logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Imagine din galeria Agerpres

*Pe 23 mai, Societatea Ornitologică Română (SOR) deschide o nouă ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. La aniversarea a 35 de ani de existență și activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor și al naturii, SOR își propune să aducă față în față publicul larg și specialiștii, membrii și voluntarii organizației.

Astfel, publicul este așteptat de la ora 18:00 în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București să participe la această sărbătoare, să sprijine activ educația pentru natură și, în final, să se delecteze cu un concert caritabil susținut de violonistul Alexandru Tomescu.

Sursa foto: Societatea Ornitologică Română/Facebook


Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București este pentru al treilea an gazda evenimentului Noaptea Privighetorilor. În Parcul dendrologic și grădina botanică din campusul universitar pot fi observate sau auzite mai multe specii de păsări sălbatice.

'Am admirat dintotdeauna acești adevărați cântăreți virtuozi din natură: păsările, ce cu discreție știu să ne însenineze orice zi, că e vorba de o zi de drumeție în natură sau o zi agitată în oraș. Mă bucur să pot contribui și eu cu muzica lui Bach și a lui Enescu la acest concert polifonic organizat de inimoasa Societate Ornitologică Română. O dată în plus, avem o confirmare a ideii: muzica este la ea acasă, oriunde este cineva dornic să o cânte și altcineva gata să o primească! Vă așteptăm cu drag la concert!' - a declarat Alexandru Tomescu, invitatul special al ediției din acest an, un vechi susținător al proiectelor educative ale SOR.

Alexandru Tomescu va interpreta, într-o variantă transpusă pentru vioară, suitele pentru violoncel nr. 1 și nr. 3 de Johann Sebastian Bach, iar la final 'Lăutarul', din suita 'Impresii din copilărie' de George Enescu. În deschiderea recitalului susținut de Alexandru Tomescu, Valentin Simion (violoncel) și Ștefan Pretuleac (pian) vor interpreta lucrările: 'Silence of the Woods' de Antonin Dvorak și 'Dans țărănesc' de Constantin Dimitrescu.

'Păsările au cântat primele, cu mult înaintea noastră, și de Noaptea Privighetorilor, le vom aduce un omagiu cântând pentru ele. (...) E nevoie de cât mai mulți pentru a face ca lucrurile să se întâmple. Și ne bucură să avem alături de noi personalități din zone diferite ale vieții publice, care au înțeles importanța educației pentru natură și au experimentat la modul personal beneficiile oferite de cunoașterea și imersarea în natură - Carmen Tiderle, Sergiu V. Vasile sau Sergiu Vasile Bejan.' - a declarat Teodora Domșa, coordonatoarea proiectului Noaptea Privighetorilor, potrivit https://www.sor.ro/.

Concertul este caritabil, fondurile obținute din donații urmând să fie folosite în proiectele educative ale SOR. Pentru o cât mai bună organizare a tururilor ghidate, publicul este rugat să se înscrie folosind formularul de participare de pe site-ul https://www.sor.ro/.


*A șasea ediție a 'Simfoniei Apei', cu spectacolele de apă, muzică și lumini la fântânile urbane din Piața Unirii, se desfășoară între 23 mai și 28 septembrie 2025.

Simfonia Apei s-a transformat, de-a lungul anilor, într-un veritabil simbol al verii bucureștene - un spectacol emblematic care aduce laolaltă tehnologia de ultimă generație într-o coregrafie fascinantă. În fiecare weekend, fântânile arteziene din Piața Unirii devin actori principali într-un show grandios în aer liber, captivând mii de spectatori de toate vârstele, anunță https://www.apanovabucuresti.ro/.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Cea de-a șasea ediție a spectacolelor de la fântâni este dedicată unui univers care a fascinat și continuă să inspire generații din întreaga lume - Galaxia Filmelor Legendare.

Spectacolul 'Galaxia Filmelor Legendare' va debuta pe data de 23 mai, ora 21:00, odată cu deschiderea oficială a noului sezon de show-uri. În plus, noua temă va fi completată de un moment inedit cu drone, care vor ilustra pe cer figuri legendare și simboluri din lumea filmului, în zilele de 31 mai, 14 iunie și 5 iulie.

Fiecare show include un joc al apei, un mix muzical și o paletă de culori specifică și durează aproximativ 45 de minute. Accesul este gratuit.

Spectacolele se vor derula în perioada amintită, în serile de vineri, sâmbătă și duminică, accesul în zona Fântânilor Urbane realizându-se după următorul program: în lunile mai și august 2025 - între orele 20:30 - 22:30 (show-ul începe la ora 21:00); în lunile iunie și iulie 2025- între orele 21:00 - 23:00 (show-ul începe la ora 21:30); în luna septembrie 2025- între orele 19:30 - 21:30 (show-ul începe la ora 20:00).

