logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#insulina100/ Diabetul, scurtă istorie a acestei afecţiuni mortale până acum un secol

Image

Diabetul apare atunci când organismul nu produce suficient de multă insulină sau nu răspunde la insulină în mod normal, ambele situaţii conducând la acumulări de glucoză în sânge.

Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să folosească glucoza ca sursă de energie. Când secreţia de insulină este insuficientă sau când insulina nu-şi îndeplineşte rolul în organism apare boala denumită diabet. Diabetul poate fi ţinut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei şi a greutăţii şi prin exerciţii fizice, ca supliment al tratamentului medical, conform portalului de ştiri şi informaţii medicale medicalnewstoday.com.

Până acum un secol, diabetul de tipul 1 era o boală care provoca moartea în interval de timp de câteva luni sau chiar săptămâni. Descoperirea şi introducerea insulinei ca tratament a schimbat acest pronostic nefast inevitabil pentru pacienţi.

În 1936, medicul britanic Sir Harold Percival Himsworth a publicat o lucrare ştiinţifică în care diferenţia între diabetul de tipul I şi diabetul de tipul II. El a teoretizat faptul că numeroşi oameni se confruntă cu o rezistenţă la insulină şi nu cu o deficienţă a acestui hormon. Rezistenţa la insulină este unul dintre factorii care conduc la apariţia diabetului de tipul II.

 


Sursa foto: www.stjohnswoodmemories.org.uk

 

Când o persoană are rezistenţă la insulină, celulele din organism îşi pierd sensibilitatea faţă de insulină şi astfel scade permeabilitatea membranei celulare faţă de glucoză, care rămâne la un nivel ridicat în sânge. Ca reacţie la acest fenomen, pancreasul îşi suplimentează producţia de insulină, iar când acest lucru se întâmplă de-a lungul unei perioade mari de timp, pancreasul este afectat.

Nici în prezent nu există un tratament care să elimine diabetul, însă noile medicamente şi înţelegerea mecanismelor care declanşează această maladie au făcut ca bolnavii de diabet să poată duce vieţi aproape normale.

Istoria diabetului şi a tratamentelor folosite iniţial este esenţială pentru a înţelege importanţa descoperirii insulinei, de la care se împlinesc anul acesta 100 de ani.

În urmă cu 3000 de ani, vechii egipteni menţionau o boală care corespunde foarte bine diabetului de tipul 1. Printre manifestările acestei boli, urinarea frecventă, sete şi pierderi în greutate. Egiptenii recomandau diete pe bază de cereale integrale pentru a reduce din simptome.

În India Antică oamenii au descoperit că pot apela la furnici pentru a testa această boală. Furnicile erau puse în apropierea unui recipient cu urină de la persoana care era bolnavă. Dacă furnicile se adunau în jurul recipientului, acest lucru reprezenta un semn că în urină se află niveluri ridicate de zahăr. Indienii numeau această boală "madhumeha", care s-ar traduce drept "urină de miere" sau "urină dulce".

Prima menţiune a termenului "diabet" provine din secolul III î.Hr, de la Apollonius din Memphis.

În timp, medicii eleni au ajuns să distingă între două tipuri de diabet, diabetul mellitus (zaharat) şi diabetul insipidus (insipid). Diabetul insipid nu are o legătură cu diabetul zaharat. Chiar dacă are ca simptome starea de sete şi urinarea frecventă, el nu afectează capacitatea organismului de a produce sau de a folosi insulina. Diabetul insipid este rezultatul unei probleme cu un hormon denumit vasopresină, produs de glanda pituitară.

Termenul diabet provine din limba greacă, unde înseamnă "a sifona" sau "a trece prin", iar termenul "mellitus" înseamnă în limba latină "miere" sau "dulce".

Medicul roman Galenus (secolul II d.Hr., considerat ultimul mare medic al Antichităţii) menţiona diabetul dar nota că nu a întâlnit decât doi oameni cu această boală, ceea ce sugerează că era o afecţiune mult mai rară atunci decât este acum.

Până în secolul V d.Hr., oamenii din India şi China au înţeles că există o diferenţă între diabetul de tipul I şi diabetul de tipul II. Ei au observat că diabetul de tipul II este mai comun la oameni bogaţi, supraponderali, ceea ce implica faptul că, de obicei, bolnavii cu diabet de tipul II mănâncă mai mult şi sunt mai puţin activi decât alţi oameni.

În zilele noastre, cantitatea mare de alimente procesate şi preţurile foarte mici la care se găsesc pe rafturile magazinelor au dus la perimarea acestei asocieri dintre bogăţie şi consumul unei cantităţi prea mari de alimente, însă obezitatea, regimul alimentar şi lipsa exerciţiilor fizice au rămas principalii factori de risc pentru diabetul de tipul II.

În Evul Mediu se credea că diabetul este o boală a rinichilor. Abia în a doua jumătate a secolului XVIII un medic englez a descoperit că această boală apare la persoane care au trecut printr-o traumă a pancreasului.

În 1776, medicul britanic Matthew Dobson, membru al Societăţii Regale, a confirmat faptul că oamenii cu diabet elimină glucoză în urină. Conform unui articol publicat de jurnalul Medical Observations and Enquiries, el a măsurat nivelul glucozei din urină şi a descoperit că este ridicat la bolnavii de diabet.

Dobson a observat şi faptul că diabetul poate duce rapid la deces în unele cazuri, dar poate fi o afecţiune cronică la alţi oameni, contribuind şi mai mult la clarificarea diferenţelor dintre tipul I şi tipul II.

Până la începutul secolului XIX nu existau statistici despre cât de comun este diabetul, nu exista un tratament eficient, iar bolnavii mureau foarte repede, într-un interval de timp ce varia de la câteva săptămâni la câteva luni de la apariţia primelor simptome.

În Grecia Antică medicii recomandau tratarea diabetului prin exerciţii fizice, dacă era posibil, din şaua calului. Ei considerau că prin călărie se reduce necesitatea urinării în exces. Alte opţiuni de tratament includeau: o dietă neiritantă pe bază de lapte şi carbohidraţi, spre exemplu lapte cu orez şi cu amidon "pentru a îngroşa sângele şi a suplimenta sărurile minerale" sau lapte şi apă de orz fierte cu pâine şi cu praf de schinduf (fân grecesc), lupin şi tămâiţă. De asemenea, unele tratamente apelau la opiu, dar şi la alimente "uşoare pentru digestie", cum ar fi viţelul şi oaia sau la legume verzi, tutun şi chiar postul negru.

Alte recomandări includeau consumul de substanţe chimice precum sulfura de amoniu, steroidul digoxigenină, magnezie (oxid de magneziu folosit de obicei ca laxativ), cretă, săruri de litiu şi de potasiu.

De asemenea, unii medici recomandau şi schimbări ale stilului de viaţă care să includă exerciţiile fizice regulate, purtarea unor haine călduroase, băi reci şi băi turceşti, evitarea stresului, purtarea unei cămăşi din flanel sau din mătase direct pe piele sau masaje.

Aceste modalităţi de luptă împotriva diabetului nu au dovedit o eficienţă foarte bună, iar bolnavii de diabet se confruntau cu probleme severe de sănătate şi mureau până la apariţia tratamentului miraculos reprezentat de insulină.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: britannica.com

 

Citeşte şi:

 

#insulina100/ Activitatea de pionierat care a dus la descoperirea insulinei

 

#insulina100/ Istoria insulinei

 

UN SECOL DE ŞTIINŢĂ: Descoperirea hormonului insulină de către cercetătorii de la Universitatea din Toronto

 

#insulina100/ Controverse legate de Premiul Nobel atribuit pentru descoperirea insulinei

 

#insulina100/ Un secol de la descoperirea insulinei, una dintre cele mai mari realizări medicale din istorie

 

#insulina100/ Un profesor român, la originea descoperirii insulinei (Centrul European pentru Studierea Diabetului) 

 

#insulina100/ Dr. N.C.Paulescu: ''Revendic invenţiunea produsului organic Pancreina'' (textul original al memoriului descriptiv)

 

#insulina100/VIDEO Cercetătorii prezentaţi drept autorii unei descoperiri epocale au fost şi protagoniştii unor rivalităţi şi relaţii amare 

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Life 05-05-2025 23:36

Canada: Industria cinematografică în gardă în fața tarifelor vamale anunțate de Trump

Tarifele vamale de 100% anunțate de președintele american Donald Trump asupra filmelor produse în străinătate vor cauza dificultăți economice în Canada și Statele Unite, au avertizat luni organizații cinematografice canadiene, scrie AFP. Industria cinematografică mondială a fost zguduită de cel mai recent anunț privind taxele vamal

Life 05-05-2025 04:36

SUA: Donald Trump anunță taxe vamale de 100% asupra filmelor produse în străinătate

Președintele american Donald Trump a anunțat, duminică, că va 'începe imediat procesul de impunere a unor taxe vamale de 100%' asupra filmelor difuzate în Statele Unite, dar produse în străinătate, notează AFP. 'Industria cinematografică americană este pe cale de a muri foarte repede (...) Hollywoodul și numeroase

Life 21-04-2025 00:00

BTA: Vizitatorii Pavilionului Bulgariei la EXPO 2025 de la Osaka asociază cel mai adesea Bulgaria cu iaurtul

Vizitatorii pavilionului bulgar la EXPO 2025 în Osaka asociază Bulgaria în principal cu iaurtul, arată un sondaj efectuat de Agenția Bulgară de Știri (BTA) în rândul vizitatorilor pavilionului în primele zile ale expoziției mondiale. Unii dintre ei au auzit de Lactobacillus bulgaricus, bacteria folosită pentru pro

Life 20-04-2025 00:00

BTA: Cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe va avea loc la Belozem pe 17 mai

Satul Belozem din zona de sud-centru va găzdui cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe pe 17 mai, a declarat marți pentru BTA Elena Uzunova, secretar al Centrului Național Comunitar Prosveta 1909 din Belozem. Deschiderea oficială va avea loc la Parcul Berzei Albe la ora 10.00. Gazdele evenimentului sunt Prosveta 1909, Primăria Belozem, Municipalitatea Rakovsk

Life 30-03-2025 22:44

SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani

Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir

Life 06-03-2025 12:47

Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin

Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &

Life 06-03-2025 10:55

VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris

Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.

Life 04-03-2025 09:56

Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri

Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu

Life 04-03-2025 09:34

Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori

Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î

Life 03-03-2025 05:46

VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal

Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act

Life 03-03-2025 05:34

VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie

Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (

Life 03-03-2025 05:26

VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal

Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate

Life 03-03-2025 05:05

VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional

Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H

Life 03-03-2025 03:55

VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin

Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p

Life 03-03-2025 02:54

VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație

Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.