logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte

Imagine din galeria Agerpres

Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului.

Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei crize globale prin tema: 'Să facem tratamentele inhalatorii accesibile pentru TOȚI!'.

'Medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi sunt esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm. Lipsa lor duce la suferință inutilă și decese evitabile', afirmă specialiștii.

Potrivit acestora, în multe țări cu venituri mici și medii, dar și în regiuni defavorizate din țările dezvoltate, tratamentele rămân inaccesibile fie din cauza costurilor ridicate, fie din cauza lipsei disponibilității.

'România a făcut progrese substanțiale în ceea ce privește diagnosticarea și terapia astmului. Prin multiple demersuri ale Societății Române de Pneumologie am reușit o compensare substanțială a terapiei, o pregătire a medicilor pneumologi pentru un diagnostic rapid și corect, dar și un acces crescut pentru noile oferte terapeutice (terapiile biologice). Legat de diagnostic, SRP a mers pe ideea colaborărilor internaționale în proiecte ale Societății Europene de Pneumologie precum SHARP sau cu International Respiratory Coalition. Sperăm ca aceste eforturi să fie materializate pe viitor în creșterea compensării la Casa de Asigurări a acestei medicații pentru a permite un acces mai larg și al eșantioanelor de populație defavorizate', a declarat Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, citat într-un comunicat remis presei.

Conform statisticilor, astmul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile, afectează peste 300 de milioane de persoane la nivel mondial și provoacă anual mai mult de 450.000 de decese, majoritatea acestora putând fi prevenite. Astfel, în Europa, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră.

Prevalența astmului este în creștere, mai ales în rândul copiilor. Într-o clasă cu 30 de copii, 2-3 dintre ei au astm. În România, se estimează că peste un milion de persoane suferă de astm bronșic, iar anual sunt înregistrate aproximativ 200.000 de exacerbări severe - adică, în fiecare minut, un pacient are o criză de astm care îi poate pune viața în pericol.

Totodată, în mediul urban, incidența acestei afecțiuni este dublă față de cea din mediul rural.

'Astmul nu este doar o boală de sezon, este o boală serioasă, care afectează toate vârstele. Povara astmului se vede în viața de zi cu zi. Pentru copii, astmul poate însemna lipsa de la școală, imposibilitatea de a face sport, teama de a duce o viață normală sau chiar nopți nedormite. Astmul bronșic este una dintre principalele cauze de absenteism școlar din Europa, fiind o cauză frecventă de spitalizare. Pentru părinți este un motiv constant de îngrijorare - crizele copiilor pot apărea oricând', a afirmat Cristian Oancea, medic primar pneumolog.

Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, caracterizată prin îngustarea acestora și producerea excesivă de mucus, ceea ce îngreunează respirația. Deși poate apărea la orice vârstă, astmul nu este o boală contagioasă. Printre factorii de risc se numără poluarea, fumul de țigară, alergiile sau infecțiile respiratorii.

'Medicația pentru astm este extrem de eficientă, dar are o formă particulară de administrare - cea inhalatorie. Este esențial ca pacientul să înțeleagă necesitatea administrării medicației pentru astm 'prin respiratie', precum și tehnica corectă de inhalare a medicației. Dialogul, comunicarea continuă pacient - medic sunt esențiale pentru succesul tratamentului', susține Ruxandra Ulmeanu, directorul Școlii SRP.

Potrivit medicului Roxana Nemeș, spirometria reprezintă cel mai simplu, neinvaziv și la îndemână instrument de evaluare a funcției pulmonare, ea fiind disponibilă începând cu vârsta de 5 ani.

'Spirometria nu pune diagnosticul, dar, alături de alte analize, de anamneză și de istoricul familial, ea ajută medicul să gestioneze corect și la timp diagnosticul acestei afecțiuni. Un diagnostic pus la timp și un tratament adecvat nivelului de severitate al bolii ajută pacientul să ducă o viață asemănătoare unei persoane care nu suferă de această afecțiune - să facă sport, să urce pe munte etc. Testarea periodică a funcției pulmonare (o spirometrie la 3-6 luni) dă medicului ocazia să adapteze schema de tratament', a declarat Roxana Nemeș.

