logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#insulina100/ Activitatea de pionierat care a dus la descoperirea insulinei

Image

În 1889, medicii germani Joseph von Mering şi Oskar Minkowski au descoperit că, dacă îndepărtează pancreasul unui câine, animalul dezvoltă simptome de diabet şi moare la puţin timp după aceasta. Această descoperire i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă rolul pancreasului în reglarea nivelului glucozei din sânge, conform portalului de ştiri şi informaţii medicale medicalnewstoday.com.

În 1910, fiziologul englez Sir Edward Albert Sharpey-Schafer a lansat ipoteza că diabetul apare atunci când din organism lipseşte o anumită substanţă chimică produsă de pancreas. El a numit această substanţă insulină, de la "insulă", pentru că este produsă de celulele din insulele lui Langerhans.

Insulele lui Langerhans reprezintă o aglomerare de celule aflate în pancreasul endocrin, care măsoară presiunea sângelui şi produc o serie de hormoni, printre care insulina, pe care îi eliberează în sânge. Au fost descoperite în anul 1868 de medicul german Paul Langerhans.

În 1921, medicul canadian Frederick Banting alături de biochimistul şi fiziologul american Charles Best au introdus un extract din celule pancreatice de la câini sănătoşi în câini bolnavi de diabet. Acest experiment a dus la stoparea diabetului şi a marcat descoperirea hormonului denumit insulină. Ei au lucrat alături de alţi doi oameni de ştiinţă pentru a purifica insulina pe care o recoltau din pancreasul de vacă pentru a obţine primul tratament pentru persoanele diabetice. Descoperirea lor a fost premiată cu Nobelul pentru Medicină, dar au fost ei într-adevăr primii care au descoperit acest lucru?

Într-un articol ştiinţific dedicat împlinirii unui secol de la descoperirea insulinei, medicii spanioli Pedro Gargantilla şi N. Arroyo, de la Hospital de El Escorial, Madrid, precum şi cercetătorul Emilio Pintor de la European University of Madrid, aduc în discuţie contribuţia lui Nicolae C. Paulescu la saltul făcut de medicină în salvarea bolnavilor de diabet. Articolul lor a fost publicat în arhiva de articole şi studii ştiinţifice Researchgate.net.

Cei trei susţin că bolnavii de diabet îi datorează tratamentul cu insulină savantului român Nicolae C. Paulescu (1869-1931).

Conform britannica.com, Paulescu a studiat la Paris, unde s-a pregătit sub conducerea medicului francez Etienne Lancereaux. Lancereaux bănuia de mult că pancreasul este sursa diabetului. La începutul secolului al XX-lea, după ce a obţinut doctorate în chimie biologică şi ştiinţe ale naturii de la Universitatea din Paris, Paulescu a început să caute substanţa pancreatică activă despre care credea că va vindeca diabetul. Omul de ştiinţă român şi-a început studiile asupra secreţiei endocrine a pancreasului în laboratorul organizat la Hotel Dieu (Paris) de Departamentul pentru Medicină Internă al Universităţii Sorbonne.

La vârsta de 31 de ani, a revenit în ţară pentru a pune pe picioare Laboratorul de Fiziologie Experimentală la Universitatea Bucureşti. Aici el a emis ulterior ipoteza că substanţa activă a pancreasului acţionează asupra glucozei, permiţând păstrarea glucozei în muşchi şi în ficat şi, atunci când este absentă, are ca rezultat acumularea de glucoză în sânge.

În 1916, Paulescu a reuşit să obţină un extract pancreatic apos pe care l-a injectat unui câine cu diabet şi, măsurând nivelul glicemiei, a demonstrat că are un efect de normalizare a nivelului de glucoză din sânge. El a denumit acest extract pancreatic activ pancreină. În acelaşi an, însă, din cauza activităţilor militare asociate Primului Război Mondial, a trebuit să-şi închidă laboratorul.

 


Sursa foto: insulin.library.utoronto.ca

 

În anii următori, el a scris lucrări care descriu experimentele şi descoperirile sale, între care efectele produse după extirparea completă a pancreasului la câini, precum şi dispariţia temporară a acestor efecte după injectarea de extract pancreatic. Publicarea studiilor sale despre diabet şi "pancreină" (considerată acum a fi insulină), scrise în limba franceză, a fost însă întârziată până în 1921. În acel an Paulescu şi-a comunicat rezultatele Societăţii de Biologie din Bucureşti şi a publicat studiul "Recherches sur le rôle du pancréas dans l'assimilation nutritive" în revista "Archives Internationales de physiologie, de biochimie et de biophysique", conform Centrului European pentru Studierea Diabetului (CEED). La 10 aprilie 1922, Paulescu a obţinut în România brevetul pentru "pancreină şi procedeul fabricaţiei ei".

Între timp, Frederick Banting şi Charles Best îşi continuau studiile la Toronto fără a fi conştienţi de importanţa studiilor lui Paulescu, pe care savantul român le publicase în franceză. În consecinţă, numele lui Paulescu nu este nici măcar menţionat în lucrarea publicată de Banting. La 11 ianuarie 1922, adolescentul în vârstă de 14 ani Leonard Thompson a devenit prima persoană care a primit o injecţie cu insulină ca tratament antidiabetic. Thompson a trăit încă 13 ani cu diabet şi a murit de pneumonie.

