logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Image

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro)

Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă italiană, Sommo Poeta ('poet în cel mai înalt grad'). Capodopera lui Dante, Divina Comedie, alegorie în versuri de o precizie și forță dramatică deosebită, a fost începută probabil în 1306 și terminată cu puțin timp înainte de a muri. Titlul inițial dat de autor a fost 'Comedia', adjectivul 'divina', folosit de Boccaccio în lucrarea 'Trattatello în laude di Dante', apare pentru prima dată într-o ediție din 1555.



Împărțită în trei secțiuni ('Inferno', 'Purgatorio', 'Paradiso'), în operă este descrisă o călătorie imaginară în cele trei compartimente ale lumii de după moarte, în viziunea poetului, în care acesta se întâlnește cu personaje mitologice, istorice sau contemporane lui.

Dante este călăuzit prin Infern și Purgatoriu de către poetul Virgiliu, simbol al înțelepciunii. Beatrice, ființa pe care a adorat-o, fiind instrumentul voinței divine care îl ajută să găsească drumul spre Paradis, unde înțelege că iubirea mișcă sori și stele ('l'amor che muove il sole e l'altre stelle'). Fiecare secțiune cuprinde 33 de cântece, cu excepția primei, care are un cântec în plus servind ca introducere. Poemul este scris în terțete (terza rima)

'Dante era de statură mijlocie, cu un umblet grav și liniștit. Avea o față lungă, nasul acvilin, ochii mari, pielea brună, părul negru și des, totdeauna cu o căutătură melancolică și gânditoare'. ('Trattatello in laude di Dante', Giovanni Boccaccio - https://biblacad.ro).



Date despre familie, destul de sărace de altfel, le face cunoscute chiar Dante. (sursa: https://www.britannica.com)

Mama sa se pare că a murit când era tânăr, cu siguranță înainte să împlinească 14 ani. Numele ei era Bella, dar nu se știe din ce familie se trăgea. Tatăl lui Dante s-a căsătorit apoi cu Lapa di Chiarissimo Cialuffi și au avut un fiu, Francesco, și o fiică, Gaetana. Tatăl lui Dante a murit înainte de 1283, deoarece la acea vreme Dante, ajuns major, a putut să vândă un credit deținut de tatăl său, care le-a lăsat copiilor săi un patrimoniu modest, dar confortabil, de proprietăți în Florența și la țară. Cam în această perioadă, Dante s-a căsătorit cu Gemma Donati, cu care era logodit din 1277.

Viața lui Dante a fost marcată de lunga istorie de conflicte dintre partizanii imperiali, 'Ghibellini', și cei papali, 'Guelfi'. După mijlocul secolului al XIII-lea, antagonismele au fost extreme, fiecare dintre partide câștigând alternativ avantajul și aplicând pedepse crude și exilul celeilalte părți. În 1260, 'Guelfi', după o perioadă de ascensiune, au fost învinși în bătălia de la Montaperti ('Infernul' X, XXXII), dar în 1266 o forță de 'Guelfi', susținută de armatele papale și franceze, a reușit să-i învingă pe 'Ghibellini', adepții împăraților romano-germani, la Benevento, expulzându-i pentru totdeauna din Florența. Aceasta a însemnat că Dante a crescut într-un oraș plin de mândrie și expansionism postbelic, dornic să-și extindă controlul politic în toată Toscana. Florentinii se comparau cu Roma și cu civilizația anticelor orașe-stat. (www.britannica.com)

Florența și-a extins puterea politică, în acest context, și era pregătită să exercite și dominația intelectuală. Figura principală în ascensiunea intelectuală a Florenței a fost unul dintre exilați care s-a întors, Brunetto Latini. Când Dante descrie în 'Infern' întâlnirea cu marele său profesor, aceasta nu trebuie considerată doar o întâlnire a unui elev cu maestrul său, ci mai degrabă o întâlnire a unei întregi generații cu mentorul său intelectual. (www.britannica.com)

Latini trezise o nouă conștiință publică în figurile proeminente ale unei generații mai tinere, din care făceau parte Guido Cavalcanti, Forese Donati și chiar Dante Alighieri, încurajându-i să-și pună cunoștințele și abilitățile de scriitori în slujba orașului sau a țării lor. Dante a acceptat cu ușurință presupunerea aristotelică conform căreia oamenii sunt ființe sociale (politice). Chiar și în 'Paradiso', el admite ca fiind dincolo de orice dispută posibilă ideea că lucrurile ar fi mult mai rele pentru umanitate dacă indivizii nu ar fi membri ai unui oraș-stat.