Pentru a marca Ziua Mondială a Astmului Societatea Română de Pneumologie va organiza sesiuni gratuite de spirometrii în București și în Timișoara, pe 10 și 11 mai. În București vor fi la Sun Plaza, în intervalul 10.00 - 22.00, iar în Timișoara vor fi la Iulius Mall, între orele 10.00 și 16.00. AGERPRES/(AS-redactor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 43

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 06-05-2025 17:23

Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'

Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu

Sanatate 06-05-2025 15:43

Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare

Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.

Sanatate 06-05-2025 13:32

INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri

Sanatate 06-05-2025 11:45

Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro

Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM

Sanatate 06-05-2025 11:29

Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală

Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular

Sanatate 06-05-2025 10:15

Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin

Sanatate 06-05-2025 09:44

INSP și DSP desfășoară în perioada mai - iunie campania ''Fii tu însuți! Nu ai nevoie de alcool!''

Institutul Național de Sănătate Publică desfășoară, în perioada mai - iunie, în parteneriat cu Direcțiile de sănătate publică, o campanie națională de prevenție a consumului de alcool, care are ca scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a adolescenților, părinților și populației generale privind impactul negativ pe care consumul de alcool

Sanatate 06-05-2025 08:52

Buzău: Personalul SJU va beneficia de cursuri de comunicare pentru gestionarea relațiilor cu pacienții și aparținătorii

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău a luat decizia de a introduce cursuri de comunicare pentru angajații unității, inclusiv pentru medici, pentru a gestiona relația cu pacienții și aparținătorii acestora. La nivelul celei mai mari unități medicale din județ a fost introdus un chestionar de evaluare a satisfacției pacienților

Sanatate 04-05-2025 16:13

Constanța: Șapte din 28 de persoane evaluate medical la fața locului, transportate la spital în urma accidentului feroviar

Un număr de 28 de persoane au fost evaluate medical până în prezent, dintre care șapte au fost transportate la spital, în urma accidentului feroviar produs duminică în gara Cons

Sanatate 04-05-2025 15:37

O nouă ediție a campaniei de prevenție și de combatere a cancerului de piele se va desfășura în perioada 10 - 16 august

Societatea Română de Dermatologie a anunțat derularea și în acest an a unei noi campanii de prevenție și de combatere a cancerului de piele - 'Euromelanoma'. 'Într-un context în care specialiștii din dermatologia europeană avertizează că până în anul 2050 numărul cazurilor de cancer de piele ar p

Sanatate 04-05-2025 14:30

Prezidențiale2025/ Gorj: Peste 150 de pacienți internați în Spitalul Județean Târgu Jiu au votat

Peste 150 de pacienți internați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu au votat, duminică, la alegerile prezidențiale, a precizat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. Procesul electoral cu urna mobilă s-a desfășurat fără incidente în toate cele trei locații ale SJU Târgu Jiu. 'Pr

Sanatate 01-05-2025 14:42

Copii cu arsuri, transferați cu avionul SMURD de la Satu Mare la Iași

Un bebeluș de 10 luni a fost transferat, cu avionul SMURD, de la Spitalul Județean Satu Mare la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria' din Iași, în cursul zilei de joi urmând să fie făcut un nou transfer al unul copil de 9 ani. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf. Maria', dr. Cătălina Ionescu, a declarat, joi, c

Sanatate 01-05-2025 12:06

FABC: Este în interesul României să aibă mai multe paturi pentru pacienții oncologici

Federația Asociației Bolnavilor de Cancer deplânge întârzierea gravă a emiterii autorizației de construire pentru un nou corp de clădire în București, destinat pacienților oncologici. 'E regretabil că astfel de proiecte în folosul bolnavilor de cancer ajung să fie aprobate de autorități doar sub presiunea inte

Sanatate 30-04-2025 16:23

Sibiu: Operație în premieră la Spitalul Județean, pentru o afecțiune biliară severă

Echipele din secțiile de Gastroenterologie, Radiologie Intervențională și Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au realizat pentru prima oară o intervenție complexă, de 'drenaj biliar percutan transhepatic și protezare endoscopică a căilor biliare extrahepatice', informează un comunicat de presă.