logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Biodiversitatea, pe picior de egalitate cu schimbările climatice, are nevoie de 'mai multe fonduri', afirmă preşedintele COP16

Image

Conferinţa ONU privind biodiversitatea (COP16), în curs de desfăşurare la Cali, în Columbia, a reuşit deja să pună criza naturii pe "picior de egalitate" cu criza climatică, a salutat preşedintele acesteia într-un interviu acordat AFP, făcând apel la ţările bogate să-şi sporească ajutorul financiar pentru restul lumii.

"Am atins deja un prim obiectiv, care a fost să ridicăm profilul politic al COP privind biodiversitatea (...), să-l punem pe picior de egalitate cu problema climei", a declarat Susana Muhamad, preşedintele columbian al COP16 pentru biodiversitate, cel mai mare organizat vreodată, cu o prezenţă de 23.000 de persoane.

A 16-a conferinţă a ONU privind biodiversitatea se desfăşoară cu un an înainte de COP30 pe tema climei, care va avea loc tot în America Latină, în Brazilia, ţară vecină foarte influentă în negocierile de la Cali.

COP privind biodiversitatea au rămas mult timp în umbra conferinţelor climatice, în pofida apelurilor repetate formulate de oamenii de ştiinţă şi de societatea civilă de a conduce lupta împotriva acestor două crize care ameninţă planeta şi prosperitatea umanităţii.

Însă Acordul Kunming-Montreal, care a stabilit la COP15 o foaie de parcurs globală pentru a stopa distrugerea naturii până în 2030, a început să schimbe situaţia. Unul dintre textele aflate în curs de negociere la Cali vizează conectarea lucrărilor din cadrul diferitelor COP, în special prin asigurarea faptului că lupta împotriva încălzirii globale nu se face în detrimentul florei şi faunei.

Lucrările COP16, responsabilă cu stimularea implementării timide a obiectivelor pentru 2030 printr-o serie de decizii până la 1 noiembrie, se poticnesc totuşi din cauza impasului financiar recurent dintre Nord şi Sud.

Ţările în curs de dezvoltare solicită crearea unui nou fond autonom pentru a primi ajutorul datorat de ţările bogate pentru biodiversitate. Ele sunt nemulţumite de mecanismul financiar creat la COP15, pe care îl consideră dificil de accesat şi prea influenţat în guvernanţa sa de către ţările bogate.

Acest "fond-cadru mondial pentru biodiversitate", o subdiviziune a Fondului Global de Mediu (GEF), este cu siguranţă o soluţie "temporară", dar are meritul de a fi "operaţional", a declarat Susana Muhamad, responsabilă cu deblocarea negocierilor până la 1 noiembrie.

La COP15, "nu am decis doar să creăm acest fond, ci l-am creat - el este operaţional, distribuie resurse", a subliniat ea.

El "are nevoie însă de mai multe fonduri" şi "am spus întotdeauna că este o soluţie temporară", a adăugat ministrul columbian al Mediului, făcând apel la o reformă a GEF şi a sistemului financiar mondial.

Pentru a derula negocierile, "ar fi util ca ţările dezvoltate să îşi multiplice mesajele care indică faptul că vor atinge obiectivul de finanţare a dezvoltării", a spus ea.

Fondul cadru a primit până în prezent doar aproximativ 250 de milioane de dolari. Iar miile de participanţi la COP16, care asudă între două săli de negocieri, în atmosfera tropicală a centrului de conferinţe, discută pe tema zvonurilor despre anunţurile de donaţii din ţările bogate, notează AFP.

La COP15, ţările dezvoltate s-au angajat să ofere 20 de miliarde de dolari pe an pentru biodiversitate până în 2025 şi 30 de miliarde de dolari până în 2030.

În 2022, se ajunsese la 15,4 miliarde, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Chiar dacă cea mai mare parte a ajutorului din ţările bogate nu trece prin acest fond tânăr, el are o importanţă simbolică crucială pentru ţările în curs de dezvoltare.

Preşedintele COP16 a cerut ţărilor să depăşească "tensiunile" şi să nu "piardă ocazia" de a ajunge la acorduri pentru a salva natura înainte de a fi prea târziu.

"Toate ingredientele pentru supă sunt acolo şi putem lua două decizii: începem să gătim sau spunem că avem nevoie de mai multe ingrediente", a declarat Muhamad, intervievată de AFP într-o sală în care conduce consultări bilaterale cu ţările.

Cea de-a 16-a conferinţă a părţilor Naţiunilor Unite pentru biodiversitate (COP16), la care participă delegaţii din cele 196 de ţări membre (fără SUA) ai Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Diversitatea Biologică (CBD), se desfăşoară în oraşul columbian Cali în perioada 21 octombrie - 1 noiembrie. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 52

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 13-05-2025 18:50

BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor

Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf

Planeta 13-05-2025 14:43

Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k

Planeta 12-05-2025 15:46

Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor

Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători

Planeta 12-05-2025 14:51

Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni

Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr

Planeta 12-05-2025 09:57

Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător

Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons

Planeta 11-05-2025 16:23

Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu

Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a

Planeta 11-05-2025 12:24

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz

Planeta 02-05-2025 17:02

Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile

Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis

Planeta 02-05-2025 12:30

Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai

Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office

Planeta 01-05-2025 04:38

VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',

Planeta 29-04-2025 19:02

Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită

Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut