logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - ICR Londra

Lansare de carte Doina Anca Crețu - 'Foreign Aid and State Building in Interwar Romania. In Quest of an Ideal'

Miercuri 26 februarie, începând cu ora 19:00, Institutul Cultural Român din Londra continuă apreciata sa serie de lansări de carte și dezbateri ce aduc, în prim plan, cercetători români afiliați unor universități britanice de prestigiu și universitari britanici interesați de România. Organizat la sediul institutului, evenimentul este prilejuit de lansarea monografiei Foreign Aid and State Building in Interwar Romania: In Quest of an Ideal (Stanford University Press, 2024), a cărei autoare este Dr. Doina Anca Crețu de la Universitatea Warwick.

Seara va include un dialog între Dr. Crețu și Dr. James Koranyi, conferențiar la Universitatea Durham și, la rândul său, semnatarul unui volum dedicat României: Migrating Memories: Romanian Germans in Modern Europe (Cambridge University Press, 2021). Cei doi vor explora dimensiunile istorice și politice ale trecutului României și contextul său european mai larg.

Despre Foreign Aid and State Building in Interwar Romania: In Quest of an Ideal:

Deceniile care au urmat Primului Război Mondial au fost o perioadă de transformare politică, socială și economică pentru Europa Centrală și de Est. Această carte are în vedere rolul ajutorului extern în România între anii 1918 și 1940, oferind o nouă istorie a relației interdependente dintre construcția statului și umanitarismul și filantropia neguvernamentale în perioada interbelică. Doina Anca Crețu susține că România a fost un laborator de intervenție externă, întrucât diverși agenti ai constructiei statale au accesat și adesea instrumentalizat asistența americană pentru a accelera proiecte de reconstrucție și modernizare după Primul Război Mondial.

În esență, acesta este un studiu al modului în care perspectivele si dinamicile locale, ambițiile individuale si comunitare au influentat traiectoria eforturilor umanitare și filantropice în Europa Centrală și de Est. In plus, volumul este o reflecție asupra modalităților prin care arhitecții și practicienii ajutorului extern au căutat să transfere noțiuni de democrație, civilizație și modernitate în contexte locale și naționale aflate în schimbare, după război și după prăbușirea imperiilor europene. Această carte se află la intersecția dintre istoria Europei interbelice și filantropia și umanitarismul internațional. Abordarea inovatoare și explicit transnațională a volumului oferă un nou cadru pentru înțelegerea contururilor naționalismului european în secolul al XX-lea.

Doina Anca Crețu (Universitatea Warwick) este un istoric al Europei moderne, care lucrează la intersecția dintre istoria Europei Centrale și de Est și istoria internațională. Tematic, cercetarea ei se concentrează pe istoria umanitarismului, istoria dezvoltării și istoria migrației (cu predilecție istoria refugiaților). Prima sa monografie, Foreign Aid and State Building in Interwar Romania: In Quest of an Ideal (Stanford University Press, 2024) analizează cazul României pentru a explora modalitățile prin care proiectele naționale ale statului au modelat traiectoriile umanitarismului și filantropiei internaționale în perioada post-imperială în Europa Centrală și Estică. Dr. Cretu deține un doctorat în istorie internațională la Graduate Institute Geneva, Elveția (2018). A fost Max Weber Fellow la Departamentul de Istorie a Institutului Universitar European la Florenta (2019-2020) și Visiting Fellow la Institutul de Științe Umaniste din Viena (2018-2019), Universitatea din Oxford (2017-2018) și Graduate Center, City University of New York (2015-2016).

James Koranyi este conferențiar universitar la Universitatea Durham și cercetător specializat în istoria culturală europeană modernă. Istoric cultural al Europei Est-Centrale, cercetarea sa abordează teme precum minoritățile germane din Europa de Est si Europa Centrală, culturile memoriei și scrierile de călătorie în Carpați. Cartea sa Migrating Memories: Romanian Germans in Modern Europe (Cambridge University Press, 2021) prezintă povestea vorbitorilor de limba germană din România, în contextul Europei moderne.

Afisari: 90

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].