logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

10 greșeli de evitat în obținerea vinului de casă din must de la Jidvei

Image

Obținerea celui mai bun vin de casă este dezideratul fiecărui gospodar. Compania Jidvei vine în sprijinul celor care își doresc un vin de casă 100% natural, sănătos și savuros, oferindu-se posibilitatea a-și produce vinul de casă din must provenit de la struguri de calitate din soiuri nobile – Fetească Regală cu Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, sau, în cazul mustului roze, din soiurile Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Shiraz.

Ca în fiecare an, specialiștii companiei Jidvei vin cu sfaturi utile pentru gospodarii care care fac vin de casă. Au mai rămas puține zile până la finalizarea campaniei “Vin de casă din must de la Jidvei.Termenul limită de comandă este 1 septembrie, iar comanda se poate face completând online formularul de pe www.mustdejidvei.ro sau sunând la 0755.706.000 (număr cu tarif normal). Comanda minimă este de 100 de kilograme, iar prețul mustului este de 4,5 lei/kg, cu TVA inclus.

Pentru cantitățile de peste 250 de kilograme se asigură transport gratuit la adresa de comandă. În acest an, campania ”Vin de casă din must de la Jidvei” se desfășoară în localități din județele: Alba, Sibiu, Mureș, Cluj, Brașov, Hunedoara, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Harghita, Covasna, Prahova (până la Câmpina), Gorj, Dambovița, Neamț, București și Ilfov.

 

Iată care sunt cele mai frecvente 10 erori pe care trebuie să le evitați dacă faceți vin de casă în această toamnă:

 

Greșeala nr.1: Nu se dă atenția cuvenită curățeniei vaselor și ustensilelor folosite

Cu o vastă experiență în obținerea unora dintre cele mai apreciate și mai premiate vinuri din România, inginerul Ioan Buia, directorul de vinficație al Complexului Jidvei obișnuiește mereu să spună că ”vinul=curățenie”. ”Odată cu primirea mustului trebuie să ne îngrijim să îl punem în vase curate. Un lucru foarte important este ca tot ce folosim – furtune, pâlnii, recipiente, să fie foarte bine curățate și întreținute. Murdăria este un mare dușman al mustului și mai apoi al vinului”, explică ing. Ioan Buia.

De precizat că dacă se folosesc vase din lemn, la care contactul cu aerul este mare, nivelul maxim de calitate pentru vinul de casă se atinge în cel mult două luni, referindu-ne la o cantitate de 100 de kilograme de must pus la fermentat. ”După aceea, se recomandă să se treacă totul în vase de sticlă și la aceste vase se poate pune o pâlnie de fermentare ce păstrează vinul pe plin și chiar la oscilații mici de temperatură, rămâne fără contactul cu aerul”, explică ing. Buia. Dacă se folosesc butoaie de plastic, este obligatoriu ca acestea să fie din plastic alimentar și să nu fi conținut înainte substanțe cu miros puternic sau care să fi lăsat reziduuri ce nu au putut fi îndepărtate la curățare.

 

Greșeala nr.2: Vinul se produce într-un spațiu necorespunzător

Încăperea în care punem la fermentare mustul trebuie să fie curată, aerisită, o încăpere în care să nu fie mirosuri de mucegai, de murături sau alte legume. ”Trebuie să fie o încăpere curată, unde temperatura să nu depășescă 20 de grade Celsius pe perioada fermentației alcoolice, iar apoi, pentru păstrarea vinului, undeva la 10-14 grade Celsius este temperatura recomandată”, explică inginerul Ioan Buia de la Jidvei.

 

 

Greșeala nr.3: Nu se respectă setul de instrucțiuni primite împreună cu mustul, în special recomandările pentru folosirea drojdiilor naturale

Mustul de la Jidvei vine însoțit de instrucțiuni privind modul de administrarea a drojdiilor pe care gospodarii le primesc la livrarea cantității comandate. ”Trebuie respectate atent temperatura de hidratarea a drojdiilor, perioada de hidratare a lor, apoi perioadele de dezvoltare și nu în ultimul rând un lucru impornat – ca diferența dintre temperatura drojdiei și temperatura mustului să nu fie mai mare de 10 grade Celsius”, explică directorul Complexului de Vinificație Jidvei.

