Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)

În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor Ion Dichiseanu.
Programul festivalului cuprinde proiecții de film, spectacole de teatru, concerte live, expoziții de fotografie și lansări de albume muzicale. Printre invitații speciali sunt artiști de renume, precum Horațiu Mălăele, Marcel Iureș, Andi Vasluianu, Victoria Cociaș, Ioana Dichiseanu și Simona Florescu.
Printre cele mai importante momente ale evenimentului, se numără lansarea albumului muzical 'Hymne a l'amour' realizat de Ioana Dichiseanu, proiecția filmului 'Cântecele mării' (regia Francisc Munteanu) la marcarea a 55 de ani de la lansare, recitalul 'Sunt un orb' susținut de Horațiu Mălăele, spectacolul de teatru 'La doi pași' de Mullingar (regia Cristi Juncu) - o producție a Teatrului Nottara, precum și spectacolul muzical 'Amintește-ți clipa 4.0' IN MEMORIAM Ion Dichiseanu.
Biletele pentru spectacolele de teatru se pot cumpăra de la casieria Casei de Cultură 'Tudor Vornicu', Adjud. Intrarea la filme, spectacolul muzical și celelalte evenimente este liberă.
Festivalul este finanțat de Ministerul Culturii și organizat de Primăria Municipiului Adjud prin Casa de Cultură 'Tudor Vornicu', cu sprijinul UCIN.
Ediția din 2024 a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' a fost programată în perioada 24-26 mai, la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu'. Au participat 2500 de spectatori. Printre personalitățile care au încântat publicul, s-au aflat Corina Chiriac, Mirela Vaida, Ioana Dichiseanu, Victoria Cociaș, Ileana Popovici, Adrian Păduraru, Simona Florescu, Smaranda Vornicu, Alin Oprea.
De-a lungul celor trei zile, publicul din Adjud și împrejurimi a avut parte de un program complex de evenimente: spectacole de teatru, o proiecție de film, un spectacol de muzică, o expoziție de fotografie și dezbateri cu invitați speciali.
În prima zi de festival, dezbaterea 'Ion Dichiseanu. Cavalerul teatrului și filmului românesc' a reunit familia, colegii de scenă și din viața personală, pentru a păstra vie amintirea marelui actor. În cea de-a doua zi de festival, Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Ajud a devenit gazda unui eveniment dedicat jurnalistului și omului de televiziune Tudor Vornicu.
Tot în cadrul festivalului au avut loc și trei spectacole care s-au jucat cu sala plină: spectacolul de teatru, film și muzică 'Declarație de drag': spectacol-concert Adrian Păduraru (regia Daniel Bucur, Adrian Păduraru), spectacolul de teatru 'Artă' (regia Cristi Juncu), cu Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim - o producție a Teatrului Bulandra și spectacolul de teatru 'Praf de stele' (regia Lucian Sabados), cu Luminița Erga, Diana Roman, Ada Navrot și Alexandru Jitea - o producție a Teatrului Nottara, unde Ion Dichiseanu a jucat aproape 50 de ani.
În 2023, cea de-a doua ediție a festivalului dedicat memoriei actorului Ion Dichiseanu s-a derulat între 19 și 21 mai. A cuprins proiecții de film, spectacole de muzică, spectacole de teatru și expoziții de fotografie.
În cadrul ediției, a avut loc spectacolul muzical în aer liber 'Amintește-ți clipa 2.0' cu Mirabela Dauer, Daniela Condurache, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și George Rotaru. Ioana Dichiseanu a lansat albumul cu muzică portugheză 'O meu fado', primul de pe piața din România.
Prima ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' s-a desfășurat la Adjud, în perioada 20 - 22 mai 2022. În orașul natal al marelui actor Ion Dichiseanu, au avut loc proiecții de film, spectacole, expoziții de fotografie și lansări de carte, la care au participat peste 1.500 de adjudeni.
Spectatorii s-au bucurat de prezența unor artiști și personalități cu care Ion Dichiseanu s-a cunoscut sau care au vrut să își arate aprecierea, precum: Claudiu Bleonț, Victoria Cociaș, Gabriel Dorobanțu, Ana Maria Ivan, Catrinel Dumitrescu, Crina Matei, Paul Surugiu-Fuego, Nicolae Dumitru, Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Toma Enache, George Rotaru, Ileana Popovici, Laurențiu Damian.
***
Îndrăgitul actor de teatru și film Ion Dichiseanu a rămas în memoria cinefililor pentru roluri precum Petrescu ('Tunelul'), Furius ('Kampf um Rom I'), Căpitan Mărgărit ('Trandafirul galben'), dar mai ales pentru rolul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil 'Toate pânzele sus', regizat de Mircea Mureșan în 1976, scrie CineMagia - www.cinemagia.ro.
Sursa foto: Ioana Dichiseanu/Facebook
Actorul s-a născut la Adjud, pe 20 octombrie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografic, în 1959.
Foto: (c) Adrian OLTEAN / Arhiva istorică AGERPRES
A avut o îndelungată activitate la Teatrul Nottara din București. După absolvirea Facultății, a fost repartizat la Teatrul din Botoșani. Reputatul actor George Vraca l-a văzut pe scenă la Botoșani și l-a chemat la București să-i ofere rolul principal din 'Antoniu și Cleopatra'. Și așa a început un traseu extraordinar în Teatrul Nottara, unde, în cele peste patru decenii cât a urcat pe scenă, a jucat roluri rămase în istoria teatrului românesc.
