logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CASE CU AMINTIRI/ Întoarcere în timp pe strada Ralet din Iaşi - ''acasă'' la George Topârceanu (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Poetul George Topârceanu şi-a trăit ultimii ani din viaţă într-o casă micuţă, situată pe strada Ralet din Iaşi. Cei care aleg să-i treacă pragul pot pătrunde în atmosfera unei lumi care păstrează un farmec aparte.

Iulian Pruteanu-Isăcescu, şeful Biroului programe culturale din cadrul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, a declarat, pentru AGERPRES, că în cei 24 de ani, cât a trăit în Iaşi, George Topârceanu (1886-1937) a schimbat nouă locuinţe. În ultima dintre ele, micuţa casă de pe strada Ralet nr. 7, construită la cumpăna dintre secolele XIX-XX, prin preajma anului 1900, poetul a locuit între anii 1932 - 1937, până când a decedat, pe 7 mai 1937.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Istoricul şi muzeograful Iulian Pruteanu-Isăcescu a arătat că această casă de pe strada Ralet nr.7 a aparţinut socrului lui Demostene Botez, colonelul Constantin Vrabie. În căsuţa de pe strada Ralet, au locuit Demostene Botez şi, mai apoi, George Topârceanu.

Iulian Pruteanu-Isăcescu ne-a dezvăluit ce spunea scriitorul Demostene Botez despre prietenul său, George Topârceanu: "Îşi aranjase odaia cu meticulozitate, chiar cu un fel de pedanterie. Toate erau totdeauna la locul lor. Mă gândesc ce-ar fi făcut de i-ar fi deranjat cineva acea ordine! Nu am rămas niciodată mult în odaia lui. Aveam mereu impresia că-i violez o taină, că îi tulbur atmosfera în care se simţea bine în singurătate, că sunt un intrus. (...) Ce făcea singur în odăiţa lui, zile, luni şi ani? Nu aş putea spune. Îşi crea şi îşi iubea universul lui. Desigur scria, lucra versuri şi lucra foarte mult la ele, citea, se amuza cu distracţii inventate, cu un fel de interes copilăresc: îi plăcea să desfacă pistoale vechi, diverse antichităţi, mânere de iatagane încrustate, închizătoare de puşti, să inventeze jucării pentru distracţia copiilor. (...) Odată, când am fost la el, l-am găsit copiindu-şi pe curat o poezie. O scria frumos cu peniţa lui rondă cu care scotea extraordinare variaţii, de la liniile cele mai groase până la cele mai subţiri. Era tocmai la ultimul vers, la capătul paginii, când a greşit o literă. N-a corectat-o! N-ar fi fost estetic, nu ar fi satisfăcut ochiul! Poezia pentru el avea o perfecţiune complexă în care intra şi arta caligrafiei. A rupt pagina şi a început să copieze din nou cu mare răbdare, firesc, fără pic de enervare. Doar toată viaţa îi era dăruită pentru această artă a poeziei".

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


În timp, clădirea a avut mult de suferit şi s-a degradat continuu din cauza nepăsării.

"Rămasă fără supraveghere, casa s-a degradat complet. Pentru că nu avea gard spre stradă, în faţa ei se depozitau toate resturile menajere din cartier, pereţii exteriori erau coşcoviţi, iar grădina era năpădită de bălării. Aşadar, trebuia intervenit imediat pentru că se dorea construirea clădirii în Copou întrucât se considera că această casă era prea mică pentru un muzeu Topârceanu", relata profesoara de limba şi literatura română Lucia Pop, potrivit lui Iulian Pruteanu-Isăcescu.

