Mihai Barbu (Autoritatea pentru Reformă Feroviară): Cred foarte mult în viitorul transportului feroviar în România

Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Mihai Barbu a declarat miercuri la Oradea, cu ocazia Conferinței de Operatorie Feroviară & Material Rulant, că este optimist în ce privește viitorul transportului feroviar în România, că există fonduri europene pentru acest sector, dar și că trebuie corelate proiectele de dezvoltare ale infrastructurii feroviare cu proiectele de achiziție de trenuri noi.
'Este o conferință foarte importantă pentru noi, astăzi și mâine, aici la Oradea. Ajunge primul tren dintr-o serie de 62 de trenuri pe care urmează ca PESA să le livreze către România, către Căile Ferate Române. Sunt trenuri foarte performante, care oferă mai mult confort și mai multă siguranță călătorilor noștri. Sunt hotărât alături, de toți colegii din Autoritate, alături de Ministerul Transporturilor, să facem reformă în sistemul feroviar din România. Cred foarte mult în viitorul transportului feroviar în România și că trebuie să facem efortul să aducem călătorii către calea ferată. Dar pe lângă această achiziție de trenuri pe care o face ARF trebuie ca și infrastructura feroviară să se dezvolte la nivelul așteptărilor populației și a călătorilor pentru că altfel nu putem aduce călători de calea ferată', a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele ARF, Mihai Barbu.
Acesta a adăugat că există premise favorabile pentru dezvoltarea acestui sector deoarece sunt foarte mulți bani alocați de către Comisia Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.
'Noi suntem convinși că și compania CFR S.A. va înțelege acest lucru și pe viitor o să corelăm proiectele de dezvoltare ale infractorii feroviare cu proiectele de achiziție de trenuri mari. Pe viitor, ARF își propune mult mai multă transparență, mult mai multă corectitudine, nu va favoriza niciodată companiile private, dar nici nu le va defavoriza în favoarea companiilor de stat. Este o competiție normală, o competiție legală între toți competitorii din piață și așa se va poziționa ARF de acum încolo', a subliniat Mihai Barbu.
Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, organizată de Club feroviar în perioada 21-22 mai, reunește circa 150 de participanți din toată țara și din străinătate, cu o delegație de 20 de specialiști din Polonia, condusă de vicepreședinta PESA, Hanna Wisniewska, alături de reprezentanți ai unor companii multinaționale, firme din domeniu, lideri din industrie, experți și factori de decizie de la nivel local și național.
În deschiderea întâlnirii au luat cuvântul președintele ARF, Mihai Barbu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionuț Săvoiu, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, președintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, prefectul Marcel Dragoș, directorul ONFR -AFER, Mircea Arnăutu și gazda evenimentului, directorul general al OTL S.A., Adrian Revnic.
Secretarul de stat Ionuț Săvoiu și-a expeimat încrederea de 'a trăi într-o nouă realitate', cu investiții relansate în domeniul materialului rulant. El a precizat că urmează omologarea trenului electric, apreciind că, până la sfârșitul anului, noile trenuri vor circula pe căile ferate din țară.
Primarul Florin Birta a menționat faptul că în Oradea și în județul Bihor s-a înțeles cât este de importantă dezvoltarea transportului feroviar, fiind realizate, în parteneriat cu CJ, Instituția Prefectului și Guvernul României, o serie de proiecte ce interconectează comunitățile, Oradea cu ZMO și cu județul. Unul din aceste proiecte este terminalul intermodal din Episcopia, finalizat în 2024, cu fonduri europene.
Președintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a descris succint mega proiectul Tram Train, în valoare de 274 de milioane de euro, 'cel mai ambițios, cel mai valoros și cel mai important proiect de tram train din România'. Prin acesta se vor conecta liniile tramvai din Oradea cu liniile de cale ferată operabile din localitățile învecinate, cu preluarea altor două tronsoane nefuncționale, pentru reabilitare, prelungirea liniei de tramvai spre Aeroportul Oradea și spre comuna Borș, dar și achiziția a 14 vehicule.
'Suntem în faza de a drumul la licitații atât pentru achiziția vehiculelor, cât și pentru realizarea infrastructurii', a precizat Mălan.
Prefectul Marcel Dragoș a evidențiat cuvântul 'reformă', aplicat de administrația locală și județeană pentru dezvoltare și a solicitat Ministerului Transporturilor să se aplece cu atenție asupra proiectului de electrificare Oradea - Cluj, important proiect strategic de infrastructură ce ar asigura o mai modernă conectivitate și cu partenerii europeni.
Directorul Organismului Notificat Feroviar Român (ONFR) din Autoritatea Feroviară Română (AFR) s-a declarat foarte optimist în ce privește viitorul transportului feroviar, făcând o sinteză a investițiilor și proiectelor realizate în ultimul an. Între acestea, el a amintit 'un proiect extraordinar', anume modernizarea pe PNRR a materialului rulant, dar și 'cel mai spectaculos proiect de transport urban din România' - Tram Train-ul de la Oradea.
Potrivit acestuia, primul tren electric regional va intra în teste la centrul de testări feroviare de la Făurei, pentru interoperabilitate, având laborator acreditat, singurul din România și al doilea din Europa.
'Ne-am propus și sper să reușim, cu ajutorul Ministerului Transporturilor, niște lucrări de îmbunătățire a parametrilor inelului de la Făurei. Vrem să construim o substație de tracțiune, vrem să organizăm lucrul în trei schimburi, să asigurăm serviciul de strunjire de roți și altele. Pe partea de laborator, sunt acreditate acum 49 de încercări și am depus solicitare pentru extinderea cu încă 9 încercări, ca să putem face față cât mai multor solicitări de pe piață', a spus Mircea Arnăutu.
Directorul general al societății de transport local OTL S.A., Adrian Revnic, a menționat că Oradea este 'un exemplu de bune practici în ceea ce privește o viziune, o strategie, un plan de acțiune și programe coerente.' Prelungirea PNRR -ului cu 18 luni a fost o veste care i-a bucurat pe mulți în țară, termenele proiectului Tram Train urmând să fie respectate, respectiv până în anul 2029.
Primul tren electric regional produs de constructorul polonez PESA și comandat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), contractat în ianuarie 2024, ce face parte din lotul celor 62 de trenuri destinate traficului regional și suburban, va putea fi văzut joi la Terminalul Intermodal Episcopia Bihor, în cea de-a doua zi a conferinței. AGERPRES/(A - redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Boloș: În cinci luni, am redus la zero riscul de decomitere pe anul acesta în ceea ce privește Politica de Coeziune
Riscul de a pierde bani, în acest an, pe Politica de Coeziune a fost redus la zero și suntem într-o fază foarte avansată cu renegocierea PNRR, pentru a putea transmite și cererea de plată 4, a anunțat miercuri seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Pe PNRR știți situația, este un mecanism prin care Ministerul Inv
Harghita: Peste 100 de persoane au participat la un exercițiu al ISU, la Miercurea-Ciuc; s-a simulat intervenția la un accident chimic
Peste 100 de persoane, angajați ai mai multor instituții, dar și voluntari, au participat, miercuri, la un amplu exercițiu desfășurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cadrul căruia s-a simulat intervenția la un accident chimic produs la o firmă din zona industrială a municipiului Miercurea-Ciuc. Într-un comunicat trans
Vaslui: Ministrul Cseke Attila a inaugurat la Huși o creșă construită prin programul 'Sfânta Ana'
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, miercuri, la Huși, o creșă cu program prelungit, construită în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana'. Obiectivul a fost finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare de peste 21 de milioane de lei, cu o capacitate
Iași: Președintele CJ, Costel Alexe, reales la conducerea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru
Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a fost reconfirmat în funcția de președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN), în cadrul Adunării Generale a Asociației și al Forumului Președinților Euroregiunii, organizate la Chișinău. Alexe a fost reales pentru al doilea an consecutiv, cu votul unanim al celor 22 de m
Iași: Primarul Mihai Chirica dă asigurări că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural
Primarul Mihai Chirica a anunțat, miercuri, că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural, după ce consilierii locali au aprobat reabilitarea și modernizarea spațiului verde din zona Teatrului Național, ca parte a unui amplu proiect derulat în zona axei culturale a Iașiului. Decizia va fi luată ca urmare a unei hotărâri a
FOTO/VIDEO Buzău: Izvoare de suprafață cu petrol la Beciu-Scorțoasa transformate în atracție turistică; inițial a fost sesizat un accident de mediu
Izvoare de petrol care țâșnesc din straturi de roci având peste 10 milioane de ani vechime, în localitatea Beciu, au fost transformate recent într-o atracție turistică a Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, după ce anterior fenomenul natural fusese sesizat autorităților ca un accident de mediu.
