Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională.
'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) în secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc - după cunoștințele noastre în premieră națională. Utilizarea tehnologiei VR reduce demonstrabil anxietatea și durerea pacienților, sprijină reabilitarea și contribuie la prevenirea depresiei și a stresului posttraumatic - deschizând noi perspective în îngrijirea spitalicească', se arată într-un comunicat transmis de SJU Miercurea-Ciuc.
Sursa citată precizează că prima terapie VR a avut loc în urmă cu câteva zile, iar rezultatele au fost foarte bune.
'În data de 05.05.2025 s-a desfășurat prima terapie VR în spitalul nostru. Pacientul a fost internat pe secția de terapie intensivă de două săptămâni. Starea lui fizică s-a îmbunătățit: respira fără ajutorul unui ventilator, printr-o canulă traheală, și comunica cu noi prin gesturi și scris. În prezența medicilor dr. Bartha István, dr. Ráduly Dénes și dr. Kiss Konrád-Ottó, precum și a echipei secției de terapie intensivă, pacientul 's-a scufundat' în lumea copacilor Sequoia (...). La început, avea o expresie serioasă, dar treptat a devenit curios și a zâmbit - ceva ce nu am mai văzut pe durata internării sale. A doua zi, când a văzut că aducem casca VR, s-a ridicat singur în pat, și-a pus protecția facială și a indicat cu entuziasm că dorește să vadă din nou natura', se explică în comunicatul citat.
Sursa menționată punctează și importanța respectării regulilor pe timpul terapiei VR, astfel încât aceasta să se desfășoară în siguranță.
Potrivit sursei citate, ideea folosirii acestei terapii îi aparține medicul rezident dr Kiss Konrád-Ottó, fiind formulată în urmă cu un an, iar ochelarii VR au fost achiziționați din donații.
'Echipa secției de terapie intensivă, sub conducerea doamnei dr. András-Hlavathy Katalin, a înființat Asociația Sfântul Anton de Padova, prin intermediul căreia au început să strângă donații. După un an de muncă perseverentă, cu ajutorul Consulatului General al Ungariei la Miercurea-Ciuc, al Asociației Întreprinzătorilor Ciucani, a donațiilor primite prin Balul Katalin și al Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, în mai 2025 asociația a reușit să achiziționeze șase ochelari VR Meta Quest 3', se precizează în comunicat.
Sursa citată precizează că programele terapeutice care rulează pe aceștia au fost oferite gratuit de organizația americană Invincikids, iar aplicațiile au fost dezvoltate de trei medici anesteziologi de la Universitatea Stanford.
Totodată, se mai menționează că studiile au demonstrat că terapia VR 'reduce intensitatea și disconfortul durerii, diminuează anxietatea, poate reduce necesitatea analgezicelor, scurtează durata spitalizării, sprijină o reabilitare mai rapidă și mai confortabilă, oferă o evadare mentală, reducând plictiseala și sentimentul de neputință'.
În comunicat se arată că această abordare inovatoare ajută la prevenirea depresiei și a sindromului de stres posttraumatic, care poate apărea la 20-40% dintre pacienții externați de pe secțiile de terapie intensivă.
SJU Miercurea-Ciuc punctează că în viitor se dorește folosirea programului de terapie de Realitate Virtuală și în fizioterapie, împreună cu terapeuți specializați și echipamente speciale.
'Pacienții imobilizați la pat pierd rapid masa musculară, ceea ce încetinește recuperarea - mediul virtual motivant poate ajuta și în acest sens. De asemenea, planificăm o cercetare științifică privind eficacitatea terapiei VR, în special în rândul pacienților din România - un astfel de studiu nu există încă în țară', se precizează în comunicat.
Dr. Kiss Konrád-Ottó, care a avut ideea folosirii acestei terapii, a punctat faptul că Realitatea Virtuală nu este o soluție completă, dar poate oferi alinare și sprijin.
'Nu putem - nici ca laici, nici ca profesioniști - să ne imaginăm cum este să petreci o perioadă lungă într-un mediu spitalicesc lipsit de stimuli, unde doar sunetele aparatelor și pereții din față definesc zilele. Lipsa naturii și a apropierii umane afectează profund și sufletul. VR nu este o soluție completă, dar poate oferi alinare și sprijin. Acest lucru este confirmat atât de cercetări, cât și de povestea primului nostru pacient care a beneficiat de această terapie', a declarat dr. Kiss Konrád-Ottó, citat în comunicatul de presă. AGERPRES/(AS - redactor: Gina Ștefan, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai
Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip
Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi
Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar
Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate
Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu
Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir
Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată
O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m
Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România
Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.
Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate
Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă
Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'
Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu
Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare
Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.
INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri
Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte
Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului. Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei cri
Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro
Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM
Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală
Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular
Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin