Festivalul ''Săptămâna Haferland'' - între 31 iulie și 3 august, în zece sate din Țara Ovăzului

Festivalul ''Săptămâna Haferland'', ediția a XIII-a, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii și tradițiilor sașilor din Transilvania, se va desfășura în perioada 31 iulie - 3 august, a anunțat, miercuri, președintele Fundației M&V Schmidt, Michael Schmidt, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Muzeul Național al Satului ''Dimitrie Gusti''.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
''Avem zece sate care contribuie la acest festival și le mulțumesc din suflet că sunt tot timpul prezenți. (...) Nu cred că vom mai invita și alte sate în acest festival. Ideea mea a fost, de la început, ca tot acest eveniment să fie compact, să nu fie prea împrăștiat'', a spus Michael Schmidt, precizând că ''activitatea în satul Roadeș a scăzut în ultimii ani fiindcă au existat câteva probleme tehnice, dar le vom repara și vom pune totul pe roate''.
Evenimentele organizate în cadrul festivalului vor avea loc în zece localități din Haferland (Țara Ovăzului, denumire istorică a regiunii care se întinde aproximativ între Brașov și Sighișoara), respectiv Archita, Saschiz, Meșendorf, Cloașterf, Bunești, Homorod, Rupea, Criț, Viscri și Roadeș.
Tema ediției din acest an este ''Tradiții în vecinătate''.
Caroline Fernolend, președintele Fundației ''Mihai Eminescu Trust'', unul dintre organizatorii evenimentului, a spus că după 13 ediții de Haferland, ''în fiecare an vin mai mulți oameni din toată lumea'', dar a precizat că este mulțumită că ''mai ales românii vin la Haferland''.
''Diversitatea culturală în această țară este una din cele mai mari bogății ale noastre și de aceea mă bucur că patrimoniul construit al sașilor este păstrat acum în multe case și orașe ale noastre de către alții, nu de către sașii care au plecat. Mă bucur foarte mult că acest patrimoniu pe care l-a moștenit și care pentru noi este sfânt acum ajută foarte mulți oameni din aceste localități la un trai mai bun, când ne gândim la turismul care s-a dezvoltat în această zonă și datorită acestui festival cultural Haferland, și cât de mult contribuie la bunăstarea oamenilor care locuiesc în satele și orașele noastre din Țara Haferland, care înainte, așa cum a spus Michael, a fost o zonă săracă'', a afirmat Caroline Fernolend.
Dr. Daniel Zikeli, protopop evanghelic de Brașov, episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România, prim-preot al Bisericii Evanghelice C.A. București, a apreciat că Săptămâna Haferland este ''o poveste despre meleaguri frumoase, comunitate, prietenie''.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
''Săptămâna culturală Haferland este o poveste foarte frumoasă, este o poveste despre meleaguri frumoase, despre demnitate, despre comunitate, despre prietenie, este o poveste frumoasă (...) Săptămâna Haferland este o poveste a unei comunități. (...) Ceea ce este foarte necesar pentru această săptămână și pentru această ediție - înseamnă un apel. Apelul meu ca reprezentant al bisericii este: stați aproape, întrețineți focul, ca această săptămână minunată, ca această poveste minunată, care se intitulează Haferland, să poată să continue într-un viitor îndepărtat'', a mărturisit dr. Daniel Zikeli.
La ediția precedentă, Festivalul Haferland a încheiat un parteneriat cu fundația The Duke of Edinburgh's International Award România, care are un program global destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 ani.
Mihaela Mariș, vicepreședinte The Duke of Edinburgh's International Award România, a precizat că în cadrul celui mai tânăr pilon al festivalului, Youth Haferland, la ediția cu numărul 12, 21 de liceeni din toată țara au avut posibilitatea să cunoască puțin din cultura sașilor.
''Într-o lume în care conexiunea dintre generații este din ce în ce mai slabă, Youth Haferland reușește să creeze această punte între trecut, prezent și viitor'', a afirmat Mihaela Mariș.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 31 iulie, la Biserica evanghelică C.A. din Archita, cu discursuri ale invitaților de onoare, urmate de dansuri tradiționale săsești, prezentate de Organizația de Tineret a Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania - Sibiu (Siebenbürgisch-Sächsische Volkstanzgruppe Hermannstadt).
Tot în prima zi vor avea loc la Archita ateliere de meșteșuguri tradiționale de confecționat coronițe din ovăz, susținut de Event Signature, și atelier de cusături tradiționale susținut de Maria Cristina Bocăneală.
Evenimentele zilei se vor încheia în satul Roadeș cu un program artistic/cultural pentru copii oferit de diferite grupuri & ansambluri culturale de copii.
