logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Eu, tu şi... Ovidiu'' (1978)

Image

Comedia muzicală "Eu, tu, şi... Ovidiu", regizată de Geo Saizescu după un scenariu scris de Alexandru Struţeanu, Beno Meirovici şi regizorul filmului, a avut premiera în 1978.

Filmul redă povestea de dragoste dintre Alexandru (Alecu) Răducanu (interpretat de actorul Florin Piersic), directorul uzinei "Prometeu" din Constanţa, şi inginera Ioana Teodorescu (interpretată de actriţa Violeta Andrei) de la uzina "Drum Nou" din Bucureşti, care se cunosc în tren şi apoi se revăd la Constanţa, în faţa statuii lui Ovidiu, pentru a continua discuţia începută în tren. Niciunul dintre ei nu ştie cine este celălalt, cele două uzine fiind rivale pe piaţa industriei metalurgice din România.

"Un director şi o ingineră de la uzine rivale - una din Bucureşti, cealaltă din Constanţa - au o idilă la mare, fără a-şi cunoaşte adevărata identitate. Încurcăturile comice se ţin lanţ, în contextul unei anchete de la 'centru' asupra unor presupuse nereguli în cadrul uneia dintre uzine", scrie site-ul tvr.ro în prezentarea filmului.

Acţiunea şi încurcăturile încep în Gara de Nord din Bucureşti. Alecu şi ziaristul Toma (interpretat de actorul Sebastian Papaiani) urmau să se întoarcă la Constanţa, după ce fuseseră la uzina "Drum Nou" din Bucureşti, pentru a lămuri situaţia privind o pretinsă risipă de material la uzina constănţeană "Prometeu". Între cele două întreprinderi rivale avusese loc un schimb de scrisori pe tema unei comenzi numite "201", care era fabricată la uzina din Constanţa, iar Răducanu respinsese acuzaţiile aduse.

Pe de altă parte, în gară se aflau, pentru a pleca tot la Constanţa, fetele din brigada artistică de la uzina "Drum Nou", care urmau să participe la un spectacol umoristic-muzical pe litoral. Întâmplător sau nu, Ioana şi Alecu pierd trenul spre Constanţa. Tot întâmplător sau nu, ei se ciocnesc şi scapă valizele pe jos, acestea fiind identice. Evident, fiecare ia valiza celuilalt. Cei doi pleacă spre Constanţa cu un alt tren. Pe drum, între ei se înfiripă o idilă, fiecare încercând să ghicească cu ce se ocupă celălalt.

Între timp, în primul tren care plecase, colegele Ioanei - Rodica, Dana şi Adriana - la care erau toate cele patru bilete se întâlnesc in compartiment cu ziaristul Toma, care nu avea bilet, pentru că acestea erau la Alecu. Fetele îl salvează, având în plus biletul Ioanei. Fetele coboară din tren la Costineşti, dar repartiţia pentru cazare la hotel se afla la Ioana, aşa că se întorc la Constanţa, pentru a găsi un loc de cazare. Acolo se întâlnesc cu Toma, dar nici el nu putea intra în apartament, întrucât cheia era la Alecu.

 


Sursa foto: tvr.ro


Toma apelează la Florea, şef de producţie la "Prometeu", pentru a găsi un loc de cazare pentru el şi fetele din brigada artistică. Toţi sunt cazaţi la Clubul uzinei, administrat de Misică (interpretat de actorul Jean Constantin), unde deja fusese cazat şi inspectorul de la "centrală", Bebe Ionescu (interpretat de actorul Dem Rădulescu). Pe de altă parte, la sosirea în Constanţa, Alecu o conduce pe Ioana în acelaşi loc unde erau cazate colegele ei, stabilind să se întâlnească a doua zi în faţa statuii lui Ovidiu.

Pe parcursul nopţii, Misică şi soţia lui Lili (interpretată de actriţa Vasilica Tastaman) îi tot mută dintr-o cameră în alta pe toţi musafirii. Şi totul culminează cu sosirea neanunţată a nevestei lui Bebe Ionescu, Elvira (interpretată de actriţa Ileana Stana Ionescu).

