Actrița britanică Joan Ann Plowright a încetat din viață la 95 de ani (fișă biografică)
Actrița britanică Joan Ann Plowright, nominalizată la Oscar și câștigătoare a două premii Globurile de Aur, a încetat din viață, la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia sa la 17 ianuarie 2025, conform DPA/PA Media.
Joan Ann Plowright, Baroneasa Olivier, a fost una dintre cele mai distinse actrițe ale generației sale. A fost cea de-a treia soție și văduva lui Laurence Olivier, considerat cel mai mare actor anglofon al secolului XX. Cariera artistică a actriței s-a întins pe șase decenii, potrivit www.imdb.com.
S-a născut la Brigg, Lincolnshire, la 28 octombrie 1929, indică sursa citată. Pregătirea sa profesională în domeniu s-a realizat la Bristol Old Vic Theatre School și și-a făcut debutul profesional pe scenă la Croydon, în 1948. Debutul său la Londra a avut loc în 1954, iar doi ani mai târziu, s-a alăturat companiei George Devine English Stage la Royal Court Theatre, această mutare avea să-i schimbe viața în maniera similară în care Royal Court a revoluționat teatrul englez.
În 1957, a jucat pentru prima dată alături de viitorul său soț Olivier în producția de la Royal Court a regizorului John Osborne - ''The Entertainer'', interpretând rolul Jean Rice. A recreat rolul în filmul lui Tony Richardson din 1960 care ecraniza piesa omonimă.
A divorțat de primul său soț Roger Gage, ulterior implicându-se într-o relație concretizată în căsnicie, în martie 1961, la New York, cu actorul Laurence Olivier cu care a avut trei copii.
Plowright și Olivier, mutați la New York după divorțul actorului de Vivien Leigh, au început să joace pe Broadway, actorul în Becket (1964), iar actrița în ''A Taste of Honey'' (1961). Pentru interpretarea sa a obținut în 1961 un premiu Tony pentru cea mai bună actriță într-o piesă de teatru. A jucat pe Broadway în spectacole după piesele lui Eugene Ionesco ''The Chairs'' și ''The Lesson'' în ianuarie 1958, cu o lună înainte de a juca alături de Olivier în ''The Entertainer'', interpretare pentru care a primit o nominalizare la premiile BAFTA.
Începând din 1963 a făcut parte din National Theatre, care a fost condus de soțul său Oliver. Plowright a reușit o carieră aparte pe scena teatrului, fiind foarte apreciată când a început să apară în distribuția unor producții pe micul și pe marele ecran începând din anii 1980.
Pentru interpretarea din ''Equus'' (1978), în regia lui Sidney Lumet, a mai primit o nominalizare la Premiile BAFTA pentru cea mai bună actriță în rol secundar, conform www.imdb.com.
A jucat în filme produse la Hollywood, regizorii valorificând darul său pentru accente străine, în pelicule precum ''Avalon'' (1990), ''I Love You to Death'' (1990). Rolurile sale au încurajat tot mai mult manierismul marilor doamne ale societății, evidențiate în ''Enchanted April'' (1991), pentru care a primit nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar.
A câștigat două premii Globurile de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar, în același an 1993, pentru interpretările din peliculele ''Enchanted April'' și ''Stalin''.
A jucat formidabil timp de șase decenii, în numeroase producții cu abordări diferite pentru un public variat, printre care enumerăm 'Dennis the Menace' (1993), '101 Dalmatians' (1996), 'Tea With Mussolini' (1999), 'Callas Forever' (2002), ''I Am David'' (2003), ''Mrs Palfrey at the Claremont'' (2005), ''The Spiderwick Chronicles'' (2008), ''Knife Edge'' (2009), potrivit http://www.screenonline.org.uk.
A fost distinsă cu titlul Mare Doamnă Comandor a Imperiului Britanic în anul 2004 de regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord Elisabeta a II-a.