Deoarece era invocată şubrezirea clădirii, susţine acesta, fapt care ar fi dus la prăbuşirea ei şi ar fi putut provoca victime, dar şi pagube materiale, a fost solicitată expertiza unui specialist.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


"Inginerul arhitect a constatat că fusese zidită din cărămizi de Ciurea dublu presate, astfel că rezistase perfect în timpul războiului şi al cutremurului. Pentru începerea reparaţiilor clădirii a fost primit sprijinul liceelor din Iaşi, toate şcolile oferind materiale şi bani. Începând cu anul 1983, Complexul Muzeistic Iaşi a trecut la repararea şi restaurarea casei, iar în ziua de 22 iunie 1985 a fost inaugurată o expoziţie permanentă 'George Topârceanu'. Abia din anul următor, în contextul evenimentelor prilejuite de aniversarea, sub egida UNESCO, a Centenarului naşterii poetului George Topârceanu (19-21 martie 1986), expoziţia permanentă a devenit oficial Casa memorială 'George Topârceanu' Iaşi, azi Muzeul 'George Topârceanu' ", a explicat Iulian Pruteanu-Isăcescu.

Acesta a menţionat că pe peretele lateral al casei, lângă intrare, a fost fixată o placă din marmură, iar sub basorelieful poetului stau săpate în timp cuvintele emblematice ale lui Tudor Arghezi: "Inteligent ca puţini oameni ai condeiului şi manuscrisului, Topârceanu din nobilă şi discretă ţinută nu şi-a împărtăşit sensibilitatea decât filtrată şi bătând într-o nuanţă voită şi a dat amărăciunii şi deziluziei ironie şi sarcasm".

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Din holul de intrare în micuţa casă "precum un catren", paşii vizitatorului dau în încăperea, ca o chilie, în care a locuit şi a scris poetul, dominată de biroul de lucru pe care se găsesc, într-o reconstituire muzeografică, instrumente de scris: toc, suport pentru toc, călimară, port-sugativă, cleşte de capsat hârtie, cutie de lemn pictată pentru creioane.

"Sunt expuse şi alte obiecte care fac trimitere la George Topârceanu: un barometru, discuri de patefon, aparate de fotografiat şi negative pe sticlă realizate chiar de poet, un sfinx şi o piramidă în miniatură, un sfeşnic, pipe, un serviciu pentru făcut cafea ş.a. În bibliotecă se regăsesc ediţii antume şi postume ale lui George Topârceanu şi ale prietenilor săi scriitori: Mihail Sadoveanu, Demostene Botez, Otilia Cazimir, precum şi exemplare din revistele la care a activat ("Viaţa românească", "Teatrul", "Însemnări literare", "Însemnări ieşene" ş.a.)", a spus muzeograful.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Atmosfera este completată de câteva piese de artă plastică, precum Casa "George Topârceanu", un tablou în ulei de Victor Mihăilescu-Craiu, "Mănăstirea Sf. Sava", de G. Raicu, "Pădurea", de A. Meicu, caricatura lui George Topârceanu, realizată de Ion Sava, statueta "Ultima grenadă a caporalului Muşat din Campania 1911-1913", de Ion Dimitriu-Bârlad. Demostene Botez, şi el locatar al casei, este amintit printr-un portret în ulei, realizat de pictorul Paul Verona, şi un "Cap de bronz", modelat de sculptorul Constantin Baraschi.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Muzeul Topârceanu a beneficiat de susţinerea şi donaţiile unor personalităţi precum Liviu Sadoveanu, vlăstar din numeroasa familie a Sadovenilor, locatar şi el al străzii Ralet (nr. 1), care a donat cea mai mare parte dintre obiectele care reconstituie muzeografic camera, ne dezvăluie Iulian Pruteanu-Isăcescu.

"Se adaugă Rodica Procopiu, soţia fizicianului Ştefan Procopiu, prieten cu Topârceanu, dar şi Alice Zaiţ, nepoata Otiliei Cazimir, Smaranda Chehata, sora scriitorului Cezar Petrescu, Radu Botez, fiul scriitorului Demostene Botez, Grigore Kirileanu, nepot al lui G.T. Kirileanu, Nicolae Ţaţomir, Lucian Teodosiu, Gabriela Hurduc, Lucia Pop, Neonila Negură, Dana Diaconu, Magda Jianu, I. Păltineanu", a enumerat el.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Începând cu anul 1985, Muzeul "George Topârceanu" a găzduit şi găzduieşte evenimente culturale şi educative precum "Rapsodii de primăvară", "Baladă pentru chiriaşul grăbit", "Rapsodii în Top", "Chiriaşii poeziei", Cenaclul "Junimea", "Academia copiilor", "Noaptea muzeelor", ce reunesc invitaţi din Iaşi şi din ţară, precum şi zeci de copii de la şcoli generale şi licee din municipiul şi judeţul Iaşi.

Poetul Ion Dumbravă, muzeograf al casei cu amintiri de pe strada Ralet, care a trăit în perioada 1943-2021, obişnuia să spună că: "dacă unele case impresionează prin grandoarea, prin strălucirea lor, altele, prin modestia lor, amintesc de măreţia lucrurilor simple. Casele, ca şi cei care le locuiesc, au o viaţă a lor. Un destin. Un istoric al lor. Omul sfinţeşte casa şi casa îi păstrează amintirile. Casele au o memorie uimitoare. În memoria lor rămâne păstrată fiecare trăire. În memoria lor rămân gesturile. În memoria lor sunt păstrate bucurii tăinuite şi tristeţea lucrurilor neterminate''. AGERPRES/(AS - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 24-02-2025 14:20

Mureș: Lecție de făcut mărțișoare tradiționale, predată la Șezătoarea de la Reghin de un Tezaur Uman Viu

Meșterul popular Petruț Chirteș din satul Dulcea, comuna Ibănești, declarat Tezaur Uman Viu, le-a arătat, luni, celor peste 30 de participanți la Șezătoarea de Dragobete, organizată de Muzeul de Etnografie 'Anton Badea' din Reghin, cum se făceau mărțișoarele în vechime.

Cultura - Media 24-02-2025 13:18

Timiș: Teatrul ''Portabil'' aduce spectacolul ''Plai cu dor'', de Dragobete

Teatrul ''Portabil'' aduce spectacolul-concert ''Plai cu dor'', luni, de la ora 19:00, la Casa Tineretului din Timișoara, dedicat sărbătorii iubirii din tradiția românească, Dragobetele. Evenimentul cuprinde poezie de dragoste, muzică live, momente de coregrafie, un spectacol mioritic, ritualuri ancestrale

Cultura - Media 24-02-2025 12:34

ICR: Apel de depunere de candidaturi de evaluatori pentru programele TPS și PUBLISHING ROMANIA 2025

Institutul Cultural Român a anunțat, luni, lansarea, prin Centrul Național al Cărții, a apelului pentru stabilirea comisiei de experți care evaluează dosarele înscrise spre finanțare de edituri străine în cadrul programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, Sesiunea 2025. Evaluatorii independenț

Culte 24-02-2025 10:44

Bihor: Conferință despre Sinodul de la Niceea, susținută de scriitorul Cristian Bădiliță, la Muzeul Țării Crișurilor

Scriitorul, teologul, traducătorul Cristian Bădiliță va susține miercuri, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, conferința ''Sinodul teologico-politic de la Niceea. Istoric, personaje, decizii, controverse'', întâlnire moderată de către managerul complexului muzeal, prof. univ. dr. Gabriel Moisa. Potrivit comunicat

Cultura - Media 24-02-2025 09:22

Phoenix și Alexandra Ungureanu - concerte de Dragobete, în Capitală; Nicu Alifantis lansează volumul ''Bazar''

Trupa Phoenix și Alexandra Ungureanu vor susține concerte de Dragobete în Capitală, iar cantautorul Nicu Alifantis își va lansa, la Muzeul Național al Literaturii Române, volumul de versuri ''Bazar''. Trupa Phoenix sărbătorește Dragobetele cu un concert la Berăria H, unde invită bucureștenii să sărbătorească d

Cultura - Media 24-02-2025 08:39

Buzău: Dragobete versus Valentine's Day

Dragobetele, numit și ''Cap de primăvară'', asociat cu un duh al pădurii, patron al dragostei și zeu al bunei dispoziții, reprezintă o sărbătoare adânc înrădăcinată în tradițiile românești, în timp ce Valentine's Day reprezintă o zi dedicată iubirii, sărbătorită la nivel internațional, datând din secolul al XIV-