 


Sursa foto: cinemagia.ro


A doua zi, Alecu se întâlneşte la uzină cu inspectorul Ionescu, apoi se duce la întâlnirea cu Ioana. cei doi se plimbă pe malul mării, iar fata bănuieşte că el e directorul de la "Prometeu".

Inspectorul Ionescu şi soţia Elvira merg pe plajă, dar pentru că el e în delegaţie şi are de lucru, iau o masă pe care pun maşina de scris şi Bebe îi dictează soţiei diverse adrese şi rapoarte, în timp ce amândoi sunt "pictaţi" cu nămol pe faţă şi pe corp. El scrie un raport informativ privind comanda "201"şi recomandă să nu se ia niciun fel de măsuri.

Între timp, Toma predă în redacţia ziarului "Viaţa tineretului" două articole - unul despre dragoste, adevăr şi principii în viziunea directorului Răducanu, iar al doilea - o anchetă cu titlul "Note critice la o critică pe note".

În ziua următoare, când era programat spectacolul organizat de uzina "Prometeu", în care participau şi fetele din brigada artistică de la uzina "Drum Nou", Alecu Răducanu pleacă la Bucureşti pentru o consfătuire. Spectacolul începe în absenţa directorului, dar el soseşte exact când fetele încep cupletul muzical-satiric la adresa conducerii uzinei "Prometeu".

Pe de altă parte, în ziarul "Viaţa tineretului" apare articolul despre dragoste, adevăr şi principii în viziunea directorului Răducanu, iar angajaţii uzinei încep să-i ceară acestuia sfaturi în probleme sentimentale.

În final, după nenumărate schimburi de valize încurcate, de drumuri poticnite cu maşina de epocă a lui Răducanu (pe care acesta o numea "Matilda"), Alecu şi Ioana se îndrăgostesc şi se plimbă pe malul mării, cântând. Duetul celor doi este pe muzica semnată de compozitorul Temistocle Popa şi pe versurile Flaviei Buref.

 


Sursa foto: cinemagia.ro


Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Rodica Popescu-Bitănescu, Dana Dogaru, Adriana Gădălean, Aurel Giurumia, Nineta Gusti, Geo Saizescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Cosma Braşoveanu, Aurel Cioranu, Rodica Mandache, Paula Chiuaru, Cristian Ştefănescu, Draga Olteanu-Matei, Coca Andronescu, Octavian Cotescu, Amza Pellea, Anna Széles, Nucu Păunescu, Adriana Şchiopu, Mitzura Arghezi, Florina Cercel, Gelu Manolache, Bogdan Stanoevici. O apariţie inedită este cea a unor membri din grupul SONG, inclusiv a lui Ioan Luchian Mihalea.

Costumele sunt realizate de Doina Levintza, iar coregrafia îi aparţine lui Cornel Patrichi.

Criticul de film Ecaterina Oproiu scria, într-o cronică publicată în cotidianul "România liberă" din 2 martie 1978: "O dată mai mult în 'Eu, tu şi Ovidiu' purtătorii farmecului sunt actorii. Ei sunt cheia spre inima publicului. (...) Publicul îl vrea pe Dem. Rădulescu şi îl are aşa cum îl vrea: un mizantrop jovial, calm cu perfidie, maestrul inflexiunilor autohtone; publicul îl vrea pe Jean Constantin şi actorul îşi face numărul punând la bătaie accentul exotic şi abulia oacheşă; publicul o vrea pe Draga Olteanu şi se mulţumeşte s-o vadă doar câteva minute în chip de florăreasă care scoate odicolonul din sân ca să parfumeze rozele. (...) Publicul face haz de zăpăceala lui Papaiani, de patetismul conjugal al Ileanei Stana Ionescu, de luleaua lui Saizescu, de florile de plastic ale Vasilicăi Tastaman. Şi-apoi să nu uităm apariţiile. Nume unu şi unu: Nineta Gusti, Coca Andronescu, Ana Szeles, Rodica Mandache, Paula Chiuaru, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Aurel Cioranu, Nucu Păunescu, Aurel Giurumia", potrivit site-ului http://aarc.ro/ - revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: cinemagia.ro

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste