logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Image

*De miercuri, 15 ianuarie, până duminică, 19 ianuarie 2025, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Manifestările vor avea loc la sediile MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8 și din Calea Griviței 64-66, la Casele memoriale ale muzeului, precum și la sediile partenerilor, Academia Română și Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I', conform unei postări a MNLR de pe pagina de Facebook.

Proiectul dedicat Zilei Culturii Naționale a debutat, miercuri, 15 ianuarie, cu o sesiune omagială, dedicată împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, eveniment ce a avut loc în Aula Academiei Române.

Vineri, 17 ianuarie 2025, în intervalul orar 18.00-19.00, la sediul MNLR, are loc concertul acustic folk-jazz, susținut de cântăreața și compozitoarea Cătălina Beța.

În penultima zi a proiectului, sâmbătă, 18 ianuarie, va avea loc o dezbatere dedicată vieții și operei lui Ioan Petru Culianu, la care vor participa Șerban Anghelescu, Victor Ivanovici (Zoom), Mircea Martin, Andrei Oișteanu, Horia-Roman Patapievici (Zoom), Raul Popescu.

Proiectul se încheie duminică, 19 ianuarie, între orele ora 16.30-17.30, cu evenimentul 'Intersecții: poezia și artele vizuale', la care participă Teodora Coman, Ioana Iuna Șerban, Ana Toma, Floarea Țuțuianu și Elena Vlădăreanu, conform https://mnlr.ro/.

*Vineri, 17 ianuarie 2025, începând cu ora 10.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Județene 'Mihai Eminescu' din Botoșani, tinerii creatori și iubitori de frumos din județul Botoșani vor celebra Ziua Culturii Naționale 'într-o candidă întâlnire sub semnul metaforei'. Cu emoție, membrii cenaclurilor literare 'Luceafărul' din Hănești, 'Litera'' din Stăuceni, 'Nuferi albi' din Corni, alături de elevi talentați din municipiul Botoșani vor recita creații proprii și din opera eminesciană, se arată într-un comunicat al Bibliotecii.

Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale se vor desfășura pe parcursul întregii săptămâni la toate secțiile și filialele bibliotecii și vor cuprinde o diversitate de expoziții de carte, de lucrări plastice și numeroase momente artistice.

*Noul an debutează la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București cu premiera, în regia lui Felix Alexa, 'În largul mării' de Slawomir Mrozek, primele reprezentații având loc în zilele 17, 18 și 19 ianuarie, de la ora 19.00.

Cu o distribuție remarcabilă și într-o atmosferă de o plasticitate extraordinară, creată de scenografii Ștefan Caragiu și Liliana Cenean, regizorul Felix Alexa reimaginează comedia neagră a lui Slawomir Mrozek din anii '60 pentru publicul de astăzi, se arată într-un comunicat al Teatrului.

'În largul mării' este o parabolă politică și totodată o comedie absurdă, care conține un mesaj neliniștitor în spatele umorului. Piesa urmărește soarta a trei naufragiați înfometați ce încearcă să găsească o modalitate 'democratică' de a decide care dintre ei va fi mâncat de ceilalți doi. Argumentele devin din ce în ce mai demagogice, intimidarea și lingușeala din ce în ce mai intense, până când intervențiile unui poștaș aflat în trecere și ale unui bătrân servitor împing acțiunea către un punct culminant înfricoșător. Scrisă în plină cenzură sovietică, piesa condamnă, prin cinismul, absurdul și satira, atât de caracteristice scriiturii lui Mrozek, brutalitatea machiavelică a puterii politice din toate timpurile, se mai arată în comunicat.

'Pentru mine, spectacolul acesta este un strigăt de alarmă în ceea ce privește degradarea morală a societății. Sub umorul negru, subtil și percutant al piesei se ascund adevărurile dureroase ale vieții noastre cotidiene.', a apreciat regizorul Felix Alexa.

Din distribuție fac parte: Șerban Pavlu, Victoria Dicu, Emilian Mârnea, Andrei Finți, Eduard Cîrlan. Decorul este asigurat de Ștefan Caragiu, iar costumele de Liliana Cenean. Video designul aparține lui Constantin Șimon.

Premiera oficială va avea loc la 24 ianuarie, ora 19.00.

*Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național de Artă al României prezintă publicului expoziția de artă vizuală Talent 35, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025, în Sălile Kretzulescu, vizavi de biserica Kretzulescu din București. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 18 ianuarie 2025, ora 17.00, în prezența Majestății Sale Margareta și a Alteței Sale Regale Principesa Sofia. Curatorul expoziției este conf. univ. dr. Ion Anghel, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și mentor în cadrul programului național Tinere Talente.

Prin expoziția aniversară Talent 35, în premieră, 52 de tineri artiști vizuali, care au beneficiat de susținerea Fundației Regale, vor expune lucrări în cadrul celui mai important muzeu din România - Muzeul Național de Artă al României, găzduit în Palatul Regal din Capitală. Demersurile de explorare artistică ale tinerilor de-a lungul timpului se materializează acum într-o colecție de 91 de lucrări realizate prin diferite tehnici, precum pictură, artă fotografică, sculptură, instalație, design vestimentar, ilustrație, scenografie.

În cadrul vernisajului va fi lansat Albumul de artă contemporană Talent 35 - o selecție de 72 de lucrări de artă aparținând tinerilor artiști emergenți, care astăzi transmit lumii întregi talentul lor. Coordonatorul albumului este conf. univ. dr. Carmen Apetrei.