Și la ediția din acest an a festivalului sunt așteptați vizitatori din România, dar și din Germania, Austria, Regatul Unit sau Statele Unite ale Americii.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Săptămâna Haferland este un eveniment inițiat și organizat de Fundația M&V Schmidt și de Fundația Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, organizații fondate de muzicianul german de origine română Peter Maffay. AGERPRES/(AS - redactor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Timiș/ Muzicianul Ioan Holender, sărbătorit de municipalitatea timișoreană la împlinirea a 90 de ani
Municipalitatea îl va celebra, la împlinirea a 90 de ani, pe timișoreanul Ioan Holender, personalitate emblematică a culturii europene, cel mai longeviv dirijor al Operei de Stat din Viena. Pe 7 iunie, de la ora 18:00, la Cinema Timiș, va avea loc un eveniment aniversar, organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Munic
'Străzi deschise' cu spectacole, ateliere și jocuri pe Calea Victoriei și str. Bârcă
Spectacole, ateliere și activități sportive fac parte din programul 'Străzi deschise', desfășurat sâmbătă și duminică, pe Calea Victoriei, dar și pe strada Bârcă, din Sectorul 5. Sâmbătă, la atelierul coordonat de Brândușa Oancă, în Piața Revoluției, copiii sunt invitați să-și creeze păpuși textile. Tot ai
Prahova: Premiera spectacolului 'TOMA - Un tribut Toma Caragiu', la 100 de ani de la nașterea marelui actor
Premiera spectacolului 'TOMA - Un tribut Toma Caragiu' va avea loc, vineri, la teatrul din municipiul Ploiești, în anul centenarului nașterii marelui actor. Potrivit unui comunicat al Teatrului 'Toma Caragiu' Ploiești, prima reprezentație a celei mai recente producții a secției Teatrul de Revistă Majestic va avea loc de l
Sibiu: Programul complet al Festivalului Internațional de Teatru cuprinde 841 de evenimente
Peste 5.000 de artiști din 82 de țări vor prezenta publicului 841 de evenimente culturale care vor avea loc, între 20 și 29 iunie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), a anunțat joi președintele festivalului, actorul Constantin Chiriac, director general al Teatrului Național 'Radu Stanca' din municipiul reședință de j
Buzău: 'Muzeul Din Cutie' și expoziție VR pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, de auz sau de vedere
Muzeul Județean Buzău vine în sprijinul persoanelor cu deficiențe locomotorii, de auz sau de vedere, prin organizarea unei expoziții tactile intitulate 'Muzeul Din Cutie' și a unei expoziții VR (virtual reality) în cadrul proiectului 'Muzeul Hightech', astfel încât accesul la patrimoniul cultural să fie deschis pentru toți vizitatorii.
Volume de istorie și memorialistică și o masă rotundă dedicată lui Mario Vargas Llosa - joi, la Bookfest
Volume de istorie și memorialistică, lansarea unor cărți pentru copii și o masă rotundă dedicată lui Mario Vargas Llosa se regăsesc printre evenimentele programate, joi, în cea de-a doua zi a Salonului Internațional de Carte Bookfest. La standul Editurii Vremea va fi prezentat cel mai recent volum al lui Coriolan Babeți, 'Hoinar prin
Iași: Cea mai valoroasă pictură din România poate fi admirată în cadrul campaniei ''Rubens la Palat'' (GALERIE FOTO)
Managerul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a dat startul campaniei ''Rubens la Palat'', în cadrul căreia iubitorii de artă pot admira pictura în ulei ''Cezar primind capul lui Pompei''. Foto: (C)&n
Alegeri la Academia Română: Matei Vișniec, Sanda Golopenția și Valentina Sandu-Dediu - printre noii membri
Adunarea Generală a Academiei Române a decis, miercuri, prin vot secret, alegerea a trei membri corespondenți și șapte membri de onoare, poetul și dramaturgul Matei Vișniec, lingvista și memorialista Sanda Golopenția și muzicologul și pianista Valentina Sandu-Dediu numărându-se printre noii membri. Potrivit unui comunicat al A
Bihor: Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea, sub genericul internațional ''Culoarea''
Orădenii și turiștii în oraș vor putea sărbători, în 8 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau (10 iunie) printr-o serie de evenimente organizate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage). Foto: (
S-a deschis Bookfest; Intotero: Doar împreună putem să contribuim la atragerea copiilor, a tinerilor către lectură (GALERIE FOTO)
Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest s-a deschis, miercuri, în Pavilionul B2 de la Romexpo, în prezența ministrului Culturii, Natalia Intotero, care a remarcat numeroasele evenimente dedicate copiilor care vor fi găzduite de târg, menite să încurajeze atragerea acestora spre lectură. '
Neamț: Meșteri consacrați participă la sfârșitul săptămânii la Festivalul de Artă Populară 'Lada cu zestre''
Piatra-Neamț, 28 mai /Agerpres/ - Peste 60 de meșteri consacrați, între care și tezaure umane vii, participă în perioada 30 mai - 1 iunie la a 19-a ediție a Festivalului de Artă Populară 'Lada cu zestre', ce are loc în Parcul Tineretului din Piatra-Neamț. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către organizatori, vor fi prezenți
Bihor/ Victoria Balint (Teatrul Regina Maria Oradea): Tănărul regizor Alex Ianăși e un mare creator
Tânărul regizor Alex Ianăși, premiat de UNITER pentru 'Cel mai bun debut', este un mare creator, despre care se va vorbi în România și nu numai, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul Teatrului Regina Maria, Victoria Balint. Alex Ianăși a debutat în teatrul orădean la invitația Victoriei Balint, după ce i-a văzut specta
Cluj: Peste 15.000 de participanți, așteptați la Jazz in the Park
Aproximativ 5.500 de participanți sunt așteptați, zilnic, în cele trei zile ale festivalului Jazz in the Park, care va avea loc în perioada 6-8 iunie în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca. 'Pentru noi este un an destul de special, fiindcă am făcut niște schimbări majore. Este pentru prima dată când organizăm festivalul în perio
Prahova: Biletele la castelele Peleș și Pelișor - achiziționate pe intervale orare în limita a 2.000, respectiv 1.500 persoane pe zi
Biletele de intrare la castelele Peleș și Pelișor din stațiunea Sinaia se achiziționează pe intervale orare, în limita a 2.000 de persoane/zi la Peleș și a 1.500 persoane/zi la Pelișor, se arată pe site-ul oficial al muzeului. Potrivit sursei citate, cele două castele sunt cele mai vizitate monumente istorice din România, iar pentru protejarea aces