Foto: (c) Gheorghe FRUNZĂ / Arhiva istorică AGERPRES
Ion Dichiseanu a avut și o importantă carieră în cinematografie, jucând în peste 50 de filme, iar a doua iubire a vieții lui, pe lângă teatru, a fost muzica, la concerte umplând săli și stadioane întregi. A publicat volumele 'Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză' și 'Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel'.
Sursa foto: Ion Dichiseanu Oficial/Facebook
A primit Premiul pentru întreaga carieră în 2017 în cadrul Premiilor Gopo.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
În 2019, a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer, mai scrie https://www.nottara.ro/.
Actorul a încetat din viață la București, la 20 mai 2021.
La 15 august 2021, actorului Ion Dichiseanu i-a fost acordat post mortem Premiul de Excelență pentru întreaga carieră artistică, în cadrul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc. Premiul a fost înmânat fiicei sale, Ioana Dichiseanu. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Lia Savonea, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (fișă biografică)
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, la 23 iunie 2025, numirea judecătoarei Lia Savonea în funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia a fost luată cu nouă voturi 'pentru' și unul 'împotrivă'. Va prelua funcția după jumătatea lunii s
Conferința 'Equality, Europe!', organizată în timpul președinției poloneze a Consiliului UE (23 iunie)
Conferința 'Equality, Europe!'/ 'Egalitate, Europa!', organizată în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, are loc pe 23 iunie, la Universitate de Tehnologii din Poznan, potrivit https://polish-presidency.consilium.europa.eu/. Egalitatea este o valoare fu
23 iunie - Ziua internațională a văduvelor (ONU)
Ziua internațională a văduvelor este marcată la 23 iunie, în fiecare an, pentru a evidenția nedreptățile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele pe care le întâmpină acestea, dar și copiii lor în multe țări. Această zi a fost lansată, în anul 2005,
23 iunie - Ziua Națiunilor Unite pentru Serviciul Public (ONU)
La 23 iunie 2025 este marcată Ziua Națiunilor Unite pentru serviciul public. Această zi internațională a fost instituită prin adoptarea Rezoluției 57/277 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, la data de 20 decembrie 2002, în virtutea recunoașterii valorii și virtuții serviciului administrației publice față de comunitate, a contribuției serviciilor de a
CITATUL ZILEI
'Cine face totdeauna ce vrea face rar ce trebuie'. ('Proverbele lumii despre calități și defecte', Editura Albatros, 1978) AGERPRES (Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril)
23 iunie - Ziua funcționarului public
Ziua funcționarului public, instituită prin Legea 145/2016, este marcată anual, în data de 23 iunie. Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 23 iunie drept Ziua Națiunilor Unite pentru administrație publică, la 20 decembrie 2002, în urma adoptării rezoluției 57/277, potrivit https://www.un.org/. Scopul instituirii acestei zile a fost acela
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 iunie
Ortodoxe Sf. Mc. Agripina; Sf. Sfințit Mc. Aristocle preotul Greco-catolice Sf. m. Agripina Romano-catolice Sf. Iosif Cafasso, pr. Sfânta Muceniță Agripina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 23 iunie. Sfânta Agripina s-a născut și a crescut la Roma. A trăit
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 iunie
Este a 174-a zi a anului 2025. Au mai rămas 191 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 32 m și apune la 21 h 04 m. Luna răsare la 03 h 06 m și apune la 19 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Mihai Jurca, propus șeful Cancelariei prim-ministrului (fișă biografică)
Premierul desemnat Ilie Bolojan a anunțat, la 22 iunie 2025, că Mihai Jurca - City manager al Municipiului Oradea - va fi propus șeful Cancelariei prim-ministrului. *** Mihai Jurca s-a născut la 2 august 1984. Este licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene la SNSPA (2007), iar în 2009 a ob
Diana Buzoianu, propusă ministru al Mediului (fișă biografică)
PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Diana Buzoianu (USR) este propusă ministru al Mediului. Diana-Anda Buzoianu s-a născut la 16 mai 1994, potrivit https://www.cdep.ro/.
Bogdan Ivan, propus ministru al Energiei (fișă biografică)
PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Bogdan Ivan (PSD) este propus ministru al Energiei. Bogdan-Gruia Ivan s-a născut la 24 martie 1991, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților,
Petre-Florin Manole, propus ministru al Muncii (fișă biografică)
PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Petre-Florin Manole este propus ministru al Muncii. Petre-Florin Manole s-a născut la 6 octombrie 1983. A urmat Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din Slobozia (1998-2002), a
Dragoș Pîslaru, propus ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene (fișă biografică)
PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Dragoș Pîslaru este propus de PNL ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene. *** Dragoș Nicolae Pîslaru s-a născut la 23 martie 1976, în București, potrivit
Oana Țoiu, propusă ministru al Afacerilor Externe (fișă biografică)
PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Oana Țoiu (USR) este propusă ministru al Afacerilor Externe. *** Oana-Silvia Țoiu s-a născut la 9 iulie 1985, la Călărași, județul Călărași. A absolvit Colegiul Național Const
Daniel David, propus ministru al Educației (fișă biografică)
PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Daniel David (PNL), propus ministru al Educației. Daniel David s-a născut la 23 noiembrie 1972, la Satu Mare. A absolvit Facultatea de Psihologie la Universitatea 'Babeș-Bolyai