Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)

În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor Ion Dichiseanu.
Programul festivalului cuprinde proiecții de film, spectacole de teatru, concerte live, expoziții de fotografie și lansări de albume muzicale. Printre invitații speciali sunt artiști de renume, precum Horațiu Mălăele, Marcel Iureș, Andi Vasluianu, Victoria Cociaș, Ioana Dichiseanu și Simona Florescu.
Printre cele mai importante momente ale evenimentului, se numără lansarea albumului muzical 'Hymne a l'amour' realizat de Ioana Dichiseanu, proiecția filmului 'Cântecele mării' (regia Francisc Munteanu) la marcarea a 55 de ani de la lansare, recitalul 'Sunt un orb' susținut de Horațiu Mălăele, spectacolul de teatru 'La doi pași' de Mullingar (regia Cristi Juncu) - o producție a Teatrului Nottara, precum și spectacolul muzical 'Amintește-ți clipa 4.0' IN MEMORIAM Ion Dichiseanu.
Biletele pentru spectacolele de teatru se pot cumpăra de la casieria Casei de Cultură 'Tudor Vornicu', Adjud. Intrarea la filme, spectacolul muzical și celelalte evenimente este liberă.
Festivalul este finanțat de Ministerul Culturii și organizat de Primăria Municipiului Adjud prin Casa de Cultură 'Tudor Vornicu', cu sprijinul UCIN.
Ediția din 2024 a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' a fost programată în perioada 24-26 mai, la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu'. Au participat 2500 de spectatori. Printre personalitățile care au încântat publicul, s-au aflat Corina Chiriac, Mirela Vaida, Ioana Dichiseanu, Victoria Cociaș, Ileana Popovici, Adrian Păduraru, Simona Florescu, Smaranda Vornicu, Alin Oprea.
De-a lungul celor trei zile, publicul din Adjud și împrejurimi a avut parte de un program complex de evenimente: spectacole de teatru, o proiecție de film, un spectacol de muzică, o expoziție de fotografie și dezbateri cu invitați speciali.
În prima zi de festival, dezbaterea 'Ion Dichiseanu. Cavalerul teatrului și filmului românesc' a reunit familia, colegii de scenă și din viața personală, pentru a păstra vie amintirea marelui actor. În cea de-a doua zi de festival, Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Ajud a devenit gazda unui eveniment dedicat jurnalistului și omului de televiziune Tudor Vornicu.
Tot în cadrul festivalului au avut loc și trei spectacole care s-au jucat cu sala plină: spectacolul de teatru, film și muzică 'Declarație de drag': spectacol-concert Adrian Păduraru (regia Daniel Bucur, Adrian Păduraru), spectacolul de teatru 'Artă' (regia Cristi Juncu), cu Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim - o producție a Teatrului Bulandra și spectacolul de teatru 'Praf de stele' (regia Lucian Sabados), cu Luminița Erga, Diana Roman, Ada Navrot și Alexandru Jitea - o producție a Teatrului Nottara, unde Ion Dichiseanu a jucat aproape 50 de ani.
În 2023, cea de-a doua ediție a festivalului dedicat memoriei actorului Ion Dichiseanu s-a derulat între 19 și 21 mai. A cuprins proiecții de film, spectacole de muzică, spectacole de teatru și expoziții de fotografie.
În cadrul ediției, a avut loc spectacolul muzical în aer liber 'Amintește-ți clipa 2.0' cu Mirabela Dauer, Daniela Condurache, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și George Rotaru. Ioana Dichiseanu a lansat albumul cu muzică portugheză 'O meu fado', primul de pe piața din România.
Prima ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' s-a desfășurat la Adjud, în perioada 20 - 22 mai 2022. În orașul natal al marelui actor Ion Dichiseanu, au avut loc proiecții de film, spectacole, expoziții de fotografie și lansări de carte, la care au participat peste 1.500 de adjudeni.
Spectatorii s-au bucurat de prezența unor artiști și personalități cu care Ion Dichiseanu s-a cunoscut sau care au vrut să își arate aprecierea, precum: Claudiu Bleonț, Victoria Cociaș, Gabriel Dorobanțu, Ana Maria Ivan, Catrinel Dumitrescu, Crina Matei, Paul Surugiu-Fuego, Nicolae Dumitru, Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Toma Enache, George Rotaru, Ileana Popovici, Laurențiu Damian.
***
Îndrăgitul actor de teatru și film Ion Dichiseanu a rămas în memoria cinefililor pentru roluri precum Petrescu ('Tunelul'), Furius ('Kampf um Rom I'), Căpitan Mărgărit ('Trandafirul galben'), dar mai ales pentru rolul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil 'Toate pânzele sus', regizat de Mircea Mureșan în 1976, scrie CineMagia - www.cinemagia.ro.
Sursa foto: Ioana Dichiseanu/Facebook
Actorul s-a născut la Adjud, pe 20 octombrie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografic, în 1959.
Foto: (c) Adrian OLTEAN / Arhiva istorică AGERPRES
A avut o îndelungată activitate la Teatrul Nottara din București. După absolvirea Facultății, a fost repartizat la Teatrul din Botoșani. Reputatul actor George Vraca l-a văzut pe scenă la Botoșani și l-a chemat la București să-i ofere rolul principal din 'Antoniu și Cleopatra'. Și așa a început un traseu extraordinar în Teatrul Nottara, unde, în cele peste patru decenii cât a urcat pe scenă, a jucat roluri rămase în istoria teatrului românesc.
Foto: (c) Gheorghe FRUNZĂ / Arhiva istorică AGERPRES
Ion Dichiseanu a avut și o importantă carieră în cinematografie, jucând în peste 50 de filme, iar a doua iubire a vieții lui, pe lângă teatru, a fost muzica, la concerte umplând săli și stadioane întregi. A publicat volumele 'Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză' și 'Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel'.
Sursa foto: Ion Dichiseanu Oficial/Facebook
A primit Premiul pentru întreaga carieră în 2017 în cadrul Premiilor Gopo.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
În 2019, a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer, mai scrie https://www.nottara.ro/.
Actorul a încetat din viață la București, la 20 mai 2021.
La 15 august 2021, actorului Ion Dichiseanu i-a fost acordat post mortem Premiul de Excelență pentru întreaga carieră artistică, în cadrul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc. Premiul a fost înmânat fiicei sale, Ioana Dichiseanu. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna eurpeană 19-23 mai 2025
Acordul asupra unui nou parteneriat strategic între Regatul Unit și UE, adoptarea de către Consiliu a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus, care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, repre
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Pe 23 mai, Societatea Ornitologică Română (SOR) deschide o nouă ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. La aniversarea a 35 de ani de existență și activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor și al naturii, SOR își propune să aducă față în față publicul larg și specialiștii, membrii și voluntarii organizației. Astfel, p
Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)
La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit
CITATUL ZILEI
''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c