TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Amintiri din copilărie" (1964)
Filmul "Amintiri din copilărie", regizat de Elisabeta Bostan în 1964, are ca punct de plecare cartea cu acelaşi titlu a marelui scriitor Ion Creangă, care oferă o relatare detaliată a copilăriei autorului.
Pelicula este o succesiune de secvenţe din perioada copilăriei lui Nică a lui Ştefan a Petrii alternate cu secvenţe de la maturitatea scriitorului, când acesta era învăţător la Iaşi şi locuia în bojdeuca din Ţicău. În aceste momente de maturitate, Creangă este prezentat scriind celebra carte "Amintiri din copilărie", iar filmările au fost realizate chiar la bojdeuca unde scriitorul a locuit din 1872 până la moarte, în decembrie 1889.
Filmul începe cu imaginea lui Nică mergând spre şcoală, cu un uriaş ceaslov în braţe. În timp ce silabisea textul din ceaslov, mai prindea câte o muscă în paginile vechi ale cărţii. Această secvenţă alternează cu imagini ce surprind joaca lui şi a celorlalţi copii în curtea şcolii.
"Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!", spune Ion Creangă în timp scrie, zâmbind amintirilor.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Bojdeuca scriitorului Ion Creangă din Iaşi, primul muzeu memorial literar din România (inaugurat la 15 aprilie 1918).
Pe fondul sonor al muzicii semnate de Valentin Gheorghiu, sunt prezentate cu umor şi sensibilitate momentele importante ale cărţii, în timp ce vocea uriaşului actor Ştefan Ciubotăraşu (care interpretează rolul lui Ion Creangă matur) rosteşte fragmente din carte.
Prima năzbâtie a lui Nică este fuga de acasă la scăldat în "Ozana cea frumos curgătoare", în timp ce mama, Smaranda Creangă, era ocupată cu treburile casei şi-l lăsase pe cel mai mic dintre fraţi în grija lui Nică. Dar năzdrăvanul Nică a lăsat copilul în leagăn şi a zbughit-o spre râu, la scăldat. Mama, ajunsă acasă, vede că Nică nu e nicăieri, îşi dă seama că a plecat şi ajunge pe malul Ozanei, unde Nică stătea gol pe mal şi arunca pietre în râu. Necăjită, mama ia hainele băiatului şi pleacă. Speriat, Nică fuge acasă, dezbrăcat, ocolind prin grădinile sătenilor, acoperit cu un snop de cânepă smuls dintr-o curte.
Toate celelalte isprăvi ale neastâmpăratului Nică sunt redate cu umor şi în graiul specific moldovenesc, scenariul respectând aproape la literă textul cărţii. Felul în care Nică intra pe furiş în camera unde mama punea laptele la prins şi lingea toată smântâna, momentul când a plecat la furat de cireşe în grădina mătuşii Mărioara, goana lui şi a mătuşii prin lanul de cânepă, furatul pupezei din tei şi intenţia de a o vinde la târg, perioada în care a stat la Broşteni, în casa Irinucăi, unde s-a umplut de râie căprească şi a reuşit să dărâme casa Irinucăi sunt redate cu originalitate în film.
Viaţa lui Creangă la maturitate este prezentată prin secvenţe în care copiii vin la casa învăţătorului lor. Era iarnă, se apropiau sărbătorile, iar amintirile lui Creangă sunt legate de secvenţe în care Nică mergea pe uliţele din Humuleşti cu Pluguşorul, împreună cu alţi băieţi. Filmul se încheie cu un grup de copii care vine la casa învăţătorului Creangă cu uratul, în ajun de Anul Nou. Copiii cântă, dar nu iese nimeni în prag. Se vede doar o lumânare arzând o vreme, apoi se stinge. Finalul filmului sugerează finalul vieţii lui Creangă, care a murit chiar de 31 decembrie, în 1889.
Foto: (c) MARIA POSTELNICU / Arhiva Istorică AGERPRES
Bojdeuca lui Ion Creangă (Muzeul 'Ion Creangă') este o casă din cartierul Ticău, Iaşi, în care a locuit între anii 1872 si 1889 marele povestitor.
