Verde printre cenuşă: Savana braziliană, rezistentă în faţa incendiilor

Plante care cresc din nou pe un teren carbonizat: acest spectacol ilustrează rezilienţa savanei braziliene, Cerrado, care este totuşi din ce în ce mai mult pusă la încercare de incendiile de vegetaţie, informează AFP.
În Parcul Naţional Brasilia, solul şi trunchiurile carbonizate ale unor copaci stau mărturie pentru un incendiu care a cuprins 1.470 de hectare în luna septembrie în acest sanctuar al biodiversităţii.
Capitala ţării, Brasilia, se confrunta pe atunci cu o secetă istorică, înregistrând 169 de zile fără nicio picătură de ploaie - un record.
Însă este departe de a fi un caz izolat. Anul 2024 este deja cel mai catastrofal din ultimul deceniu în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie, cu peste 240.000 de focare înregistrate în Brazilia.
Cauzate în majoritatea lor de acţiunile oamenilor, aceste incendii s-au propagat mai uşor în 2024 din cauza secetei extreme care este asociată, potrivit experţilor, cu schimbările climatice.
Însă Cerrado, cea mai bogată savană din lume prin prisma biodiversităţii, situată în sud-estul Amazoniei, este înzestrată cu mecanisme naturale care îi permit să reziste în faţa flăcărilor şi a temperaturilor ridicate.
"Cu capul în jos"
"Cerrado este o pădure cu capul în jos, o vedem foarte puţin pentru că se află sub picioarele noastre", a declarat Keiko Pellizzaro, directoarea pentru parcurile naţionale braziliene din cadrul Institutului Chico Mendes pentru conservarea biodiversităţii (ICMBio), un organism public.
Solul este "ca un burete", iar sub pământ, un sistem de rădăcini foarte profunde permite "pomparea" apei subterane, "inclusiv în timpul unei secete extreme".
La suprafaţă, scoarţa groasă a copacilor acţionează ca "o izolaţie termică", a declarat Isabel Schmidt, profesoară de ecologie la Universitatea Brasilia.
Vegetaţia poate astfel să supravieţuiască chiar şi dacă temperatura ajunge la 800 de grade Celsius din cauza flăcărilor.
Regenerare
La doar o lună după acele incendii, în urma primelor ploi, ierburi şi mici plante încep să crească din nou printre cioturi, iar copacii carbonizaţi îşi recapătă frunzele în Parcul Naţional Brasilia, o rezervaţie cu o suprafaţă de peste 40.000 de hectare.
"Chiar dacă nu ar fi plouat, tot am fi văzut o anumită rezilienţă", a dat asigurări Keiko Pellizzaro.
"Sunt uimită de această capacitate de regenerare", a declarat Priscila Erthal Risi, o voluntară de 48 de ani care participă la o operaţiune întreprinsă de ICMBio pentru ecologizarea parcului natural.
Ea seamănă seminţele unor plante autohtone, cum ar fi coada măgarului, şi ale unor arbori, precum Magonia pubescens.
Incendiul din Parcul Naţional Brasilia face obiectul unei anchete a poliţiei. La fel ca în cazul majorităţii incendiilor de vegetaţie din Brazilia, la originea acestuia este bănuită "o mână criminală", pentru a face loc câmpurilor agricole şi păşunilor.
Vegetaţia din Cerrado este obişnuită să se regenereze după incendii sporadice provocate de fulgere, a explicat Isabel Schmidt.
Dar, avertizează ea, dacă seceta extremă devine mai frecventă, acest lucru ar putea pune la încercare limitele de rezilienţă ale acestui biom (o arie geografică vastă care împărtăşeşte o climă, o faună şi o floră similare).
"Rezistenţa plantelor şi animalelor la foc a fost dobândită de-a lungul a milioane de ani, însă schimbările climatice sunt observate pe parcursul a zeci de ani. Niciun organism viu nu se poate adapta atât de rapid", a deplâns ea.
În pericol
Mai puţin celebră decât Amazonia sau Pantanal, biomurile cu care se învecinează, savana Cerrado este supranumită "Leagănul apelor" deoarece izvoarele sale alimentează importante fluvii şi straturi acvifere din America de Sud.
Însă Cerrado este în pericol: potrivit oamenilor de ştiinţă, sezonul ploios începe din ce în ce mai târziu, iar precipitaţiile au scăzut în medie cu 8% în ultimele trei decenii, reducând debitul râurilor cu 15%.
Isabel Schmidt recomandă incendii controlate pentru a curăţa vegetaţia şi a limita astfel răspândirea incendiilor nedorite.
Însă dacă situaţia va continua să se înrăutăţească, "un număr mare de ecosisteme mai sensibile ar putea să nu se mai regenereze", a avertizat ea. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Ana Alecu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir
Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&
Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)
Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr
Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)
Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți
Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice
Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun
Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator
Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea
Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine
Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la