logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Anul Nou Chinezesc al Câinelui de Pământ (16 febr. 2018 - 4 febr. 2019)

Imagine din galeria Agerpres

Chinezii din întreaga lume sărbătoresc intrarea în Noul An, Anul Câinelui de Pământ, la 16 februarie. Noul an chinezesc 2018 se va încheia pe 4 februarie 2019, potrivit site-ului chineseastrology.com.

La chinezi, Anul Nou, marcat cu mare fast în conformitate cu calendarul lunar, se celebrează printr-o suită de sărbători care încep cu "Sărbătoarea Primăverii" - o zi de mulţumire şi recunoştinţă pentru lucrurile bune primite în anul care s-a încheiat.

Pentru a atrage norocul în noaptea Anului Nou trebuie să ai o casă curată şi să o decorezi cu flori roşii, galbene sau portocalii, să porţi ceva nou şi de culoare roşie, să ai în buzunar sau în portofel 6 sau 9 monede aurii. Potrivit tradiţiei, chinezi prepară cu acest prilej mai multe feluri de mâncare, considerate a fi aducătoare de noroc.

În anul care începe la 16 februarie 2018 oamenii, indiferent de cele 12 semne zodiacale chineze sub care s-au născut, trebuie să arate toleranţă şi empatie unii faţă de ceilalţi atunci când se întâlnesc pentru a-şi păstra echilibrul karmic, mai ales dacă doresc să evite conflictele inutile, potrivit www.karmaweather.com. Potrivit horoscopului chinezesc Anul Câinelui este un moment bun pentru schimbarea stilului de viaţă şi pentru a începe noi afaceri. În 2018, succesul, în dragoste ca şi în muncă, va depinde în primul rând de calitatea comunicării dintre oameni şi de a învăţa că a fi altruist şi generos poate aduce în schimb promisiunea unei recolte mai generoase. Semnificaţia şi importanţa familiei sunt esenţiale în 2018 pentru realizarea aspiraţiilor indiferent de cele 12 semne zodiacale chineze.

Calendarul chinezesc este cel mai vechi din Asia Centrală şi de Est, datând din 2637 î.Hr., când împăratul Huang Ti a introdus primul ciclu din zodiacul chinezesc. Din 1911 şi China foloseşte calendarul gregorian, portivit www.timeanddate.com, dar tradiţiile se ghidează numai pe datele calendarului chinezesc în toate comunităţile chinezeşti.

Ca şi calendarul occidental, calendarul chinezesc este un calendar anual, al cărui început se bazează pe ciclurile Lunii. Anul Nou Chinezesc se sărbătoreşte în fiecare an la date diferite, în funcţie de poziţia Lunii faţă de Soare şi începe la a doua lună nouă de după solstiţiul de iarnă, undeva între 21 ianuarie şi 20 februarie. După calendarul tradiţional chinezesc, însă, un an este considerat drept perioada în care luna face 12 rotaţii în jurul Pământului, fiecare rotaţie durând o lună.

Legenda spune ca Buddha le-a chemat la el pe toate animalele înainte să părăsească această lume. Numai 12 animale au venit să îşi ia rămas bun, iar el le-a răsplătit, dând numele lor câte unui an chinezesc, în ordinea sosirii lor: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul. În tradiţia chineză, animalul care guvernează anul în care se naşte un om are o influenţă puternică asupra personalităţii omului respectiv.

Fiecărui an, pe rând, i se asociază şi unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani.

Câinele în zodiacul chinezesc
Câinele este cea de a 11-a zodie a ciclului, numele său chinezesc fiind "Wŕng Cái", intervalul orar dominant este 19 - 21, anotimpul şi luna asociate sunt toamna şi respectiv octombrie, elementul fix este metalul. Nativul Câine este asemenea celui care a dat numele simbolului, loial şi prietenos, sensibil şi sentimental cu cei din jurul său.

În China acest semn este simbolul prieteniei, al armoniei şi profunzimii trăirii printre şi cu oamenii, la el predominând energia Yang, principiul donator şi activ, principiul masculin, potrivit chinesenewyear2018.com. Este semnul care naşte cei mai îndrăgiţi nativi din tot ciclul chinezesc, întruchipând una din personalităţile cele mai cinstite, inteligente şi deschise cu putinţă în special datorită simţului de loialitate deosebit de dezvoltat.

Pentru cei născuţi în anii Câinelui numerele norocoase sunt: 3, 4, 9, culorile preferate sunt: verde, roşu, violet iar piatra norocoasă este smaraldul.

O persoană născută în anul Câinelui este devotată, iubeşte dreptatea şi fair play-ul. Timpul va face din nativul Câine un individ eficient şi diplomat. În general amabil şi puţin pretenţios, nativul va şti cum să ţină pasul cu ceilalţi. Este o persoană cu o minte deschisă către nou, care se gândeşte în primul rând la interesul celor mulţi. Datorită inteligenţei şi caracterului nobil este un lider apreciat de cei pe care îi conduce, aceştia având încredere în simţul datoriei şi discreţia lui. Cele mai multe persoane născute în anii Câinelui sunt puternice, putând suporta foarte mult stres fără a ceda nervos.

Banii nu au un rol major în viaţa acestora, dar, dacă au nevoie disperată de ei, ştiu foarte bine cum să îi obţină.

Compatibilitatea maximă se regăseşte în relaţiile cu persoane născute în anul Calului, anul Iepurelui sau anul Tigrului. Se va înţelege bine cu cei născuţii în anii: Şobolanului, Şarpelui, Maimuţei, Mistreţului, Câinelui. Va avea dificultăţi în a se înţelege cu nativii din anii: Cocoşului. Nu se agreează cu cei din anii Dragonului şi ai Oaiei.

Conform calendarului chinez, Anul Câinelui a mai fost în 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006. Un an de Pământ (1998, 1999 2008, 2009, 2018, 2019) este favorabil celor născuţi în ani de Pământ, Foc şi Metal, dar este defavorabil celor născuţi în ani de Apă şi Lemn. Un an al Câinelui de Pământ a mai fost în 1958.

Personalităţi de pe mapamond născute în anii Câinelui: Andre Agassi, Ava Gardner, Barry Humphries, Bill Clinton, Brigitte Bardot, Charles Bronson, Cher, Claudia Schiffer, Elvis Presley, Freddie Mercury, Gabriela Sabatini, George W. Bush, Gianni Versace, Golda Meir, Itsak Rabin, Jack Straw, Jenniffer Lopez, Jose Carreras, Leonard Cohen, Liza Minnelli, Madonna, Maica Tereza, Mariah Carey, Mia Farrow, Michael Jackson, Michelle Pfeiffer, Naomi Campbell, Paul Cezanne, Pierre Cardin, Prinţul William, Regele Albert al II-lea al Belgiei, Regele Karl Gustaf al XVI-lea al Suediei, Sir Winston Churchill, Sydney Pollack, Sylvester Stalone, Victor Hugo, Voltaire, Zsa Zsa Gabor, Whitney Cummings.

Personalităţi româneşti născute în anii Câinelui: George Fotino, Carmen Galin, Alexandru Deal, Sorin Dumitrescu, George Natsis, Florin Răducioiu, Laura Badea Cârlescu, Mihai Eminescu, Leonard Doroftei, Radu Mihăileanu, George Arion, Zamfir Dumitrescu, Dan Mironescu, Ion Vianu, Ştefan Augustin Doinaş, Vlad Muşatescu, Neculai Păduraru, Andi Andrieş, Matei Călinescu, Anda Călugăreanu, Dumitru I. Bagdasar, Ilie Năstase, Alexandru Tocilescu, Leonida Neamţu, Ilie Năstase, Carmen Firan, Loredana Groza, Bogdan Ghiu, Dan Ardelean, Mihaela Mihai, Eugen Uricaru, Magda Catone, Aura Urziceanu. AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.