Dante a murit după un lung exil la 13/14 septembrie 1321, la Ravenna. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Dante Alighieri/Facebook

Afisari: 142

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-06-2025 15:02

Săptămâna europeană 9-13 iunie 2025

Adoptarea unor modificări specifice ale normelor UE în materie de lichiditate pentru sectorul bancar, aprobarea mandatului de negociere al Consiliului cu privire la revizuirea Regulamentului privind examinarea investițiilor străine directe (ISD), numirea unui judecător la Curtea de Justiție și a șapte judecători la Tribunal, al 10-lea raport intermediar referit

Documentare 13-06-2025 14:12

Retrospectiva evenimentelor interne 9-13 iunie 2025

Vizita președintelui Nicușor Dan în Republica Moldova, participarea președintelui român la al patrulea Summit Ucraina - Europa de Sud-Est de la Odesa, vizita în România a Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, continuarea discuțiilor între partide în ceea ce privește formarea viitorului guvern, protestul Confederației Naționale Sindi

Documentare 13-06-2025 11:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la prima mineriadă (13 iunie 1990)

Evenimentele violente din 13-15 iunie 1990 au rămas cunoscute în memoria postcomunistă cu numele de 'Mineriada din 13-15 iunie 1990' și se referă la reprimarea, de către forțele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest din Piața Universității din acea perioadă. Manifestațiile din Piață, revendicate ca fiind anticomuniste, erau îndreptat

Documentare 13-06-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Leonardo Padura, unul dintre cei mai importanți scriitori cubanezi, lansează vineri, 13 iunie, romanul 'Bărbatul care iubea câinii' (trad. de Ileana Scipione). Evenimentul de lansare și sesiunea de autografe au loc la Institutul Cervantes din București, la ora 19:30, conform unui comunicat al Editurii Litera. Evenimentul are lo

Documentare 13-06-2025 10:00

Ediția din 2025 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13-22 iunie)

Între zilele de 13 și 22 iunie 2025, se desfășoară, la Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ajuns la ediția cu numărul 24. Douăsprezece producții cinematografice din întreaga lume se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și pentru celelalte premii ale competiției oficiale, notează ti

Documentare 13-06-2025 09:00

Bienala de carte de la Rio de Janeiro (13-22 iunie)

La 13 iunie 2025, începe, la Rio de Janeiro, Bienala de Carte (''Bienal do Livro''), unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului pentru metropola braziliană, în cadrul Capitalei mondiale a cărții 2025 sub auspiciile agenției UNESCO a ONU, potrivit https://publishingperspectives.com/ și https://www.gov.br/. Este pentru prima dată cân

Documentare 13-06-2025 08:30

Zilele europene ale arheologiei 2025, ediția a XVI-a (13-15 iunie)

În 13, 14 și 15 iunie 2025 se desfășoară Zilele europene ale arheologiei, cu peste 5.000 de evenimente în 30 de țări, inclusiv în Franța. Zilele europene ale arheologiei sunt organizate de Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive (L'Institut national de recherches archeologiques preventives - INRAP), cu susținerea Ministerului Culturii di

Documentare 13-06-2025 08:00

13 iunie - Ziua internațională de conștientizare a albinismului (ONU)

Ziua mondială de conștientizare a albinismului se marchează în fiecare an, pe 13 iunie. În 2024 s-au împlinit 10 ani de la inițiativa marcării acestei zile la nivel internațional. Decizia marcării zilei a fost luată de ONU la 18 decembrie 2014, prin Rezoluția A/RES/69/170, prin care se atrage atenția asupra necesității de a elimina discrimina

Documentare 13-06-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Nu trebuie să ai o dizabilitate ca să fii diferit. Fiecare dintre noi este diferit.'' - Laurence Kim Peek ('Gene, sinapse, autism. O călătorie spre diversitatea persoanelor cu autism'', de Thomas Bourgeron, editura Humanitas, 2025)

Documentare 13-06-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 iunie

Ortodoxe Sf. Mc. Achilina; Sf. Ier. Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru Greco-catolice Sf. m. Achilina; Sf. ep. Trifilie al Leucosiei Ciprului; Sf. Anton de Padova Romano-catolice Sf. Anton de Padova, pr. înv. Sfânta Muceniță Ac

Documentare 13-06-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 iunie

Este a 164-a zi a anului 2025. Au mai rămas 201 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 01 m. Luna răsare la 23 h 20 m și apune la 06 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 12-06-2025 16:18

Radu Stroe, fost ministru al Afacerilor Interne, a încetat din viață (fișă biografică)

Fostul ministru al Afacerilor Interne Radu Stroe a încetat din viață, a anunțat, la 12 iunie 2025, Partidul Național Liberal, într-un mesaj transmis pe rețeaua de socializare

Documentare 12-06-2025 10:00

12 iunie - Ziua internațională împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor a fost lansată de către Organizația Internațională a Muncii (OIM) în 2002. Anual, ziua de 12 iunie este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor, pentru a atrage atenția asupra extinderii globale a fenomenului și asupra eforturilor necesare pentru a îl elimina, scrie site-ul

Documentare 12-06-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''S-a autointitulat liberal, democrat, naționalist - până când a abandonat cu totul etichetele politice. De ce? Oare aceste etichete nu se potrivesc cu complicata politică a Rusiei? Oare pentru că el se simte 'acasă printre străini, și străin printre ai lui', așa cum arde de nerăbdare s-o spună atunci când este întrebat despre identita

Documentare 12-06-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 iunie

Ortodoxe Sf. Cuvios Onufrie cel Mare și Petru Atonitul Greco-catolice Sf. cuv. Onofrei; Sf. cuv. Petru de la Athos Romano-catolice Sf. Gaspar, pr. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare este pomenit în calendarul creștin ortodox la 12 iunie.