În zilele în care au loc spectacole, traficul rutier va fi restricționat pe Bulevardul Unirii, segmentul cuprins între Bulevardul Dimitrie Cantemir și Splaiul Independenței (zona fântânilor).

În 2018, ansamblul de fântâni urbane din Piața Unirii a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, devenind primul sistem de fântâni din Europa monitorizat digital, integrând echipamente de ultimă generație. Acest proiect amplu a marcat o transformare esențială atât din punct de vedere tehnologic, cât și estetic, oferind orașului un spațiu public spectaculos.

Refacerea fântânii centrale a inclus realizarea unui nou mozaic, conceput ca o reinterpretare artistică a temei Marii Uniri. Pentru redarea simbolisticii, arhitecții au colaborat cu experți muzeografi, care au integrat în desenul mozaicului elemente inspirate din dansul horei, dar și influențe vizuale ce trimit la alfabetul chirilic și ceramica tradițională a culturii Cucuteni - un dialog între trecut și prezent, între tradiție și inovație.

Întregul ansamblu, format din 44 de fântâni independente, este gestionat printr-un sistem complet digitalizat, care permite controlul individual al fiecărei fântâni. Acestea sunt amplasate pe o distanță de aproximativ 1,4 kilometri de-a lungul Bulevardului Unirii, creând unul dintre cele mai extinse și moderne ansambluri de acest tip din lume. potrivit https://www.apanovabucuresti.ro.


*În perioada 24 - 25 mai are loc cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte' la Novaci, au anunțat reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.

Festivalul, care odinioară aduna doar câteva cete de păstori, a devenit între timp un adevărat reper cultural, reunind nu doar novăcenii, ci și comunități păstorești din toată țara, inclusiv descendenți ai celor care practicau transhumanța pe distanțe mari, arată un comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al CJCPCT Gorj, Daniela Gapșea.

Sursa foto: Centrul Jud. pt. Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Gorj/Facebook


În ciuda vremii capricioase, păstorii din Novaci sunt gata să urce cu turmele spre stâne, dovedind încă o dată că această tradiție este vie și profund ancorată în identitatea comunității locale. Transhumanța nu este doar o practică pastorală, ci și o sărbătoare a sufletului românesc, o poveste despre continuitate, comunitate și legătura profundă cu natura și tradiția. Organizatorii îi invită pe localnici să îmbrace portul popular, să participe împreună cu cei mici la parada costumelor tradiționale și la reconstituirea momentului artistic 'Popas în vatra satului', un omagiu adus clipelor în care ciobanii, oprindu-se la Novaci în drumul spre munte, se bucurau de clipe de răgaz alături de cei dragi, în jurul focului, cu doine și dansuri vechi - se arată în comunicat.

Sâmbătă și duminică, în Pădurea Hirișești va avea loc și Târgul Tradițional.

Conform programului evenimentului, sâmbătă, la ora 11:00, în parcul Primăriei Novaci se va desfășura vernisajul expoziției de fotografie veche 'Novăcenii, imagini de poveste', dar și momentul poetic 'Vatra strămoșească', cu participarea poeților Ileana Constantinescu și Florentina Cuteanu, și dezbaterea 'Transhumanța - istorie și tradiții', cu participarea foștilor și actualilor practicieni ai păstoritului tradițional.

De la ora 18:30, pe scena din Pădurea Hirișești va avea loc spectacolul 'Să dăm drumul dorului/Pe cărarea muntelui' - partea întâi, cu formații artistice novăcene, soliști locali și invitați din diverse zone folclorice ale României.

Duminică, începând cu ora 10:00, în fața Primăriei din Novaci va fi organizată festivitatea de deschidere a festivalului, urmată de spectacolul 'Obicei și tradiție novăceană', prezentat de Ansamblul 'Nedeia' - Novaci, parada portului, cântecului și dansului popular și spectacolul 'Românii, oameni frumoși'.

La ora 13:30, pe scena din Pădurea Hirișești va avea loc spectacolul 'Să dăm drumul dorului/Pe cărarea muntelui' - partea a doua.

Festivalul Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte' este organizat de Primăria Orașului Novaci și Consiliul Local Novaci, prin Casa de Cultură din localitate. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: A șasea ediție a 'Simfoniei Apei', cu spectacolele de apă, muzică și lumini la fântânile urbane din Piața Unirii, se desfășoară între 23 mai și 28 septembrie 2025.

Afisari: 200

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-05-2025 13:49

Săptămâna eurpeană 19-23 mai 2025

Acordul asupra unui nou parteneriat strategic între Regatul Unit și UE, adoptarea de către Consiliu a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus, care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, repre

Documentare 23-05-2025 09:30

Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)

La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit

Documentare 23-05-2025 09:00

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)

În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor

Documentare 23-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 23-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n

Documentare 22-05-2025 08:30

22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur

Documentare 22-05-2025 08:00

A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)

În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch

Documentare 22-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 22-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c