VIDEO Berlinala 2025/Filmul 'Dreams (Sex Love)',recompensat cu Ursul de Aur; Radu Jude a câștigat un Urs de Argint pentru scenariu

Producția 'Dreams (Sex Love)'/'(Drommer', în regia norvegianului Dag Johan Haugerud, a fost recompensată sâmbătă seară cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului 'Kontinental '25' în regia cineastului român Radu Jude.
Radu Jude a dedicat premiul primit pentru filmul 'Kontinental '25', filmat în doar zece zile, cu un smartphone, moștenirii regizorului spaniol Luis Bunuel (1900-1983) - asociat cu mișcarea suprarealistă -, de la a cărui naștere s-au împlinit sâmbătă 125 de ani.
Foto: (c) Fabrizio Bensch/REUTERS
'Kontinental '25' este bazat pe un articol de presă despre o femeie executor judecătoresc care se simte vinovată pentru că a evacuat un bărbat fără adăpost dintr-un subsol pe care-l ocupase. La scurt timp după ce a aflat că urmează să fie evacuat, bărbatul se sinucide, declanșând criza morală a protagonistei.
'Sunt un scenarist slab, așa că primirea acestui premiu este foarte amuzantă', a glumit regizorul pe scena Berlinalei. De asemenea, cineastul român a mulțumit echipei sale și a declarat că 'acest premiu demonstrează că există mult talent în România și, deși acum trăim vremuri cumplite sper că vor exista mai mulți bani pentru cultură, pentru că este mult talent'.
În încheierea discursului său, Jude și-a exprimat speranța că 'festivalul de anul viitor nu se va deschide cu 'Triumful voinței' de Leni Riefenstahl', un film german de propagandă nazistă din 1935, făcând referire la alegerile federale anticipate de duminică din Germania.
Cineastul român Radu Jude a câștigat Marele Premiu al Festivalului de la Berlin în 2021 cu comedia neagră 'Babardeală cu bucluc sau porno balamuc'.
Al doilea trofeu ca importanță al Berlinalei, Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului, a fost înmânat de actrița chineză Fan Bingbing regizorului brazilian Gabriel Mascaro pentru producția 'The Blue Trail' ('O último azul').
Trofeul Ursul de Argint Premiul Juriului a fost acordat peliculei regizorului venezuelean Iván Fund 'The Message' ('El mensaje').
Trofeul Ursul de Argint pentru regie i-a revenit cineastului chinez Huo Meng pentru producția 'Living The Land' ('Sheng xi zhi di').
Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat actriței australiene Rose Byrne pentru rolul său din producția 'If I Had Legs I'd Kick You' în regia actriței și regizoarei americane Mary Bronstein.
Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol secundar a fost acordat actorului irlandez Andrew Scott pentru rolul din producția 'Blue Moon' în regia cineastului american Richard Linklater.
Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului 'Kontinental '25' în regia cineastului român Radu Jude. Regizorul a dedicat premiul regizorului spaniol Luis Bunuel (1900-1983).
Distincția Ursul de Argint pentru realizări artistice deosebite a fost înmânată de președintele juriului, Todd Haynes, regizoarei franceze Lucile Hadzihalilovic pentru pelicula 'The Ice Tower' ('La Tour de Glace').
La secțiunea Perspectives, premiul GWFF pentru cel mai bun debut a fost acordat producției 'The Devil Smokes (and Saves the Burnt Matches in the Same Box)' (El Diablo Fuma (y guarda las cabezas de los cerillos quemados en la misma caja), de Ernesto Martínez Bucio. Mențiune specială: 'We Believe You' ('On vous croit'), de Charlotte Devillers și Arnaud Dufeys.
Producția 'Holding Liat' de Brandon Kramer a fost desemnată câștigătoarea premiului pentru cel mai bun film documentar.
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat peliculei 'Lloyd Wong, Unfinished' de Lesley Loksi Chan.
Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj a fost decernat producției 'Ordinary Life' ('Futsu no seikatsu'), de Yoriko Mizushiri.
Statueta reprezintă un urs ce se ridică pe picioarele din spate, ursul fiind simbolul heraldic al Berlinului. Designul îi aparține artistei germane Renee Sintenis (1888-1965).
Palmaresul Berlinalei din acest an a fost anunțat în cadrul galei organizate la Berlinale Palast din capitala Germaniei sâmbătă seara, cu o zi înainte de alegerile federale anticipate din această țară.
Actrița britanică Tilda Swinton, în vârstă de 64 de ani, a fost recompensată cu un Urs de Aur onorific, premiu acordat pentru întreaga carieră.
Juriul, prezidat de regizorul, scenaristul și producătorul american Todd Haynes, a fost alcătuit din regizorul Nabil Ayouch (Maroc/Franța), designerul de costume Bina Daigeler (Germania), actrița Fan Bingbing (China), regizorul Rodrigo Moreno (Argentina), criticul de film și autoarea Amy Nicholson (SUA) și regizoarea, actrița și scenarista Maria Schrader (Germania).
La ediția din 2024 a Berlinalei, producția 'Dahomey' (Benin, Franța, Senegal), în regia franco-senegalezei Mati Diop, un documentar despre restituirea din noiembrie 2021, către Benin, a 26 de comori regale din Regatul Dahomey, jefuite în 1892 de trupele coloniale franceze, a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film.
Cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin a început la 13 februarie și se încheie duminică, 23 februarie.PRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală
Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B
Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași
Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est
Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea
Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan
Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca
Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic
Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte
Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu
Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita
Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor
Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part
Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'
Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a