Comunicat de presă - Senator Ninel Peia (S.O.S. România)
Recalcularea doare! Și cu contorul 'expirat' și cu banii luați!
Este bine-cunoscut cetățenilor români și societăților comerciale mai mici, că citirea contoarelor de către operatorii de rețea ar trebui să aibă loc la 3 luni (pentru consumatorii casnici) sau la 6 luni (consumatorii noncasnici).
Se pune mare accent și pe trimiterea autocitirilor către furnizorii cu care există contracte de furnizare încheiate.
Însă, oricum am privi lucrurile, cel puțin o dată pe an, cititorii merg la contorul consumatorului și notează (mai mult sau mai puțin atent) indexul afișat de contor.
Datele citite de aceștia și/sau autocitite de consumatori ajung la operatorii de rețea.
Deși au declarat că au plătit sume enorme pentru sisteme informatice care mai de care mai avansate și mai deștepte, fapt care a contribuit la creșterea în fiecare an a tarifelor de distribuție, din motive aparent necunoscute, sistemele acelea costisitoare nu sunt în stare să identifice contoarele care NU MAI FUNCȚIONEAZÄ‚ LEGAL!
Tot așa cum este cazul radarelor pentru autoturisme, caselor de marcat, pompelor la stațiile de alimentare cu carburanți sau aparatele medicale cu care se fac investigații asupra sănătății pacientului, contoarele cu care se măsoară energia electrică consumată, gazele
naturale, apa și altele NU trebuie să aibă buletinul de verificare metrologică EXPIRAT!
Dacă buletinul de verificare metrologică a contorului a expirat și operatorul de rețea NU a înlocuit contorul orice date indicate de contorul acela sunt INVALIDE din punct de vedere legal.
Cândva cu toții ne uitam la contorul acela care avea o rotiță care se tot învârtea - contorul cu inducție. Vă mai amintiți? Ba mergea prea repede, ba mergea prea încet, ba nu mergea rotița dar mergea cadranul cu cifre...Întotdeauna a existat, există și va exista același dubiu: oare merge corect? Și același dubiu rămâne și pentru contoarele electronice!
Deși au trecut mai bine de 17 de la data intrării în Uniunea Europeană, contoarele cu inducție sunt încă prezente în casele românilor, mai ales în zonele rurale unde operatorii de rețea nici până în prezent nu au reușit să îmbunătățească rețeaua. Și, pentru că aparent funcționează bine, s-au decis ei că înlocuirea contoarelor care au sigiliul de verificare metrologică expirat, nu este necesară dacă rotița se mai învârte. Abia când se oprește și doar dacă consumatorul vede, se înlocuiește eventual contorul. Și, pentru că nu prea s-a explicat consumatorilor de când este produs contorul și până când poate funcționa, omul obișnuit este obligat să se împace cu ideea că are de plătit o sumă de bani pentru curentul pe care l-a consumat dar pe care contorul nu l-a înregistrat.Și apare în poștă o factură pe care oricum nu o înțelege, și care are o sumă mult mai mare decât media consumului lui lunar!
Altfel spus, recalcularea doare!
Am cerut ANRE să îmi prezinte o situație de la fiecare operator de rețea din care să vedem cu toții câte contoare cu inducție sunt în funcțiune în fiecare județ, anul în care acestea au fost produse și când au fost verificate metrologic ultima dată. Situația cerută va arăta clar câte contoare au buletinul de verificare metrologică expirat, dar sunt folosite și acum, ilegal, pentru a măsura energia electrică pe care o
consumați.
O metodă simplă de verificare relativ precisă a valabilității buletinelor de verificare metrologică este aceea de a verifica pe cadranul contorului cu inducție anul în care acesta a fost produs. Dacă anul este mai mic de 2014 contorul acela este suspect de a fi ilegal instalat în
locuința dvs.
Vă recomand să-mi trimiteți prin email ([email protected]) fotografia contorului și ultima factură primită pentru a putea verifica dacă acel contor are buletinul de verificare metrologică expirat.
În mod normal ar trebui înlocuit imediat, pentru a fi în legalitate!
Sunt interesat cu adevărat de situația recalculărilor dureroase. Voi reveni cu detalii imediat ce primesc situația de la ANRE.
Ninel PEIA senator al României și Chestor al Senatului
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].