Ofensiva azeră va înceta dacă separatiştii armeni 'depun armele', i-a transmis Aliev lui Blinken

Azerbaidjanul a declarat miercuri că operaţiunea sa militară din Nagorno-Karabah continuă cu succes, după ce SUA i-au cerut să oprească ostilităţile, iar Moscova a îndemnat ambele părţi să oprească vărsarea de sânge în această regiune disputată, potrivit Reuters.
Într-o discuţie telefonică purtată cu secretarul de stat american Antony Blinken, preşedintele azer Ilham Aliev i-a spus că ofensiva Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah va înceta dacă separatiştii armeni "depun armele", potrivit AFP.
"Şeful statului (azer) a afirmat că măsurile antiteroriste vor fi întrerupte dacă (separatiştii armeni) depun armele şi se dezarmează", a indicat preşedinţia de la Baku într-un comunicat dat publicităţii miercuri, precizând că discuţia telefonică cu Blinken a avut loc marţi.
"Populaţia civilă şi infrastructurile nu sunt vizate, doar ţintele militare legitime sunt distruse", susţine preşedintele azer, în primele sale declaraţii de la lansarea ofensivei marţi.
Potrivit acestuia, reprezentanţi ai armenilor care trăiesc în Nagorno-Karabah au fost invitaţi "în repetate rânduri" la dialog de către preşedinţia azeră pentru a "discuta problema reintegrării (lor)" în Azerbaidjan, "dar ei au refuzat".
Conform aceluiaşi comunicat, Aliev afirmă că armata azeră a lansat această operaţiune după decesul marţi în regiunea respectivă a unor "civili şi poliţişti" în explozia unor mine, acuzându-i pe sabotori armeni de amplasarea acestor dispozitive explozive.
De asemenea, liderul de la Baku a afirmat că "aşa-zisele alegeri prezidenţiale" organizate la 9 septembrie de către separatiştii armeni în Nagorno-Karabah au fost o "continuare a provocărilor deliberate împotriva suveranităţii Azerbaidjanului" şi au condus la această operaţiune militară.
Măsurile militare "continuă cu succes", cu arme şi echipamente militare distruse, a indicat la rândul său Ministerul azer al Apărării într-un comunicat publicat miercuri pe platforma de mesagerie Telegram.
Regiunea montană Karabah este recunoscută la nivel internaţional ca teritoriu azer, dar o parte din ea se află sub controlul administraţiei separatiste armene, care susţine că este patria dintotdeauna a armenilor.
Secretarul de stat american Antony Blinken a avut convorbiri telefonice atât cu preşedintele azer Ilham Aliyev, cât şi cu prim-ministrul armean Nikol Paşinian, îndemnând Azerbaidjanul să "înceteze imediat acţiunile militare" şi să detensioneze situaţia.
În lectura Departamentul de Stat american a acestei discuţii telefonice, Aliev "şi-a exprimat disponibilitatea" de a opri ostilităţile şi de a organiza o întâlnire cu reprezentanţii Nagorno-Karabah, notează Reuters.
Totodată, Blinken l-a asigurat pe premierul Paşinian de sprijinul deplin al Washingtonului.
Agenţiile de presă ruse citează preşedinţia azeră spunând că Aliev i-a transmis lui Blinken că Azerbaidjanul îşi va opri operaţiunea doar după ce luptătorii armeni vor depune armele şi se vor preda.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut "încetarea imediată a luptelor", după ce Uniunea Europeană, Franţa şi Germania au condamnat acţiunea militară a Azerbaidjanului.
Armenia a preluat controlul asupra Nagorno-Karabah într-un război care a avut loc pe fundalul destrămării URSS. Azerbaidjanul a recuperat cea mai mare parte din această regiune montană în urma unui conflict de şase săptămâni în 2020, încheiat printr-un armistiţiu mediat de Rusia.
Nu este încă clar dacă acţiunile Azerbaidjanului ar putea declanşa un conflict pe scară largă care să se extindă în Armenia, dar luptele din Karabah ar putea modifica echilibrul geopolitic în Caucazul de Sud, notează Reuters.
