PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''Nu putem obosi sau să ne dăm bătuți. Datorăm acest lucru generațiilor din prezent și viitor ale tuturor speciilor pentru a se ridica și să meargă'', spunea Wangari Maathai, potrivit https://www.greenbeltmovement.org/.
Wangari Muta Maathai s-a născut la 1 aprilie 1940, în Nyeri, Kenya.
A obținut o diplomă în Științe Biologice de la Mount St. Scholastica College din Atchison, Kansas (1964), o diplomă de master în științe de la Universitatea din Pittsburgh (1966) și a urmat studiile doctorale în Germania și Universitatea din Nairobi, unde a absolvit cu diplomă de doctorat (1971) și a predat anatomie veterinară. A fost prima femeie din Africa Centrală și de Est care a obținut titlul de doctor.
A devenit director al Departamentului de Anatomie Veterinară (1976) și profesor asociat (1977) la Universitatea din Nairobi.
A activat în Consiliul Național al Femeilor din Kenya (1976- 1987) și a fost președinta acestuia (1981-1987), potrivit biografiei publicate pe https://www.nobelprize.org/. În acest timp, în 1976, a propus plantarea de copaci în comunitate și a continuat să dezvolte această inițiativă în cadrul organizației Green Belt Movement, al cărei principal obiectiv este reducerea sărăciei și conservarea mediului prin plantarea de copaci, arată site-ul organizației. Astfel, prin intermediul acestei Mișcări, ea a ajutat femeile în activitatea de plantare a peste 20 de milioane de copaci.
În 1986, Mișcarea a înființat o ''rețea pan-africană de centură verde''. Ca urmare, mai multe țări au lansat cu succes astfel de inițiative în Africa (Tanzania, Uganda, Malawi, Lesotho, Etiopia, Zimbabwe etc.).
În septembrie 1998, Wangari Maathai a lansat o campanie a Coaliției Jubilee 2000, care urmărea anularea datoriilor neplătite ale țărilor sărace din Africa până în anul 2000, o inițiativă care se opunea acaparării terenurilor și a ''alocării rapace a pădurilor'', conform www.nobelprize.org.
Wangari Maathai a primit recunoașteri la nivel internațional pentru lupta ei pentru democrație, drepturile omului și conservarea mediului. Ea s-a adresat de mai multe ori la ONU și a vorbit în numele femeilor la sesiunile speciale ale Adunării Generale. A făcut parte, de asemenea, din Comisia pentru guvernanță globală și Comisia pentru viitor.
Ea și Mișcarea Centura Verde au primit numeroase premii, între care se remarcă în mod special Premiul Nobel pentru Pace în 2004. Mobilizarea femeilor africane de către Maathai nu a fost limitată la viziunea sa de a lucra pentru dezvoltarea durabilă; ea a văzut plantarea copacilor dintr-o perspectivă mai largă, care includea democrația, drepturile femeilor și solidaritatea internațională. 'Ea gândește global și acționează la nivel local', motiva Comitetul Nobel.
Printre altele, se numără: Premiul Sophie (2004), Premiul Petra Kelly pentru Mediu (2004), Premiul Conservation Scientist (2004), Premiul J. Sterling Morton (2004), Premiul WANGO pentru mediu (2003), Outstanding Vision and Commitment Award (2002), Premiul de excelență de la Comunitatea Kenyană de peste hotare (2001), Golden Ark Award (2001), Juliet Hollister Award (2001), Jane Addams Leadership Award (1993), Edinburgh Medal (1993), The Hunger Project's Africa Prize for Leadership (1991), Goldman Environmental Prize (1991), The Woman of the World (1989), Windstar Award for the Environment (1988), Better World Award (1988), Right Livelihood Award (1988), Premiul Femeia Anului (1983).
Wangari Maathai a fost, de asemenea, inclusă în Global 500 Hall of Fame al UNEP (Programul ONU pentru Mediu) și numită una dintre cele 100 de eroine ale lumii. În iunie 1997, Wangari a fost aleasă de Earth Times drept una dintre cele 100 de persoane care au făcut diferența în privința protecției mediului. De asemenea, a primit diplome onorifice de doctor de la mai multe instituții din întreaga lume: William's College, SUA (1990), Hobart & William Smith Colleges (1994), Universitetet i Oslo (1997) și Yale University (2004).
În decembrie 2002, prof. Maathai a fost aleasă în Parlamentul Kenyei și a fost ministru adjunct pentru mediu și resurse naturale în 2003-2007.
În 2005, a fost numită Ambasador al bunăvoinței pentru Ecosistemul forestier din bazinul Congo. În 2007, a fost invitată să fie copreședinte al Fondului pentru bazinul Congo, o inițiativă a guvernelor britanic și norvegian pentru a ajuta la protejarea pădurilor din Congo.
În 2006, a fondat Inițiativa Femeilor Nobel împreună cu laureatele pentru pace Jody Williams (1997), Shirin Ebadi (2003), Rigoberta Menchu Tum (1992), Betty Williams și Mairead Corrigan (1976).
Ca recunoaștere a angajamentului său profund față de mediu, secretarul general al Națiunilor Unite a numit-o Mesager al păcii al ONU în decembrie 2009. În 2010, a fost numită în Grupul de Advocacy pentru Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.
Tot în 2010, prof. Maathai a devenit administrator al Karura Forest Environmental Education Trust, înființat pentru a proteja terenul public pentru protecția căruia a luptat timp de aproape 20 de ani. În același an, în parteneriat cu Universitatea din Nairobi, a fondat Institutul Wangari Maathai pentru Studii pentru Pace și Mediu (WMI). WMI a reunit cercetarea academică în utilizarea terenurilor, silvicultură, agricultură, conflicte bazate pe resurse și studii de pace cu abordarea Mișcării Centura Verde.
Wangari Maathai a murit pe 25 septembrie 2011. Ceremonii de comemorare au avut loc în Kenya, New York, San Francisco și Londra.
Pe lângă cărțile care îi omagiază moștenirea, Wangari Maathai și Mișcarea Centura Verde au fost și subiectul unui film documentar - ''Taking Root: The Vision of Wangari Maathai'' (2008), potrivit https://www.greenbeltmovement.org/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.