 

Greșeala nr.4: Nu se urmărește fermentația vinului de casă

În perioada fermentației alcoolice se recomandă urmărirea procesului, să se observe modul în care mustul fermentează. ”Se ascultă zgomotul din timpul fermentației. Se va acorda atenție ca spuma să nu dea pe jos, să i se lase un gol de fermentare potrivit, astfel încât mustul să poată fermenta liniștit. Se poate și gusta mustul pentru a vedea dacă fermentează, dacă e dulce, sec etc”, spune ing. Buia.

 

Greșeala nr.5: Nu se dă atenție startului fermentației

”Fermentația alcoolică trebuie să înceapă de a doua zi. Imediat după introducerea drojdiilor, este o perioadă de incubare, o perioadă în care nu se aude nimic, dar de a doua zi trebuie să se observe puțină spumă, bule. Mai târziu apare și acel mic zgomot”, explică inginerul de la Jidvei.

De subliniat că pentru procesul de fermentare, temperatura este foarte importantă. În funcție de acest aspect pot apărea situații în care vinul fie fermentează prea repede, fie prea încet, fie nu fermentează deloc. Perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni – nu mai mult. În general, temperatura optimă de fermentare este de 15-20°C. La o temperatură mai mică de 15°C, procesul de fermentație se desfășoară cu dificultate, iar la 10°C acesta poate să dureze mai mult de două-trei luni.

 

Greșeala nr.6: Se adaugă dioxid de sulf după primirea mustului

De-a lungul anilor, nu puțini au fost gospodarii care imediat după primirea mustului de la Jidvei au adăugat în el dioxid de sulf. ”Este o greșeală mare. Nu trebuie să se introducă nimic. Mustul de la Jidvei este limpezit, este pregătit să poată fermenta în condiții bune. Totodată, uneori se introduce dioxid de sulf în timpul fermentației alcoolice, ceea ce nu este recomandat deloc”, punctează ing. Ioan Buia greșelile legate de adăugarea dioxidului de sulf la momente ”periculoase” din procesul de vinificație.

 

Greșeala nr.7: Se lasă vasul ”pe gol”

După terminarea fermentației alcoolice trebuie să se urmărească ca vasele să fie cât mai pline. Dacă mustul fermenează într-un vas mai mare, este bine ca vinul, după terminarea fermentației, să fie tras în două vase – unul pe plin și un al doilea din care se bea sau în care se așteaptă limpezirea pentru consum. ”Unul dintre marii dușmani ai vinului este aerul, mai exact menținerea vasului pe gol. Dacă vinul este ținut pe gol el va primi aer și va primi un gust și un miros de aerisit. Nu trebuie ținut vasul pe gol după terminarea fermentației alcoolice, respectiv după perioada de limpezire”, explică ing. Buia.

 

Greșeala nr.8: Se adaugă prea mult zahăr

Mustul de la Jidvei vine cu un conținut de minim 180 de grame de zahăr la kilogram, ceea ce face ca vinul obținut să aibă în jur de 11-12 volume la sută alcool. Este un nivel optim, apreciază ing. Ioan Buia, care nu recomandă adăugarea zahărului pentru a crește nivelul conținutului de alcool sau pentru a face vinul să țină mai mult: ”Vinul de casă din must de la Jidvei este un vin în folosul sănătății, care se consumă pentru sănătate. De aceea, eu nu recomand să se introducă niciun gram de zahăr. Cine vrea să introducă zahăr, poate face acest lucru, însă să nu depășească maxim 100-200 de grame de zahăr la 10 litri. Cine vrea. Acest vin este pentru sănătate, se consumă în primul an, nu este un vin care se ține ani de zile. Se bea proaspăt, cu arome primare de fermentare care nu necesită intervenții, ceea ce este în favoarea sănătății”.