Rusia - distrasă de propriul război în Ucraina - încearcă să-şi menţină influenţa în regiune, străbătută de oleoducte şi gazoducte, în faţa unei activităţi mai intense din partea Turciei, care susţine Azerbaidjanul.
Autorităţile separatiste din Karabah au declarat că 27 de persoane au fost ucise, inclusiv doi civili, iar peste 200 au fost rănite în urma acţiunii militare de marţi. Locuitorii din unele sate au fost evacuaţi, au precizat acestea.
Moscova, care dispune de o forţă de menţinere a păcii în zonă, a cerut anterior miercuri ambelor părţi să înceteze vărsarea de sânge şi ostilităţile şi să revină la punerea în aplicare a acordului de încetare a focului din 2020.
Relaţiile între Rusia şi Armenia - aliaţi tradiţionali - s-au deteriorat grav de când preşedintele Vladimir Putin şi-a lansat invazia în Ucraina în 2022 şi s-au agravat şi mai mult în ultimele luni din cauza a ceea ce Armenia afirmă că este eşecul Moscovei de a face să fie respectat pe deplin acordul de încetare a focului din 2020.
Armenia, care a purtat periodic discuţii de pace cu Azerbaidjan, inclusiv asupra viitorului Karabahului, a condamnat "agresiunea pe scară largă" a Baku împotriva locuitorilor din regiune şi a acuzat Azerbaidjanul că bombardează oraşe şi sate.
Azerbaidjanul a declarat că intenţia sa este "dezarmarea şi asigurarea retragerii formaţiunilor forţelor armate ale Armeniei din teritoriile noastre (şi) neutralizarea infrastructurii lor militare".
Dar Erevanul susţine că nu are trupe proprii pe teritoriul Nagorno-Karabah, lăsând să se înţeleagă că structurile militarizate ale etnicilor armeni din enclavă sunt singure în faţa trupelor azere.AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Operaţiune azeră în Nagorno-Karabah: 25 de morţi de partea separatistă, între care doi civili
Armata azeră a anunţat că a capturat peste 60 de poziţii armene în ofensiva sa din Nagorno-Karabah
ONU/ Nagorno-Karabah: Franţa solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate
Nagorno-Karabah: Moscova cere încetarea 'vărsării de sânge' şi a 'ostilităţilor'
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Polonia acuză serviciile secrete ruse pentru incendiul din 2024 de la un centru comercial din Varșovia
Serviciile secrete ruse s-au aflat în spatele unui incendiu masiv care a distrus aproape complet un centru comercial din Varșovia în luna mai a anului 2024, a declarat duminică premierul polonez Donald Tusk, după o investigație de un an în acest caz, relatează Reuters. 'Știm deja cu siguranță că incendiul mare de la Maryw
#Ucraina: Zelenski spune că îl 'va aștepta' pe Putin joi în Turcia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că îl 'va aștepta' pe omologul său rus Vladimir Putin în Turcia, unde acesta din urmă a propus anterior să poarte discuții începând de joi, relatează AFP. 'Așteptăm un armistițiu total și durabil, începând de mâine (luni - n.r.), pentru a ofe
Danemarca organizează un summit privind securitatea în Arctica
Liderii Danemarcei, Groenlandei, Insulelor Feroe, Islandei și Norvegiei se vor reuni luni pentru a discuta despre securitatea din Arctica, a anunțat guvernul danez, în contextul în care președintele american Donald Trump caută să preia controlul asupra Groenlandei, relatează AFP. 'Chiar dacă țările noastre se întâln
Trump spune că începe să aibă îndoieli că #Ucraina va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia
Președintele american Donald Trump afirmă că începe să aibă îndoieli că Ucraina va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia și a îndemnat Kievul să se întâlnească cu oficialii ruși în Turcia, joi, pentru negocieri, relatează Reuters. 'Încep să mă îndoiesc că Ucraina va face un
Noile negocieri pe tema nucleară, considerate 'utile' de către Iran și 'încurajatoare' de către SUA
Statele Unite și Iranul au finalizat duminică la Muscat, în Oman, un al patrulea ciclu de negocieri pe tema nucleară, fără a anunța un progres, dar manifestând un optimism prudent, relatează AFP. Într-un context de opoziție tot mai mare din partea Statelor Unite față de îmbogățirea uraniului de către Iran, ministrul ira
