logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul și regizorul Kevin Costner

Image

Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 în Lynnwood, California. A urmat studii liceale la Buena High School și la Villa Park High School. A luat lecții de pian, a scris poezii și a interpretat în corul bisericii baptiste, potrivit www.thefamouspeople.com.

În 1978, a absolvit studii superioare în marketing, la Universitatea de stat din California, în Fullerton. A lucrat, inițial, în marketing, însă a renunțat, hotărând să ia lecții de actorie. A acceptat locuri de muncă ocazionale pentru a-și putea întreține familia și studiile. Debutase, încă din 1974, în ''Sizzle Beach USA'', continuând să se prezinte la audiții, acceptând să primească roluri, chiar de figurație, în producții precum ''Night Shift'' (1982) și ''Frances'' (1982), potrivit CineMagia - www.cinemagia.ro.

Rolul agentului federal din pelicula ''The Untouchables'' (1987) a reprezentat adevărata sa rampă de lansare. În același an, a jucat și în thriller-ul ''No Way Out'', care i-a consolidat statutul. Au urmat ''Bull Durham'' (1988) și ''Field of Dreams'' (1989), înființându-și ulterior propria companie de producție. Primul proiect regizoral a fost filmul ''Dances with Wolves'' (1990), care i-a adus în 1991 premiul Oscar pentru cea mai bună regie. Kevin Costner interpretează și rolul principal, avându-i ca parteneri pe Mary McDonnell și pe Graham Greene.

''Dances with Wolves'' expune povestea locotenentului John W. Dunbar, care devine erou după ce obține o victorie importantă în timpul Războiului Civil. Trimis la o unitate îndepărtată din Dakota de Sud, John Dunbar este atras de viața simplă a indienilor Sioux. Se integrează în această comunitate, luându-și numele de ''Cel care dansează cu lupii''. Războiul nu îi ocolește însă pe membrii comunității și, pe măsură ce trupele unioniste se îndreaptă spre ei, Dunbar este nevoit să aleagă între poporul său și cei care l-au primit în mijlocul lor. ''Dances with Wolves'' s-a bucurat de un succes covârșitor, obținând șapte premii Oscar, printre care pentru cel mai bun scenariu adaptat, cea mai bună regie și cel mai bun film. Totodată, pelicula a primit și trei Globuri de Aur, pentru cel mai bun film, cea mai bună regie și cel mai bun scenariu, conform imdb.com.

Au urmat interpretările din peliculele ''The Bodyguard'' (1992), ''Wyatt Earp'' (1994), ''Tin Cup'' (1996) ''The Postman'' (1997), ''Message in a Bottle'' (1999), ''Thirteen Days'' (2000), ''Open Range'' (2003), ''Rumor Has It'' (2005), ''The Guardian'' (2006), ''Mr. Brooks'' (2007), ''Swing Vote'' (2008), ''The New Daughter'' (2009), ''The Company Men'' (2010), ''Hatfields & McCoys'' (2012), ''Man of Steel'' (2013), ''Jack Ryan: Shadow Recruit'' (2014), ''3 Days to Kill'' (2014), ''McFarland, USA'' (2015), ''Criminal'' (2016), ''Molly's Game'' (2017), ''The Highwaymen'' (2019), ''The Art of Racing in the Rain'' - voce (2019), ''Yellowstone'' - TV Series (2018-2020).

În 2013, Kevin Costner a fost recompensat, la Paris, cu un premiu Cesar pentru întreaga carieră. În același an, a primit un Glob de Aur pentru cel mai bun actor într-o mini-serie, pentru interpretarea din 'Hatfields & McCoys'.

Este pasionat și de muzică. A avut ocazia să-l cunoască pe interpretul John Coinman. Au interpretat alături de alt prieten, Blair Forward. Prietenia lor s-a concretizat în proiectul numit Roving Boy, indică portalul kevincostnermodernwest.com. Interpretau rock cu accente western. Pe fondul carierei sale cinematografice fulminante, muzica a trecut în plan secund. Cu timpul, a decis să acorde mai mult timp proiectelor muzicale, alături de John Coinman, Blair Forward, Teddy Morgan (chitarist și producător muzical), Larry Cobb (baterist) și Park Chisolm, înființând grupul Modern West. În această componență, a concertat și în România, la Arad, în 2009 și la București, în 2011.

Kevin Costner a fost căsătorit cu fostul model și designer de genți Christine Baumgartner și au împreună trei copii. Actorul mai are încă trei copii din mariajul anterior, cu Cindy Costner, de care a divorțat în 1994, și un altul dintr-o relație de scurtă durată.

În 2024, Kevin Costner a prezentat în avanpremieră mondială, în afara competiției, la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (14-25 mai) primul episod din 'Horizon: An American Saga', o poveste despre cucerirea Vestului american, informa AFP. ''Horizon, An American Saga' este o poveste care a început acum 35 de ani și nu mă pot gândi la un loc mai bun decât Festivalul de la Cannes pentru a dezvălui lumii rezultatul unei aventuri atât de minunate', comenta cunoscutul actor și regizor, citat în comunicatul organizatorilor. 'Horizon: An American Saga' a fost descris de organizatorii festivalului drept 'un proiect ambițios despre costul războaielor și al violenței în construirea și extinderea Statelor Unite'. Filmul are ca protagoniști pe Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington și Jena Malone.

Cea de-a doua parte a seriei western 'Horizon: An American Saga', în regia lui Kevin Costner, a avut premiera internațională în 2024, la Festivalul de Film de la Veneția, potrivit Reuters.

Laureat al premiului Oscar, Kevin Costner este interpretul principal, unul dintre scenariști și producător al acestui film pe care l-a și regizat. Filmul acoperă o perioadă de 15 ani, înainte și după Războiul Civil american (1861-1865), pe când coloniștii înaintau spre vest, ocupând pământurile amerindienilor.

Kevin Costner a anunțat că filmul va avea patru părți, însă a recunoscut la Festivalul de Film de la Cannes că nu știe sigur cum va obține finanțare pentru ultimele două părți. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Afisari: 733

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cei care vor renunța la libertatea esențială pentru a dobândi o fărâmă de siguranță pe moment nu merită nici libertate, nici siguranță.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818). 

Documentare 24-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 24 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat Greco-catolice Sf. cuv. Simeon din Muntele Minunat Romano-catolice Ss. Fc. Maria, Ajutorul Creștinilor; Donațian și Rogațian, m. Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat este prăznuit de Biser

Documentare 24-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 mai

Este a 144-a zi a anului 2025. Au mai rămas 221 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 03 h 39 m și apune la 17 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 23-05-2025 13:49

Săptămâna eurpeană 19-23 mai 2025

Acordul asupra unui nou parteneriat strategic între Regatul Unit și UE, adoptarea de către Consiliu a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus, care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, repre

Documentare 23-05-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Pe 23 mai, Societatea Ornitologică Română (SOR) deschide o nouă ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. La aniversarea a 35 de ani de existență și activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor și al naturii, SOR își propune să aducă față în față publicul larg și specialiștii, membrii și voluntarii organizației. Astfel, p

Documentare 23-05-2025 09:30

Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)

La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit

Documentare 23-05-2025 09:00

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)

În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor

Documentare 23-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 23-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n

Documentare 22-05-2025 08:30

22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur