logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Săptămâna eurpeană 19-23 mai 2025

Imagine din galeria Agerpres

Acordul asupra unui nou parteneriat strategic între Regatul Unit și UE, adoptarea de către Consiliu a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus, care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, reprezintă o parte dintre evenimentele de la nivel comunitar în intervalul 19-25 mai 2025.

Summituri UE cu state terțe
* În urma primului summit bilateral UE-Regatul Unit de după Brexit, liderii celor două părți au convenit asupra unui nou parteneriat strategic, și-au reafirmat angajamentul de a aborda problemele globale și au instituit un parteneriat pentru securitate și apărare între UE și RU. Liderii celor două părți (António Costa, președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și premierul britanic Keir Starmer) și-au reafirmat angajamentul de a aborda problemele strategice și geopolitice și au salutat acordul privind parteneriatul de securitate și apărare UE-Marea Britanie. Liderii au adoptat și o declarație comună, prin care au reiterat, de asemenea, că pentru Regatul Unit și acele state membre ale UE care sunt aliate NATO, organizația nord-atlantică rămâne piatra de temelie a apărării lor colective, scrie https://www.consilium.europa.eu/.

Parlamentul European
* 19 mai: Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord privind implementarea treptată a sistemului de intrare-ieșire (EES) la frontierele externe ale UE. Odată operațional, sistemul va înregistra date, inclusiv date biometrice, cum ar fi imaginile faciale și amprentele digitale, ale resortisanților țărilor terțe care intră și ies din spațiul Schengen cu vize de scurtă ședere. Scopul este acela de a îmbunătăți securitatea, de a accelera procesul de control la frontieră și de a reduce cozile, scrie site-ul https://www.europarl.europa.eu/.

* 21 mai: Parlamentul European s-a reunit la 20-21 mai, la Bruxelles, într-o mini-sesiune plenară care a avut pe agendă, printre altele, situația de securitate și umanitară din Gaza, eliminarea treptată a importurilor de gaze, energie nucleară și petrol din Rusia, precum și un discurs al președintei slovene Natasa Pirc Musar. Dezbaterea din plenul Parlamentului European privind situația umanitară gravă din Fâșia Gaza a fost una plină de polarizare, din care nu au lipsit acuzațiile de genocid la adresa Israelului din partea eurodeputaților de centru-strânga și stânga și calificativele de 'ipocrizie' și 'orbire' de la colegii lor din partea opusă a eșichierului politic. (trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan)

* 21 mai: Comisiile de specialitate ale Parlamentului European, Comisia pentru Afaceri Economice și Comisia pentru Bugete, au votat, cu o largă majoritate, un raport privind implementarea RFF, coordonat de eurodeputații români Siegfried Mureșan și Victor Negrescu. Raportul cere, printre altele, prelungirea PNRR-urilor naționale cu 18 luni pentru proiectele mature. Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF - Recovery and Resilience Facility) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat un purtător de cuvânt al CE. (trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan)

* 22 mai: Deputații europeni au susținut majorarea tarifelor la îngrășăminte și la anumite produse agricole rusești și belaruse, încercând să reducă dependența UE de aceste importuri. Plenul a aprobat, astfel, o propunere a Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare. Scopul este de a reduce și mai mult dependența UE de cele două țări. Produsele care vor fi afectate de noile tarife includ zahărul, oțetul, făina și hrana pentru animale, informează site-ul https://www.europarl.europa.eu/.
În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat, estimând că Uniunea Europeană 'se împușcă în picior' cu decizia de a crește taxele vamale pentru importurile de îngrășăminte rusești, întrucât statele blocului comunitar vor fi nevoite să cumpere aceste produse din alte părți și de o calitate mai slabă. (agenția EFE).

Consiliul Uniunii Europene
* 20 mai: Miniștrii apărării și miniștrii de externe din statele membre UE s-au întâlnit, la Bruxelles, în două reuniuni succesive ale Consiliului Afaceri Externe. Miniștrii s-au axat pe o posibilă contribuție a UE la garanțiile de securitate pentru Ucraina, în contextul eforturilor în curs ale 'Coaliției voluntarilor', și pe progresele înregistrate în punerea în aplicare a inițiativei Înaltei Reprezentante privind 'sprijinul militar sporit acordat Ucrainei', cu scopul de a furniza Ucrainei două milioane de muniții de artilerie de calibru mare în 2025.

* 20 mai: Consiliul a adoptat cel de al 17-lea pachet de măsuri restrictive economice și individuale, prin care elimină accesul Rusiei la tehnologii militare esențiale și limitează veniturile din energie ale Rusiei, care alimentează războiul de agresiune împotriva Ucrainei, vizând masiv 'flota fantomă' de tancuri petroliere a Rusiei, pe operatorii acestora, precum și un producător major de petrol rus. Cel de al 17-lea pachet adoptat face parte dintr-un set și mai larg de măsuri ale UE care vizează și activitățile hibride ale Rusiei, încălcările drepturilor omului la nivel intern și utilizarea de agenți pentru combaterea dezordinii publice de către forțele ruse în Ucraina, în cadrul a trei alte regimuri de sancțiuni, conform https://www.consilium.europa.eu/.

* Consiliul UE a adoptat o decizie care prelungește misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM) cu încă doi ani, până la 31 mai 2027, cu o alocare bugetară de peste 19,8 milioane de euro pentru această perioadă (sursa: trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan). De asemenea, Consiliul a decis să ajusteze mandatul EUPM în Republica Moldova, pentru a pune accentul pe furnizarea de consiliere strategică autorităților din Republica Moldova în sectorul securității. Decizia a fost luată înainte de revizuirea strategică a misiunii.

Comisia Europeană
* 21 mai: Comisia Europeană a propus relaxarea regulilor privind expulzarea solicitanților de azil, ca răspuns la solicitarea repetată a unor state membre pentru înăsprirea politicii europene privind migrația, informează AFP. Această propunere îngrijorează însă ONG-urile pentru protecția migranților și pe unii europarlamentari. În prezent, legea europeană prevede ca solicitanții de azil să poată fi expulzați spre țări terțe, dar pe care statele membre le consideră ca fiind 'sigure'. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiță)

Afisari: 89

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-05-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Pe 23 mai, Societatea Ornitologică Română (SOR) deschide o nouă ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. La aniversarea a 35 de ani de existență și activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor și al naturii, SOR își propune să aducă față în față publicul larg și specialiștii, membrii și voluntarii organizației. Astfel, p

Documentare 23-05-2025 09:30

Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)

La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit

Documentare 23-05-2025 09:00

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)

În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor

Documentare 23-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 23-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n

Documentare 22-05-2025 08:30

22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur

Documentare 22-05-2025 08:00

A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)

În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch

Documentare 22-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 22-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c