logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Dragobete versus Valentine's Day

Image

Dragobetele, numit și ''Cap de primăvară'', asociat cu un duh al pădurii, patron al dragostei și zeu al bunei dispoziții, reprezintă o sărbătoare adânc înrădăcinată în tradițiile românești, în timp ce Valentine's Day reprezintă o zi dedicată iubirii, sărbătorită la nivel internațional, datând din secolul al XIV-a.

Spre deosebire de Sfântul Valentin, Dragobetele este sărbătorit în România pe data de 24 februarie, în funcție de zonă având denumiri și semnificații diferite.

''Dragobetele, numit și Cap de primăvară, Fiul babei Dochia, Sânt Ion de primăvară, Drăgostitele sau logodnicul păsărilor se sărbătorea în satele românești în date ce diferă de la o zonă etnografică la alta: 24 și 28 februarie, 1, 3 și 25 martie. Dragobetele era sărbătorit în unele locuri și la data de 1 martie, deoarece se considera că el este fiul babei Dochia și primul deschizător de primăvară. Etnograful Marcel Lutic consideră că majoritatea denumirilor provin de la sărbătoarea religioasă 'Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul', care în slavă se numește Glavo-Obretenia, la noi apare sub diferite nume: 'Vobritenia', 'Bragobete', 'Bragovete', iar în perioada evului mediu s-a impus în sudul și sud-estul țării ca Dragobete. Această explicație este dată și de 'Micul dicționar academic' care atestă folosirea cuvântului încă din anul 1774'', a transmis luni, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Potrivit managerului instituției de cultură, în volumul ''Obiceiuri populare de peste an'', semnat de către Ion Ghinioiu, numele de Dragobete este asociat cu un personaj din mitologia populară românească, cu fiul babei Dochia, patron al dragostei, fiind identificat cu ''Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană''.

''Alți etnografi susțin că Dragobete este protector al păsărilor, fiind o sărbătoare strâns legată de fertilitate, fecunditate și de renaștere a naturii, marcând începutul primăverii, revigorarea naturii, a vieții în creștere. În această perioadă păsările, vegetația, dar și oamenii se puneau de acord cu natura. Legendele spun că Dragobete era un tânăr frumos și bun, putând fi întâlnit prin păduri. În vestul Munteniei și în Oltenia, Dragobete este un duh al pădurii care la început de primăvară ia chip de flăcău și pedepsește fetele și femeile ce-i profanează ziua. O altă reprezentare a lui este cea a unei plante, numite Năvalnic, fiind răspândită ideea că Maica Domnului l-a transformat în plantă pentru că a încercat din năsăbuință să-i încurce cărările. De Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor ce se 'logodesc' în această zi'', arată directorul muzeului.

Tradițiile populare autohtone îl asemuiesc pe Dragobete cu un zeu al bunei dispoziții, în numele său fiind închinate petreceri la care tinerii se îmbrăcau în straie frumoase de sărbătoare și culegeau din păduri primele flori ale primăverii.

''La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieții le fugăreau, încercând să le prindă și să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc și sărutul considerat echivalent al logodnei și al începutului iubirii între cei doi. Înspre seară, logodna urma să fie anunțată comunității satului și membrilor familiei. Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiția, erau considerați a fi binecuvântați în acel an. Ei vor avea parte de belșug, fiind feriți în schimb de boli și febră. Conform anumitor superstiții din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiți să nu poată iubi în acel an. Dragobetele, fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea, se făceau și logodne simbolice pentru anul următor (uneori le urmau logodnele adevărate). Unii tineri în această zi își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind frați de cruce'', mai arată Daniel Costache.

Ținând cont că Dragobetele era privit ca pe o sărbătoare, oamenii nu munceau, în schimb gospodarii își puteau face curățenie în case. Totodată, dacă ploua de Dragobete, agricultorii se puteau aștepta la o primăvară frumoasă și timpurie.

''De Dragobete, orice fată sau femeie este tentată să atingă un bărbat și să-l calce pe picior, pentru a-l fi ținut sub papuc până la următoarea sărbătoare a dragostei. Chiar dacă nu are un iubit, de Dragobete o fată trebuie măcar să râdă și să glumească cu băieții pentru a se mărita în curând. Dacă fata și băiatul care formează un cuplu nu se întâlnesc și nu se sărută în această zi, ei se vor certa în anul ce urmează. De Dragobete iese ursul din bârlog; dacă își vede umbra înseamnă că va mai dura până se va încălzi. Dacă auzi pupăza cântând în ziua de Dragobete, vei fi harnic tot anul. În Dobrogea se scot din pământ rădăcini de spânz care sunt folosite tot anul pentru vindecarea unor boli. Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să provoace certuri ca să nu aibă o primăvară cu ghinion'', descrie managerul Muzeului Județean Buzău.

Dragobetele este o sărbătoare străveche populară românească cu diferite obiceiuri, 24 februarie semnificând dragostea și bucuria vieții în strânsă legătură cu mediul înconjurător.

''Fetele mari strângeau de cu seară ultimile rămășițe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar cu apa topită din omăt se spălau pe față tot anul pentru a fi frumoase. Apa astfel obținută era folosită și pentru diferite descântece de dragoste. (...) De Dragobete se mai spune că fetele care sărută un băiat necunoscut vor avea noroc în dragoste, iar băieții vor întâlni și ei fata așteptată. În alte părți există credința că celui care vede zăpada sau țurțurii topindu-se în dimineața de Dragobete i se va topi inima, se va îndrăgosti de prima fată care-i va ieși în cale. Bătrânii satului acordau o grijă deosebită animalelor și păsărilor din ogradă, ei credeau că în această zi păsările își aleg perechea pe viață și încep să-și facă cuiburile. Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi aduc necazuri și supărări în lunile ce vor veni. Mit sau realitate, sacru sau profan, Dragobetele este o sărbătoare cu tradiții pur românești, este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale noastre'', precizează Daniel Costache.

În schimb, Sfântul Valentin a devenit o sărbătoare a iubirii sărbătorită internațional. Primele informații documentate despre ''Valentine's Day'' apar în secolul al XIV-a, în opera ''Parlement of Foules''.

''Prima dată oficială a Sfântului Valentin o declara Papa Gelasius în 496, pentru a-l sanctifica pe un martir ucis în secolul al III-lea la Roma, dar sfântul este eliminat din calendar în 1969 de către Papa Paul al VI-lea. Prima asociere documentată dintre iubirea romantică și Ziua Îndrăgostiților apare la Geoffrey Chaucer în 1382, în opera 'Parlement of Foules', poem scris în onoarea aniversării logodnei dintre Richard al II-lea și Anna de Boemia. Ce nu este sigur este dacă se referea și la ziua de 14 februarie. Asocierea o mai găsim și la Otto de Grandson sau John Gower. Cea mai veche poezie scrisă cu ocazia sărbătorii îndrăgostiților îi aparține lui Charles, ducele de Orleans, care o adresează soției sale în timpul prizonieratului în Turnul Londrei (1415). Și în 'Hamlet' îl avem menționat pe Sfântul Valentin, în lamentările Opheliei. Iubirea curtenească nu le este străină nici lui John Donne sau Edmund Spenser, care contribuie la crearea clișeelor care marchează astăzi sărbătoarea. În 1537, regele Henric al VIII-lea stabilește prin carta regală ca întreaga Anglie să sărbătorească Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie'', a mai spus Daniel Costache. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 289

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M