logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: George Constantin şi Mihai Constantin

Imagine din galeria Agerpres

Actorul George Constantin a primit postum Placheta Orasului Bucuresti in semn de recunoastere si pretuire pentru intreaga activitate in domeniul teatrului si filmului, în 2016. Aceasta a fost înmânată fiului actorului George Constantin, Mihai.

 

Actorul Mihai Constantin a moştenit talentul artistic de la părinţii lui - tatăl, uriaşul actor George Constantin, şi mama, mezzosoprana Iulia Buciuceanu. De mic mergea la teatru, la premierele pieselor în care juca tatăl său, dar şi la operă, unde cânta mama sa şi unde avea un loc preferat de joacă - o încăpere mare, plină cu recuzită pentru spectacole - săbii, scuturi, costume. Poate că şi din acest motiv iubeşte muzica de operă, o asculta aproape zilnic în copilărie.

A ales cariera de actor, devenind un artist apreciat şi iubit. Are doi copii, Matei şi Maria, iar fiul se pare că e pasionat de teatru, la fel ca tatăl şi bunicul lui.

***
Mihai Constantin s-a născut la 30 septembrie 1964. Este fiul actorului George Constantin şi al mezzosopranei Iulia Buciuceanu (sora Tamarei Buciuceanu Botez). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1989, la clasa profesoarei Sanda Manu. A debutat pe scenă în 1985, cu un rol în spectacolul "Dimineaţa pierdută", regizat de Cătălina Buzoianu, conform site-ului artistului, http://www.mihaiconstantin.ro/.

După absolvire a jucat pe scena Teatrului Municipal din Ploieşti în "Woyzeck" de G. Buchner, din 1990 joacă pe scena Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" din Capitală. S-a remarcat în spectacole ca "A treia ţeapă" de Marin Sorescu, "Hamlet", "Regele Lear", "Poveste de iarnă" de W. Shakespeare, "Petru" de Vlad Zografi, "Black & White" de Keith Waterhouse şi Willis Hall, "Antigona" de Sofocle, "Trei surori" de A. P. Cehov, "Mephisto" de Horia Garbea, "Forma mesei" de J. Hrackek, "Deşteptarea primăverii" de F. Wedekind, "Afară, în faţa uşii" de P. Borghard etc. La Teatrul Giuleşti a jucat în "Să nu-ţi faci prăvălie cu scară" de Eugen Barbu, la Teatrul Naţional în "S-a sfârşit cum a-nceput" de Sean O'Casey.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

 

Actorul Mihai Constantin la conferinţa de presa organizata dupa vizionarea pentru presa a filmului 'De ce eu?', in regia lui Tudor Giurgiu, 2015. 


În 1986 a debutat pe marele ecran. A interpretat rolul lui Ionică din filmul "Liceenii" regizat de Nicolae Corjos, a fost Pupăză din "Pădureanca" în regia lui Nicolae Mărgineanu, din nou Ionică în "Extemporal la dirigenţie", "Liceenii rock and roll" (1992), "Liceenii în alertă" (1993). A mai jucat în "Nişte băieţi grozavi", "Flăcări pe comori", "Balanţa" (1992), serialul TV "Călătorie de neuitat" (1994), "O vară de neuitat" (1994), "Kínai védelem" (Chinese defence) (1999), "Canton" (2004), "Păcatele Evei", serial TV (2005), "Şi totul era nimic" (2006), "Amintiri din epoca de aur" (2009), "Eu când vreau să fluier, fluier" (2010), "Portretul luptătorului la tinereţe" (2010), "Bibliotheque Pascal" (2010), "Tatăl fantomă" (2010), "Ursul" (2011), precizează site-ul cinemagia.ro.

***

George Constantin s-a născut la 3 mai 1933 în Bucureşti. La 10 ani a vizionat piesa de teatru "Muncă şi Lumină", acesta fiind spectacolul care l-a marcat şi i-a îndrumat paşii spre cariera de actor.

 

FOTO: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO

 

Actorul George Constantin, 1993. 


În anul IV de studii la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC), George Constantin a pregătit împreună cu preparatorul principal Ion Cojar spectacolul de absolvire "Tragedia optimistă". A absolvit Institutul în 1956, potrivit site-ului www.istoriafilmuluiromanesc.ro.

Actor cu largi posibilităţi interpretative în repertoriul românesc şi universal (Camil Petrescu, Horia Lovinescu, Shakespeare, Shaw, Pirandello, Cehov), George Constantin a desfăşurat o activitate prestigioasă pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti. În filme, cu excepţia celor regizate de Lucian Pintilie - "Reconstituirea", "O vară de neuitat", a avut roluri schematice şi antinomice: fie personaje negative, viclene şi crude, fie eroi "de tip nou", întruchipare a echilibrului, bunătăţii şi înţelepciunii. Alte filme: "Procesul alb", "Urmărirea", "Un august în flăcări", "Singurătatea florilor", "Un om în loden", "Burebista", "Ştefan Luchian", "Polul sud", "O vară de neuitat", "Timpul liber", "Templul tăcerii", "Domnişoara Cristina".

 

FOTO:(c) MIHAI ALEXE/AGERPRES FOTO

 

Actorii George Constantin şi Mariana Mihuţ în piesa de teatru 'Furtuna' de W. Shakespeare, 1979. 


A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice".

Marele actor a murit la 26 aprilie 1994. În memoria sa, există în prezent Festivalul Internaţional de Teatru pentru elevi "George Constantin" şi Sala Studio - "George Constantin" la Teatrul Nottara.

În 2016, de Ziua Mondială a Teatrului, George Constantin a primit postum o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului şi Placheta Oraşului Bucureşti, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului şi filmului. La ceremonie a participat Mihai Constantin, fiul lui George Constantin, şi el actor renumit. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San