logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Ciucă: Aderarea la OCDE este următorul pas pe drumul României către modernizare, dezvoltare şi prosperitate

Imagine din galeria Agerpres

Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este următorul pas pe drumul României către modernizare, dezvoltare şi prosperitate, a declarat, joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă, subliniind că în multe domenii importante va fi necesară contribuţia constructivă a mediului de afaceri pentru atingerea acestui obiectiv.

Şeful Executivului participă, joi, la evenimentul "Aderarea la OCDE - oportunităţi pentru mediul de afaceri din România", organizat de Guvernul României în colaborare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru a marca un an de la începerea procesului privind accederea ţării noastre la această organizaţie.

"Anul 2022 a fost un an al provocărilor, fiind testate din plin capacităţile noastre de reacţie şi rezilienţă. Am continuat să consolidăm, prin eforturile noastre, profilul european şi internaţional al României. (...) România este determinată să continue procesul său de modernizare. (...) Avem înaintea noastră un an cu planuri ambiţioase şi acţiuni consistente în termeni de politică internă şi externă. După o aşteptare care a durat 18 ani, anul trecut, România a fost invitată să înceapă procesul de aderare la OCDE. Este vorba despre cea mai puternică organizaţie de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70% din comerţul mondial şi aproximativ 90% din valoarea investiţiilor de capital. Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă şi un obiectiv strategic de ţară, după aderarea la Uniunea Europeană şi NATO, iar deschiderea discuţiilor de aderare este o recunoaştere a potenţialului nostru de dezvoltare. Totodată, reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care vrem să îl valorificăm", a evidenţiat Nicolae Ciucă.

Potrivit şefului Guvernului, procesul de aderare presupune o aliniere la întreg ansamblul de instrumente juridice ale OCDE, reprezentând 26 de domenii şi peste 230 de instrumente juridice.

"Astfel, procesul implică un efort intens şi susţinut, pe care Guvernul şi autorităţile publice îl vor putea realiza doar cu sprijinul întregii societăţi. În multe domenii importante va fi necesară contribuţia constructivă a dumneavoastră, a mediului de afaceri. Drumul către obiectivul nostru comun - aderarea la organizaţie - va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului român, constituind o oportunitate clară pentru transformarea semnificativă a administraţiei, a instituţiilor şi a societăţii în ansamblul său. Fiecare transformare din acest parcurs va aduce beneficii reale mediului de afaceri, companiilor şi antreprenorilor, fie aceştia români sau străini, şi, în final, va aduce beneficii României în ansamblul său", a afirmat Ciucă.

 



El punctat că procesul de aderare la OCDE este facilitat oarecum de angajamentele asumate prin Planul de Redresare şi Rezilienţă, iar aceste două proiecte - reformele asumate prin PNRR şi standardele fixate prin foia de parcurs privind accederea la organizaţie - sunt complementare.

Totodată, premierul a mai declarat că Guvernul îşi propune un parteneriat onest şi solid cu mediul de afaceri, care reprezintă un vector important în modernizarea României.

"OCDE este liderul standardelor înalte la nivel mondial iar acest lucru este datorat, în bună parte, colaborării cu Comitetul Consultativ de Afaceri şi Industrii al OCDE (BIAC). Acest model de bună practică este de interes şi pentru România, cu atât mai mult cu cât, deja, vocea mediului de afaceri românesc este auzită în această structură", a arătat Ciucă.

Statutul de membru OCDE reprezintă, a adăugat el, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni şi internaţionali, un catalizator care antrenează stimularea investiţiilor directe şi consolidează încrederea pieţelor internaţionale în stabilitatea economică internă.

În ceea ce priveşte situaţia economică actuală din România, a spus premierul, în 2022, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproape 50 miliarde euro faţă de anul precedent, adică 4,9%, reprezentând o creştere semnificativă, echivalentă cu întreg PIB-ul ţării noastre de acum 20 de ani.

"Dorim să continuăm în mod susţinut această dinamică, la care aţi dumneavoastră aţi contribuit din plin, iar statutul de membru OCDE va avea un aport semnificativ în acest sens", a transmis Ciucă.

Şeful Executivului a evidenţiat că beneficiile aderării la OCDE pentru companiile din România se vor traduce inclusiv prin acces la expertiza specialiştilor OCDE în domenii precum noile tehnologii digitale, tranziţia verde sau promovarea comportamentului responsabil în afaceri.

"În ceea ce priveşte transformarea digitală, mizăm pe sprijinul OCDE atât în cadrul procesului de aderare, cât şi ulterior, din postura de membru cu drepturi depline. Aceste eforturi vor veni să completeze măsurile pe care Guvernul le ia deja în acest domeniu, un exemplu în acest sens fiind programul de digitalizare a IMM-urilor. Suntem conştienţi de faptul că, pentru a asigura în viitor dezvoltarea durabilă a României, avem nevoie de o economie solidă, bazată pe cunoaştere şi inovare. Modelul actual economic, care a ajutat ţara noastră să-şi îndeplinească obiectivele de dezvoltare până în prezent, va fi transformat într-unul nou, axat pe activităţi cu valoare adăugată mare, prin adoptarea de tehnologii şi procese de producţie inovative", a completat el. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citeşte şi:

 

 

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 01-02-2025 19:59

Anamaria Gavrilă: PSD, PNL și UDMR îl țin în funcție pe uzurpatorul Iohannis

Președintele POT, Anamaria Gavrilă, afirmă că PSD, PNL și UDMR au blocat, în Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, suspendarea lui Klaus Iohannis, de teama rezultatului pe care o asemenea inițiativă ar avea-o în plen și 'au preferat să o îngroape înainte să le scape de sub control'.