A fost recompensată pentru activitatea sa în slujba teatrului și a cinematografiei cu opt premii și nouă nominalizări la distincții de specialitate, conform www.imdb.com AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Retrospectiva evenimentelor interne 13-17 ianuarie 2025
Adoptarea de către Guvern a Ordonanței privind data alegerilor prezidențiale la 4 mai 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025, alegerea președintelui AUR, George Simion, în poziția de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), raportul Eurostat care arată că în trimestrul trei din 2024, România a fos
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*De miercuri, 15 ianuarie, până duminică, 19 ianuarie 2025, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
A 89-a ediție a expoziției 'Săptămâna Verde 2025' de la Berlin
În intervalul 17-26 ianuarie 2025, are loc, la Berlin, expoziția internațională 'Săptămâna verde 2025' ('Grüne Woche'), dedicată producătorilor agricoli și industriei alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din țara noastră participă la eveniment cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul a
CITATUL ZILEI
"Etica nu e altceva decât tocmai efortul spiritului de a învăţa limba străină a lumii, efortul seninătăţii de a înţelege lacrimile." - Andrei Pleşu, ("Minima moralia", Editura Cartea românească, 1988, pp. 59)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel Nou din Veria Greco-catolice Sf. cuv. Antonie cel Mare Romano-catolice Sf. Anton, abate Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 ianuarie
Este a 17-a zi a anului 2025. Au mai rămas 348 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 05 m. Luna apune la 09 h 49 m și apune la 20 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
Regizorul american David Lynch a încetat din viață (fișă biografică)
Regizorul și scenaristul David Lynch a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, a anunțat, la 16 ianuarie 2025, familia într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, potrivit AFP și Reute
CITATUL ZILEI
'S-ar părea, deci, că lumea e în așa fel alcătuită, încât, în limitele ei, nu poți obține claritatea și liniștea decât la capătul unul ocol ce trece pe sub 'vălul sălbăticiei'. Ocolul acesta este tărâmul eticului. Pentru a ieși deasupra timpului, trebuie neapărat să intri mai întâi, în joaca lui.' - Andrei
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 ianuarie
Ortodoxe Cinstirea lanțului Sf. Ap. Petru; Sf. Mc. Danact citețul Greco-catolice Cinstirea lanțului Sf. ap. Petru Romano-catolice Sf. Marcel I, pp. Cinstirea de către Biserică a lanțului Sfântului Apostol Petru se face în ziua de 16
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 ianuarie
Este a 16-a zi a anului 2025. Au mai rămas 349 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 48 m și apune la 17 h 04 m. Luna apune la 09 h 29 m și răsare la 19 h 51 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
FRAGMENT DE ISTORIE: 490 de ani de la proclamarea regelui Henric în fruntea Bisericii Anglicane (15 ianuarie 1535)
La 15 ianuarie 1535, regele Angliei Henric al VIII-lea (1509-1547) a fost proclamat oficial șeful Bisericii Angliei. Anterior, la 5 noiembrie 1534, parlamentul englez votase Legea Supremației prin care era definit dreptul regelui Henric al VIII-lea de a conduce în calitate de lider suprem pe pământ Biserica Angliei, înăsprind astfel legăturil
DOCUMENTAR: 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie)
Poetul Mihai Eminescu (Eminovici - numele la naștere) s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. ''Opera lui M. Eminescu, cel mai mare poet român, se explică nu numai printr-o excepțională înzestrare nativă, ci și printr-o neobișnuită aspirație spre cunoaștere, print
15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale
La 15 ianuarie este marcată, în fiecare an, începând din 2011, Ziua Culturii Naționale, data aleasă fiind aceea a nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Născut la Botoșani, 'poetul nepereche' a fost și prozator, dramaturg și jurnalist, iar critica literară postumă l-a catalogat drept cea mai importa
CITATUL ZILEI
'Explozia titanică a voinței individuale, aspirația către un absolut al neatârnării, către 'a nu avea alt stăpân în afara rațiunii proprii', capătă, uneori, de la Renaștere încoace, o tentă ușor maniacală: libertatea devine un scop în sine când nu e pură demagogie sociologică. Din unghiul acestei epidemii a emancipării, nu e li