Actorul Kevin Costner vine în septembrie în România, la Impact Bucharest
Actorul Kevin Costner va participa, pe 17 și 18 septembrie, la cea de-a doua ediție a Impact Bucharest, eveniment care reunește lideri din business, politică, tehnologie și cultură din toată Europa, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Agenda evenimentului include teme de actualitate precum securitatea cibernetică, tranziția verde, digitalizar
Sibiu: 72 de porci, neutralizați în satul Chesler, unde a fost depistat un caz de pestă porcină africană
Autoritățile au decis să neutralizeze 72 de porci dintr-o gospodărie din satul Chesler, comuna Micăsasa, unde a fost depistat un porc mort din cauza pestei porcine africane, a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, Prefectura Sibiu. 'În dimineața zilei de 20 mai, medicul veterinar de liberă practică împuternicit de
West Side Kids Race - pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei
Cea de-a X-a ediție a Paradei Micilor Bicicliști - West Side Kids Race va avea loc pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei, de la strada Valea Ialomiței până la strada Valea Argeșului, între orele 9:00 - 17:00, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. 'Sărbătorim într-o zi cât alții în trei: Ziua
Sector 6: Concerte, ateliere și spectacole de teatru la festivalul 'West Side Flower Fest', în perioada 30 mai - 1 iunie
Concerte, ateliere și spectacole de teatru se regăsesc în programul festivalului 'West Side Flower Fest', care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 6 transmis miercuri, pe lângă decorațiuni, grădinile tematice și bunătățile celor 123
Primăria Voluntari recomandă evitarea cultivării plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului
Primăria orașului Voluntari le recomandă proprietarilor de terenuri să evite cultivarea plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului. Măsurile vizează prevenirea riscului de impact cu fauna sălbatică în proximitatea Aeroportului Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, informează primăria, miercuri, pe Facebook.
Vrancea: Șapte persoane rănite într-un accident rutier produs pe DN11A, în comuna Corbița
Șapte persoane au fost rănite, miercuri, în urma unui accident rutier produs pe DN11A, în afara localității Rădăcinești, comuna Corbița, mai multe echipate de pompieri și ambulanță fiind mobilizate la fața locului pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea.
SOS Satele Copiilor organizează, pe 14 iunie, festivalul caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili
SOS Satele Copiilor organizează pe 14 iunie, în Satul SOS din București, cea de-a treia ediție a festivalului caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili din programele asociației. 'Participanții vor sta la masa binelui, unde nu există distanță între artiști, influenceri, oameni de business, sus
Maramureș: Accident rutier cu cinci persoane spitalizate, în municipiul Sighetu Marmației
Cinci persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în municipiul Sighetu Marmației, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Maramureș, Florina Meteș. 'Din primele cercetări efectuate la fața locului s-a stabilit că un tânăr de 25 de ani a condus un a