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:48

Parlamentul se reunește luni în ședință comună pentru constituirea nominală a comisiilor SRI, SIE și pentru revoluționari

Camera Deputaților și Senatul urmează să aibă luni o ședință de plen comună pentru alegerea membrilor comisiilor parlamentare comune pentru controlului SRI, SIE și pentru revoluționari. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au decis în ședința de sâmbătă să dea termen grupurilor parlamentare până luni la ora 16:00 pen

Politic 01-02-2025 19:45

Simion: Parlamentarii puterii nu vor să pună la vot suspendarea lui Iohannis; vine ceasul lor în curând

Președintele AUR, George Simion, a reacționat, sâmbătă, după respingerea, de către conducerea Parlamentului, a propunerii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, declarând că '

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:18

Conducerea Parlamentului a respins propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Membrii BPR au considerat că propunerea de suspendare a președintelui nu a respectat procedura de depunere așa cum este ea prevăzută în Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatulu

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:08

Parlament/Comisiile de specialitate au termen până miercuri să depună rapoartele pentru bugetul pe 2025

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit sâmbătă calendarul pentru dezbaterea legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament. Conducerea Parlamentului a decis ca termen depunere a amendamentelor luni, ora 16,00. Ședințele comisiilor avizatoare vor avea loc marți, între orele 8,00 și

Politic 01-02-2025 17:57

Eugen Tomac, reales președinte al Partidului Mișcarea Populară la Congresul Extraordinar

Eugen Tomac a fost reales președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), după ce a primit susținerea majorității delegaților partidului prezenți la Congresul Extraordinar al PMP desfășurat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului. De asemenea, au fost desemnați câștigătorii funcțiilor de conducere - Secretar General: Nicoleta-Cătălina

Politic 01-02-2025 15:37

Bolojan: Alegerile pentru șefia PNL vor avea loc, foarte probabil, în a doua jumătate a anului

Președintele PNL, Ilie Bolojan, apreciază că alegerile pentru șefia partidului vor avea loc în a doua jumătate a acestui an. 'Membrii PNL își vor alege președintele în momentul în care se termină (...) competițiile politice. În condiții normale, alegerile se fac întotdeauna după o rundă de alegeri, să sp

Politic 01-02-2025 15:14

Iohannis: Horst Koehler, un mare om de stat și un european convins

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, condoleanțe, după anunțul decesului fostului președinte german Horst Koehler, arătând că acesta a fost 'un european convins'. 'Sincerele mele condoleanțe pentru decesul fostului președinte federal german Horst Koehler. A fost un mare om de stat și un european convins. &Ic

Politic 01-02-2025 15:00

Bolojan spune că a câștigat 90% dintre procesele cu foștii angajați: Se va constata că Senatul funcționează bine mersi

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, s-a declarat convins că, în urma reducerilor de personal, instituția pe care o conduce va funcționa 'bine mersi', dând ca exemplu situația Primăriei Oradea sau a Consiliului Județean Bihor. El a precizat sâmbătă, la Prima TV, că la nivelul tuturor autorităților centrale și al inst

Politic 01-02-2025 13:00

Tomac: Să demonstrăm că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, sâmbătă, că alegerile prezidențiale trebuie să demonstreze că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei, punctând că Nicușor Dan va fi 'următorul președinte al României'. 'Românii așt

Politic 01-02-2025 12:25

Nicușor Dan, la congresul PMP: Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câștigăm

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, sâmbătă, la Congresul Partidului Mișcarea Populară, că în perioada următoare urmează o luptă care trebuie câștigată și a mulțumit membrilor PMP că sunt 'de partea corectă a istoriei'. 'Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câșt

Politic 01-02-2025 10:28

Ciolacu: Adoptăm azi proiectul de buget fără modificări de taxe și impozite; este un buget de dezvoltare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe anul 2025, unul 'fără modificări de taxe și impozite'. Acesta a arătat că bugetul este unul 'de dezvoltare', în care investițiile ajung la un 'nou record', respectiv 150 de miliar

Politic 01-02-2025 04:55

Congres extraordinar al PMP; Nicușor Dan - susținut în cursa prezidențială

Partidul Mișcarea Populară urmează să valideze sâmbătă, în cadrul unui Congres extraordinar, susținerea candidaturii independente a lui Nicușor Dan la prezidențiale. Congresul va avea loc de la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. În cadrul evenimentului, PMP va vota pentru validarea susținerii candidaturii lui

Politic 01-02-2025 04:45

Guvernul aprobă bugetul pe 2025

Guvernul urmează să aprobe sâmbătă, în ședință, bugetul de stat pe anul 2025 și pe cel al asigurărilor sociale de stat. Potrivit Biroului de presă al Guvernului, ședința Executivului este programată la ora 10,00. Vineri au fost finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat.

Politic 31-01-2025 20:49

Hurezeanu: Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un numitor comun: acțiunile ostile din partea Rusiei

Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un 'numitor comun' - acțiunile ostile ale Federației Ruse, a declarat, vineri, în Republica Moldova, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Șeful diplomației române a fost în vizită de lucru la Chișinău, în contextul crizei energetice cu care se c