 

Greșeala nr.9: Fermentația alcoolică este prelungită

În mod normal, un proces de fermentație alcoolică durează aproximativ 10 până la 15 zile, iar lâncezirea în fermentare nu duce la bine, spune ing. Buia. ”Dacă vrei să ai un vin sănătos, un vin bun, atunci tragerea de pe drojdie se poate face la circa 10-15 zile de la terminarea fermentației alcoolice tumultoase. Mustul mai fermentează liniștit după cele 10 zile. La tragerea de pe drojdie se recomandă să se introducă o cantitate mică de dioxid de sulf, aproximativ - la 100 de litri, circa 70 ml de dioxid de sulf. Este un rău necesar, dar cât este administrat înțelept, este în folosul vinului și al sănătății omului”, explică inginerul Ioan Buia.

 

Greșeala nr.10: Se grăbește limpezirea vinului de casă

Dacă se dorește consumul unui vin de casă perfect limpede, atunci este nevoie de răbdare. ”Trebuie să aștepți până vinul se limpezește. Eu nu recomand pentru vinul de casă niciun fel de substanțe, nici bentonită, nimic pentru limpezire. Vinul ar trebui să se limpezească după terminarea fermentației alcoolice, la aproximativ o lună, el ar trebui să fie limpede”, spune ing. Ioan Buia.

 

În final, nu putem decât să vă urăm ca și în acest an să vă bucurați de cel mai bun vin de casă obținut din mustul de la Jidvei. Vă reamintim că tehnologii Jidvei vă stau la dispoziție cu sfaturi legate de eventualele probleme pe care le întâmpinați. Puteți contacta specialiștii companiei pe www.mustdejidvei.ro sau puteți suna la telefon 0755.706.000 (număr cu tarif normal).

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Business OTS

Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!

25-04-2025 08:39

6 criterii pentru care este bine să apelați la un profesionist atunci când doriți să faceți Instalare Windows

Să faci Instalare Windows este o sarcină aparent simplă, însă complexitatea acestui proces este adesea subestimată. Într-o eră în care tehnologia joacă un rol central în viața noastră de zi cu zi, atât acasă, cât și la locul de muncă, instalarea corectă a unui sistem de operare devine esențială. A apela la un specialist în domeniu pentru instalare Windows este o decizie înțeleaptă, având în vedere numeroasele riscuri și provocări care pot apărea în acest proces.

25-04-2025 08:29

Asociația Educație în Securitate Cibernetică se implică activ în prevenirea violenței în mediul digital

  Asociația Educație în Securitate Cibernetică se implică activ în prevenirea violenței în mediul digital   Platforma CyberSkill.ro este integrată ca instrument complementar în cadrul proiectului PROTECT – Program de prevenire a violenței în mediul digital, derulat în județele Ilfov și Covasna de Asociația Educație în Securitate Cibernetică. Proiectul face parte din programul național SAVE –

24-04-2025 13:43

Speakeri de top din companii globale precum The Coca-Cola Company, Microsoft sau Meta urcă pe scenele Bucharest Tech Week pentru a împărtăși bune practici în business, inovație și tehnologie

Parte din festivalul Bucharest Tech Week, seria celor cinci Business Summits va avea loc în perioada 16 – 20 iunie 2025 la NORD Events Center by Globalworth și va reuni peste 60 de speakeri locali și internaționali. Experți cu reputație globală vor urca pe scenă pentru a împărtăși, în fața unei audiențe formate din peste 1500 de profesioniști din mediul de business, perspective actuale și bune practici din domenii precum inovație, inteligență artificială, arhitectură software, resurse umane și codare AI. Sesiunile vor avea un format interactiv, oferind participanților oportunitatea de a învăța direct de la unii dintre cei mai influenți specialiști din industrie. Business Summit-urile debutează luni, 16 iunie, cu Innovation Summit,

24-04-2025 12:03

Tchibo Brands România își mută biroul în Business Garden Bucharest

  Vastint România, parte a Grupului VASTINT, o companie internațională cu peste 35 de ani de experiență în domeniul imobiliar, a încheiat un nou contract de închiriere cu Tchibo Brands România, care își relochează sediul în Business Garden Bucharest, Cladirea A, etajul 4, ocupând un spațiu de 1.130 mp. Tchibo a intrat pe piața din România în 1997, an în care au fost r

24-04-2025 11:11

Siguranţă şi transparenţă pe piaţa auto - De ce verificarea VIN-ului este esenţială

Achiziționarea unei mașini este adesea o investiție semnificativă, fie că este vorba despre prima ta mașină sau un upgrade, iar este esențial să iei o decizie informată. Această decizie trebuie să fie bazată pe soluții concrete și verificabile. Un pas crucial pe care orice șofer ar trebui să-l facă este să verifice istoricul auto al vehiculului pentru a evita eventualele probleme. Acest lucru se poate face rapid și eficient prin seria VIN mașina, un cod unic care oferă acces la informații esențiale despre trecutul automobilului — de la kilometraj și accidente până la istoricul de service. Ce reprezintă istoricul unei mașini?

24-04-2025 11:03

InvestWin a înregistrat aproape 17.000 de vizitatori unici în doar două luni și confirmă nevoia de informații financiare clare și adaptate

Comunicat de presă   București, 24 aprilie 2025 — Lansat pe 7 februarie, InvestWin.ro a reușit să atragă aproximativ 17.000 de vizitatori unici, demonstrând că interesul românilor pentru informații financiare este real și în creștere. Proiectul aduce o abordare modernă, independentă și accesibilă pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine cum să-și gestioneze banii și să investească în mod responsabil.

24-04-2025 08:29

5 situații în care te poate ajuta să discuți cu un psihoterapeut

La suprafață s-ar putea să îți spui că există soluții rapide pentru fiecare criză emoțională, așa că poate îți încerci norocul cu câteva citate motivaționale sau te bazezi pe un grup de prieteni care îți oferă susținere. Cu toate acestea, există momente când ai nevoie de mai mult decât atât, iar într-un mediu profesional vei găsi o conexiune profundă, în care ești ascultat cu adevărat, fără judecată și ai șansa de a explora în siguranță ce te apasă.    Discuția cu un psihoterapeut poate fi exact sprijinul de care ai nevoie ca să găsești claritate în haos, sens în confuzie și resurse neștiute în tine însuți. Citește mai departe pentru a vedea câteva situații în care îți va fi de folos să discuți cu un psihoterapeut și apoi programeaza-te la cabinetul Alexandrei Gherghe.

24-04-2025 08:24

Viitorul construcțiilor se scrie la INNOCONSTRUCT 2025

8-9 mai 2025 | Nord Events Center by Globalworth | București   Digitalizarea și sustenabilitatea nu mai sunt opțiuni. Sunt direcții. Iar INNOCONSTRUCT 2025 este busola care arată drumul. Într-o lume a provocărilor fără precedent și a ritmurilor tehnologice accelerate, România devine, pentru două zile, scena principală a celor mai avansate idei, soluții și oameni care transformă industria construcțiilor. „Industria construcțiilor are nevoie de un nou limbaj &nda

24-04-2025 08:20

România a intrat în spirala de deficit bugetar. De la 2,3% în primul trimestru la o țintă imposibilă sub 9%

În primele trei luni ale anului 2025, România a înregistrat un deficit bugetar de aproximativ 2,3% din PIB, echivalentul a circa 44 de miliarde de lei, depășind ușor nivelul de 2,06% consemnat în același interval din 2024. Deficitul bugetar înseamnă că guvernul cheltuie mai mult decât încasează, iar diferența trebuie acoperită prin împrumuturi. Comparativ, deficitul cash pentru întregul an 2024 a atins 8,65% din PIB, iar conform metodologiei ESA, s-a situat la un record de 9,3%, poziționând România pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul dezechilibrelor fiscale.

23-04-2025 14:56

5 avantaje ale utilizării lemnului rindeluit în proiectele de construcții

  Într-o lume a construcțiilor unde materialele tradiționale și moderne se întrepătrund, lemnul rindeluit a câștigat teren datorită avantajelor sale incontestabile. Fie că ești în mijlocul unui proiect ambițios sau doar te gândești la îmbunătățiri aduse locuinței tale, alegerea materialelor potrivite este esențială pentru durabilitate și estetică. Lemnul rindeluit nu doar că adaugă un plus de valoare vizuală proiectului tău, dar oferă și numeroase alte beneficii pragmatice, de la versatilitate la eficiență energetică. Descoperă în continuare cele cinci avantaje principale și motivele pentru care lemnul rindeluit ar trebui să fie în topul opțiunilor tale pentru orice proiect de construcție!

23-04-2025 14:33

Top 6 sfaturi pentru a maximiza spațiul disponibil în combina ta frigorifică

  Folosirea inteligentă a spațiului din combină poate face diferența dintre un frigider ordonat și unul în care nu mai găsești nimic. Dacă te lovești mereu de rafturi aglomerate sau pierzi timp căutând ingredientele, e clar că ai nevoie de un plan mai bun de organizare. În acest articol, vei afla cum să profiți la maximum de spațiul disponibil și să ai un frigider care arată bine și funcționează perfect. Găsești 6 sfaturi simple și rapide care te vor ajuta să păstrezi ordinea și să-ți menții alimentele proaspete mai mult timp.   Cuprins Configurația optimă pentru alimentele ușor perisabile Aranj

23-04-2025 14:26

Istoria stilului baroc și cum să o aplici în designul dormitorului tău

  Stilul baroc, cunoscut pentru opulența și eleganța sa desăvârșită, a captivat imaginația multor generații și continuă să inspire designul interior modern. Originar din secolul al XVII-lea, acest stil artistic și arhitectural se caracterizează prin detalii somptuoase, ornamente îndrăznețe și contrast magnifice. Transformarea dormitorului tău într-un sanctuar baroc nu numai că adaugă un aer de rafinament, dar îți oferă și o legătură tangibilă cu istoria bogată a perioadei respective. În acest articol, vei descoperi secretele stilului baroc și vei învăța cum să le aplici în designul dormitorului tău, de la alegerea culorilor și materialelor potrivite la integrarea elementelor decorative clasice. Află cum să îmbini tradiția cu modernitatea pentru a crea un spațiu care îmbină confortul cu rafinamentul, in

23-04-2025 13:30

INTERSPORT deschide un nou magazin în MALL MOLDOVA, Iași – un concept modern dedicat pasionaților de sport

  INTERSPORT, lider global în retailul de articole sportive, anunță deschiderea oficială a celui de-al treilea magazin din Iași, în noul MALL MOLDOVA, pe data de 17 aprilie 2025, odată cu inaugurarea centrului comercial. Acesta devine astfel cel de-al 38-lea magazin din rețeaua națională INTERSPORT. Situat la parterul Mall Moldova, noul magazin se întinde pe o suprafață generoasă de 720 mp și propune o experiență de shopping completă, adaptată stilului de viață activ al clienților de astăzi. Magazinul se deschide într-un format de tip “NEW CONCEPT STORE”, care aduce o abordar

23-04-2025 13:27

Transport marfă Germania: Conexiunea logistică esențială pentru afaceri puternice

    Într-o lume în continuă mișcare, eficiența și fiabilitatea transportului de marfă sunt esențiale pentru orice afacere cu viziune. Germania, principalul partener comercial al României, joacă un rol esențial în exporturile și importurile realizate de companiile românești. Iar în acest context, Raben Group oferă o soluție de transport marfă Germania rapidă, sigură și complet adaptabilă, devenind un pilon logistic pentru companiile care doresc să-și extindă operațiunile peste graniță. Germania – destinație strategică pentru

23-04-2025 11:46

ATEN UC3310 - singura matrice pentru camere UVC de pe piață cu comutare flexibilă între 2 camere USB 4K

  București, 23 aprilie 2025 – Pe măsură ce ședințele și conferințele evoluează în spații de lucru modernizate, necesitatea unor aplicații versatile, precum posibilitatea de a comuta fără întreruperi între 2 intrări UVC către HDMI, este tot mai mare. CAMLIVE MX optimizează experiența de meeting și conferință, funcționând ca o matrice audio-video cu o compatibilitate extinsă și un suport variat. UC3310 se remarcă drept singura matrice pentru camere UVC de pe piață care permite comutarea flexibilă între 2 camere USB (4K@30) pentru o claritate vizuală HDMI optimă.

23-04-2025 10:31

Naționala jurnaliștilor români va participa la European Media Cup de la Chișinău

Naționala de fotbal a jurnaliștilor români va participa la European Media Cup, competiție internațională care va avea loc la începutul lunii mai, la Arena FMF din parcul La Izvor, din Chișinău (R. Moldova). Ziariștii tricolori vor lua parte la acest spectacol fotbalistic alături din colegii de breaslă din Polonia, Ungaria, Israel, Armenia, Georgia, Azerbaidjan și Moldova. Până acum naționala de fotbal a jurnaliștilor români a ocupat de două ori locul 2 și o dată locul 3 la European Cup Media din Republica Modova

23-04-2025 10:28

ARIR: Dezbatere structurată – Lansarea Ghidului practic pentru echilibru de gen în conducerea companiilor listate

  București, 23 aprilie 2025 – ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relația cu Investitorii în România, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbaț

23-04-2025 10:19

Taxa pentru afișaj în scop de reclamă și publicitate

Taxa pentru afisaj în scop de reclamă și publicitate este plătită de către utilizatorul final al unui panou/afişaj sau a unei structuri de afişaj pentru reclamă şi publicitate și este calculată anual prin înmulțirea numărului de metri pătrați sau a fracțiunii de metru pătrat a suprafeței afișajului, cu suma stabilită conform Anexei 4 Cap. II din HCL 412/2024 pentru stabilirea impozitelor şi taxelor la nivelul municipiului Constanţa în anul 2025.  

23-04-2025 08:52

Ce măsuri poți lua pentru a crește siguranța la birou

Siguranța la birou este un subiect care, deși nu pare mereu presant, poate influența radical productivitatea. Chiar și într-un spațiu modern, dotat cu tehnologie de ultimă generație, există vulnerabilități care pot fi prevenite prin măsuri simple. Ai nevoie de un mediu în care să lucrezi fără griji, să colaborezi cu echipa fără teama unui accident și să te bucuri de fiecare proiect. Citește mai departe pentru a vedea ce măsuri poți lua.   Mediul spațiului de lucru Un spațiu de lucru bine iluminat reduce riscul de accidente, pentru că oricine poate observa mai ușor obstacolele sau potențialele zone periculoase. În plus, contează și calitatea aerului. Un sistem de ventilație eficient și plantele de interior duc la o atmosferă sănătoasă, ținând la distanță oboseala și problemele respiratorii.    Verifică periodic starea cablurilor și a prizei, dar și eventuale

23-04-2025 08:46

5 destinații perfecte pentru o escapadă de weekend lângă București

  Vrei să scapi de aglomerația Bucureștiului și să te bucuri de un weekend relaxant sau plin de aventură? Nu trebuie să mergi prea departe! Îți propunem cinci destinații perfecte, toate la o distanță de maxim 2-3 ore cu mașina, care îți oferă peisaje superbe, istorie fascinantă și activități pe gustul tău. Pregătește-ți bagajul și hai să explorăm împreună! 1. Lacul Snagov - oază de liniște și mister La doar 25-30 de kilometri nord de București, Lacul Snagov te așteaptă cu apele sale calme și pădurea care îl înconjoară ca o ramă verde. Este locul ideal dacă îți dorești