Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România

Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.
Acesta a participat la evenimentul 'Anatomia cercetării medicale. Analiza practicilor românești și internaționale', organizat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș timp de două zile, începând de miercuri, și în cadrul căruia sunt analizate practicile românești și internaționale de efectuare a studiilor clinice.
'Pacienții din România, aparținătorii, comunitatea medicală și publicul larg vor putea accesa informațiile despre studiile clinice în derulare în România, printr-o nouă platformă online, în limba română, care se va dezvolta în acest an. Demersul este inițiat de membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate și face parte din acțiunile asumate prin 'Planul strategic pentru studiile clinice din România' (...) Datele sistemului european de informații privind studiile clinice (CTIS) evidențiază faptul că în prezent sunt în desfășurare 550 de studii în 336 de centre medicale din România, dintr-un total de 8.979 de trialuri derulate în Europa. Țările unde pacienții pot accesa cele mai multe studii clinice sunt Spania, Franța, Germania, Italia', a declarat dr. Viorel Jinga, în cadrul dezbaterii.
Pentru dezvoltarea platformei privind studiile clinice din România, a arătat dr. Jinga, a fost semnat au semnat Memorandum între nouă entități partenere în Hub - Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Alianța Universitară G6-UMF, Asociația Local American Working Group (LAWG), Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR) și compania Novo Nordisk Farma.
'Platformele digitale dedicate studiilor clinice reprezintă un pas natural și necesar pentru modernizarea cercetării medicale. Ele facilitează accesul informat al pacienților, susțin recrutarea eficientă și deschid calea către colaborări naționale și internaționale între mediul universitar, spitale și industrie. În același timp, ele oferă un cadru transparent și educativ, esențial pentru creșterea încrederii publice în știință și pentru formarea noii generații de cercetători', a arătat dr. Viorel Jinga.
Rectorul UMFST, prof. dr. Leonard Azamfirei, a menționat că e important că în acest moment în România s-a trecut de faza 'romantică' a studiilor clinice.
'Mă bucur că suntem în acest moment în faza de trecere de la, să-i spun așa, romantismul studiilor clinice, în care lucrurile erau făcute destul de haiducește, la o perioadă în care lucrurile încep să fie reglementate, pentru că puține cred că sunt. Cred eu că sunt domeniile din jurul nostru, medical sau non-medical, care să necesite o reglementare mai strictă, mai riguroasă și mai bine făcută (...) Pe de altă parte, uitându-mă la această componentă de reglementare, cred că știți că a fost o perioadă în care numărul de studii clinice era mai mare în țări în care se presupune că reglementările erau mai puțin stricte (...) Componenta de etică trebuie să fie în așa manieră pusă în față încât nici România și nicio altă țară să nu fie receptorul unor studii clinice, pentru că aici se fac după alte standarde decât în altă parte. Am să vă spun că, se pare, 18% din studiile clinice la nivel mondial se fac în China. Nu emit nicio judecată de valoare. Fiecare poate să înțeleagă în fel și chip această cifră, dar cred că rostul nostru este ca în acest cadru mai larg al eticii cercetării științifice să păstrăm standardul de calitate și să rezistăm tentației de a avea studii cu orice preț', a afirmat Leonard Azamfirei.
Un alt aspect dezbătut în cadrul evenimentului găzduit de UMFST Târgu Mureș, a spus Azamfirei, este relația cu companiile farmaceutice, care trebuie să înțeleagă că 'suntem parteneri în dezvoltare, nu doar în a pune mai repede pe piață un medicament sau orice alt produs care are nevoie de o validare'.
'Și noi, ca universitate, ne croim în acest moment o nișă în acest sens. Studiile clinice n-ar trebui să se refere doar la ceea ce ne vine prima dată în minte, și anume la molecule, la medicamente. Este în egală măsură o piață care merită explorată și structura comprehensivă a universității, în care ingineria, tehnologia medicală este foarte importantă. La noi, la Târgu Mureș, cred că acele studii trebuie să vizeze și o altă latură a dispozitivelor medicale, a device-urilor, care a rămas oarecum în umbră, dar care are, bănuiesc, un potențial mult mai mare de a pune lucrurile într-o anume direcție', a afirmat Azamfirei.
La evenimentul 'Anatomia cercetării medicale. Analiza practicilor românești și internaționale' participă membri ai Hubului de Inovație în Sănătate din România, ai LAWG, Cochrane România, reprezentanți din industria farmaceutică, autorități din domeniul sănătății, membri din conducerea spitalelor, precum și cercetători internaționali de renume.
La evenimentul de la Târgu Mureș participă membrii Alianței G6 UMF, care reunește toate cele șase unități de învățământ medical superior tradiționale de medicină și farmacie din țară, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Târgu Mureș și Craiova, precum și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). AGERPRES / (A - redactor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate
Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă
Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'
Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu
Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare
Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.
INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri
Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte
Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului. Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei cri
Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro
Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM
Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală
Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular
Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin
INSP și DSP desfășoară în perioada mai - iunie campania ''Fii tu însuți! Nu ai nevoie de alcool!''
Institutul Național de Sănătate Publică desfășoară, în perioada mai - iunie, în parteneriat cu Direcțiile de sănătate publică, o campanie națională de prevenție a consumului de alcool, care are ca scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a adolescenților, părinților și populației generale privind impactul negativ pe care consumul de alcool
Buzău: Personalul SJU va beneficia de cursuri de comunicare pentru gestionarea relațiilor cu pacienții și aparținătorii
Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău a luat decizia de a introduce cursuri de comunicare pentru angajații unității, inclusiv pentru medici, pentru a gestiona relația cu pacienții și aparținătorii acestora. La nivelul celei mai mari unități medicale din județ a fost introdus un chestionar de evaluare a satisfacției pacienților
Constanța: Șapte din 28 de persoane evaluate medical la fața locului, transportate la spital în urma accidentului feroviar
Un număr de 28 de persoane au fost evaluate medical până în prezent, dintre care șapte au fost transportate la spital, în urma accidentului feroviar produs duminică în gara Cons
O nouă ediție a campaniei de prevenție și de combatere a cancerului de piele se va desfășura în perioada 10 - 16 august
Societatea Română de Dermatologie a anunțat derularea și în acest an a unei noi campanii de prevenție și de combatere a cancerului de piele - 'Euromelanoma'. 'Într-un context în care specialiștii din dermatologia europeană avertizează că până în anul 2050 numărul cazurilor de cancer de piele ar p
Prezidențiale2025/ Gorj: Peste 150 de pacienți internați în Spitalul Județean Târgu Jiu au votat
Peste 150 de pacienți internați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu au votat, duminică, la alegerile prezidențiale, a precizat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. Procesul electoral cu urna mobilă s-a desfășurat fără incidente în toate cele trei locații ale SJU Târgu Jiu. 'Pr
Copii cu arsuri, transferați cu avionul SMURD de la Satu Mare la Iași
Un bebeluș de 10 luni a fost transferat, cu avionul SMURD, de la Spitalul Județean Satu Mare la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria' din Iași, în cursul zilei de joi urmând să fie făcut un nou transfer al unul copil de 9 ani. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf. Maria', dr. Cătălina Ionescu, a declarat, joi, c