logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FOTO/VIDEO Buzău: Izvoare de suprafață cu petrol la Beciu-Scorțoasa transformate în atracție turistică; inițial a fost sesizat un accident de mediu

Image

 

Izvoare de petrol care țâșnesc din straturi de roci având peste 10 milioane de ani vechime, în localitatea Beciu, au fost transformate recent într-o atracție turistică a Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, după ce anterior fenomenul natural fusese sesizat autorităților ca un accident de mediu.



Pe raza comunei Scorțoasa din județul Buzău este întâlnit un fenomen geologic rar atât în România, cât și la nivel european. Este vorba despre un afloriment natural de petrol aflat în satul Beciu, locul în care în mod spectaculos, petrolul iese la suprafață în stare brută.


 

'Acest fenomen reprezintă mai mult decât o simplă curiozitate naturală. Este o dovadă vie a bogăției geologice a Subcarpaților de Curbură, un patrimoniu natural ce merită protejat, studiat și pus în valoare în mod responsabil. Aflorimentul de petrol de la Beciu este parte a identității noastre locale, o moștenire a naturii pe care o transmitem generațiilor viitoare. Primăria Scorțoasa, în parteneriat cu specialiști în protecția mediului și în geologie din cadrul Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, urmărește îndeaproape evoluția fenomenului, asigurându-se că acesta nu prezintă riscuri pentru comunitate. În același timp, dorim să integrăm acest obiectiv într-un proiect mai amplu de promovare a turismului geologic și ecologic în zonă, alături de atracții precum vulcanii noroioși de la Beciu, Pâclele Mari și Pâclele Mici, Focul Viu sau Trovanții din Ulmet', informează Primăria Scorțoasa.


 

Potrivit autorităților locale, izvoarele de petrol au generat inițial îngrijorări, specialiștii fiind sesizați de posibilitatea unui accident de mediu în zonă, ținând cont de istoricul comunei strâns legat de exploatarea țițeiului. Ulterior, în urma unor cercetări, s-a dovedit că petrolul a ieșit la suprafață în urma unui fenomen natural.


 

'Amenajarea izvoarelor de petrol s-a realizat cu îndrumarea Asociației Ținutul Buzăului, inițial în urma unor să spunem reclamații ca fiind un accident de mediu dar care s-a dovedit în urma unor cercetări ale specialiștilor OMV Petrom și ai Gărzii de Mediu că de fapt este un fenomen natural, un afloriment care se manifestă din cele mai vechi timpuri și care consider că trebuia pus în valoare. Aici era locul în care cetățenii veneau, își făceau mici săpături unde se acumula petrol și de-a lungul timpului îl foloseau pentru aprins focul, pentru tratarea rănilor animalelor. Petrolul a ajuns singur la suprafața solului, ajutat de gazele naturale, este un fenomen similar cu cel de la Vulcanii Noroioși doar că acolo întâlnește apă și argilă nisipoasă, aici este petrolul pe care gazele naturale îl scot la suprafața pământului. Fără a strica specificul zonei, am încercat ușoare amenajări astfel încât turiștii să poată să ajungă ușor, să se bucure de frumusețile zonei. Fenomenul are loc pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Turiștii care ajung aici, ținând cont că este un loc inflamabil trebuie să fie atenți', a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Scorțoasa, Vasile Săcuiu.


 

Zona Scorțoasa - cu precădere localitatea Beciu - are un lung istoric legat de extragere țițeiului. Comuna nu dispune la acest moment de rețea de apă și canalizare, în schimb localnicii își sapă fântâni la adâncimi destul de mici pentru a nu da de petrol.


 

'În zona Geoparcului Ținutul Buzăului, mai ales în partea de sud unde avem comunele Berca, Scorțoasa, Beceni au fost întotdeauna rezerve de petrol. În perioada medievală oamenii le scoteau de acolo. Petrolul sub presiune ajungea la suprafață, pământul mustea iar oameni săpau niște gropi pentru a se acumula în ele. De acolo luau cu găleata și ungeau osiile, se folosea pentru răni, pentru arsuri, se iluminau mănăstirile cu păcură. Am avut unele dintre cele mai mari exploatări din România, cel puțin la Beciu unde au apărut acum izvoarele de petrol. Săptămâna trecută am construit o potecă de piatră, avem și un pod de lemn, panourile care spun povestea exploatării petrolului în zonă, avem un nou obiectiv care arată foarte bine și care se poate vizita în cadrul unui circuit de o zi, când te duci la Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici la Pâclele Mari unde este cel mai înalt vulcan noroios din Europa, apoi pe drum vezi izvoarele de petrol și fierbătorile de la Beciu. La Vulcani nu trebuie să aprindem foc pentru că există gaz metan, la izvoare arde', a precizat pentru AGERPRES, Răzvan-Gabriel Popa, managerul Geoparcului UNESCO 'Ținutul Buzăului'.


 

Specialiștii recomandă turiștilor să viziteze izvoarele de petrol după-amiaza, atunci când reflectă diverse culori, dar totodată să țină cont că nu au voie să aprindă nicio sursă de foc, pentru a evita producerea unui accident.


 

'Este un fenomen total natural, sunt în continuare zăcăminte de petrol care în timp se acumulează și apoi ies la suprafață. Pentru noi este o sursă turistică, în câte zone poți să vezi izvoare de petrol, este ceva inedit și am spus să îl punem în valoare. Petrolul în sine este ca un macerat al pământului, se acumulează în materie organică pe fundul mării, în special din plancton, este acoperit sub sedimente, în mediu fără oxigen, încet se transformă în petrol sau în gaz, depinde de adâncime sau de temperatură. Gazul vine la adâncime mai mare, petrolul la adâncime mai mică și durează milioane de ani să se formeze. Rocile în care se regăsesc rezervele acestea să spunem au în jur de 10 milioane de ani în linii mari, este un lichid vechi care s-a format în milioane de ani. Există și în zona Colți dar aceste de la Beciu sunt cele mai spectaculoase. Cel mai bun moment de a le vizita este la prânz pentru că atunci când bate soarele se văd diverse nuanțe de roșu, albastru, verde', subliniază Răzvan Popa.


 

De altfel, județul Buzău este recunoscut pentru industria petrolieră. Astăzi monument istoric, Mina de Petrol de la Sărata-Monteoru este cea mai veche exploatare petrolieră din județul (a doua jumătate a secolului al XIX-lea) și o raritate în Europa și în lume, cu puțuri săpate la adâncimi de 240 - 320 metri și sistem de exploatare a zăcămintelor petrolifere cu metode miniere. În 1923 încă se extrăgea petrol prin puțuri, iar din 1925 prin galerii, metodă utilizată și astăzi. Din 1931, din aceste galerii s-au forat sonde orizontale. Țițeiul se scurgea în galerii către puțul principal de unde, cu o pompă, era împins către suprafață.

 

AGERPRES/(A, AS-redactor: Florin Zafiu, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

 

FOTO/VIDEO: (c) Florin ZAFIU/AGERPRES

Afisari: 310

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 21-05-2025 20:26

Boloș: În cinci luni, am redus la zero riscul de decomitere pe anul acesta în ceea ce privește Politica de Coeziune

Riscul de a pierde bani, în acest an, pe Politica de Coeziune a fost redus la zero și suntem într-o fază foarte avansată cu renegocierea PNRR, pentru a putea transmite și cererea de plată 4, a anunțat miercuri seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Pe PNRR știți situația, este un mecanism prin care Ministerul Inv

Social 21-05-2025 16:48

Harghita: Peste 100 de persoane au participat la un exercițiu al ISU, la Miercurea-Ciuc; s-a simulat intervenția la un accident chimic

Peste 100 de persoane, angajați ai mai multor instituții, dar și voluntari, au participat, miercuri, la un amplu exercițiu desfășurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cadrul căruia s-a simulat intervenția la un accident chimic produs la o firmă din zona industrială a municipiului Miercurea-Ciuc. Într-un comunicat trans

Administratie 21-05-2025 16:34

Vaslui: Ministrul Cseke Attila a inaugurat la Huși o creșă construită prin programul 'Sfânta Ana'

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, miercuri, la Huși, o creșă cu program prelungit, construită în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana'. Obiectivul a fost finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare de peste 21 de milioane de lei, cu o capacitate

