Mizele Summitului Oceanelor de la Nisa: Bani, zone de mare adâncime și parcuri marine
Liderii lumii se reunesc la Nisa începând de duminică pentru a discuta despre 'urgența' globală care amenință oceanele. Cu această ocazie, AFP a publicat un articol dedicat celor mai importante aspecte ale acestei conferințe organizate de ONU.
ONG-urile și micile state insulare speră că acest summit, care va începe luni pe Coasta de Azur, va merge dincolo de simple discursuri rostite pe o serie de teme de mare actualitate.
Arii marine (puțin) protejate
Crearea unor noi arii marine protejate (AMP) ar trebui să fie anunțată la Nisa de mai multe guverne, ceea ce ar putea să ducă la atingerea pragului de protecție de 10% la nivel mondial (contra 8,63% în prezent), potrivit cabinetului ministrului francez pentru Tranziție ecologică, Agnes Pannier-Runacher.
Comunitatea internațională și-a fixat un obiectiv de protecție de 30% până în anul 2030 (obiectivul '30x30'). Dar, în ritmul actual, acest obiectiv nu va fi atins înainte de anul 2107, potrivit organizației ecologiste Greenpeace.
Dincolo de aspectul cantitativ, protecția trebuie să fie, de asemenea, de mai bună calitate, au estimat ONG-urile, întrucât multe țări nu impun practic nicio regulă în perimetrele parcurilor lor marine, autorizând, de exemplu, pescuitul cu trauler la mare adâncime, o practică de pescuit considerată distrugătoare.
La nivel mondial, doar 2,7% din oceane beneficiază de niveluri de protecție mai mari, un procent care este de doar 0,1% în cazul apelor costiere ale Franței metropolitane.
Mare liberă
Unul dintre punctele-cheie pentru atingerea obiectivului '30x30' este ratificarea Tratatului privind mările libere, semnat de 110 state în 2023, care ar trebui să asigure o mai bună protecție a viețuitoarelor marine în apele internaționale (dincolo de 200 de mile marine - 370 de kilometri - de țărm).
Până în prezent, 32 de țări și Uniunea Europeană l-au ratificat și altele ar putea să facă acest lucru săptămâna viitoare, în contextul în care Franța spera să reunească la Nisa 60 de țări semnatare pentru a permite intrarea în vigoare a tratatului încă din anul 2026. Autoritățile de la Paris speră de acum să atingă acest număr până la sfârșitul anului 2025.
Exploatarea abisurilor oceanice
Franța ar trebui să profite de acest summit pentru a încerca să convingă un număr mai mare de țări să se alăture coaliției favorabile unui moratoriu privind exploatarea marilor funduri marine, din care fac parte doar 33 de state în prezent.
O lărgire a acestei alianțe i-ar trimite un semnal președintelui american Donald Trump, care a decis unilateral să autorizeze această practică în apele internaționale din Oceanul Pacific.
De asemenea, orice anunț pe această temă va fi monitorizat cu mare atenție odată cu apropierea următoarei reuniuni, în iulie, a Autorității Internaționale a Fundurilor Marine (AIFM), care lucrează de mai mulți ani la elaborarea unui cod minier. Acest text trebuie să stabilească regulile de extracție comercială a minereurilor mult râvnite pentru tranziția energetică, protejând în același timp fundurile marine, clasificate ca fiind 'bunuri comune ale omenirii'.
Acțiuni, nu cuvinte
În încheierea summitului, țările vor adopta Declarația de la Nisa, un text de opt pagini, negociat de mai multe luni, care îndeamnă la 'o acțiune urgentă' în privința oceanelor, dar care nu are un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.
'Cuvinte frumoase', dar 'o cochilie goală', a criticat organizația Greenpeace, în timp ce ambasadorul francez pentru oceane, Olivier Poivre d'Arvor, a lăudat declarația spunând că aceasta este 'mult mai ambițioasă' decât cea emisă la finalul precedentei conferințe pentru oceane, organizată la Lisabona, în 2022.
'Declarația finală nu este cu adevărat singurul rezultat. De fapt, este mult mai important ca guvernele să se angajeze și să vină aici pentru a spune ceea ce ele cred, în mod individual', a spus Peter Haugan, director pentru politici de mediu în cadrul Institutului de Cercertare Marină din Norvegia.
Banii contează
Protejarea oceanului planetar este 'cel mai slab finanțat' dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă formulate de Organizația Națiunilor Unite (ONU), potrivit proiectului Declarației de la Nisa.
Pentru a acoperi această întârziere, statele trebuie să pună bani pe masă, consideră Pauli Merriman de la WWF.
'Ceea ce ne lipsesc încă sunt ambiția, finanțarea și punerea în aplicare, care sunt necesare pentru a reduce decalajul... Nu este suficient ca guvernele să se prezinte la Nisa cu bune intenții', a declarat ea în fața jurnaliștilor.
Este nevoie de aproximativ 175 de miliarde de dolari (153 de miliarde de euro) pe an pentru a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă a oceanelor până în 2030, potrivit unui raport din 2022 al Forumului Economic Mondial, care a precizat că, între anii 2015 și 2019, a fost investită o sumă de doar aproape 10 miliarde de dolari în total. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: unocnice2025.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetație
Bulgaria se luptă duminică cu 236 de incendii de vegetație în timp ce trece printr-un val de caniculă, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, și așteaptă sprijinul Uniunii Europene cu echipamente aeriene de stingere a flăcărilor, a declarat șeful serviciului național de combatere a incendiilor, Alexander Djartov, relatează agenția EFE.
