securitate, conform https://www.regjeringen.no și https://www.rusi.org/

Documentare 08-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul: .... uriaș ce trece fără efort prin urechea unui ac, și, totodată, un pitic ce umple universul.' - P. Reverdy (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 08-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 mai

Ortodoxe Sf. Ap. și Evanghelist Ioan; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare Greco-catolice Sf. ap. și ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare; Fer. Ieremia Valahul Romano-catolice Fer. Ieremia Valahul, călug.; Sf. Victor, m. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan e

Documentare 08-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai

Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 07-05-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile

Documentare 07-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 07-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai

Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic

Documentare 07-05-2025 07:00

Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)

Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali

Documentare 07-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai

Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 06-05-2025 12:41

Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p

Documentare 06-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir

Documentare 06-05-2025 10:00

Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)

La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even