Israelul spune că susține 'pe deplin' planul SUA pentru distribuirea de ajutoare umanitare în Gaza
Șeful diplomației israeliene, Gideon Saar, afirmă că țara sa susține 'pe deplin' inițiativa americană de distribuire a ajutoarelor umanitare în Gaza, care nu prevede o participare directă a Israelului, relatează AFP. 'Israelul susține pe deplin planul administrației Trump prezentat vineri de ambasadorul Statelor Unite î
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu #Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a propus negocieri de pace cu Ucraina care vor lua în considerare un acord preliminar abandonat din 2022 între cele două țări și realitatea controlului Rusiei asupra a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, a declarat Kremlinul duminică. Putin a propus duminică negocieri directe cu Ucraina av&aci
Israelul spune că recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar duce la 'măsuri unilaterale'
Recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar conduce Israelul să ia 'măsuri unilaterale', a avertizat duminică ministrul israelian de externe, Gideon Saar, ca reacție la discuțiile în derulare legate de această chestiune, relatează AFP. 'Orice încercare (de recunoaștere) unilaterală (...) nu ar face decât
Posibile sancțiuni împotriva sectoarelor financiar și petrolier din Rusia dacă nu va exista o încetare a focului (Paris)
Dacă președintele rus Vladimir Putin nu va consimți la o încetare a focului în Ucraina, va trebui să mergem mai departe cu sancțiunile și să vizăm sectoarele financiar și petrolier, a declarat duminică șeful diplomației franceze, relatează AFP. 'Ceea ce s-a spus ieri (sâmbătă - n.r.) de către liderii europeni (care au par
Erdogan a avut discuții telefonice cu Macron și Putin și s-a declarat gata să găzduiască negocieri de pace
Turcia este gata să găzduiască negocieri privind o încetare a focului și o pace permanentă între Rusia și Ucraina, le-a spus duminică președintele turc Recep Tayyip Erdogan omologilor săi francez, Emmanuel Macron, și rus, Vladimir Putin, în cadrul unor convorbiri telefonice avute cu cei doi lideri, relatează Reuters, citând biroul președintelu
Regatul Unit: Vizele de muncă și străinii care comit infracțiuni, în vizorul guvernului pentru reducerea imigrației
Guvernul britanic laburist al lui Keir Starmer, sub presiune pentru a reduce imigrația, va înăspri condițiile de atribuire a vizelor de muncă și va facilita expulzarea străinilor condamnați pentru infracțiuni, a anunțat duminică ministrul de interne Yvette Cooper, relatează AFP. Ministrul va prezenta luni parlamentului o nouă foaie de pa
Discuțiile comerciale dintre SUA și China s-au reluat la Geneva
Discuțiile comerciale între SUA și China care încearcă să diminueze tensiunile în războiul taxelor vamale declanșat de președintele american Donald Trump, s-au reluat duminică, pentru a doua zi consecutiv, la Geneva, în Elveția, a anunțat agenția de presă elvețiană Keystone-ATS, după ce liderul de la Casa Albă și-a exprimat sâmbătă optim
Israelul anunță recuperarea în Siria a cadavrului unui soldat ucis în Liban în 1982
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat, duminică, că o 'operațiune specială' a permis repatrierea cadavrului unui soldat israelian ucis în Liban în 1982, armata precizând că rămășițele sale pământești au fost recuperate 'în inima Siriei', relatează AFP. 'În cadrul unei op
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în #Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este un semn pozitiv că Rusia a început să ia în considerare încheierea războiului, dar că primul pas spre acest lucru este un armistițiu începând de luni, 12 mai, relatează Reuters și AFP. Sâmbătă, Volodimir Zelenski a primit sprijinul marilor
Albanezii votează în alegerile legislative, considerate un test pe drumul spre aderarea la UE
Albanezii votează duminică în cadrul unui scrutin considerat crucial pentru visele europene ale micii țări din peninsula balcanică, în care au de ales între formațiunea prim-ministrului Edi Rama și o opoziție hotărâtă să-l înlocuiască la putere, relatează AFP. Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07.00 (05.