În data de 18 ianuarie 1990, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Principesa Sofia, sub îndrumarea Regelui Mihai, au inițiat primele acțiuni umanitare, atunci când au ajuns pentru prima dată în România. De-a lungul a 35 de ani, Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, culturii, dezvoltării comunităților și societății civile, prin care a contribuit la reînnoirea spirituală și socială a României. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Muzeul Naţional al Literaturii Române/facebook.com

Afisari: 466

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-03-2025 10:00

23 martie - Ziua mondială a meteorologiei (ONU)

Ziua mondială a meteorologiei este marcată oficial pe 23 martie. Încă din 1961, Ziua mondială a meteorologiei ('World Meteorological Day') este marcată la 23 martie, în fiecare an, această dată reprezentând în 1950 ziua în care a intrat în vigoare Convenția Organizației Națiunilor Unite (ONU), care a transformat vech

Documentare 23-03-2025 09:25

CITATUL ZILEI

'Dorința înflorește, posesiunea ofilește toate lucrurile.' - Marcel Proust (sursa: https://citation-celebre.leparisien.fr/) AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 23-03-2025 09:23

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 martie

Ortodoxe Sf. Cuv. Mc. Nicon și cei 199 de ucenici ai lui Duminica a 3-a din Post Greco-catolice Duminica 3 din Post. Sf. cuv. m. Nicon și cei 199 învățăcei ai lui Romano-catolice Duminica a 3-a din Postul Mare Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep.

Documentare 23-03-2025 09:21

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 martie

Este a 82-a zi a anului 2025. Au mai rămas 283 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 13 m și apune la 18 h 32 m. Luna răsare la 03 h 02 m și apune la 11 h 06 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 22-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Goran Bregovic

'Am crescut într-un cartier din Sarajevo în care timpul era măsurat de clopotele bisericii catolice din apropiere, de cele ale bisericii ortodoxe și de chemările la rugăciune ale muezinului. De atunci, toată viața și toată muzica mea au fost marcate de bogăția acestor cântece diferite. Dorința mea este ca acest privilegiu să fie un drept natural pentru

Documentare 22-03-2025 10:00

DOCUMENTAR: Scenaristul Eric Roth împlinește 80 de ani (22 martie)

Eric Roth este unul dintre cei mai apreciați scenariști de la Hollywood. A primit premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat cu ''Forrest Gump'' (1994). De asemenea, a mai fost nominalizat la premiile Academiei Americane pentru scenariile producțiilor ''The Insider'' (1999) al lui Michael Mann, ''Munich'' (2005), regizat

Documentare 22-03-2025 09:00

22 martie - Ora Pământului (Earth Hour) (20:30 - 21:30)

Desfășurată în ultima sâmbătă a lunii martie, pe 22 martie 2025, Ora Pământului (Earth Hour) este cunoscută pentru momentul 'stingerea luminilor', la care au participat oameni din întreaga lume încă de la prima marcare în 2007, pentru a arăta un sprijin simbolic pentru planetă și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire

Documentare 22-03-2025 08:00

22 martie - Ziua mondială a apei (ONU)

Ziua mondială a apei este marcată în fiecare an, la 22 martie. Apa este un element esențial în susținerea vieții, este vitală pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea dezvoltării economice, sociale și umane, se menționează pe www.un.org. Campania pentru Ziua mondială a apei din 2025, se va d

Documentare 22-03-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'De trandafiri nu trebuie să ne fie milă... Măcar ei nu știu că se vor ofili.' - Henri Duvernois (sursa: https://www.interflora.fr/) AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 22-03-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 22 martie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Vasile, preotul din Ancira; Sf. Mc. Drosida, fiica împăratului Traian Greco-catolice Sf. pr. m. Vasile din Ancira Romano-catolice Sf. Lia, văduvă Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, preot al bisericii din Ancira

Documentare 22-03-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 martie

Este a 81-a zi a anului 2025. Au mai rămas 284 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 18 h 31 m. Luna răsare la 02 h 09 m și apune la 10 h 05 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 21-03-2025 16:43

Săptămâna europeană 17-21 martie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 17-21 martie 2025: Liderii europeni, cu excepția lui Viktor Orban, reafirmă sprijinul pentru #Ucraina; Statele membre UE aprobă o plată de aproape 3,5 miliarde de euro pentru #Ucraina; UE amână două săptămâni taxele vamale de retorsiune împotriva SUA, pentru a mai da o șansă

Documentare 21-03-2025 14:35

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 martie 2025

Participarea președintelui interimar Ilie Bolojan la Consiliul European (20-21 martie), rămânerea definitivă a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România din luna mai 2025, discuțiile privind modificarea datei de accedere a României în programul Visa Waiver, reținerea pentru 24 de ore a influencerului Bogdan Peșchir - cel care a

Documentare 21-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Antropologul Vintilă Mihăilescu

Antropologul, profesorul universitar și directorul general al Muzeului Țăranului Român din București (2005-2010), Vintilă Mihăilescu, s-a născut la 23 mai 1951. Domeniile sale de specializare au fost etnopsihologia, identitatea și etnicitatea, studiul comunităților, scrie site-ul https://www.fundatia

Documentare 21-03-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Musicalul 'Monsieur Aznavour - Povestea unei legende nemuritoare', în regia lui Mehdi Idir și Grand Corps Malade, un omagiu adus marelui Charles Aznavour, intră, începând de vineri, 21 martie, în cinematografele din țară. 'Monsieur Aznavour' nu este doar un film, ci o experiență care te poartă în ritmul unei legen