logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Teatrul Național 'I.L. Caragiale' București

TNB participă la Madach International Theatre Meeting de la Budapesta cu spectacolul 'Gertrude'

Pe 23 mai 2025, Teatrul Național 'I.L. Caragiale' va prezenta în Sala Mare a Naționalului din Budapesta spectacolul 'Gertrude' de Radu F. Alexandru, regia Silviu Purcărete, ca invitat oficial al celei de-a 12-a ediții a MITEM (Madach International Theatre Meeting).

Printre teatrele participante la festivalul care se desfășoară în perioada 25 aprilie - 25 mai 2025, se numără Teatrul Național al Greciei din Atena, Comedia Franceză, Teatrul Național 'Ivan Vazov' din Sofia, Yugoslav Drama Theatre, Compania Națională de Teatru din Mexic, dar și, în premieră, o producție impresionantă din Mongolia, reunind peste 100 de artiști.

'La Întâlnirile Internaționale de Teatru (MITEM), am demonstrat încă de la început că teatrul are menirea să construiască punți. Acum, pentru a 12-a oară, îi primim cu brațele deschise atât pe oaspeții noștri de lungă durată care revin la Budapesta, cât și pe cei care sunt pe cale să ne devină prieteni.() Acest angajament de a construi punți ne inspiră să înființăm Asociația Mondială a Teatrelor Minorităților Etnice, o federație internațională de teatre etnice la MITEM', precizează Attila Vidnyanszky, Directorul General al Teatrului Național din Budapesta și Director artistic al MITEM.
Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București și Teatrul Național din Budapesta au încheiat recent un parteneriat bilateral, care se derulează pe parcursul acestui an. Cu acest prilej, Teatrul Național din Budapesta a susținut în aprilie, pe scena mare a Naționalului bucureștean, spectacolul cu drama istorică 'Bank Ban' de Jozsef Katona, regia Attila Vidnyanszky, iar în replică, pe 23 mai, TNB va duce spectacolul 'Gertrude' pe scena Sălii mari a Naționalului din Budapesta.

Premiera spectacolului 'Gertrude' a avut loc în octombrie 2023, marcând revenirea lui Silviu Purcărete la TNB după un deceniu, cu o reinterpretare originală și provocatoare a mitului shakespearian al lui Hamlet, într-o distribuție exclusiv masculină: Claudiu Bleonț (Gertrude), Marius Manole (Hamlet) Mircea Rusu (Claudius), Lari Giorgescu (Ofelia), Alexandru Potocean (Horațio), Paul Chiribuță (Polonius) și Marius Bodochi (Duhul). Spectacolul aduce în prim-plan performanțe actoricești de forță, într-un decor esențializat, dar încărcat de tensiune simbolică, semnat Dragoș Buhagiar, pe acordurile muzicii originale a lui Vasile Șirli.

Mai trebuie subliniat faptul că România este reprezentată la MITEM 2025 prin patru producții teatrale remarcabile: 'Sydy Thal' (TES, în coproducție cu Teatrul German de Stat din Timișoara), 'Janovics' (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj), 'Gertrude' (TNB) și 'Iona' (coproducție Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu și Teatrul Metropolitan din Tokyo). Regizorul Silviu Purcărete, unul dintre cei mai apreciați creatori de teatru din lume, este și el prezent la MITEM 2025 cu o serie de reprezentații ale unor producții recente semnate de el: 'Gertrude' (TNB, 2023), 'Pălăria florentină' (TN din Budapesta, 2025) și 'Iona' (Sibiu, 2025).

MITEM a debutat în 2014 și a câștigat rapid apreciere pentru abordarea sa diversă și incluzivă, prezentând, de la înființare, peste 200 de spectacole din aproximativ 30 de țări. Anul acesta, 27 de companii din 18 țări vor prezenta 30 de spectacole, demonstrând bogata diversitate a culturilor și puterea durabilă a teatrului.

Turneul TNB la Budapesta se bucură de sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta.

Afisari: 82

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].