VIDEO Turcia a evacuat mai multe mii de persoane din cauza incendiilor de vegetație
Pompierii din Turcia se luptau cu flăcările duminică, în urma unui val de caniculă mediteraneeană, iar autoritățile au evacuat peste 3.600 de persoane în două provincii, informează Reuters. Incendiile de vegetație din provinciile sudice Mersin și Antalya, precum și din provincia centrală Usak au fost, în cea mai mare parte, a
Grecia / Peste o mie de hectare, pârjolite într-un incendiu forestier în regiunea Peloponez
Pompierii greci luptau joi pentru cea de-a treia zi consecutivă cu un incendiu de pădure declanșat în regiunea Peloponez (sud-vestul Greciei), care a devastat până acum ''1.145 de hectare de teren'', potrivit serviciului european Copernicus, informează AFP. Peste 350 de pompieri asistați de 75 de vehicule, 15 bombardiere de apă și 1
Două decese, locuințe distruse în urma unui incendiu masiv de vegetație în Cipru
Două persoane și-au pierdut viața și sute de locuitori au fost evacuați după ce un incendiu masiv de vegetație a devastat regiuni din sudul Ciprului, distrugând locuințe și punând în pericol comunități întregi pe fundalul unui val intens de caniculă, informează Reuters. Cel puțin 100 de kilometri pătrați au fost pârjoliți în
10 decese și 14 răniți în incendiile de vegetație din centrul Turciei
Zece pompieri și-au pierdut viața și alți 14 au fost răniți în timp ce luptau să stingă un incendiu de vegetație izbucnit în provincia Eskisehir, din centrul Turciei, a spus miercuri ministrul pentru Agricultură și Păduri, Ibrahim Yumakli, potrivit Reuters. Pompierii și echipele de salvatori depun eforturi încă de marți pentru a limita un inc
Valul de căldură se intensifică în Grecia, iar lipsa apei a devenit o sursă de îngrijorare
Valul de căldură din Grecia s-a intensificat miercuri și se așteaptă să se agraveze și mai mult joi, conform prognozelor meteo, temperaturile locale apropiindu-se deja de 45°C marți, transmite AFP. Lipsa ploilor și căldura provoacă, de asemenea, o secetă și o penurie de apă care alarmează autoritățile. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a
Cinci decese în Italia în contextul unui val de caniculă care a paralizat zone din sudul Europei
Cinci decese s-au înregistrat în Italia din cauza căldurii extreme care afectează în continuare regiuni din sudul Europei, informează DPA. Miercuri până la ora 10:00 (08:00 GMT), temperaturile depășiseră deja 30 de grade Celsius în Sicilia. Turcia și Grecia se confruntă de asemenea cu temperaturi ri
Nou val de caniculă în Grecia, autoritățile au suspendat munca în aer liber
Ministerul Muncii din Grecia a suspendat marți munca în aer liber în mai multe regiuni din cauza temperaturilor care ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius în această țară, informează AFP. Din cauza ''temperaturilor și a nivelurilor de disconfort deosebit de ridicate'', munca în exterior a fost interzisă marți
Islanda/ Ceață vulcanică și poluare după erupția unui vulcan
O ceață vulcanică și o puternică poluare a aerului persistau luni în Islanda după erupția de miercuri a unui vulcan din peninsula Reykjanes, provenind de la două cratere rămase active, au indicat autoritățile islandeze, informează luni AFP. 'Zone întinse din țară sunt complet acoperite de ceață', a declarat pentru AFP Hlynu
Două noi arii marine protejate vor fi create în Grecia
Grecia va înființa două noi arii marine protejate, a anunțat luni guvernul de la Atena, care va respecta astfel promisiunea făcută în cadrul celei de-a treia conferințe ONU asupra oceanelor ce a avut loc în luna iunie, transmite AFP. 'Astăzi ne ținem această promisiune prin înființarea a două noi Parcuri Naționale M
Furtunile lovesc sudul Chinei continentale după trecerea taifunului Wipha
Furtunile s-au revărsat luni asupra zonelor sudice din China continentală determinând emiterea unor avertizări de viituri și alunecări de teren la o zi după ce taifunul Wipha s-a abătut asupra Hong Kong-ului. Ploile torențiale au afectat orașele Yangjiang, Zhanjiang și Maoming, din provincia Guangdong, sudul Chinei, după ce furtuna a atins uscatul duminică seară, infor
Inundații în Texas / Numărul dispăruților a fost revizuit în scădere
Autoritățile din Texas au revizuit în scădere numărul persoanelor date dispărute în urma inundațiilor catastrofale survenite la începutul lunii iulie, precizând că vor continua căutările pentru găsirea a trei persoane în zona cea mai grav afectată, informează AFP. Comitatul Kerr, epicentrul inundațiilor, ''confirmă că trei
Iran: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în nordul țării
Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a lovit duminică dimineață provincia Golestan din nordul Iranului, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), transmite Reuters. Seismul s-a produs la orele 01:07 (sâmbătă, 21:37 GMT), la o adâncime de șapte kilometri. Epicentrul a fost localizat la 36 de kilometri sud-sud-vest de orașul
Două râuri gigantice ce curgeau la suprafața Antacticii în urmă cu 80 de milioane de ani, descoperite sub gheață
Oamenii de știință au descoperit albiile a două râuri gigantice în Antarctica, un peisaj pierdut de mult timp, care a fost conservat sub calota glaciară antarctică timp de 30 de milioane de ani, conform unui studiu publicat la 11 iulie în revista Nature Geoscience, transmite Li
Pagube majore în sudul Franței în urma unui incendiu de amploare
Un incendiu forestier de amploare a provocat pagube majore în sudul Franței, peste 1000 de pompieri luptând cu flăcările din jurul orașului portuar Martigues de lângă Marsilia, informează dpa vineri. Focul a cuprins 240 de hectare și s-a extins extrem de rapid, potrivit serviciului local de pompieri. În prezent, cea mai