În entuziasmul din jurul descoperirilor lui Banting şi Best, opera savantului român a fost trecută cu vederea. Şi poate că a fost umbrită şi mai mult de activităţile sale politice, scrie site-ul britannica.com. Unii s-au întrebat de ce Paulescu nu a primit o parte din Premiul Nobel din 1923, sau mulţi alţii a căror muncă a facilitat descoperirea insulinei. Nu există un răspuns clar la aceste întrebări. Tot ce ştim este că descoperirea nu putea veni prea curând şi că, astăzi, datorită muncii multor oameni de ştiinţă, persoanele care suferă de diabet sunt capabile să ducă o viaţă lungă şi productivă, conchide site-ul citat.

Abia în 1936, medicul britanic Sir Harold Percival Himsworth a publicat o lucrare ştiinţifică în care diferenţia între diabetul de tipul I şi diabetul de tipul II. El a teoretizat faptul că numeroşi oameni se confruntă cu o rezistenţă la insulină şi nu cu o deficienţă a acestui hormon. Rezistenţa la insulină este unul dintre factorii care conduc la apariţia diabetului de tipul II.

 


Sursa foto: www.stjohnswoodmemories.org.uk

 

Când o persoană are rezistenţă la insulină, celulele din organism îşi pierd sensibilitatea faţă de insulină şi astfel scade permeabilitatea membranei celulare faţă de glucoză, care rămâne la un nivel ridicat în sânge. Ca reacţie la acest fenomen, pancreasul îşi suplimentează producţia de insulină, iar când acest lucru se întâmplă de-a lungul unei perioade mari de timp, pancreasul este afectat.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto deschidere: insulin.library.utoronto.ca

 

Citeşte şi:

 

#insulina100/ Istoria insulinei

 

#insulina100/ Diabetul, scurtă istorie a acestei afecţiuni mortale până acum un secol

 

UN SECOL DE ŞTIINŢĂ: Descoperirea hormonului insulină de către cercetătorii de la Universitatea din Toronto

 

#insulina100/ Controverse legate de Premiul Nobel atribuit pentru descoperirea insulinei

 

#insulina100/ Un secol de la descoperirea insulinei, una dintre cele mai mari realizări medicale din istorie

 

#insulina100/ Un profesor român, la originea descoperirii insulinei (Centrul European pentru Studierea Diabetului) 

 

#insulina100/ Dr. N.C.Paulescu: ''Revendic invenţiunea produsului organic Pancreina'' (textul original al memoriului descriptiv)

 

#insulina100/VIDEO Cercetătorii prezentaţi drept autorii unei descoperiri epocale au fost şi protagoniştii unor rivalităţi şi relaţii amare 

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Life 05-05-2025 23:36

Canada: Industria cinematografică în gardă în fața tarifelor vamale anunțate de Trump

Tarifele vamale de 100% anunțate de președintele american Donald Trump asupra filmelor produse în străinătate vor cauza dificultăți economice în Canada și Statele Unite, au avertizat luni organizații cinematografice canadiene, scrie AFP. Industria cinematografică mondială a fost zguduită de cel mai recent anunț privind taxele vamal

Life 05-05-2025 04:36

SUA: Donald Trump anunță taxe vamale de 100% asupra filmelor produse în străinătate

Președintele american Donald Trump a anunțat, duminică, că va 'începe imediat procesul de impunere a unor taxe vamale de 100%' asupra filmelor difuzate în Statele Unite, dar produse în străinătate, notează AFP. 'Industria cinematografică americană este pe cale de a muri foarte repede (...) Hollywoodul și numeroase

Life 21-04-2025 00:00

BTA: Vizitatorii Pavilionului Bulgariei la EXPO 2025 de la Osaka asociază cel mai adesea Bulgaria cu iaurtul

Vizitatorii pavilionului bulgar la EXPO 2025 în Osaka asociază Bulgaria în principal cu iaurtul, arată un sondaj efectuat de Agenția Bulgară de Știri (BTA) în rândul vizitatorilor pavilionului în primele zile ale expoziției mondiale. Unii dintre ei au auzit de Lactobacillus bulgaricus, bacteria folosită pentru pro

Life 20-04-2025 00:00

BTA: Cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe va avea loc la Belozem pe 17 mai

Satul Belozem din zona de sud-centru va găzdui cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe pe 17 mai, a declarat marți pentru BTA Elena Uzunova, secretar al Centrului Național Comunitar Prosveta 1909 din Belozem. Deschiderea oficială va avea loc la Parcul Berzei Albe la ora 10.00. Gazdele evenimentului sunt Prosveta 1909, Primăria Belozem, Municipalitatea Rakovsk

Life 30-03-2025 22:44

SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani

Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir

Life 06-03-2025 12:47

Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin

Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &

Life 06-03-2025 10:55

VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris

Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.

Life 04-03-2025 09:56

Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri

Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu

Life 04-03-2025 09:34

Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori

Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î

Life 03-03-2025 05:46

VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal

Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act

Life 03-03-2025 05:34

VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie

Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (

Life 03-03-2025 05:26

VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal

Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate

Life 03-03-2025 05:05

VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional

Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H

Life 03-03-2025 03:55

VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin

Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p

Life 03-03-2025 02:54

VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație

Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.