logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Eu, tu şi... Ovidiu'' (1978)

Image

Comedia muzicală "Eu, tu, şi... Ovidiu", regizată de Geo Saizescu după un scenariu scris de Alexandru Struţeanu, Beno Meirovici şi regizorul filmului, a avut premiera în 1978.

Filmul redă povestea de dragoste dintre Alexandru (Alecu) Răducanu (interpretat de actorul Florin Piersic), directorul uzinei "Prometeu" din Constanţa, şi inginera Ioana Teodorescu (interpretată de actriţa Violeta Andrei) de la uzina "Drum Nou" din Bucureşti, care se cunosc în tren şi apoi se revăd la Constanţa, în faţa statuii lui Ovidiu, pentru a continua discuţia începută în tren. Niciunul dintre ei nu ştie cine este celălalt, cele două uzine fiind rivale pe piaţa industriei metalurgice din România.

"Un director şi o ingineră de la uzine rivale - una din Bucureşti, cealaltă din Constanţa - au o idilă la mare, fără a-şi cunoaşte adevărata identitate. Încurcăturile comice se ţin lanţ, în contextul unei anchete de la 'centru' asupra unor presupuse nereguli în cadrul uneia dintre uzine", scrie site-ul tvr.ro în prezentarea filmului.

Acţiunea şi încurcăturile încep în Gara de Nord din Bucureşti. Alecu şi ziaristul Toma (interpretat de actorul Sebastian Papaiani) urmau să se întoarcă la Constanţa, după ce fuseseră la uzina "Drum Nou" din Bucureşti, pentru a lămuri situaţia privind o pretinsă risipă de material la uzina constănţeană "Prometeu". Între cele două întreprinderi rivale avusese loc un schimb de scrisori pe tema unei comenzi numite "201", care era fabricată la uzina din Constanţa, iar Răducanu respinsese acuzaţiile aduse.

Pe de altă parte, în gară se aflau, pentru a pleca tot la Constanţa, fetele din brigada artistică de la uzina "Drum Nou", care urmau să participe la un spectacol umoristic-muzical pe litoral. Întâmplător sau nu, Ioana şi Alecu pierd trenul spre Constanţa. Tot întâmplător sau nu, ei se ciocnesc şi scapă valizele pe jos, acestea fiind identice. Evident, fiecare ia valiza celuilalt. Cei doi pleacă spre Constanţa cu un alt tren. Pe drum, între ei se înfiripă o idilă, fiecare încercând să ghicească cu ce se ocupă celălalt.

Între timp, în primul tren care plecase, colegele Ioanei - Rodica, Dana şi Adriana - la care erau toate cele patru bilete se întâlnesc in compartiment cu ziaristul Toma, care nu avea bilet, pentru că acestea erau la Alecu. Fetele îl salvează, având în plus biletul Ioanei. Fetele coboară din tren la Costineşti, dar repartiţia pentru cazare la hotel se afla la Ioana, aşa că se întorc la Constanţa, pentru a găsi un loc de cazare. Acolo se întâlnesc cu Toma, dar nici el nu putea intra în apartament, întrucât cheia era la Alecu.

 


Sursa foto: tvr.ro


Toma apelează la Florea, şef de producţie la "Prometeu", pentru a găsi un loc de cazare pentru el şi fetele din brigada artistică. Toţi sunt cazaţi la Clubul uzinei, administrat de Misică (interpretat de actorul Jean Constantin), unde deja fusese cazat şi inspectorul de la "centrală", Bebe Ionescu (interpretat de actorul Dem Rădulescu). Pe de altă parte, la sosirea în Constanţa, Alecu o conduce pe Ioana în acelaşi loc unde erau cazate colegele ei, stabilind să se întâlnească a doua zi în faţa statuii lui Ovidiu.

Pe parcursul nopţii, Misică şi soţia lui Lili (interpretată de actriţa Vasilica Tastaman) îi tot mută dintr-o cameră în alta pe toţi musafirii. Şi totul culminează cu sosirea neanunţată a nevestei lui Bebe Ionescu, Elvira (interpretată de actriţa Ileana Stana Ionescu).

 


Sursa foto: cinemagia.ro


A doua zi, Alecu se întâlneşte la uzină cu inspectorul Ionescu, apoi se duce la întâlnirea cu Ioana. cei doi se plimbă pe malul mării, iar fata bănuieşte că el e directorul de la "Prometeu".

Inspectorul Ionescu şi soţia Elvira merg pe plajă, dar pentru că el e în delegaţie şi are de lucru, iau o masă pe care pun maşina de scris şi Bebe îi dictează soţiei diverse adrese şi rapoarte, în timp ce amândoi sunt "pictaţi" cu nămol pe faţă şi pe corp. El scrie un raport informativ privind comanda "201"şi recomandă să nu se ia niciun fel de măsuri.

Între timp, Toma predă în redacţia ziarului "Viaţa tineretului" două articole - unul despre dragoste, adevăr şi principii în viziunea directorului Răducanu, iar al doilea - o anchetă cu titlul "Note critice la o critică pe note".

În ziua următoare, când era programat spectacolul organizat de uzina "Prometeu", în care participau şi fetele din brigada artistică de la uzina "Drum Nou", Alecu Răducanu pleacă la Bucureşti pentru o consfătuire. Spectacolul începe în absenţa directorului, dar el soseşte exact când fetele încep cupletul muzical-satiric la adresa conducerii uzinei "Prometeu".

Pe de altă parte, în ziarul "Viaţa tineretului" apare articolul despre dragoste, adevăr şi principii în viziunea directorului Răducanu, iar angajaţii uzinei încep să-i ceară acestuia sfaturi în probleme sentimentale.

În final, după nenumărate schimburi de valize încurcate, de drumuri poticnite cu maşina de epocă a lui Răducanu (pe care acesta o numea "Matilda"), Alecu şi Ioana se îndrăgostesc şi se plimbă pe malul mării, cântând. Duetul celor doi este pe muzica semnată de compozitorul Temistocle Popa şi pe versurile Flaviei Buref.

 


Sursa foto: cinemagia.ro


Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Rodica Popescu-Bitănescu, Dana Dogaru, Adriana Gădălean, Aurel Giurumia, Nineta Gusti, Geo Saizescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Cosma Braşoveanu, Aurel Cioranu, Rodica Mandache, Paula Chiuaru, Cristian Ştefănescu, Draga Olteanu-Matei, Coca Andronescu, Octavian Cotescu, Amza Pellea, Anna Széles, Nucu Păunescu, Adriana Şchiopu, Mitzura Arghezi, Florina Cercel, Gelu Manolache, Bogdan Stanoevici. O apariţie inedită este cea a unor membri din grupul SONG, inclusiv a lui Ioan Luchian Mihalea.

Costumele sunt realizate de Doina Levintza, iar coregrafia îi aparţine lui Cornel Patrichi.

Criticul de film Ecaterina Oproiu scria, într-o cronică publicată în cotidianul "România liberă" din 2 martie 1978: "O dată mai mult în 'Eu, tu şi Ovidiu' purtătorii farmecului sunt actorii. Ei sunt cheia spre inima publicului. (...) Publicul îl vrea pe Dem. Rădulescu şi îl are aşa cum îl vrea: un mizantrop jovial, calm cu perfidie, maestrul inflexiunilor autohtone; publicul îl vrea pe Jean Constantin şi actorul îşi face numărul punând la bătaie accentul exotic şi abulia oacheşă; publicul o vrea pe Draga Olteanu şi se mulţumeşte s-o vadă doar câteva minute în chip de florăreasă care scoate odicolonul din sân ca să parfumeze rozele. (...) Publicul face haz de zăpăceala lui Papaiani, de patetismul conjugal al Ileanei Stana Ionescu, de luleaua lui Saizescu, de florile de plastic ale Vasilicăi Tastaman. Şi-apoi să nu uităm apariţiile. Nume unu şi unu: Nineta Gusti, Coca Andronescu, Ana Szeles, Rodica Mandache, Paula Chiuaru, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Aurel Cioranu, Nucu Păunescu, Aurel Giurumia", potrivit site-ului http://aarc.ro/ - revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: cinemagia.ro

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Flux Documentare 19-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Unul din semnele esențiale ale întâlnirii cu destinul este realizarea unei perfecte omogenități între datele pe care le ai, locul în care te afli, și timpul în care trăiești. A avea nostalgia unei alte structuri, a unui alt spațiu, și a unui alt moment e a dormita anemic la periferia destinului, a rezolva false probleme.' - Andrei Pleșu

Flux Documentare 19-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 19 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia Duminica a 29-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 29 dR. Sf. cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie de la Cercira Romano-catolice Duminica a 2-a d

Flux Documentare 19-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 ianuarie

Este a 19-a zi a anului 2025. Au mai rămas 346 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 46 m și apune la 17 h 07 m. Luna apune la 10 h 23 m și răsare la 23 h 05 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 18-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul și regizorul Kevin Costner

Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 în Lynnwood, California. A urmat studii liceale la Buena High School și la Villa Park High School. A luat lecții de pian, a scris poezii și a interpretat în corul bisericii baptiste, potrivit www.thefamouspeople.com. În 1978, a absolvit

Flux Documentare 18-01-2025 09:00

DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea Christinei Valmy, 'regina cosmeticelor'

Christine Valmy (Cristina Xantopol), figură influentă în estetica modernă, consultant și antreprenor, a fost supranumită 'regina cosmeticelor'. S-a născut la 25 octombrie 1926, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1946, a urmat un curs în dermatologie și de îngrijire a pielii, care a

Flux Documentare 18-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Problema morală poate fi - și este, adeseori - eludată printr-o diafană teorie a virtuții. (...) O latentă erezie maniheistă comprimă neîncetat drama imediată a vieții, sistematizând-o după un binom didactic: absolutismul virtuții pe de o parte, abisul viciului pe de alta. Totul devine, astfel, neadevărat de simplu: buna viețuire constă - din unghi etic - &i

Flux Documentare 18-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 ianuarie

Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei Greco-catolice Sf. Atanasie și Ciril ai Alexandriei Romano-catolice Sf. Prisca, m. Sfinții Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei, sunt sărbătoriți în calendarul cre

Flux Documentare 18-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 ianuarie

Este a 18-a zi a anului 2025. Au mai rămas 347 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 06 m. Luna apune la 10 h 07 m și răsare la 22 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 17-01-2025 18:00

Săptămâna europeană 13-17 ianuarie 2025

Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune al Uniunii Europene pentru a consolida securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale. Uniunea Europeană a anunțat acordarea unui ajutor umanitar de 120 de milioane de euro pentru Fâșia Gaza, precum și un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru

Flux Documentare 17-01-2025 15:59

Actrița britanică Joan Ann Plowright a încetat din viață la 95 de ani (fișă biografică)

Actrița britanică Joan Ann Plowright, nominalizată la Oscar și câștigătoare a două premii Globurile de Aur, a încetat din viață, la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia sa la 17 ianuarie 2025, conform DPA/P

Flux Documentare 17-01-2025 12:23

Retrospectiva evenimentelor interne 13-17 ianuarie 2025

Adoptarea de către Guvern a Ordonanței privind data alegerilor prezidențiale la 4 mai 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025, alegerea președintelui AUR, George Simion, în poziția de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), raportul Eurostat care arată că în trimestrul trei din 2024, România a fos

Flux Documentare 17-01-2025 11:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*De miercuri, 15 ianuarie, până duminică, 19 ianuarie 2025, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Flux Documentare 17-01-2025 10:00

A 89-a ediție a expoziției 'Săptămâna Verde 2025' de la Berlin

În intervalul 17-26 ianuarie 2025, are loc, la Berlin, expoziția internațională 'Săptămâna verde 2025' ('Grüne Woche'), dedicată producătorilor agricoli și industriei alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din țara noastră participă la eveniment cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul a

Flux Documentare 17-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

"Etica nu e altceva decât tocmai efortul spiritului de a învăţa limba străină a lumii, efortul seninătăţii de a înţelege lacrimile." - Andrei Pleşu, ("Minima moralia", Editura Cartea românească, 1988, pp. 59) 

Flux Documentare 17-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel Nou din Veria Greco-catolice Sf. cuv. Antonie cel Mare Romano-catolice Sf. Anton, abate Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie.