logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Interne

În data de 24.04.2025, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc întrevederea domnului Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, cu o delegație a Comisiei Europene condusă de domnul Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică.

Discuțiile s-au concentrat asupra următorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene.

Vizita comisarului european în România, derulată în perioada 24-25 aprilie 2025, face parte din cadrul consultărilor paneuropene - o serie de întrevederi, care au debutat la începutul anului, cu factorii de decizie, regiunile, cetățenii, mediul de afaceri și alte părți interesate relevante din statele membre, în vederea pregătirii propunerii pentru următorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene.

În cadrul discuțiilor, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat importanța alocării de fonduri pentru dezvoltarea și protejarea comunităților și cetățenilor, ținând cont de realitățile internaționale și de provocările viitoare.

'La momentul actual, MAI gestionează un portofoliu semnificativ de proiecte din fonduri externe nerambursabile, respectiv 254 de proiecte în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro. Știu cât de importante sunt fondurile europene. Cu sprijinul acestora am reușit să transformăm prioritățile noastre în rezultate care să facă o diferență reală pentru cetățeni. În ceea ce privește România, din fericire, am menținut un nivel de securitate internă și pregătire în fața crizelor, extrem de ridicat. Acesta a fost obiectivul meu și al echipei mele, din momentul în care am preluat acest minister', a declarat ministrul Predoiu în cadrul întrevederii.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne a evidențiat, de asemenea, peisajul de amenințări din ce în ce mai complex cu care se confruntă statele membre, punctând, printre altele, criminalitatea organizată, criminalitatea cibernetică, folosirea tehnologiilor avansate, amenințările hibride, dezinformarea și tendințele anti-democratice, radicalizarea și extremismul, traficul de droguri, subliniind necesitatea unor surse de finanțare reale și consistente în acest context.

'Este nevoie să cheltuim mai mult, pentru a asigura mai multă securitate, siguranță, ordine publică și apărare civilă. Drepturile și libertățile tuturor pot fi exercitate doar într-o societate în care siguranța tuturor este efectivă. Este nevoie să dotăm polițiștii cu cele mai noi tehnologii pentru a face față provocărilor din stradă și din mediul virtual. Dacă nu vom avea surse de finanțare reale și consistente, vom întâmpina dificultăți majore în viitorul apropiat. De asemenea, este nevoie, mai mult ca oricând, de o schimbare a mentalității, de încrederea deplină de a realiza că trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru propria noastră securitate'.

Ministrul român a apreciat că abordarea robustă propusă de Comise, bazată pe principiile pregătirii civile și militare de tip toate pericolele (all-hazards), întregul guvern (whole-of government ) și întreaga societate (whole-of-society) este soluția.

Referindu-se la Strategia europeană de pregătire a Uniunii, demnitarul român a subliniat importanța unor alocări bugetare care să urmeze priorități europene reale.

'Dacă vrem mai multă pregătire pentru tot felul de crize, trebuie să investim mai mult. Trebuie să investim acolo unde impactul este maxim - în reziliență, în capacitatea de reacție și în protejarea vieților.'

Ministrul român al Afacerilor Interne a evocat necesitatea unei abordări strategice orientate către o dezvoltare pe termen lung a Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii (UCPM), pentru care este necesară o finanțare adecvată. Totodată, a evidențiat importanța rescEU, apreciind extrem de relevantă crearea unui instrument financiar destinat rezervelor acestui mecanism, care să asigure continuitate și flexibilitate în alocarea resurselor în cazul unor crize multiple, extinderea capacităților în funcție de riscurile emergente, precum și sustenabilitatea și mentenanța capacităților strategice, indiferent de limitele unui singur ciclu financiar. De asemenea, a apreciat necesară susținerea financiară consitentă a Centrului European de Coordonare a Răspunsului la Urgență (ERCC) pentru a-și extinde capacitățile operaționale, a-și moderniza infrastructura și a-și consolida echipele specializate.

'Pregătirea nu se improvizează. Ea se construiește prin viziune, prin solidaritate și, mai ales, prin investiții strategice și susținute'

Demnitarul român a subliniat că, în România, a fost menținut un nivel de securitate internă și pregătire în fața crizelor extrem de ridicat, evidențiind în context importanța unui buget flexibil, suplu, performant și receptiv la amenințări, crize și șocuri, necesitatea alocării de fonduri suplimentare programelor curente din domeniul afacerilor interne, precum și a eliminării anumitor prevederi restrictive din conținutul viitoarelor Regulamente dedicate afacerilor interne.

În calitate de comisar pentru buget, antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin are sarcina de a conduce activitatea de pregătire a următorului buget pe termen lung al UE și de a facilita o tranziție ușoară de la bugetul actual la cel următor.

În același timp, comisarul european are printre responsabilitățile sale protejarea bugetului UE și lupta împotriva fraudei pentru a se asigura că respectarea statului de drept rămâne imperativă pentru fondurile UE.

Direcția Informare și Relații Publice
Ministerul Afacerilor Interne

Afisari: 87

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].