Verde printre cenuşă: Savana braziliană, rezistentă în faţa incendiilor

Plante care cresc din nou pe un teren carbonizat: acest spectacol ilustrează rezilienţa savanei braziliene, Cerrado, care este totuşi din ce în ce mai mult pusă la încercare de incendiile de vegetaţie, informează AFP.
În Parcul Naţional Brasilia, solul şi trunchiurile carbonizate ale unor copaci stau mărturie pentru un incendiu care a cuprins 1.470 de hectare în luna septembrie în acest sanctuar al biodiversităţii.
Capitala ţării, Brasilia, se confrunta pe atunci cu o secetă istorică, înregistrând 169 de zile fără nicio picătură de ploaie - un record.
Însă este departe de a fi un caz izolat. Anul 2024 este deja cel mai catastrofal din ultimul deceniu în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie, cu peste 240.000 de focare înregistrate în Brazilia.
Cauzate în majoritatea lor de acţiunile oamenilor, aceste incendii s-au propagat mai uşor în 2024 din cauza secetei extreme care este asociată, potrivit experţilor, cu schimbările climatice.
Însă Cerrado, cea mai bogată savană din lume prin prisma biodiversităţii, situată în sud-estul Amazoniei, este înzestrată cu mecanisme naturale care îi permit să reziste în faţa flăcărilor şi a temperaturilor ridicate.
"Cu capul în jos"
"Cerrado este o pădure cu capul în jos, o vedem foarte puţin pentru că se află sub picioarele noastre", a declarat Keiko Pellizzaro, directoarea pentru parcurile naţionale braziliene din cadrul Institutului Chico Mendes pentru conservarea biodiversităţii (ICMBio), un organism public.
Solul este "ca un burete", iar sub pământ, un sistem de rădăcini foarte profunde permite "pomparea" apei subterane, "inclusiv în timpul unei secete extreme".
La suprafaţă, scoarţa groasă a copacilor acţionează ca "o izolaţie termică", a declarat Isabel Schmidt, profesoară de ecologie la Universitatea Brasilia.
Vegetaţia poate astfel să supravieţuiască chiar şi dacă temperatura ajunge la 800 de grade Celsius din cauza flăcărilor.
Regenerare
La doar o lună după acele incendii, în urma primelor ploi, ierburi şi mici plante încep să crească din nou printre cioturi, iar copacii carbonizaţi îşi recapătă frunzele în Parcul Naţional Brasilia, o rezervaţie cu o suprafaţă de peste 40.000 de hectare.
"Chiar dacă nu ar fi plouat, tot am fi văzut o anumită rezilienţă", a dat asigurări Keiko Pellizzaro.
"Sunt uimită de această capacitate de regenerare", a declarat Priscila Erthal Risi, o voluntară de 48 de ani care participă la o operaţiune întreprinsă de ICMBio pentru ecologizarea parcului natural.
Ea seamănă seminţele unor plante autohtone, cum ar fi coada măgarului, şi ale unor arbori, precum Magonia pubescens.
Incendiul din Parcul Naţional Brasilia face obiectul unei anchete a poliţiei. La fel ca în cazul majorităţii incendiilor de vegetaţie din Brazilia, la originea acestuia este bănuită "o mână criminală", pentru a face loc câmpurilor agricole şi păşunilor.
Vegetaţia din Cerrado este obişnuită să se regenereze după incendii sporadice provocate de fulgere, a explicat Isabel Schmidt.
Dar, avertizează ea, dacă seceta extremă devine mai frecventă, acest lucru ar putea pune la încercare limitele de rezilienţă ale acestui biom (o arie geografică vastă care împărtăşeşte o climă, o faună şi o floră similare).
"Rezistenţa plantelor şi animalelor la foc a fost dobândită de-a lungul a milioane de ani, însă schimbările climatice sunt observate pe parcursul a zeci de ani. Niciun organism viu nu se poate adapta atât de rapid", a deplâns ea.
În pericol
Mai puţin celebră decât Amazonia sau Pantanal, biomurile cu care se învecinează, savana Cerrado este supranumită "Leagănul apelor" deoarece izvoarele sale alimentează importante fluvii şi straturi acvifere din America de Sud.
Însă Cerrado este în pericol: potrivit oamenilor de ştiinţă, sezonul ploios începe din ce în ce mai târziu, iar precipitaţiile au scăzut în medie cu 8% în ultimele trei decenii, reducând debitul râurilor cu 15%.
Isabel Schmidt recomandă incendii controlate pentru a curăţa vegetaţia şi a limita astfel răspândirea incendiilor nedorite.
Însă dacă situaţia va continua să se înrăutăţească, "un număr mare de ecosisteme mai sensibile ar putea să nu se mai regenereze", a avertizat ea. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Ana Alecu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis
Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai
Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office
VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)
Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',
Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită
Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut