Ciprian Bădescu (cercetător ICCV): Economia românească se confruntă cu o diminuare alarmantă a capacității de absorbție a forței de muncă

Economia românească se confruntă cu o diminuare alarmantă a capacității de absorbție a forței de muncă și o creștere a numărului de persoane active care au migrat în alte țări pentru un loc de muncă, afirmă economistul și sociologul Ciprian Bădescu, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) al Academiei Române.
Potrivit acestuia, din 2010, conform bazei de date utilizate, până în 2023, sumele trimise în țară de românii plecați la muncă în străinătate au crescut de 15,6 ori, de la 641 de milioane de euro, la circa 10 miliarde de euro. Chiar dacă și sumele trimise din România de migranții străini care lucrează în țara noastră au crescut de la circa 88 milioane de euro, în 2010, la 1,4 miliarde euro, în 2023, creșterea decalajului dintre remitențele de intrare și remitențele de ieșire arată că economia românească se confruntă cu o diminuare alarmantă a atractivității ocupaționale pentru forța de muncă internă și externă, comparativ cu alte țări.
'Pentru a ne da seama de puterea reală a economiilor naționale, putem apela la un indice specific pe care l-am construit în cadrul unei cercetări sub auspiciile ICCV - Academia Română, dedicată migranților români din Marea Britanie și din lume. Acest indice măsoară dinamica în timp (din 2010 până în 2023) a diferenței dintre câți bani intră în țară de la migranții români pentru muncă (remitențe de intrare) și câți ies din țară (de la migranții străini care lucrează în țară, deci remitențele de ieșire). Ca să ne facem o idee, ne-am referit la dinamica remitențelor de intrare în ultimii 14 ani. Dacă în 2010 intrau în țară sume care atingeau 641 de milioane de euro, în 2023 sumele provenite de la migranții români au atins circa 10 miliarde de euro. Remitențele de ieșire atingeau, în 2010, circa 88 milioane de euro, iar în 2023 atingeau peste 1,4 miliarde de euro. În valori absolute această creștere indică creșterea puterii de atracție a economiei românești, în context regional și internațional. Diferența dintre cei doi parametri, însă, este cea semnificativă. Abia aceasta măsoară puterea de atracție ocupațională reală a economiilor naționale, atractivitatea economică a unei țări pentru forța de muncă', a declarat Ciprian Bădescu pentru AGERPRES.
Cercetătorul ICCV afirmă că, în 2010, această diferență era de 553 de milioane, iar în 2023 diferența era de aproape 9 miliarde euro, ceea ce arată că economia românească se confruntă cu o diminuare alarmantă a atractivității ocupaționale pentru forța de muncă internă și externă, comparativ cu alte țări.
Indicele de atractivitate a unei economii este o mărire comparativă și este calculat de obicei ca o medie ponderată a trei indicatori: accesibilitate, abundența de forță de muncă și calificarea populației, ceea ce ar putea face o economie mai atractivă pentru investitorii privați. Cauzele diferențierii indicelui de atractivitate a economiei românești față de alte economii europene sunt legate de decalajul puterii de cumpărate, al puterii de compensare prin beneficii sociale (sistemul de asistență socială), al nivelurilor de impozitare, fiind influențat și de politicile de susținere a antreprenoriatului și de predictibilitatea regimului fiscal etc. În perioada 2010-2023, România a coborât pe ultimul loc pe scara atractivității economiilor din Europa Centrală și Est.
'Rata de creștere a acestui indice, care, subliniez, măsoară declinul puterii de atracție ocupațională a economiei românești, a fost de circa 1600%, adică o descreștere medie anuală a atractivității cu 123%. Iată că puterea economiei scade, atractivitatea scade, crește numărul migranților pentru muncă și odată cu acestea survine declinul populației, îmbătrânirea accelerată și k explozivă a morbidității și deci a bolilor bătrâneții', arată cercetătorul.
Astfel, susține Bădescu, pe termen lung apare fenomenul depopulării și al dispariției satelor - 'satele care mor'.