Administratie 21-05-2025 16:23

Iași: Președintele CJ, Costel Alexe, reales la conducerea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a fost reconfirmat în funcția de președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN), în cadrul Adunării Generale a Asociației și al Forumului Președinților Euroregiunii, organizate la Chișinău. Alexe a fost reales pentru al doilea an consecutiv, cu votul unanim al celor 22 de m

Administratie 21-05-2025 15:03

Iași: Primarul Mihai Chirica dă asigurări că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural

Primarul Mihai Chirica a anunțat, miercuri, că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural, după ce consilierii locali au aprobat reabilitarea și modernizarea spațiului verde din zona Teatrului Național, ca parte a unui amplu proiect derulat în zona axei culturale a Iașiului. Decizia va fi luată ca urmare a unei hotărâri a

Social 21-05-2025 14:23

Actorul Kevin Costner vine în septembrie în România, la Impact Bucharest

Actorul Kevin Costner va participa, pe 17 și 18 septembrie, la cea de-a doua ediție a Impact Bucharest, eveniment care reunește lideri din business, politică, tehnologie și cultură din toată Europa, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Agenda evenimentului include teme de actualitate precum securitatea cibernetică, tranziția verde, digitalizar

Social 21-05-2025 13:43

Sibiu: 72 de porci, neutralizați în satul Chesler, unde a fost depistat un caz de pestă porcină africană

Autoritățile au decis să neutralizeze 72 de porci dintr-o gospodărie din satul Chesler, comuna Micăsasa, unde a fost depistat un porc mort din cauza pestei porcine africane, a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, Prefectura Sibiu. 'În dimineața zilei de 20 mai, medicul veterinar de liberă practică împuternicit de

Social 21-05-2025 13:31

West Side Kids Race - pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei

Cea de-a X-a ediție a Paradei Micilor Bicicliști - West Side Kids Race va avea loc pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei, de la strada Valea Ialomiței până la strada Valea Argeșului, între orele 9:00 - 17:00, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. 'Sărbătorim într-o zi cât alții în trei: Ziua

Social 21-05-2025 13:28

Sector 6: Concerte, ateliere și spectacole de teatru la festivalul 'West Side Flower Fest', în perioada 30 mai - 1 iunie

Concerte, ateliere și spectacole de teatru se regăsesc în programul festivalului 'West Side Flower Fest', care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 6 transmis miercuri, pe lângă decorațiuni, grădinile tematice și bunătățile celor 123

Social 21-05-2025 12:48

Mihai Barbu (Autoritatea pentru Reformă Feroviară): Cred foarte mult în viitorul transportului feroviar în România

Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Mihai Barbu a declarat miercuri la Oradea, cu ocazia Conferinței de Operatorie Feroviară & Material Rulant, că este optimist în ce privește viitorul transportului feroviar în România, că există fonduri europene pentru acest sector, dar și că trebuie corelate proiectele de dezvoltare ale in

Administratie 21-05-2025 12:25

Primăria Voluntari recomandă evitarea cultivării plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului

Primăria orașului Voluntari le recomandă proprietarilor de terenuri să evite cultivarea plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului. Măsurile vizează prevenirea riscului de impact cu fauna sălbatică în proximitatea Aeroportului Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, informează primăria, miercuri, pe Facebook.

Social 21-05-2025 12:12

Vrancea: Șapte persoane rănite într-un accident rutier produs pe DN11A, în comuna Corbița

Șapte persoane au fost rănite, miercuri, în urma unui accident rutier produs pe DN11A, în afara localității Rădăcinești, comuna Corbița, mai multe echipate de pompieri și ambulanță fiind mobilizate la fața locului pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea.

Social 21-05-2025 12:02

SOS Satele Copiilor organizează, pe 14 iunie, festivalul caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili

SOS Satele Copiilor organizează pe 14 iunie, în Satul SOS din București, cea de-a treia ediție a festivalului caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili din programele asociației. 'Participanții vor sta la masa binelui, unde nu există distanță între artiști, influenceri, oameni de business, sus

Social 21-05-2025 10:40

Maramureș: Accident rutier cu cinci persoane spitalizate, în municipiul Sighetu Marmației

Cinci persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în municipiul Sighetu Marmației, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Maramureș, Florina Meteș. 'Din primele cercetări efectuate la fața locului s-a stabilit că un tânăr de 25 de ani a condus un a