Europarlamentare2024/Triplu eveniment electoral în Belgia - federal, regional şi european - cu sondaje favorabile extremei drepte

Belgia votează, în 9 iunie, într-un triplu eveniment electoral - federal, regional şi european - în care, potrivit sondajelor, partidul de extremă dreapta Vlaams Belang şi formaţiunea naţionalistă flamandă N-VA, ambele în favoarea independenţei Flandrei, vor obţine cel mai mare număr de voturi şi de mandate în Parlamentul federal, scrie EFE.
Belgia este împărţită între regiunea bogată şi dinamică Flandra, unde în mod tradiţional câştigă naţionaliştii flamanzi, şi Valonia şi Bruxelles, regiuni mai sărace şi unde socialiştii au triumfat la ultimele alegeri.
De-a lungul timpului, această situaţie a făcut dificilă formarea unui guvern şi anul acesta se prefigurează din nou o negociere complicată.
Întrebarea este dacă de data aceasta creşterea previzibilă a voturilor pentru partidele secesioniste flamande va împiedica restul partidelor să se alieze într-o coaliţie pentru a forma un "cordon sanitar" care să ţină departe extrema dreaptă.
Foto: (c) OLIVIER HOSLET / EPA
Greu de format un guvern
Nu există nicio ţară în lume în care formarea unui guvern federal să fie atât de anevoioasă ca în Belgia.
În 2011, ţara a doborât recordul mondial fără guvern (541 de zile) după alegerile din iunie 2010, în care aceleaşi două partide antagonice, suveraniştii N-VA şi socialiştii francofoni din PS, au câştigat în Flandra şi Valonia.
După alegerile din 2019, negocierile pentru formarea unui Guvern au durat 493 de zile, iar partidul cu cele mai multe voturi, 28%, a fost lăsat în afara guvernului federal. Este vorba despre partidul naţionaliştilor flamanzi din N-VA, care guvernează în Flandra şi susţine independenţa acelei regiuni faţă de restul Belgiei.
Nu mai puţin de şapte formaţiuni politice - un record - s-au mobilizat pentru a forma o coaliţie guvernamentală, numită de mass-media "Vivaldi" după culorile diferitelor partide, care include liberalii din Flandra şi Valonia, socialiştii şi ecologiştii din cele două regiuni şi creştin-democraţii flamanzi, şi care îl are în frunte, în postul de prim-ministru, pe liberalul flamand Alexander De Croo.
Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos-Le Soir-RTL-Het Laatste Nieuws-VTM şi publicat pe 25 mai, această coaliţie de partide nu ar obţine majoritatea pe 9 iunie şi, prin urmare, nu ar putea forma din nou guvernul federal.
Toţi în aceeaşi oală
Acest recul al aşa-ziselor formaţiuni guvernamentale asociat cu o progresie a partidelor "antisistem" "este un ciclu care se consolidează", a declarat pentru AFP Emilie van Haute, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles. Politologul notează că, cu cât sunt mai multe partide asociate în coaliţie, cu atât le este mai dificil să apere un palmares de campanie, deoarece realizările se rezumă adesea la reforme minime.
"Alegătorii întâmpină dificultăţi în a identifica responsabilităţile şi acest lucru are ca rezultat punerea tuturor partidelor guvernamentale în aceeaşi oală, într-o respingere globală care alimentează extremele", continuă van Haute.
Pentru a-şi apăra palmaresul, premierul a amintit că, în ciuda crizei economice, indexarea salariilor la rata inflaţiei a permis menţinerea puterii de cumpărare a belgienilor şi o creştere a PIB-ului mai mare decât media europeană.
Foto: (c) OLIVIER MATTHYS / EPA
Vlaams Belang: Pe 9 iunie avem întâlnire cu istoria
Sondajul îl dă câştigător la 9 iunie pe Vlaams Belang (Interes flamand), partidul separatist şi antiimigraţie condus de Tom Van Grieken care a obţinut 20% din voturi în Flandra la alegerile din 2019 şi a fost al doilea cel mai votat partid la nivel federal.
Anul acesta, Vlaams Belang, care, de la declinul predecesorului său, Vlaams Blok, din cauza scandalurilor şi a condamnărilor judiciare, a reuşit să se reinventeze şi se prezintă ca o opţiune moderată şi democratică, ar putea câştiga 26,8% din voturi în Flandra.
"Pe 9 iunie avem întâlnire cu istoria", a promis Vlaams Belang la sfârşitul săptămânii trecute, la ultima sa mare întâlnire de încheiere a campaniei electorale, la Anvers (nord), în faţa a aproximativ 2.500 de susţinători.
Unul dintre argumentele preferate de Vlaams Belang - care este aliatul în Europa al Adunării Naţionale din Franţa (RN) şi al Partidului pentru Libertate (PVV) condus de olandezul Geert Wilders şi care se prezintă drept "partidul poporului flamand", antielite şi antiglobalizare - este că asistenţa socială trebuie să ajungă în primul rând la cetăţenii belgieni.
În decembrie anul trecut, Van Grieken a făcut apel la formarea unui "front flamand" după alegerile din 9 iunie, pentru a negocia la nivel federal. Pentru a guverna, Vlaams Belang ar avea nevoie de N-VA, care, conform sondajelor, va fi al doilea cel mai votat partid din Flandra (cu 20% din intenţiile de vot), dar preşedintele acelei formaţiuni, Bart De Wever, nu şi-a manifestat interesul pentru o astfel de alianţă în timpul campaniei electorale.
Pe locul al treilea s-ar clasa socialiştii flamanzi (Vooruit), care ar obţine 14,3% din voturi şi ar depăşi Partidul Flamand Creştin-Democrat (CD&V), care ar obţine 12,2% din voturi.
La rândul lor, în regiunea Valonia, pentru prima dată din 2019, Mişcarea Reformatoare francofonă (MR, liberal) ar urma să fie la egalitate cu Partidul Socialist (PS), cu 22,6% din intenţiile de vot.
Pe locul trei s-ar situa creştin-democraţii francofoni (Les Engagés, centru-dreapta), cu 18%, urmaţi de Partidul Muncitoresc Belgian (PTB, de stânga, cu 14,5%) şi de Ecolo (centru stânga şi ecologist, cu 8,8%).
În fine, la Bruxelles liberalii ar fi partidul cu cele mai multe voturi (23,3%), urmaţi de PTB (19,8%) şi de socialişti (15,2%).
Deşi sondajul din 25 mai poate oferi un indiciu al intenţiei de vot, trebuie avut în vedere procentul mare de indecişi, în contextul în care 30% dintre belgieni încă nu ştiu cu cine vor vota la alegerile federale şi regionale, procent care ajunge la 35% în cazul alegerilor europene.
Foto: (c) OLIVIER HOSLET / EPA
Chemaţi să voteze de la 16 ani, tinerii belgieni se simt insuficient informaţi
Sunt "lipiţi" de reţelele de socializare, unde politicienii se zbat pentru a le atrage atenţia, dar tinerii, chemaţi în Belgia ca şi în alte ţări UE să voteze la alegerile europene de la vârsta de 16 ani, recunosc că nu sunt informaţi cu privire la candidaţi sau la programe electorale, notează AFP.
În Belgia, unde votul este obligatoriu, au fost lansate diverse iniţiative pentru a creşte gradul de conştientizare a celor 830.000 de alegători care votează pentru prima dată, cu vârste între 16 şi 22 de ani, care recunosc adesea că sunt "fără resurse" şi "nu suficient de informaţi".
Alice Willox, coordonatoarea centrului de studiu şi acţiune politică al asociaţiei Bruxelles Laique, constată în general un "mare dezinteres" în rândul tinerilor pentru "alegeri şi scena politică". "Este ceva împotriva căruia încercăm să luptăm", explică ea. Dar apetenţa pentru dezbatere este totuşi prezentă: "întrebările despre gen, migraţie şi ecologie sunt cele care provoacă cele mai multe reacţii", explică ea.
Membri ai Forumului Tineretului, o asociaţie care îi reprezintă pe belgienii francofoni cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, Nateo, Cantin şi Nassim au participat la întâlniri cetăţeneşti, organizate în vederea alegerilor. Aceste ateliere se concentrează pe funcţionarea instituţiilor belgiene şi europene, dar şi pe teme precum mediul, egalitatea, transportul etc.
Student la comunicare şi jurnalism în Liege, Cantin îi urmăreşte pe toţi candidaţii pe reţelele de socializare, dar recunoaşte că este "complicat să faci o alegere: poţi auzi idei bune şi într-un partid şi în altul". Regretă că şcoala nu îi pregăteşte suficient pentru alegeri. Chiar dacă Belgia găzduieşte sediile principalelor instituţii europene, tinerii nu sunt neapărat familiarizaţi cu activitatea UE. "Uneori pot vedea un panou care spune că acest drum a fost finanţat de UE, dar nu vor şti că UE este cea care a impus un standard pentru toate telefoanele, de exemplu", explică Nateo, în vârstă de 16 ani.
Cei trei tineri subliniază la unison că este extrem de important ca personalităţile politice să fie prezente pe reţelele de socializare pentru a ajunge la tineri sau "să ajungă la oamenii" din teritoriu. Potrivit unui sondaj Ifop realizat recent în Franţa, TikTok a urcat pe locul doi, după televiziune, ca mijloc de informare al tinerilor în privinţa alegerilor europene. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Polonia acuză serviciile secrete ruse pentru incendiul din 2024 de la un centru comercial din Varșovia
Serviciile secrete ruse s-au aflat în spatele unui incendiu masiv care a distrus aproape complet un centru comercial din Varșovia în luna mai a anului 2024, a declarat duminică premierul polonez Donald Tusk, după o investigație de un an în acest caz, relatează Reuters. 'Știm deja cu siguranță că incendiul mare de la Maryw
#Ucraina: Zelenski spune că îl 'va aștepta' pe Putin joi în Turcia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că îl 'va aștepta' pe omologul său rus Vladimir Putin în Turcia, unde acesta din urmă a propus anterior să poarte discuții începând de joi, relatează AFP. 'Așteptăm un armistițiu total și durabil, începând de mâine (luni - n.r.), pentru a ofe
Danemarca organizează un summit privind securitatea în Arctica
Liderii Danemarcei, Groenlandei, Insulelor Feroe, Islandei și Norvegiei se vor reuni luni pentru a discuta despre securitatea din Arctica, a anunțat guvernul danez, în contextul în care președintele american Donald Trump caută să preia controlul asupra Groenlandei, relatează AFP. 'Chiar dacă țările noastre se întâln
Trump spune că începe să aibă îndoieli că #Ucraina va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia
Președintele american Donald Trump afirmă că începe să aibă îndoieli că Ucraina va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia și a îndemnat Kievul să se întâlnească cu oficialii ruși în Turcia, joi, pentru negocieri, relatează Reuters. 'Încep să mă îndoiesc că Ucraina va face un
Noile negocieri pe tema nucleară, considerate 'utile' de către Iran și 'încurajatoare' de către SUA
Statele Unite și Iranul au finalizat duminică la Muscat, în Oman, un al patrulea ciclu de negocieri pe tema nucleară, fără a anunța un progres, dar manifestând un optimism prudent, relatează AFP. Într-un context de opoziție tot mai mare din partea Statelor Unite față de îmbogățirea uraniului de către Iran, ministrul ira
Israelul spune că susține 'pe deplin' planul SUA pentru distribuirea de ajutoare umanitare în Gaza