Pelicula i-a avut în distribuţie pe actorii Ştefan Ciubotăraşu (Ion Creangă), Ion Bocancea (Nică), Corina Constantinescu (Smaranda Creangă, mama scriitorului), Emanoil Petruţ (Ştefan a Petrii, tatăl scriitorului), Nicolae Veniaş (David Creangă, bunicul scriitorului), Eliza Petrăchescu (mătuşa Mărioara), Zoe Anghel Stanca (mătuşa Măriuca), Mircea Constantinescu, Costache Sava, Alexandru Azoiţei, Ion Henter, Mihai Mereuţă, Nunuţa Hodoş.
În 1965, filmul a primit Marele Premiu "Osso pardo asturiano" şi Premiul special al juriului la Gijon şi Premiul special al juriului la festivalul La Plata, precizează site-ul cinemaraton.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Anda Badea)
Sursa foto deschidere: cinemaraton.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Unul din semnele esențiale ale întâlnirii cu destinul este realizarea unei perfecte omogenități între datele pe care le ai, locul în care te afli, și timpul în care trăiești. A avea nostalgia unei alte structuri, a unui alt spațiu, și a unui alt moment e a dormita anemic la periferia destinului, a rezolva false probleme.' - Andrei Pleșu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 19 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia Duminica a 29-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 29 dR. Sf. cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie de la Cercira Romano-catolice Duminica a 2-a d
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 ianuarie
Este a 19-a zi a anului 2025. Au mai rămas 346 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 46 m și apune la 17 h 07 m. Luna apune la 10 h 23 m și răsare la 23 h 05 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul și regizorul Kevin Costner
Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 în Lynnwood, California. A urmat studii liceale la Buena High School și la Villa Park High School. A luat lecții de pian, a scris poezii și a interpretat în corul bisericii baptiste, potrivit www.thefamouspeople.com. În 1978, a absolvit
DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea Christinei Valmy, 'regina cosmeticelor'
Christine Valmy (Cristina Xantopol), figură influentă în estetica modernă, consultant și antreprenor, a fost supranumită 'regina cosmeticelor'. S-a născut la 25 octombrie 1926, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1946, a urmat un curs în dermatologie și de îngrijire a pielii, care a
CITATUL ZILEI
'Problema morală poate fi - și este, adeseori - eludată printr-o diafană teorie a virtuții. (...) O latentă erezie maniheistă comprimă neîncetat drama imediată a vieții, sistematizând-o după un binom didactic: absolutismul virtuții pe de o parte, abisul viciului pe de alta. Totul devine, astfel, neadevărat de simplu: buna viețuire constă - din unghi etic - &i
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei Greco-catolice Sf. Atanasie și Ciril ai Alexandriei Romano-catolice Sf. Prisca, m. Sfinții Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei, sunt sărbătoriți în calendarul cre
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 ianuarie
Este a 18-a zi a anului 2025. Au mai rămas 347 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 06 m. Luna apune la 10 h 07 m și răsare la 22 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
Săptămâna europeană 13-17 ianuarie 2025
Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune al Uniunii Europene pentru a consolida securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale. Uniunea Europeană a anunțat acordarea unui ajutor umanitar de 120 de milioane de euro pentru Fâșia Gaza, precum și un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru
Actrița britanică Joan Ann Plowright a încetat din viață la 95 de ani (fișă biografică)
Actrița britanică Joan Ann Plowright, nominalizată la Oscar și câștigătoare a două premii Globurile de Aur, a încetat din viață, la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia sa la 17 ianuarie 2025, conform DPA/P
Retrospectiva evenimentelor interne 13-17 ianuarie 2025
Adoptarea de către Guvern a Ordonanței privind data alegerilor prezidențiale la 4 mai 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025, alegerea președintelui AUR, George Simion, în poziția de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), raportul Eurostat care arată că în trimestrul trei din 2024, România a fos
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*De miercuri, 15 ianuarie, până duminică, 19 ianuarie 2025, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
A 89-a ediție a expoziției 'Săptămâna Verde 2025' de la Berlin
În intervalul 17-26 ianuarie 2025, are loc, la Berlin, expoziția internațională 'Săptămâna verde 2025' ('Grüne Woche'), dedicată producătorilor agricoli și industriei alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din țara noastră participă la eveniment cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul a
CITATUL ZILEI
"Etica nu e altceva decât tocmai efortul spiritului de a învăţa limba străină a lumii, efortul seninătăţii de a înţelege lacrimile." - Andrei Pleşu, ("Minima moralia", Editura Cartea românească, 1988, pp. 59)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel Nou din Veria Greco-catolice Sf. cuv. Antonie cel Mare Romano-catolice Sf. Anton, abate Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie.