logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 13-17 ianuarie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Adoptarea de către Guvern a Ordonanței privind data alegerilor prezidențiale la 4 mai 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025, alegerea președintelui AUR, George Simion, în poziția de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), raportul Eurostat care arată că în trimestrul trei din 2024, România a fost unul din statele cu cel mai ridicat deficit de cont curent, urcarea ratei inflației în luna decembrie 2024, la 5,14%, repunerea sub acuzare a fostului președinte, Ion Iliescu, și a fostului premier, Petre Roman, în dosarul Mineriadei din iunie 1990, marcarea Zilei Culturii Naționale în București și în țară etc, reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 13-17 ianuarie 2025.

POLITIC
*13 ianuarie: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că își dorește ca în sesiunea parlamentară care va începe în luna februarie să fie elaborat un proiect de lege de reorganizare administrativ-teritorială a României, iar pentru a lucra la acest proiect s-a înființat un grup format din membrii partidului.

*13 ianuarie: Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a anunțat că la reuniunea Consiliului Politic Național (CPN) s-a discutat pe un calendar al alegerilor și că Crin Antonescu va fi singurul candidat la alegerile prezidențiale care va fi măsurat în sondajele PSD. ''După 20 ianuarie va exista un nou CPN la PSD pentru asumarea candidaturii domnului Antonescu și stabilirea datei congresului. Ne dorim ca după 20 ianuarie, probabil 26-27, să avem un congres pentru desemnarea candidatului. Cu certitudine domnul Crin Antonescu va fi singurul măsurat în sondaje pentru candidatura la președinția României. Va fi măsurat cu contracandidații de pe piață'', a declarat Romașcanu, la finalul CPN al PSD.

*13 ianuarie: USR a cerut conducerii Parlamentului să demareze de urgență procedura de numire a unui nou Avocat al Poporului, în condițiile în care mandatul Renatei Weber la conducerea instituției a expirat ''cu mai bine de jumătate de an în urmă''. USR o acuză pe Renate Weber că ''a încetat de mult'' să fie Avocatul Poporului, devenind în ultimii ani ''avocata intereselor PSD și PNL, a pensionarilor speciali și a celor care au fraudat statul''.

*13 ianuarie: Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat că pe 26 ianuarie a fost convocat forul statutar, respectiv Consiliul Național, pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale.

*14 ianuarie: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, în perioada 20-24 ianuarie, pentru ''a cere socoteală'' Guvernului, care ''s-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD-PNL care a prăbușit România'', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a președintelui ''ilegitim'' Klaus Iohannis.

*14 ianuarie: Președintele AUR, George Simion, a fost ales, la Bruxelles, cu unanimitate de voturi, vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), în cadrul unui congres organizat de această formațiune politică.

*16 ianuarie: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a respins speculațiile privind procesul de extindere și modernizare a Bazei 57 Aeriană ''Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino'' de la Mihail Kogălniceanu, apărute în spațiul public românesc și internațional, prin care au fost vehiculate ''interpretări și scenarii manipulatorii, neconforme cu realitatea''. ''Manipulările din spațiul public pe acest subiect sunt aliniate campaniilor de dezinformare și propagandă cu care Federația Rusă își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate'', a transmis MApN. Potrivit sursei citate, apartenența la NATO asigură libertatea și prosperitatea românilor într-o societate democratică și niciodată România nu a avut garanții mai puternice pentru suveranitatea și securitatea națională.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025
*16 ianuarie: Guvernul a aprobat ca data alegerilor prezidențiale să fie în 4 mai 2025, urmând ca perioada electorală să înceapă în 18 februarie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, după ședința de Guvern. El a precizat că, potrivit actelor normative adoptate, plata personalului implicat în acest proces electoral va fi redusă cu 25%, la propunerea Ministerului Finanțelor, ''pentru a se încadra în planul general de reducere a cheltuielilor publice'', menționând însă că indemnizația de hrană zilnică rămâne la fel ca anul trecut. Executivul a stabilit și ca votul în străinătate să se desfășoare pe parcursul a trei zile, secțiile de vot urmând să se închidă în 4 mai, la ora 21:00, ora României, nu la cea locală, cum era până acum, a mai precizat Constantin.
Hotărârea Guvernului care stabilește ziua de 4 mai ca dată pentru organizarea alegerilor locale parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 17 localități a fost publicată în Monitorul Oficial în seara zilei de 16 ianuarie. Alegerile din Bihor au loc în contextul în care Ilie Bolojan a demisionat din funcția de președinte al Consiliului Județean după ce a fost ales senator.

*16 ianuarie: Guvernul a stabilit, în pachetul actelor normative privind alegerile prezidențiale din 4 mai, măsuri noi privind derularea campaniei electorale și realizarea publicității politice, fiind prevăzute și amenzi în cazul nerespectării lor de la 15.000 lei la 50.000 lei, a anunțat, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Autoritatea Electorală Permanentă urmează să publice un ghid al finanțării campaniei electorale pentru aceste alegeri.

*16 ianuarie: Călin Georgescu a participat la procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție în care a contestat anularea alegerilor prezidențiale din 6 decembrie 2024. În fața clădirii unde s-a desfășurat procesul s-au strâns peste 100 de persoane, cu steaguri și portrete ale fostului candidat la prezidențiale. Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central și mai multe instituții, solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza deciziei Curții Constituționale din 6 decembrie 2024. În 31 decembrie 2024, Curtea de Apel București a respins acțiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

ECONOMIC
*13 ianuarie: În trimestrul trei din 2024, țările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost România (minus 9 miliarde de euro, de la minus 7,7 miliarde de euro în trimestrul doi din 2024), Polonia (minus 4,3 miliarde de euro) și Belgia (minus 1,6 miliarde de euro). La nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat un excedent de cont curent de 106 miliarde de euro (2,4% din PIB) în trimestrul trei din 2024, după un plus de 136,2 miliarde de euro (3,1% din PIB) în precedentele trei luni și un surplus de 99,4 miliarde de euro (2,3% din PIB) în trimestrul trei din 2023, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

*14 ianuarie: Rata anuală a inflației a urcat, în luna decembrie 2024, la 5,14%, de la 5,11% în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,09%, cele nealimentare cu 4,38%, iar serviciile cu 7,10%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

JUSTIȚIE
*15 ianuarie: Fostul președinte, Ion Iliescu, și fostul premier, Petre Roman, au fost inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță. Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată alături de Petre Roman și fostul director SRI, Virgil Măgureanu. Însă, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei. ''Această învinuire este profund nedreaptă. (...) Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securități'', a declarat Petre Roman la intrarea în sediul Parchetului General.
Procurorii spun că în luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală care protesta împotriva puterii instaurată în România după Revoluția din 1989. În urma represiunii au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane și au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

*15 ianuarie: Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anulat definitiv condamnarea de 7 ani închisoare primită în anul 2017 de Gabriel Puiu Popoviciu și a dispus achitarea omului de afaceri pentru fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală pentru un teren de 224 de hectare. Temeiul indicat de magistrați pentru achitare este că fapta nu există.

SOCIAL
*13 ianuarie: Veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul III 2024, în termeni nominali, de 8.255 lei pe o gospodărie, reprezentând 3.299 lei pe o persoană, în creștere cu 0,5% pe o gospodărie, respectiv cu 0,7% pe o persoană, față de trimestrul II 2024, conform unui comunicat al Institutului Național de Statistică. Comparativ cu trimestrul III al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie cât și cele pe o persoană au crescut cu 13,1%.

*17 ianuarie: Populația din nordul județului Tulcea a primit, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie, un mesaj RO-ALERT cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul național, pe fondul războiului din Ucraina, iar o persoană a sunat la numărul unic de urgență 112 pentru a cere informații suplimentare.

CULTURÃ
*15 ianuarie: La 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, în țară și în București au avut loc numeroase evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. Ziua este marcată anual, începând din 2011, data aleasă fiind aceea a nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Cu acest prilej, o emisiune filatelică dedicată acestui eveniment a fost introdusă în circulație de Romfilatelia, ce va fi disponibilă în rețeaua magazinelor din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online.

*15 ianuarie: Institutul Cultural Român a lansat un apel de candidaturi pentru a oferi, în acest an, cercetătorilor români trei burse ''Lucian Blaga''. ''Invităm cercetătorii români interesați să trimită dosarele de candidatură până pe data de 12 februarie 2025, ora 16.00, ora României, la adresa de e-mail [email protected]'', a transmis ICR, într-o postare pe pagina sa de Facebook. În valoare de 5.000 euro fiecare, bursele 'Lucian Blaga' se adresează cercetătorilor români cărora li se va acorda subvenția pentru un stagiu de trei luni în vederea documentării și cercetării științifice într-o instituție culturală dintr-o altă țară relevantă pentru cercetările propuse.

*15 ianuarie: Poeta Grete Tartler, în vârstă de 76 de ani, a obținut Premiul Național de Poezie ''Mihai Eminescu'' - Opera Omnia pentru anul 2024, acordat de Primăria Botoșani, în colaborare cu Fundația Culturală ''Hyperion- Caiete Botoșănene'' și Uniunea Scriitorilor din România. Pentru cel mai important premiu de poezie din România au mai fost nominalizați Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 133

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Flux Documentare 17-01-2025 15:59

Actrița britanică Joan Ann Plowright a încetat din viață la 95 de ani (fișă biografică)

Actrița britanică Joan Ann Plowright, nominalizată la Oscar și câștigătoare a două premii Globurile de Aur, a încetat din viață, la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia sa la 17 ianuarie 2025, conform DPA/P

Flux Documentare 17-01-2025 11:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*De miercuri, 15 ianuarie, până duminică, 19 ianuarie 2025, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Flux Documentare 17-01-2025 10:00

A 89-a ediție a expoziției 'Săptămâna Verde 2025' de la Berlin

În intervalul 17-26 ianuarie 2025, are loc, la Berlin, expoziția internațională 'Săptămâna verde 2025' ('Grüne Woche'), dedicată producătorilor agricoli și industriei alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din țara noastră participă la eveniment cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul a

Flux Documentare 17-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

"Etica nu e altceva decât tocmai efortul spiritului de a învăţa limba străină a lumii, efortul seninătăţii de a înţelege lacrimile." - Andrei Pleşu, ("Minima moralia", Editura Cartea românească, 1988, pp. 59) 

Flux Documentare 17-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel Nou din Veria Greco-catolice Sf. cuv. Antonie cel Mare Romano-catolice Sf. Anton, abate Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie.

Flux Documentare 17-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 ianuarie

Este a 17-a zi a anului 2025. Au mai rămas 348 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 05 m. Luna apune la 09 h 49 m și apune la 20 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 16-01-2025 21:43

Regizorul american David Lynch a încetat din viață (fișă biografică)

Regizorul și scenaristul David Lynch a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, a anunțat, la 16 ianuarie 2025, familia într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, potrivit AFP și Reute

Flux Documentare 16-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'S-ar părea, deci, că lumea e în așa fel alcătuită, încât, în limitele ei, nu poți obține claritatea și liniștea decât la capătul unul ocol ce trece pe sub 'vălul sălbăticiei'. Ocolul acesta este tărâmul eticului. Pentru a ieși deasupra timpului, trebuie neapărat să intri mai întâi, în joaca lui.' - Andrei

Flux Documentare 16-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 ianuarie

Ortodoxe Cinstirea lanțului Sf. Ap. Petru; Sf. Mc. Danact citețul Greco-catolice Cinstirea lanțului Sf. ap. Petru Romano-catolice Sf. Marcel I, pp. Cinstirea de către Biserică a lanțului Sfântului Apostol Petru se face în ziua de 16

Flux Documentare 16-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 ianuarie

Este a 16-a zi a anului 2025. Au mai rămas 349 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 48 m și apune la 17 h 04 m. Luna apune la 09 h 29 m și răsare la 19 h 51 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 15-01-2025 11:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 490 de ani de la proclamarea regelui Henric în fruntea Bisericii Anglicane (15 ianuarie 1535)

La 15 ianuarie 1535, regele Angliei Henric al VIII-lea (1509-1547) a fost proclamat oficial șeful Bisericii Angliei. Anterior, la 5 noiembrie 1534, parlamentul englez votase Legea Supremației prin care era definit dreptul regelui Henric al VIII-lea de a conduce în calitate de lider suprem pe pământ Biserica Angliei, înăsprind astfel legăturil

Flux Documentare 15-01-2025 10:00

DOCUMENTAR: 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie)

Poetul Mihai Eminescu (Eminovici - numele la naștere) s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. ''Opera lui M. Eminescu, cel mai mare poet român, se explică nu numai printr-o excepțională înzestrare nativă, ci și printr-o neobișnuită aspirație spre cunoaștere, print

Flux Documentare 15-01-2025 08:00

15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale

La 15 ianuarie este marcată, în fiecare an, începând din 2011, Ziua Culturii Naționale, data aleasă fiind aceea a nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Născut la Botoșani, 'poetul nepereche' a fost și prozator, dramaturg și jurnalist, iar critica literară postumă l-a catalogat drept cea mai importa

Flux Documentare 15-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Explozia titanică a voinței individuale, aspirația către un absolut al neatârnării, către 'a nu avea alt stăpân în afara rațiunii proprii', capătă, uneori, de la Renaștere încoace, o tentă ușor maniacală: libertatea devine un scop în sine când nu e pură demagogie sociologică. Din unghiul acestei epidemii a emancipării, nu e li