Șeful diplomației israeliene, Gideon Saar, afirmă că țara sa susține 'pe deplin' inițiativa americană de distribuire a ajutoarelor umanitare în Gaza, care nu prevede o participare directă a Israelului, relatează AFP. 'Israelul susține pe deplin planul administrației Trump prezentat vineri de ambasadorul Statelor Unite î
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu #Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a propus negocieri de pace cu Ucraina care vor lua în considerare un acord preliminar abandonat din 2022 între cele două țări și realitatea controlului Rusiei asupra a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, a declarat Kremlinul duminică. Putin a propus duminică negocieri directe cu Ucraina av&aci
Israelul spune că recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar duce la 'măsuri unilaterale'
Recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar conduce Israelul să ia 'măsuri unilaterale', a avertizat duminică ministrul israelian de externe, Gideon Saar, ca reacție la discuțiile în derulare legate de această chestiune, relatează AFP. 'Orice încercare (de recunoaștere) unilaterală (...) nu ar face decât
Posibile sancțiuni împotriva sectoarelor financiar și petrolier din Rusia dacă nu va exista o încetare a focului (Paris)
Dacă președintele rus Vladimir Putin nu va consimți la o încetare a focului în Ucraina, va trebui să mergem mai departe cu sancțiunile și să vizăm sectoarele financiar și petrolier, a declarat duminică șeful diplomației franceze, relatează AFP. 'Ceea ce s-a spus ieri (sâmbătă - n.r.) de către liderii europeni (care au par
Erdogan a avut discuții telefonice cu Macron și Putin și s-a declarat gata să găzduiască negocieri de pace
Turcia este gata să găzduiască negocieri privind o încetare a focului și o pace permanentă între Rusia și Ucraina, le-a spus duminică președintele turc Recep Tayyip Erdogan omologilor săi francez, Emmanuel Macron, și rus, Vladimir Putin, în cadrul unor convorbiri telefonice avute cu cei doi lideri, relatează Reuters, citând biroul președintelu
Regatul Unit: Vizele de muncă și străinii care comit infracțiuni, în vizorul guvernului pentru reducerea imigrației
Guvernul britanic laburist al lui Keir Starmer, sub presiune pentru a reduce imigrația, va înăspri condițiile de atribuire a vizelor de muncă și va facilita expulzarea străinilor condamnați pentru infracțiuni, a anunțat duminică ministrul de interne Yvette Cooper, relatează AFP. Ministrul va prezenta luni parlamentului o nouă foaie de pa
Discuțiile comerciale dintre SUA și China s-au reluat la Geneva
Discuțiile comerciale între SUA și China care încearcă să diminueze tensiunile în războiul taxelor vamale declanșat de președintele american Donald Trump, s-au reluat duminică, pentru a doua zi consecutiv, la Geneva, în Elveția, a anunțat agenția de presă elvețiană Keystone-ATS, după ce liderul de la Casa Albă și-a exprimat sâmbătă optim
Israelul anunță recuperarea în Siria a cadavrului unui soldat ucis în Liban în 1982
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat, duminică, că o 'operațiune specială' a permis repatrierea cadavrului unui soldat israelian ucis în Liban în 1982, armata precizând că rămășițele sale pământești au fost recuperate 'în inima Siriei', relatează AFP. 'În cadrul unei op
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în #Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este un semn pozitiv că Rusia a început să ia în considerare încheierea războiului, dar că primul pas spre acest lucru este un armistițiu începând de luni, 12 mai, relatează Reuters și AFP. Sâmbătă, Volodimir Zelenski a primit sprijinul marilor
Albanezii votează în alegerile legislative, considerate un test pe drumul spre aderarea la UE
Albanezii votează duminică în cadrul unui scrutin considerat crucial pentru visele europene ale micii țări din peninsula balcanică, în care au de ales între formațiunea prim-ministrului Edi Rama și o opoziție hotărâtă să-l înlocuiască la putere, relatează AFP. Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07.00 (05.