Cultura - Media 23-02-2025 20:27

REPORTAJ Cluj: Peste 100 de 'pacienți' au primit 'Leacuri pentru suflet'

Peste 100 de 'pacienți' au fost prezenți, duminică, în ajun de Dragobete, la un eveniment inedit, organizat de Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) și de Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca. 'Pacienții', de toate vârstele, tineri biologic sau doar cu sufletul tânăr, au stat răbdători la rân

Cultura - Media 23-02-2025 16:00

Alba: Archebuză, tunuri din secolele XVII-XVIII și arme cu cremene folosite la 1784 și 1848/1849, în colecția MNU

O archebuză din secolul al XV-lea, o țeavă de tun din 1646, puști cu cremene utilizate de țărani în timpul Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan sau arme care au aparținut prefecților pașoptiști Ioan Buteanu și Simion Balint pot fi văzute în expoziția permanentă a Muzeului Național al Unirii (MNU) Alba Iulia. Muzeul deține și o impresionantă colecț

Culte 23-02-2025 14:06

Patriarhul Daniel îi transmite Papei Francisc sănătate și putere să depășască problemele cu care se confruntă

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, îi urează papei Francisc sănătate și putere să depășească problemele cu care se confruntă. 'În aceste momente de încercare, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, să vindece suferința Sanctității Voastre și să vă dăruiască sănătate, astfel în

Cultura - Media 23-02-2025 10:00

REPORTAJ/Neamț: Incursiune în lumea 'Amintirilor din copilărie' a șturlubaticului Nică a lui Ștefan a Petrei

La o zvârlitură de băț de Cetatea Neamț, la poalele căreia încerca, în zadar, să vândă în iarmaroc pupăza care-i chinuia diminețile, poveștile lui Nică a lui Ștefan a Petrei prin viață în toate ungherele casei memoriale din Humulești. Calul Bălan pe care cei ce nu 'prociteau' bine făceau cunoștință cu Sfântul N

Cultura - Media 22-02-2025 20:22

VIDEO Berlinala 2025/Filmul 'Dreams (Sex Love)',recompensat cu Ursul de Aur; Radu Jude a câștigat un Urs de Argint pentru scenariu

Producția 'Dreams (Sex Love)'/'(Drommer', în regia norvegianului Dag Johan Haugerud, a fost recompensată sâmbătă seară cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului 'Kontinental '25' în

Cultura - Media 22-02-2025 15:10

Conferința 'Jeudis de la Francophonie' - la Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I'

Studenți francofoni veniți din peste 30 de țări pentru a-și desfășura studiile în România, reprezentanți ai mediului diplomatic, vorbitori de limbă franceză și cadre didactice au luat parte la prima conferință din acest an din seria 'Jeudis de la Francophonie', desfășurată, în această săptămână, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare

Cultura - Media 22-02-2025 13:01

Sesiune extraordinară a academiilor franceză și română, desfășurată la Paris

O sesiune extraordinară a academiilor franceză și română, prin care a fost marcată împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice româno-franceze, a avut loc, săptămâna aceasta, la Institut de France din Paris. Ședința, cu tema 'Sapere aude' ('Îndrăznește să cunoști'), la care a fost prezent secretarul de stat pent

Cultura - Media 21-02-2025 15:37

Intotero: Limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități, riscând să se piardă, dacă nu este transmisă în familie și școală. 'Lucian Blaga spunea că 'Limba este întâiul mare poem al unui popor' . Prin ea ne exprimăm tradițiile,

Cultura - Media 21-02-2025 14:54

Constanța: Ministrul Afacerilor Externe al Confederației Elvețiene și autoritățile locale au marcat Ziua Internațională a Limbilor Materne

Șeful Departamentului Federal al Afacerilor Externe (DFAE) al Elveției, Ignazio Cassis, a marcat vineri, la Constanța, Ziua Internațională a Limbilor Materne, alături de reprezentanții administrației locale. Potrivit Primăriei Constanța, scopul principal al vizitei în România a ministrului Afacerilor Externe al Confederației Elveți