'România se confruntă cu fenomenul amenințărilor suprapuse sau aliniate, cum le denumește echipa de cercetare a Institutului de Sociologie al Academiei Române în lucrarea 'Doljul social - spațiul rural și mic urban' pe tema declinului demografic, îmbătrânirii și migrației. La pierderea de populație prin efectul mortalității, al declinului fertilității/ natalității și al migrației se adaugă și un declin al stării de sănătate a populației, mai ales din mediul rural, corelativ cu o îmbătrânire accelerată (foarte puternică în ruralul doljean). Pe acest fond,fvs Consiliul județean Dolj a lansat inițiativa creării centrelor comunitare integrate diseminate în rural pentru a facilita accesul sătenilor la serviciile de sănătate și deopotrivă la alte servicii, cum ar fi, de pildă, cele sociale sau juridice', mai spune cercetătorul ICCV.
Ciprian Bădescu a înființat recent Global Development Center din Manchester, o inițiativă de susținere a studiilor asupra migranților sezonieri din Great Manchester.
'În Manchester este un număr destul de mare de români, cel mai mare după grupul polonez, ceea ce ridică două chestiuni urgente: problema specifică a migranților (chestiuni legate de integrare etc.) și chestiunea copiilor de români emigranți care se confruntă cu riscul uitării limbii române. La aceasta se adaugă și problema migranților sezonieri de care nu se ocupă nimeni de acasă. Pentru familiile acestora sunt binevenite inițiative ca cea din județul Dolj privind crearea centrelor comunitare integrate pentru copiii cu părinți plecați sau pentru persoanele îmbătrânite și singure, cu probleme de sănătate etc. Această inițiativă a fost extinsă și în alte județe pentru susținerea comunităților de rromi, de pildă, iar în Dolj această chestiune se adaugă celei a comunităților marginale definitorii pentru satele îmbătrânite, depopulate, unele deja la pragul dispariției (chestiunea gravă a satelor care mor)', mai spune Bădescu.
Crearea centrele comunitare integrate este și în atenția Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, care a anunțat, în februarie 2025, că dă startul proiectului ''Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale'', cel mai mare proiect de incluziune socială finanțat cu bani europeni, care va sprijini peste 450.000 de persoane vulnerabile din mediul rural.
Proiectul vizează 2.000 de localități rurale și va asigura acces la servicii sociale, educație, sănătate și sprijin comunitar pentru peste 450.000 de persoane vulnerabile - copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, familii aflate în dificultate. Proiectul ar presupune investiții de 815 milioane de euro pentru servicii sociale integrate, cabinete medicale mobile și centre de asistență comunitară, mese calde pentru copiii din familii vulnerabile; sprijin pentru obținerea actelor de identitate și reparații locuințe; 10.000 de specialiști din domeniul social, educațional și medical, formați pentru a îmbunătăți serviciile locale. AGERPRES/(AS - redactor: Maria Mitrică, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Peste 100 de persoane au participat la un exercițiu al ISU, la Miercurea-Ciuc; s-a simulat intervenția la un accident chimic
Peste 100 de persoane, angajați ai mai multor instituții, dar și voluntari, au participat, miercuri, la un amplu exercițiu desfășurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cadrul căruia s-a simulat intervenția la un accident chimic produs la o firmă din zona industrială a municipiului Miercurea-Ciuc. Într-un comunicat trans
Vaslui: Ministrul Cseke Attila a inaugurat la Huși o creșă construită prin programul 'Sfânta Ana'
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, miercuri, la Huși, o creșă cu program prelungit, construită în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana'. Obiectivul a fost finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare de peste 21 de milioane de lei, cu o capacitate
Iași: Președintele CJ, Costel Alexe, reales la conducerea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru
Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a fost reconfirmat în funcția de președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN), în cadrul Adunării Generale a Asociației și al Forumului Președinților Euroregiunii, organizate la Chișinău. Alexe a fost reales pentru al doilea an consecutiv, cu votul unanim al celor 22 de m
Iași: Primarul Mihai Chirica dă asigurări că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural
Primarul Mihai Chirica a anunțat, miercuri, că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural, după ce consilierii locali au aprobat reabilitarea și modernizarea spațiului verde din zona Teatrului Național, ca parte a unui amplu proiect derulat în zona axei culturale a Iașiului. Decizia va fi luată ca urmare a unei hotărâri a
FOTO/VIDEO Buzău: Izvoare de suprafață cu petrol la Beciu-Scorțoasa transformate în atracție turistică; inițial a fost sesizat un accident de mediu
Izvoare de petrol care țâșnesc din straturi de roci având peste 10 milioane de ani vechime, în localitatea Beciu, au fost transformate recent într-o atracție turistică a Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, după ce anterior fenomenul natural fusese sesizat autorităților ca un accident de mediu.
Actorul Kevin Costner vine în septembrie în România, la Impact Bucharest
Actorul Kevin Costner va participa, pe 17 și 18 septembrie, la cea de-a doua ediție a Impact Bucharest, eveniment care reunește lideri din business, politică, tehnologie și cultură din toată Europa, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Agenda evenimentului include teme de actualitate precum securitatea cibernetică, tranziția verde, digitalizar
Sibiu: 72 de porci, neutralizați în satul Chesler, unde a fost depistat un caz de pestă porcină africană
Autoritățile au decis să neutralizeze 72 de porci dintr-o gospodărie din satul Chesler, comuna Micăsasa, unde a fost depistat un porc mort din cauza pestei porcine africane, a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, Prefectura Sibiu. 'În dimineața zilei de 20 mai, medicul veterinar de liberă practică împuternicit de
West Side Kids Race - pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei
Cea de-a X-a ediție a Paradei Micilor Bicicliști - West Side Kids Race va avea loc pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei, de la strada Valea Ialomiței până la strada Valea Argeșului, între orele 9:00 - 17:00, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. 'Sărbătorim într-o zi cât alții în trei: Ziua
Sector 6: Concerte, ateliere și spectacole de teatru la festivalul 'West Side Flower Fest', în perioada 30 mai - 1 iunie
Concerte, ateliere și spectacole de teatru se regăsesc în programul festivalului 'West Side Flower Fest', care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 6 transmis miercuri, pe lângă decorațiuni, grădinile tematice și bunătățile celor 123
Mihai Barbu (Autoritatea pentru Reformă Feroviară): Cred foarte mult în viitorul transportului feroviar în România
Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Mihai Barbu a declarat miercuri la Oradea, cu ocazia Conferinței de Operatorie Feroviară & Material Rulant, că este optimist în ce privește viitorul transportului feroviar în România, că există fonduri europene pentru acest sector, dar și că trebuie corelate proiectele de dezvoltare ale in
Primăria Voluntari recomandă evitarea cultivării plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului
Primăria orașului Voluntari le recomandă proprietarilor de terenuri să evite cultivarea plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului. Măsurile vizează prevenirea riscului de impact cu fauna sălbatică în proximitatea Aeroportului Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, informează primăria, miercuri, pe Facebook.
Vrancea: Șapte persoane rănite într-un accident rutier produs pe DN11A, în comuna Corbița
Șapte persoane au fost rănite, miercuri, în urma unui accident rutier produs pe DN11A, în afara localității Rădăcinești, comuna Corbița, mai multe echipate de pompieri și ambulanță fiind mobilizate la fața locului pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea.
SOS Satele Copiilor organizează, pe 14 iunie, festivalul caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili
SOS Satele Copiilor organizează pe 14 iunie, în Satul SOS din București, cea de-a treia ediție a festivalului caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili din programele asociației. 'Participanții vor sta la masa binelui, unde nu există distanță între artiști, influenceri, oameni de business, sus
Maramureș: Accident rutier cu cinci persoane spitalizate, în municipiul Sighetu Marmației
Cinci persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în municipiul Sighetu Marmației, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Maramureș, Florina Meteș. 'Din primele cercetări efectuate la fața locului s-a stabilit că un tânăr de 25 de ani a condus un a
Caraș-Severin: Trei grenade neexplodate, descoperite la Borlovenii Vechi
Trei grenade de mână, neexplodate, au fost descoperite la Borlovenii Vechi, pompierii intervenind pentru asanarea elementelor de muniție. 'Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița a fost solicitată să intervină pentru asanarea unor elemente de muniție rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, descoperi