Timiş: Un specialist IT afirmă că atacurile cibernetice în sistemul medical s-au înmulţit în ultimul an

Atacurile cibernetice în sistemul medical s-au înmulţit în ultimul an, "probabil fiind şi un an electoral", întrucât date personale ale unui candidat, obţinute în acest fel, ar putea fi folosite pentru "a-l elimina" din cursă, a declarat presei, joi, la Timişoara, David Burcovschi, fondatorul unei companii care oferă soluţii de securitate pentru spitale şi în alte instituţii.
El a făcut aceste afirmaţii înainte de începerea conferinţei "Viitorul Sănătăţii. Convergenţa dintre medicină şi tehnologie", care are loc joi, la Timişoara, şi care dezbate teme precum "Digitalizarea sistemului de sănătate" şi "Securitatea cibernetică în Sănătate".
La începutul anului, compania sa a reuşit "să salveze" patru spitale în faţa unor astfel de atacuri cibernetice.
"În ultimul an vedem o creştere destul de mare, nu am un procent să-l comunic, dar faţă de anii trecuţi se pare că aceste încercări au fost mai acerbe. Eu consider că o cauză ar putea fi inclusiv faptul că este un an electoral, pentru că datele medicale pot fi folosite în a şantaja anumiţi candidaţi sau anumite grupuri de interese, în ideea că, un exemplu banal pe care l-am dat şi în trecut: cineva suferă de o boală cu transmitere sexuală şi se află că are o amantă. Şi atunci, aceste date pot fi folosite în presă pentru a şantaja şi a elimina anumiţi potenţiali candidaţi la prezidenţiale, la primării etc. Aceste date mai pot fi folosite comercial, în a vizualiza şi a face studii de boli fără acordul pacienţilor, pot fi folosite datele personale în falsificarea anumitor documente", a afirmat David Burcovschi.
Potrivit IT-stului, marea problemă a spitalelor din ţara noastră este că rulează diverse aplicaţii informatice făcute de furnizori terţi. Aceste aplicaţii sunt folosite în gestiunea proceselor medicale pe care le desfăşoară şi care se integrează cu softul centralizat de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Dar, aceste softuri, chiar dacă pe hârtie trec anumite audituri de securitate, rămâne în derivă partea de infrastructură.
"Noi am venit cu această parte de infrastructură în care oferim anumite servere şi chiar soluţii în care aceste softuri sunt găzduite împreună cu bazele lor de date şi care creează o conexiune printr-un 'tunel' direct cu infrastructura spitalului şi care nu sunt expuse public. Noi venim şi cu partea de audit în infrastructura spitalului, apoi implementăm măsurile pe care le constatăm a fi deficitare. Acele spitale au fost salvate (la începutul anului, n.r.) tocmai prin faptul că noi nu expunem public datele, pe internet, reţelele în care se află aceste date sunt într-o măsură închise şi securizate. Avem măsuri de scanare a traficului, de preluare a datelor care circulă în timp real, audit şi altele", a detaliat specialistul.
David Burcovschi a subliniat că în momentul în care se sesizează o alertă, în general, timpii de reacţie sunt de la câteva minute la două ore maxim.
"Alertele ne vin automat prin diferite canale care le sesizează, prin canale de WhatsApp, mail şi altele. În acest interval se pot produce neajunsuri care merg de la furturi de date la criptarea de date critice, alterarea unor date. Datele din aplicaţie sunt valoroase şi sunt vânate de către atacatori. Noi le-am sugerat managerilor de spitale cu care lucrăm ca datele care sunt în formularele din aplicaţie să fie şi în format fizic, ca atunci când sistemul nu este disponibil să se evite întreruperea operaţională a scrierii de reţete etc. O altă recomandare a fost să se anunţe şi direct, prin mesaje, în eventualitatea în care noi nu suntem alertaţi automat", a explicat specialistul IT.
În context, Dragoş-Cristian Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, a afirmat că digitalizarea, ca sistem de gestiune a informaţiilor, a pacienţilor, a stocurilor, în multe spitale există, dar serviciile publice dedicate cetăţenilor nu ajung prea repede la aceştia, ei preferând să vină la ghişeu pentru programări.
"Avem multe etape de parcurs în acest sens, dar cred că avem oportunitatea de a scurta acele procese birocratice prin digitalizare. În acest sens, avem telemedicina care poate fi folosită. În perioada pandemiei, în unele situaţii unde s-a practicat, metoda a fost chiar utilă, relaţia medic de familie-pacient funcţionând prin telemedicină. Metoda nu mai continuă, după pandemie, pentru că există mentalitatea că medicina se face văzând pacientul în persoană, dar anumite etape (laborator, analize, partajare de informaţii) se pot face digital. (...) România stă bine, şi-a negociat bine alocarea de fonduri europene (pentru digitalizare, n.r.), provocarea cea mare rămâne implementarea şi absorbţia lor, iar aici responsabilitatea le revine managerilor de spitale. Spitalele centrale, judeţene au în plan, dacă nu sunt în diverse etape, şi faze de implementare de investiţii în digitalizarea unităţilor", a arătat Dragoş-Cristian Vlad. AGERPRES / (A - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai
Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip
Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi
Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic
Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar
Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate
Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu
Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir
Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată
O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m
Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România
Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.
Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate
Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă
Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'
Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu
Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare
Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.
INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri
Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte
Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului. Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei cri
Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro
Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM
Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală
Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular
Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin