logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Cluj: Peste 100 de 'pacienți' au primit 'Leacuri pentru suflet'

Image

Peste 100 de 'pacienți' au fost prezenți, duminică, în ajun de Dragobete, la un eveniment inedit, organizat de Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) și de Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca.

'Pacienții', de toate vârstele, tineri biologic sau doar cu sufletul tânăr, au stat răbdători la rând pentru a povesti despre suferințele sufletului lor și pentru a primi recomandări de 'medicamente' care să le aline suferințele.



Echipa de 'farmaciști', condusă de scriitorul Gabriel Bota, directorul FICT, le-a ascultat păsurile și le-a prescris cele mai potrivite medicamente. După 'consultație', pacienții erau trimiși într-o încăpere alăturată, unde alte 'farmaciste' le ofereau câte o sticluță cu câte un citat de poezie sau proză.



'Este un eveniment foarte drag, marca Festivalul Internațional de Carte Transilvania, 'Leacuri pentru suflet'. Aducem multă bucurie în sufletul oamenilor, pentru că știm că sufletele suferă. Dacă mergem în farmacii să luăm medicamente pentru că pe corpul nostru îl doare dintr-un motiv sau altul, credem că și sufletul suferă și credem că cel mai bun leac poate fi poezia, poate fi literatura și, bineînțeles, ceea ce ne-am propus întotdeauna în cadrul FICT, să promovăm lectura. Vindecăm de singurătate, de dor, de melancolie, de tristețe, de neliniște, dar facem și recomandări, facem și un diagnostic cumva și recomandăm cărți de citit, recomandăm poezii, tot ceea ce credem noi că prin literatură poate să înnobileze sau să facă un suflet să fie bun și bine', a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Bota, la începutul seriei de 'consultații' care au durat peste două ore.



Una dintre 'paciente', Emilia Poenaru Moldovan, a declarat, pentru AGERPRES, că ideea demersului este una foarte bună și că deja se simte mai bine.



'Este o idee foarte bună a celor care se ocupă de FICT, de fapt toate ideile lor. Unele par aproape trăznite, ca aceasta, în care să ne aducă la Muzeul Farmaciei. Au avut o ințiativă extraordinară, au făcut sticluțe micuțe și cu răvașe înfășurate, pe post de medicamente și mie mi-a revenit un vers din Nichita Stănescu: 'Totul e simplu, atât de simplu, încât devine de neînțeles'. Și chiar se potrivește cu mine. Am tendința să complic lucrurile, să văd că totul e mult mai greu. Și, uite, e o idee chiar pentru suflet, că lucrurile sunt mult mai simple. Acum mă simt mai bine. Recomandările primite au fost să citesc mai puțin și să scriu mai mult, pentru că, de obicei, sfatul pe care îl dau eu celor din cercul literar pe care îl conduc de la Cluj este mereu să citească', a spus Emilia Poenaru Moldovan.



Un alt 'pacient', Sorin Popa, nu crede că are șanse să se găsească un tratament pentru stadiul în care se află, însă nu își pierde optimismul.



'Eu cred că nu prea am șanse să găsesc un tratament pentru stadiul în care mă aflu, dar orice pas înainte este binevenit. Este o idee excepțională. Mai ales că, îmbinând cultura cu știința, cu farmacia, au oamenii șansa să iasă din casă și să vină să descopere lucruri și locuri foarte frumoase pe care le are Clujul', a spus Sorin Popa.

'Farmacistul șef' Gabriel Bota spune că 'pacienții' săi au fost atât din Cluj, cât și din județe precum Sibiu, Teleorman, Maramureș, Buzău, Vâlcea etc și că neliniștea și dorul au fost maladiile predominante.



'Cred că neliniștea a fost printre cele mai des întâlnite afecțiuni. Am observat că sufletul oamenilor suferă de neliniște. Și, cumva, de dor. Mă așteptam să fie asta. Chiar dacă noi am pus, așa, cinci diagnostice, am observat că aproape toată lumea merge înspre neliniște, sufletul lor este neliniștit. Poate pentru faptul că întotdeauna ne propunem să căutăm lucruri pe care nu știm cum să le găsim și avem mai multe lucruri pe care le-am pierdut. Numai lucrurile pe care le-am pierdut putem să le găsim, nu? Și de asta cred că oamenii, sufletul oamenilor caută întotdeauna ceva, neștiind exact ce. Dar ne bucurăm că astăzi, prin puterea literaturii și a poeziei, am reușit să vindecăm suflete și credem noi că, prin lecturile pe care le-am recomandat și prin cărțile pe care le-am recomandat, sufletele lor, dacă n-o să fie mai bine, o să fie cel puțin mai bune', a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Bota, după încheierea programului de consultații și prescrieri de 'Leacuri pentru suflet'.

Evenimentul 'Leacuri pentru Suflet' a făcut parte dintr-un proiect mai amplu derulat de Muzeul Farmaciei în ajun de Dragobete.



'În mod tradițional, Muzeul de Istorie și Muzeul Farmaciei marchează Dragobetele. Anul acesta ne-am devansat puțin ca să pice în weekend. Deci, 23 februarie este pentru noi Dragobetele. La Muzeul Farmaciei, în acest scop am organizat ghidaje gratuite în fiecare oră, lăudându-ne cu 'Elixirul dragostei' și cu povestea de iubire dintre Matilda Mausch și Gotlieb Hintz, practic cum s-a moștenit farmacia între cele două familii. Asta a fost pe durata întregii zile și, pe final, am avut un atelier, în colaborare cu cei de la FICT, cu care am ticluit o idee comună: îmbrăcați în farmaciști, ei au întrebat vizitatorii cum se simt mental și le-au prescris rețete și au primit și leacul pentru a se putea trata cu fragmente de poezie sau proză', a declarat, pentru AGERPRES, muzeograful Ana Maria Gruia. AGERPRES/(A - redactor: Marius Septimiu Avram, editor: Irina Poenaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Marius Septimiu Avram/AGERPRES

Afisari: 793

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 16-05-2025 12:30

Prezidențiale2025/ Apel al unor membri ai Academiei Române pentru alegerea căii europene la votul de duminică

Membri ai Academiei Române, printre care se numără Ana Blandiana, Daniel David, Marius Andruch, Mircea Martin, Sorin Alexandrescu, Wilhelm Dancă, au făcut un apel vineri pentru alegerea căii europene la votul din 18 mai pentru președintele țării. 'Conștienți de momentul de cumpănă în care se află societatea românească și

Cultura - Media 16-05-2025 12:03

Expoziția 'Tudor Arghezi - 145 de ani de la naștere' - la sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei

O expoziție dedicată lui Tudor Arghezi, la 145 de ani de la naștere, care reunește manuscrise, însemnări, tipărituri și obiecte care i-au aparținut marelui poet, poate fi vizitată în sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Bibliotecii Academiei Române, transmis vineri AG

Cultura - Media 16-05-2025 11:49

Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul. Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activită

Cultura - Media 16-05-2025 11:07

Sezonul Cultural România-Polonia: Instalații urbane la Romanian Design Week și Lodz Design Festival

Două instalații de for public, rezultat al unui an de cooperare româno-poloneză, vor fi prezentate la București, de Romanian Design Week, respectiv la Lodz, de Lodz Design Festival. Instalațiile fac parte din proiectul 'Design is our shared language / Designul este limbajul nostru comun', organizat în cadrul Sezonului Cultu

Cultura - Media 16-05-2025 10:02

Noaptea Muzeelor/ Art Safari prezintă Expoziția de 1 milion de euro

Art Safari organizează, sâmbătă și duminică, o întâlnire specială cu Tonitza, Luchian, Pallady, Maxy, Ghenie și alte nume sonore ale artei românești, cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor. Potrivit unui comunicat al Art Safari, transmis vineri AGERPRES, în Expoziția de 1 milion de euro, iubitorii artei

Cultura - Media 15-05-2025 22:05

Noaptea Muzeelor/Peste 75 de instituții muzeale participante; Intotero: Invit românii să redescopere patrimoniul național

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații muzeale din întreaga țară, își deschid porțile în data de 17 mai pentru Noaptea Muzeelor 2025, a anunțat, joi seară, Ministerul Culturii. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 67

Cultura - Media 15-05-2025 21:47

Mureș: Lukas Ligeti, fiul compozitorului György Ligeti, concert în orașul natal al tatălui său

Reputatul percuționist și compozitor Lukas Ligeti va susține, în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Ligeti Transilvania, un concert la Târnăveni, orașul natal al tatălui său, György Ligeti, unul dintre cei mai importanți compozitori ai lumii din a doua jumătate a secolului XX. 'Vineri, 23 mai, Sinagoga Tâ

Cultura - Media 15-05-2025 19:54

Daniel Jinga: Sunt fericit că-l aducem pe Caragiale în Opera Națională București încă o dată

Managerul general al Operei Naționale București, Daniel Jinga, a declarat, la conferința de presă prilejuită de premiera absolută a operei 'D'ale Carnavalului', care va avea loc pe 17 și 18 mai, de la ora 18,30, că este fericit că opera lui Ion Luca Caragiale este adusă la instituția pe care o conduce 'încă o dată'. &

Cultura - Media 15-05-2025 17:00

Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii

Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.

Cultura - Media 15-05-2025 16:06

REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă

Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i

Cultura - Media 15-05-2025 14:32

Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor

Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști

Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională

Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform

Cultura - Media 15-05-2025 11:42

UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire

Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.

Cultura - Media 15-05-2025 11:23

Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est

Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de